15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Χήνα με λευκό μέτωπο – όλα για τον κάτοικο της τούνδρας

λευκή μετωπική χήνα ή χήνα Η χήνα ή η χήνα με λευκό μέτωπο είναι μεταναστευτικό πουλί, ζωντανός εκπρόσωπος της άγριας πανίδας. Πήρε το ασυνήθιστο όνομά του λόγω του αισθητού χρώματος και των μεγάλων λευκών χιονιών στο μέτωπο και την κοιλιά. Η λευκή μετώπη χήνα δεν εκτρέφεται σε δευτερεύοντα οικόπεδα, αλλά εκτιμάται ιδιαίτερα από τους κυνηγούς λόγω της ευρείας κατανομής της, του μεγάλου αριθμού της και της έλλειψης συντήρησης. Το κρέας πουλερικών έχει μια ευχάριστη, λεπτή γεύση και θεωρείται μια λιχουδιά μεταξύ των θηραμάτων.

Χήνα με λευκό μέτωπο – περιγραφή και χαρακτηριστικά του πουλιού

κυνηγετικό πουλί ασπροπρόσωπη χήνα Οι λευκές μετώπες χήνες είναι συνηθισμένα κυνηγετικά πουλιά από την οικογένεια της πάπιας. Εξωτερικά, είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν από τις γκρίζες χήνες, εκτός από το μικρότερο μέγεθος του σώματος..

Κύρια χαρακτηριστικά της χήνας με λευκό μέτωπο:

 1. Το πάνω μισό του σώματος του πουλιού καλύπτεται με καφέ-γκρι φτέρωμα, το κάτω μισό είναι ασημί-γκρι, στην περιοχή της κάτω πλευράς υπάρχουν λευκά χιόνια φτερά.
 2. Μετά την ηλικία των 3-4 ετών, εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στο πάνω μισό του στήθους και της κοιλιάς της χήνας, που βρίσκονται εγκάρσια. Αυτά τα σημεία αυξάνονται σε μέγεθος με την ηλικία..
 3. Σε πουλιά μεγαλύτερα των 2 ετών, εμφανίζεται στο μέτωπο μια κηλίδα λευκής απόχρωσης 2-3 cm. Στα νεότερα πουλιά, απουσιάζει, γεγονός που καθιστά δύσκολο να τα διακρίνουμε από τις γκρίζες χήνες.
 4. Το ράμφος έχει μήκος 4-6 εκατοστά. Είναι γκρι στις νεαρές χήνες, στους ενήλικες είναι μπεζ με ροζ πιτσιλιές.
 5. Τα πόδια των νεαρών πτηνών έχουν πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, με την ηλικία γίνονται πιο κόκκινα.
 6. Τα φτερά είναι καλά ανεπτυγμένα, το άνοιγμα τους φτάνει τα 130-150 cm.

Το μέσο μέγεθος μιας χήνας με λευκό μέτωπο είναι έως 70-95 cm, ανάλογα με το φύλο. Οι χήνες είναι συνήθως μικρότερες. Η μάζα ενός επιμήκους και συμπαγούς σώματος πουλιών δεν υπερβαίνει τα 2-3 κιλά.

Βιότοπο

λευκή μετωπιαία χήνα στη φύσηΗ Λευκόμετωπη Χήνα διακρίνεται από ένα εξαιρετικά ευρύ περιβάλλον, που καθόρισε την αφθονία της. Μεταξύ των κύριων περιοχών όπου ζει η λευκοπρόσωπη χήνα είναι η τούνδρα, η δασική-τούνδρα, τα αρκτικά εδάφη.χήνα στη λίμνη

Τα άγρια ​​πτηνά βρίσκονται συχνά στις βόρειες χώρες – Γροιλανδία, Yamal, Taimyr, Βόρεια Αμερική. Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των ειδών χειμωνιάζουν στις νότιες περιοχές – στις ακτές της Μεσογείου, της Κασπίας ή της Μαύρης Θάλασσας.

νεαρές χήνες με λευκό μέτωποΜερικές χήνες μεταναστεύουν το χειμώνα στη Νότια ή Νοτιοανατολική Ασία. Όταν επιλέγετε ένα μέρος για χειμώνα, τα πουλιά δεν καθοδηγούνται μόνο από την παρουσία μιας δεξαμενής κοντά. Χρησιμοποιείται από αυτούς μόνο για το πότισμα και την αναζήτηση τροφής στην παράκτια ζώνη..

προετοιμασία για την πτήσηΠριν φύγουν για το χειμώνα, τα πουλιά υποβάλλονται σε ειδική «εκπαίδευση». Μαζεύονται σε σμήνη και προετοιμάζονται ενεργά για πτήση μεγάλων αποστάσεων για 1,5-2 μήνες. Αυτό βοηθά τους νεαρούς νεοσσούς να αναπτύξουν φυσική αντοχή και να γίνουν αρκετά δυνατοί για μια μεγάλη πτήση. Ανάλογα με την περιοχή, οι χήνες με λευκό μέτωπο μεταναστεύουν στο χειμώνα στα μέσα ή στα τέλη Νοεμβρίου. Από τον Αύγουστο, αρχίζουν να τρώνε πολύ για να πάρουν βάρος και να αντέξουν μια δύσκολη πτήση καλά..

Προσδοκία και τρόπος ζωής

χήνα στη στεριάΗ χήνα με λευκό μέτωπο προτιμά να ακολουθεί έναν τρόπο ζωής στη γη, πηγαίνοντας σε υδάτινα σώματα μόνο για πότισμα. Είναι όμως και εξαιρετικοί κολυμβητές και δύτες. Τα πουλιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην ακτή αναζητώντας τροφή – σκουλήκια, μαλάκια, μικρά έντομα και παράκτια βλάστηση.

