15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Fém lépcsők és használatuk a magánépítésben

fém lépcsők A magánházakban a fém lépcsők nem olyan gyakoriak, mint az ipari épületekben vagy az utcán. Sok tulajdonos úgy véli, hogy az ilyen termékek nem felelnek meg a tervezés szintjének, és túl egyszerűnek tűnnek. Ezért ezeket létrának vagy csatorna kutaknak használják..

De valójában a modern fém lépcsők nem rosszabbak, mint a fa vagy más anyagok. A fém bármilyen formát kaphat, eredeti terveket és kompozíciókat hozhat létre. A lépések kővel vagy üveggel történő befejezése pedig egyedi és elegáns megjelenést kölcsönöz a szerkezetének..

Mik azok a fém lépcsők

fém lépcsők fa lépcsőkkel A fémlépcsők külső alakjukban, gyártási kialakításukban, felhasznált anyagukban, külső burkolatukban és rögzítési módjukban különböznek egymástól.

A termék külső alakjától függően a következők lehetnek:

 • egyenes menetelés;
 • forgó menetelés;
 • csavar;
 • moduláris;
 • lépcsőfokok.

A termék gyártási módja szerint a következők vannak:

 • íjhúron;
 • a kosoura -n;
 • konzol;
 • moduláris.

A gyártáshoz közönséges és rozsdamentes acélt, alumíniumot használnak. A lépcsőlapok fából, márványból és más anyagokból készülhetnek..

Menetlépcsők

repülő lépcsőházAzokon a helyeken, ahol a helyiség területe lehetővé teszi, felvonuló lépcsőket lehet felszerelni. A fém lépcsők közül a legegyszerűbb gyártás és a legbiztonságosabb használat. A termék paramétereinek kiszámításakor kiválaszthatja a legjobb lehetőséget a lépések számával és a dőlésszöggel, a kényelmes működés érdekében.

Az ilyen lépcsők fő előnyei a következők:

 • a méretek egyszerű kiszámítása, nem bonyolult fémlépcsők gyártása és összeszerelése a legolcsóbb eszközök segítségével;
 • alacsony anyag- és kivitelezési költség;
 • a lépcső alatti hely háztartási célokra történő felhasználásának lehetősége.

A hosszúságra korlátozások vannak, mivel a lépések száma több mint 15 darab, további tartóelemeket kell felszerelni a termék szilárdságának biztosítása érdekében.

Forgatható lépcsők

forgatható fém lépcsőkNéha a korlátozott terület adottságai miatt lehetetlen közvetlen vonuló szerkezetet alkalmazni. A kényelmes emelési szög fenntartása érdekében egy 90 ° -os vagy 180 ° -os menetirányú változatot szereltek be..

A lépcsők fémvázon történő elforgatásához használjon köztes platformot vagy befutó lépcsőket.

A tekercselő lépcsők használata platformok helyett jelentős megtakarítást eredményez az elhelyezés területén. Fordulás közben plató helyett lépcsőfokokat használnak, ami lehetővé teszi a lépések teljes számának és a lábnyom csökkentését.

A forgólépcső költsége valamivel magasabb lesz, mint egy hagyományos menetlépcsőé, de a közbenső platformmal történő gyártás összetettsége nem magas. A tekercselő lépésekkel rendelkező termék kiszámításakor a fő nehézség a lépések méretének és számának helyes meghatározása. Végül is mind a forgásszög, mind a használat biztonsága ettől függ..

Csigalépcsők

csigalépcsőAzokban az esetekben, amikor elegáns terméket szeretne telepíteni, és nem foglal sok helyet, akkor a fémből készült csigalépcsők ideálisak a belső terekhez. Az ilyen termékek gyártása és telepítése nehezebb, mint a menetelés, de használhat egyszerűsített moduláris felépítést.

A csavarszerkezet felszerelésekor a következő tényezőket kell figyelembe venni:

 1. Először is ez a lehetőség bárhová telepíthető, még a szoba közepére is. Egy gyönyörű lépcső eredeti, lélegzetelállító megjelenést kölcsönöz a szobának.
 2. Ha kis szobája van, akkor ez a kialakítás nem fog sok helyet foglalni..
 3. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a lépcsők egyenlőtlen szélessége és a magas emelkedési szög megnehezíti a kényelmes mozgást, különösen az idősek számára..
 4. Nagy gondok vannak a tárgyak második emeletre történő emelésével, különösen a nagyokkal.

Ezenkívül a lépcsők paramétereinek kiszámításának és a lépések méreteinek meghatározásának összetettsége miatt nem könnyű ilyen számításokat végezni, ha nincs ilyen tapasztalata..

