15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mik a szabályok a fekete ribizli metszésére ősszel, séma?

Milyen szabályok vonatkoznak a fekete ribizli ősszel történő metszésére, a régi bokrok metszésének rendszere különösen érdekes. Családdal a nagymama házába költöztünk. A falu ott nem rossz, elég fejlett és kényelmes. Nagymamám telke is jó, masszív házzal és nagy kerttel, de koruk miatt nem tud gondoskodni róluk. Valójában ezért döntöttünk úgy, hogy oda megyünk, főleg, hogy sikerült munkát találnunk, és a gyerekeket egy helyi iskolához kötöttük. Most kezdünk foglalkozni a kerttel, és csak egy egész ribizli bozót van benne. Nagymama azt mondja, hogy idén nem volt aratás, és ez nem meglepő, mert a bokrok öregek és vastagok. Hogyan vágjuk le őket helyesen?

fekete ribizli metszése az őszi sémában A termés mennyisége és az, hogy a ribizli bogyók nagyok lesznek -e, nemcsak a termés fajtájától függ. Fontos a bokor kialakulása is, ennek köszönhetően elegendő fényt, levegőt és tápanyagot kap. A fekete ribizli ősszel történő metszése segít elérni ezeket a célokat, amelyek sémája néhány általános elvet tartalmaz, de függ a bokrok korától is. A legegyszerűbb módja a fiatal növények kezelésének, amelyeknek csak néhány hajtást sikerült megszerezniük. Vannak szabályok a régi ribizlire..

Mikor lehet ribizlit vágni?

az őszi ribizli metszésének időzítése A kerti növények ősszel történő metszésekor általában a levélhullás vezérli őket. A ribizli esetében azonban korábban kezdődik, mint a fáknál. Ezért fontos figyelembe venni a növekvő régió éghajlati viszonyait is. A túl korai vágás csak ártani fog, mert a ribizli nőhet a nyár és a meleg ősz körülményei között. Az ilyen késői növekedés télen biztosan meghal.

Általában az őszi metszést egy hónappal a fagy előtt végezzük. Délen el lehet halasztani október végéig, a középső sávban, október elején vagy közepén. De az északi szélességeken, ahol a tél korán jön, szeptemberben ribizlit kell vágni..

Fekete ribizli metszése ősszel – az eljárás sémája a növények korától függően

ribizli metszés alakításaA minimális hajvágás szükséges a frissen ültetett ribizlihez. És a következő 3-4 évben nem lesz szüksége kardinális metszésre. A kertész feladata a növekedés első éveiben a bokor helyes kialakítása. Akkor erős és egészséges lesz, és utána könnyebb lesz vágni..

A metszést évente és fokozatosan végezzük a következőképpen:

  1. Az ültetés évében a palánta tetejét csak úgy vágják le, hogy bokorba kezdjen.
  2. A második évben ugyanezt teszik, lerövidítve a fiatal növekedés csúcsát.
  3. A harmadik évtől kezdve elkezdik kialakítani a bokor csontvázát. A fiatal növekedésből a legerősebb ágakból legfeljebb 4 marad, a többit kivágják. A fennmaradó hajtások teteje lerövidül. Ezenkívül szükség esetén a korona közepét elvékonyítják..
  4. A negyedik évben éppen helyes elkezdeni a ribizli frissítését, mert az csak a fiatal és a tavalyi növekedésen hoz gyümölcsöt. A nagyon régi ágak egy részét eltávolítják, helyette több, az idei év hajtását hagyják. A tavalyi ágakkal együtt egy ilyen bokornak átlagosan körülbelül egy tucat hajtással kell rendelkeznie..

A jövőben minden évben ismételje meg a negyedik bekezdésben leírt eljárást. Ezzel elkerülhető a korona megvastagodása és a ribizli öregedése. Ha nagyon régi bokrot kell vágni, akkor nem távolíthatja el egyszerre az összes hajtást. Jobb, ha fokozatosan, pár év alatt kivágjuk őket, és egy fiatal növekedést hagyunk a helyére.

A ribizli egészségügyi metszésének szabályai

egészségügyi ribizli metszésA formáló mellett évente egészségügyi metszést végeznek a ribizli és más bogyók esetében. Célja a problémás területek időben történő azonosítása és eltávolítása, és a következő eljárásokból áll:

  • a száraz, beteg, a földön fekvő és a koronahajtások belsejében növekvő növények teljesen kivágódnak;
  • a felnőtt növényekről eltávolítják a régi ágakat;
  • hegyén szárított, de élő szár, egészséges vesévé rövidítve.

A ribizli ősszel történő metszése nemcsak a növény egészségének megőrzésében segít. Ez még mindig remek lehetőség kedvenc fajtájának szaporítására, mert sok lesz a dugvány.

Hogyan kell metszeni a fekete ribizlit ősszel

Previous Post
A sárgarépalé jót tesz az egészségének, de káros lehet
Next Post
Μαύρη σταφίδα – ποικιλίες για δόσιμο