15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mi az oka annak, hogy az évelő csillagfürt palántái elpusztulnak, és mit kell tenni

Mondd meg, mi ennek az oka és mit tegyek – az évelő csillagfürt csemetéim elpusztulnak. Először ültetem, de a palánták valamiféle gyengének bizonyultak, rosszul nőnek és fokozatosan eltűnnek. Talán valamit rosszul csináltam?

csillagfürt Lupin a hüvelyes család élénk képviselője, amelyet a virágtermesztők nagyon szép virágzásuk és könnyű jellemük miatt értékelnek. Természetes körülmények között a növény sokáig képes túlélni csapadék hiányában is, ezért otthon termesztve nem okoz sok bajt..

A virágágyásokban leggyakrabban az évelő csillagfürt dekoratív fajtáit találja, sokféle színben. Külsőleg a csillagfürt úgy néz ki, mint egy felálló cserje vagy egy kis bokor, vastag szárral; gyönyörű leveleket rögzítenek hozzá hosszú szárakkal, amelyek a hosszú ujjakkal elterjedt tenyérre hasonlítanak. Virágzás közben a bokor ecset formájában hosszú (néha akár 1 m magas) kocsányt bocsát ki, sűrűn apró virágokkal borítva.

A csillagfürt jellegzetes tulajdonsága az erőteljes rizómák-rudak csomókkal, amelyek mélyen a talajba mennek, és amelyek nitrogént szállítanak a levegőből a talajba. Általában az évelő csillagfürt ősszel virágágyásra vetik. Ezzel a termesztési módszerrel csak a következő évben virágzik..

Annak érdekében, hogy a virágzás már az ültetés évében látható legyen, ajánlott a palánta módszer alkalmazása. Ebben az esetben a csillagfürt nyár végén virágzik..

Hogyan termeszthetünk csillagfürt palántákat?

csillagfürt hajtások

A palánták magjait márciusban lehet vetni. Ehhez készítsen egy laza és tápláló talajt a keveréssel:

  • tőzeg- és gyepterület egy része;
  • fél része finom homok.

A magok csírázásának felgyorsítása érdekében a kifejlett csillagfürtből apróra vágott száraz csomókat is hozzáadhat a talajkeverékhez, ráadásul a magokat előáztathatja..

Készítsen barázdákat, nedvesítse meg őket, és úgy tegye ki a magokat, hogy a megjelenő palánták ne legyenek görcsösek, mert nem szereti az átültetést. A tetejét megszórjuk földdel. Fedje le a tartályt fóliával, amíg a hajtások megjelennek. Rendszeresen szellőztesse és öntözze. Erős, egészséges palántákat kell átültetni a virágágyásba, amikor 3 valódi levél képződik rajtuk. Nem szabad elhalasztani az átültetést, különben károsíthatja a palánták hosszú gyökerét.

Nem ajánlott fehér virágú fajtákat palántán keresztül termeszteni, mivel ezzel a szaporítási módszerrel a fehér szín, a lila és a rózsaszínnel ellentétben, nem marad meg.

Hibák a csillagfürt termesztésekor

csillagfürt palánták

Ha követi az egyszerű ajánlásokat, egyáltalán nem nehéz egészséges palántákat termeszteni. Néha azonban előfordul, hogy a fiatal palánták fájni és hervadni kezdenek. Mi lehet az oka, és mit kell tenni, ha az évelő csillagfürt palántái elpusztulnak?

Leggyakrabban a palánták halálának oka nem megfelelő körülmények, nem megfelelő gondozás vagy betegségek, nevezetesen:

  1. A talaj fokozott savassága. A palántáknál klorózis alakul ki. A lúgos talajt meszelni kell, és tőzeggel kell hígítani.
  2. Éles változás az időjárási körülmények között. A gyengéd palánták nem viselik jól a visszatérő fagyokat, ezért a talajba történő korai ültetéssel először további menedékre lehet szükség.
  3. Túlzott öntözés. Mivel a csillagfürt szárazságálló növény, takarékosan kell öntözni a palántákat. Az állandóan nedves talaj provokálhatja a gombás betegségek kialakulását. Megnyilvánulásuk esetén a palántákat fungicidekkel kell kezelni..
  4. A világítás hiánya. A palántákat jól megvilágított helyre kell tenni, különben kinyúlnak. A gyenge bokrok egyáltalán nem élhetik túl a későbbi transzplantációt..

Ha a csillagfürt károsítja a kártevők ültetése, akkor speciális rovarirtó készítményekkel kell kezelni..

Videó a csillagfürt termesztéséről – az ültetéstől a betegségek kezeléséig

Previous Post
Kacsatojást tojunk otthon egy inkubátorba
Next Post
Πώς να ποτίσετε σωστά ανθούριο στο σπίτι;