Fém lépcsők elemeinek tervezési jellemzői

tervezési jellemzőkMinden terméknek meg kell felelnie az SNiP -nek megfelelő használat biztonsági követelményeinek.

Ezért az építési szabályzat főbb rendelkezéseit, amelyeket figyelembe kell venni a fémlépcsők gyártásakor és kialakításakor, az alábbiakban ismertetjük:

 1. Az egyik fő elem egy lépés, amelynek számát a fesztávolság hosszától függően határozzuk meg. A fok szélességének biztosítania kell az ember teljes lábának teljes elhelyezését, körülbelül 25 cm A lépés hossza két ember különböző irányú szabad áthaladásának figyelembevételével kerül meghatározásra. Igaz, ez a méret beállítható a szabad hely figyelembevételével..
 2. A kényelmes emelkedő vagy süllyedés függ a felszálló magasságától is, általában 14-18 cm.
 3. A fém létra paramétereinek kiszámításakor az emelési magasságnak legalább 2 m -nek kell lennie, és az íj vagy húrok hossza az L képlet alapján számítható ki√H² + A², ahol L az íj hossza, H a nyílás magassága, A a menet hossza. A menet hosszát a lépcsők 24 vagy 37 fokos dőlésszögének figyelembevételével határozzák meg.
 4. A biztonságos mozgást a termék teljes hosszában felszerelt korlátok biztosítják. A korlát magassága 90-110 cm, a korlát rudak közötti távolság 15 cm. Ezt a méretet úgy választottuk ki, hogy figyelembe vettük, hogy a gyermek feje nem ragadhat a rudak között.

Biztonsági okokból a lépcsőknek éjszaka jól meg kell világítaniuk, a lépcsőknek csúszásgátló felülettel kell rendelkezniük. A fenti elemméretek a felvonuló és esztergáló termékekre alkalmazhatók..lépésméretek kiszámítása

A csigalépcsős fémlépcsők kiszámításához más arányokat használnak:

 1. Fontos paraméter a lépcsők átmérője, ezt a lépcső hosszától és a központi tartóoszlop átmérőjétől függően határozzák meg.
 2. A lépcső mérete és alakja középenként változik. Kezdetben a legszélesebb rész körülbelül 40 cm, a középső rész 20 cm, a legszűkebb rész pedig a tartóoszlopnál 10 cm. Ezek a méretek kényelmes és biztonságos mozgást biztosítanak.

A létrák zárt típusúak lehetnek, amikor a teljes fémkeret burkolóanyaggal van borítva, és nyitott típusúak, a keret bezárása nélkül..

Fémtermékek gyártásának módszerei

Szerkezetileg a fém lépcsők eltérhetnek egymástól a gyártási módszerben és az elrendezésben..

A szerkezetek fő típusai a következők:

 1. A fém szálon lévő lépcső abban különbözik, hogy a lépcsőket felülről rögzítik a tartógerendához. A gerenda cikcakk alakú, és polcokat képez, amelyekre a lépcsők vannak felszerelve. Támasztógerendaként vastag fémlemez használható lépcsők kivágásával vagy téglalap alakú csővel, amelyre felülről hegesztik a lépcsősarkokat.létra egy fém húron
 2. Termék íjzsinóron. A futófelületek csavarokkal vagy hegesztve vannak két egyenes szálgerendához. Íjzsinórként használjon csatornát vagy téglalap alakú csövet..íjhúros létra
 3. Konzolos konstrukció. A lépcsőket csak az egyik oldalon rögzítik a falhoz, vagy alternatív módon a falhoz rögzített tartóhúrhoz. A korlátok csak az egyik oldalon vannak felszerelve, és nincs felszálló.konzolos konstrukció

Van egy moduláris felépítés is, amikor a teljes terméket külön elemekből állítják össze. Ugyanakkor nem kell hegesztési munkát végeznie, és saját kezével is összeállíthat egy fém létrát, még tapasztalat nélkül is..

A fémszerkezetek fő előnye a könnyű gyártás és az alacsony költség. Ezenkívül az ilyen termékek élettartama sokkal hosszabb, mint a faé.

Elegáns megjelenésüket és gyönyörű kivitelüket tekintve a fém lépcsők semmiben sem rosszabbak másoknál, még drága anyagokból sem..

A moduláris fémlépcsők magánházban történő telepítésének jellemzői – videó

Previous Post
Nyírlé – a természetes ital előnyei és ártalmai
Next Post
Η ντομάτα Pink Flamingo ανήκει στις ποικιλίες υψηλής απόδοσης, κάτι που ερωτεύτηκαν οι κάτοικοι του καλοκαιριού.