15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Tudod, miért göndörödnek a palánták levelei

Mondd, miért csavarodnak a palánták levelei? Van egy kis fűtött üvegházunk, így magunk termesztjük a palántákat és az első tavaszi zöldségeket. Igaz, ezt csak második éve tesszük, így még sok a kérdés. Itt tegnap észrevettem a csavart leveleket a korai uborka palántáin. És a közelben termő paradicsomnak is van pár ilyen bokra. Mi lehet az oka és mit kell tenni? Időben öntözze és trágyázza.

miért göndörödnek a palánták levelei A palántanevelés olyan foglalkozás, amely nem csak szabad helyet és időt igényel. Szükséges megérteni a gondozás bonyolultságát is, különben hamarosan felmerülhet a kérdés, hogy miért csavarodnak a palánták levelei. Hiszen köztudott, hogy a levél az egészség mutatója. Bármilyen palántát termeszt, legyen az kerti vagy virágos növény, az első dolog, amit a levelek állapota elmond a problémákról. Elkezdik megváltoztatni az alakjukat és a színüket, elsorvadnak és leesnek. Ha nem intézkedik időben, a palánták meghalnak..

Miért göndörödnek a levelek a palántákban: gyakori okok

a levelek göndörödésének okai Néha nehéz azonnal meghatározni, hogy mi történt, és kompetensen segíteni a palántákat. De ha figyelsz, akkor is megállapíthatod a problémát.. Leggyakrabban a levéllemezek megváltozása provokálódik, vagy az alábbiak következménye:

  • ápolási hibák;
  • a tápanyagok egyensúlyhiánya;
  • kártevő támadások;
  • a betegség kezdetének jele.

Gondozási hibák

világítás hiányaA palánták termesztésekor fontos megfigyelni a fény- és hőmérsékleti viszonyokat, valamint megfelelően gondoskodni. Tehát a lombozat göndörödésének oka lehet:

  1. Nem megfelelő világítás. A levelek elsápadnak, göndörödnek, és a palánták kinyúlnak, ha kevés a fény. Tavasszal a természetes nappali órák még mindig túl rövidek, ezért további világítást kell biztosítani..
  2. Emelkedett hőmérséklet. Csak a vetőmag csírázásának szakaszában van rá szükség. A jövőben annak érdekében, hogy a palánták erősek legyenek és ne nyúljanak ki, a nappali hőmérséklet nem lehet 18 ° -nál magasabb, az éjszakai pedig 15 ° körül.
  3. A nedvesség hiánya vagy feleslege. Ha ritkán öntözik, a levelek letargikává válnak és lefelé görbülnek. A felesleges nedvességgel becsomagolódnak, és a palánták rothadni és fájni kezdenek. Sürgősen öntözze meg a palántákat, vagy szárítsa meg a talajt. Az utóbbi esetben ideiglenesen meg kell emelni a hőmérsékletet néhány fokkal, és gyakran meg kell lazítani a talajt.

Táplálkozási egyensúlyhiány

ételhiány

A palánták gyorsan fejlődnek, és a tápanyagtartalékok csökkennek kis tartályokban. A levelek megváltozott színe pontosan megmondja, mi hiányzik a növényekből. Tehát, ha göndörödnek és lila árnyalatot kapnak, ez a foszfor hiánya, sárgulnak – nitrogén. Az elszíneződés nélküli csavarodás káliumhiányra utal.

A palánták kezdeti szakaszában nitrogéntartalmú műtrágyákra van szükség. Ezután célszerű ásványi komplexekre váltani. Nyomelemek kiegyensúlyozott összetételűek, ami segít elkerülni a túladagolást. Rendkívül negatív hatással van a palántákra, sőt el is pusztíthatja őket..

Ha túl sok a tápanyag, csak a friss talajba történő átültetés segíthet a növényekben..

Kártevők és betegségek

csemete kártevőkA harapásnyomok a hátoldalán pókhálóval borított csavart levéllemez hátterében egy pókatka jelenlétét jelzik. A veseatka nem hagyja el a pókhálót. A csemeteágyak másik gyakori “vendége” a levéltetű. Szívja a levet is, ami a lombozat göndörödéséhez vezet..

Ha a palánták egy nappaliban vannak, akkor jobb, ha népi gyógymódokat használnak. A permetezés hagymahéj infúzióval vagy extrém esetben kálium -permanganáttal alkalmas. Az üvegházakban rovarirtó szerekkel gyorsan megszabadulhat a kártevőktől..

A csavarodás és a különböző jellegű foltok megjelenése gombás betegségek következtében is előfordul. Tehát a felső rothadással a csavart levelek gyorsan leesnek. Ezután következik a teljes elhalás a növény tetején. Ebben az esetben a gombaölő szerek segítenek..

Mi a teendő, ha a palánták csavart levelekkel rendelkeznek – videó

Previous Post
Kacsatojást tojunk otthon egy inkubátorba
Next Post
Πώς να ποτίσετε σωστά ανθούριο στο σπίτι;