Το πόσο διαρκεί μια χήνα εξαρτάται από τις συνθήκες του οικοτόπου της. Στην άγρια ​​φύση, η διάρκεια ζωής ενός πουλιού είναι 18-20 χρόνια, με τη διατήρηση στο σπίτι να αυξάνεται σε 28-30 χρόνια. Ο αριθμός των λευκών μετώπων χήνων υπερβαίνει σημαντικά τους δείκτες άλλων άγριων πτηνών, επομένως δεν έχουν καθεστώς διατήρησης και είναι επιτρεπόμενο κυνηγετικό αντικείμενο.σίτιση χήνων

Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής των χήνων με λευκό μέτωπο είναι φυτική τροφή – παράκτια χόρτα και φύκια, αλογοουρές, δημητριακά και μούρα. Τα πουλιά τρώνε επίσης μικρά έντομα, γαιοσκώληκες και μικρά μαλάκια, τα οποία καταφέρνουν να βρουν κοντά σε ποτάμι ή λίμνη..

Φωλιά χήνας με λευκό μέτωπο

φωλιάζει χήνες με λευκό μέτωποΗ φωλιά της λευκής μετώπης χήνας ξεκινά τον Μάιο ή το πρώτο μισό του Ιουνίου. Thisταν εκείνη τη στιγμή που το κάλυμμα του χιονιού λιώνει εντελώς στην τούνδρα. Για αυτό, τα κοπάδια χωρίζονται σε ζευγάρια και σχηματίζουν φωλιές σε σημαντική απόσταση το ένα από το άλλο..

Είναι ενδιαφέρον ότι οι χήνες σχηματίζουν μόνιμα ζευγάρια ακόμη και πριν φτάσουν στην εφηβεία, σε ηλικία περίπου 2 ετών. Εάν τα πουλιά δεν «σχεδιάζουν» να εκκολαφθούν νεοσσοί ή δεν έχουν ακόμη μόνιμο ζευγάρι, φτάνουν στο σημείο φωλιάσματος του κοπαδιού πολύ αργότερα..

Χαρακτηριστικά φωλιάσματος χήνων με λευκό μέτωπο:

 1. Οι χήνες κανονίζουν φωλιές κοντά σε θάμνους μούρων, πάνω σε πέτρες ή ανάμεσα σε εξογκώματα. Πολλά θηλυκά χτίζουν φωλιές κοντά σε αρπακτικά πτηνά για να τα βοηθήσουν να προστατεύσουν τα αυγά τους από τα αρπακτικά..
 2. Για τη φωλιά, φτιάχνουν ειδικά «κλινοσκεπάσματα» από ένα μείγμα από το δικό τους χνούδι με φρέσκο ​​γρασίδι.χήνα στα αυγά
 3. Ένας συμπλέκτης συνήθως δεν περιέχει περισσότερα από 4-7 αυγά. Έχουν ένα χιονισμένο κέλυφος, το οποίο αποκτά πιο σκούρα απόχρωση καθώς εκκολάπτονται..
 4. Εάν το θηλυκό πρέπει να πετάξει έξω από τη φωλιά, καλύπτει τα αυγά με ένα «στρώμα».
 5. Τα θηλυκά των χήνων με λευκό μέτωπο επωάζουν αυγά για 27-28 ημέρες, μετά τα οποία εκκολάπτονται οι νεοσσοί. Η όλη διαδικασία εκκόλαψης μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες..
 6. Ενώ η χήνα επωάζει τα αυγά, το αρσενικό βρίσκεται κοντά στη φωλιά, τη φυλάει. Σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου, τα πουλιά βγαίνουν μπροστά από τη φωλιά και προσπαθούν να τρομάξουν τον εχθρό με πλατιά φτερά..ένα ζευγάρι χήνες με λευκό μέτωπο

Και οι δύο γονείς φροντίζουν προσεκτικά τους νεοσσούς για 7-8 εβδομάδες, κατανέμοντας εξίσου τα καθήκοντα της τροφής..γονική μέριμνα για νεοσσούς

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, τα κορίτσια αρχίζουν να πηγαίνουν ανεξάρτητα στην αναζήτηση τροφής, αλλά παραμένουν πάντα υπό την επίβλεψη των γονιών τους που βρίσκονται κοντά. Πριν από τη χειμερινή πτήση, είναι οι γονείς που εκπαιδεύουν τους νεοσσούς, προετοιμάζοντάς τους για το επίπονο ταξίδι..

Η λευκή μπροστινή χήνα είναι ένα από τα πιο όμορφα και διαδεδομένα άγρια ​​πτηνά που ζουν μόνο στη φύση. Διακρίνεται από έναν μεγάλο αριθμό και ένα ευρύ περιβάλλον σε πολλές βόρειες περιοχές του κόσμου, γεγονός που έκανε τη λευκή μετώπη χήνα ένα πολύτιμο και επιθυμητό τρόπαιο για κάθε κυνηγό..

Χήνα με λευκό μέτωπο. Κυνήγι φωτογραφιών στην Αρκτική. (βίντεο)

Previous Post
Télálló és produktív édes cseresznye Julia – lesznek -e gyümölcsök további beporzás nélkül
Next Post
Στην καταπολέμηση των παρασίτων των δαμάσκηνων, οι φωτογραφίες με περιγραφές θα βοηθήσουν