15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan neveljünk tormát magvakból vagy foglalkozás a fáradságos kertészek számára

Mondja el, hogyan termeszthetünk tormát magvakból? Emlékszem, hogy a szüleim előtt mindig nagy bokor volt a kertjükben. A megőrzési időszakban az egész utca hozzánk került levelekért, apám pedig nagyon szerette a házi gyökérfűszert. Az oldalamon már volt két sikertelen kísérletem, hogy ezt a növényt dellába ültessem. De vagy a gyökerek rosszak voltak, vagy a hely nem volt megfelelő – semmi sem ragadt meg. Úgy döntöttem, hogy megpróbálok vetni magokat. Mikor jobb és hogyan kell csinálni?

hogyan neveljünk magból tormát Sok kertész számára a torma emlékezete önkéntelen borzongást okoz, különösen, ha már növekszik a helyszínen. Mindenki tudja, hogy lehetetlen “kiűzni” ezt a növényt a kertből. Gyökereivel a talajba fúródva, minden lapáttal vágott darabból új bokrot ad. De néha azok, akik csak úgy döntöttek, hogy kitartó, de nagyon hasznos kultúrájuk van, az ellenkezőjével szembesülnek. Ha az elültetett dugványok nem gyökereznek vagy nem pusztulnak el, javasoljuk, hogy tanulja meg, hogyan kell a tormát magvakból termeszteni. Ez a módszer nem olyan népszerű, mint a vegetatív szaporítás. A magok sokáig érnek, és nem csíráznak túl jól. Ezenkívül a teljes értékű bokor megszerzése akár 3 évet is igénybe vehet. Azonban ne hagyja, hogy ez megállítson, mert a magvakkal történő ültetés végső soron egész ágy fűszeres gyökerekkel örvendeztet meg..

A mag előkészítése

torma magvak A vetőmag csírázásának fokozása érdekében rétegződés javasolt. Ehhez gyűjtsön homokot egy tálcába, nedvesítse meg és vetje el a magokat, fedje le egy homokréteggel a tetején. Ezután fedje le fedővel, és tegye a tartályt magokkal a hűtőszekrénybe vagy a pincébe 2-3 hónapra. Ha az ültetést márciusban tervezik, akkor a vetőmag előkészítését decemberben kell megkezdeni..

Időnként ellenőrizni kell a nedvességtartalmat és be kell permetezni a homokot, hogy ne száradjon ki..

Hogyan neveljünk tormát magvakból: ültetési módszerek

torma hajtásokA tormát a fokozott fagyállóság jellemzi, ami lehetővé teszi, hogy többféle módon ültessük:

  1. Tél előtt nyílt terepen. Október végén – november elején vetjen magokat egy korábban ásott kerti ágyba. Ha több van belőlük, a sortávolságnak legalább 40 cm-nek kell lennie. Magok között 8-10 cm-re kell visszavonulnia. Tavasszal a sűrű palántákat bokrok ültetésével ritkíthatjuk..
  2. Tavasszal nyílt terepen. Jobb, ha a fagyok elmúltával közvetlenül a kerti ágyra kezdjük a vetést. A termesztési régiótól függően ez március vége – április lehet. Amikor a palánták felnőnek, ritkítani kell őket.
  3. Palánták számára. Az elkészített magokat február végén vagy márciusban vethetjük egy közös edénybe egy film alá. Csírázás után a menedéket eltávolítják. Amikor pár valódi levél képződik, a tormát külön csészékbe kell meríteni. A palántákat állandó helyre ültetik a stabil hő megjelenése után.

A magvak tél előtti ültetéséhez nincs szükség rétegződésre.

torma palántákatA magvakkal ültetett torma lassú fejlődésű. Az élet első évében csak egy levélnyílást növeszt. A bokrok értékes gyökerekkel csak a második évtől kezdenek növekedni. Ezeket a növény élettartama 3 évének végén ki lehet ásni..

Hogyan kell termeszteni a tormát, hogy ne legyen gyom – videó

Previous Post
A világ legszebb és szokatlan virágai
Next Post
Τέσσερα κοινά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι κηπουροί