15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Πώς να φτιάξετε μια κυψέλη πολλών σωμάτων με τα χέρια σας, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού

DIY κυψέλη πολλαπλών κυψελών Οι κυψέλες πολλαπλών κυψελών είναι κατασκευής κάθετου τύπου, που αποτελούνται από πολλές κυψέλες που βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη. Το τελικό προϊόν μπορεί να αγοραστεί σε σούπερ μάρκετ που ειδικεύονται σε προϊόντα μελισσοκομίας ή μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας κυψέλη πολλαπλών κυψελών. Λόγω της ευκολίας και της απλότητας της χρήσης, τα στοιχεία αυτής της μορφής χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο σε αγροτικές μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις όσο και σε μεγάλα ιδιωτικά μελισσοκομεία..

Πλεονεκτήματα κυψελών πολλαπλών κυψελών

κυψέλες πολλαπλής κυψέλης που κάνετε μόνοι σας Η κατασκευή κυψελών πολλαπλών σωμάτων με τα χέρια σας έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αγορά έτοιμων δομών, επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απαλλαγείτε από όλα τα ελαττώματα στα πρότυπα με τα οποία γίνονται οι κυψέλες.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των αποδεικτικών στοιχείων πολλών σωμάτων:

 1. Ένα προϊόν πολλαπλών σκαφών φιλοξενεί δύο φορές περισσότερες μέλισσες από μια διπλή, που επιτρέπει την αύξηση της ποσότητας γόνου κατά 35-40%.
 2. Το πάνω μέρος του προϊόντος διατηρεί τη βέλτιστη θερμοκρασία που απαιτείται για τον γόνο.
 3. Η βασίλισσα αποκτά πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμό κυττάρων ωοτοκίας σε διάφορα μέρη της κυψέλης..
 4. Υψηλή ταχύτητα δημιουργίας πλαισίων.
 5. Η ελαφρότητα του σώματος παρέχει μια άνετη εργασία στον μελισσοκόμο.
 6. Η δυνατότητα χρήσης ενός μικρού εκχυλιστή μελιού, με τη βοήθεια του οποίου είναι σχεδόν αδύνατο να παραμορφωθεί η κηρήθρα.

σχεδιαστικά πλεονεκτήματαΟ σχεδιασμός της κυψέλης με πολλές κυψέλες εξασφαλίζει ευκολία και ευκολία στη μεταφορά. Οι θήκες έχουν βάρος όχι μεγαλύτερο από 15-18 κιλά, λόγω του οποίου μπορούν να αφαιρεθούν ανεξάρτητα ταυτόχρονα με τα πλαίσια. Αυτό απλοποιεί πολύ την τεχνολογία συντήρησης, διευκολύνει το έργο της άντλησης μελιού.

DIY κυψέλη πολλαπλών κυψελών: τα απαραίτητα υλικά

σχεδίαση κυψέλης πολλών σωμάτων με διαστάσειςΗ κατασκευή κυψελών πολλαπλών σωμάτων με τα χέρια σας δεν θα προκαλέσει δυσκολίες ακόμη και για ένα άτομο που είναι εξοικειωμένο με την ξυλουργική τέχνη, επειδή ο σχεδιασμός τους είναι απλός και συνοπτικός..

Κύρια προϊόντα:

 • θήκες – 4 ή περισσότερες.
 • κάτω μέρος;
 • οροφή;
 • πλαίσια – 10 τεμ.
 • στέγη;
 • επένδυση οροφής?
 • διαχωριστικό πλέγμα?
 • σουβέρ.

Πριν φτιάξετε μια κυψέλη πολλαπλών κυψελών, ετοιμάστε καλής ποιότητας, καλά αποξηραμένες σανίδες – ιδανικά λάρυκα, κέδρο ή πεύκο, ηλικίας τουλάχιστον 12 μηνών. Το πάχος των σανίδων πρέπει να είναι 35 mm.

χαρακτηριστικά σχεδίουΣτην κατασκευή κυψελών πολλαπλών σωμάτων, δεν χρησιμοποιούνται μεταλλικά μέρη, καθώς αυτό το υλικό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση και την ανάπτυξη της αποικίας των μελισσών. Ετοιμάστε επίσης όλα τα απαραίτητα εργαλεία – τριβείο, τρυπάνι, σμίλη και μηχανή ξυλουργικής.

Οι βέλτιστες διαστάσεις για κυψέλη πολλών σωμάτων είναι 230 * 435 mm. Αυτά τα πλαίσια αντιστοιχούν όσο το δυνατόν περισσότερο στον φυσικό βιότοπο των μελισσών, μιμούμενοι την κοιλότητα ενός δέντρου.

Στέγη

λεπτομερές σχέδιοΥπάρχουν διάφορες διατάξεις μιας κυψέλης πολλαπλών κυψελών που χρησιμοποιούν τυπικό τύπο στέγης ή με επιπλέον σύστημα εξαερισμού. Το τελευταίο διαθέτει ενσωματωμένο ειδικό πλέγμα που εγγυάται την κυκλοφορία του αέρα στην κυψέλη..

Κατασκευή στέγης:

 • συνδέστε μια ράγα 8 * 22 mm στα πλευρικά τοιχώματα.
 • χτυπήστε το κασσίτερο στο πάνω άκρο.
 • στερεώστε σχάρες πλάτους 2 cm στην πίσω πλάκα για περαιτέρω στήριξη.

Η οροφή είναι το μόνο μέρος της δομής της κυψέλης όπου επιτρέπεται το μέταλλο. Είναι κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες με πάχος τουλάχιστον 23-26 mm, τυλιγμένες από πάνω με λαμαρίνα.

Η οροφή πρέπει να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο σφιχτά, ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ αυτής και των τοίχων. Όταν φτιάχνετε μια τυπική στέγη, φροντίστε να κάνετε 5-6 οπές εξαερισμού.

Πλαίσιο

κατασκευή περιπτώσεωνΤο σώμα της κυψέλης είναι κατασκευασμένο από συμπαγή δοκάρια. Όταν κόβετε τον πίνακα, φροντίστε να κάνετε δικαιώματα 3-4 mm σε κάθε πλευρά..

Παράμετροι τμήματος:

 • εμπρός και πίσω τοίχοι – πλάτος 245 mm και μήκος 465 mm.
 • πλαϊνό κομμάτι – πλάτος 245 mm και μήκος 540 mm.

Κατά την κατάθεση αγκάθι, να είστε πολύ προσεκτικοί και να θυμάστε την ευθεία, διαφορετικά, κατά τη συναρμολόγηση της δομής, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τη στρέβλωση του προϊόντος και το σπάσιμο των μάγουλων στα πλάγια..

Είδατε το αγκάθι από την εξωτερική πλευρά και από την εσωτερική πλευρά στη θέση του ματιού. Μετά από αυτό, επεξεργαστείτε προσεκτικά την απόσταση μεταξύ των αγκάθων με μια σμίλη – αυτό θα αποτρέψει το σχίσιμο του δέντρου..

Τοποθετήστε τον τοίχο (πλευρά) στον πάγκο εργασίας με την όψη προς τα κάτω, από πάνω τοποθετήστε έναν τοίχο με αιχμές για να επισημάνετε τις προεξοχές σε κάθετη θέση. Βεβαιωθείτε ότι οι άκρες στην μπροστινή πλευρά είναι επίπεδες. Περιγράψτε όλα τα αγκάθια με ένα μολύβι και μεταφέρετε τα σημάδια σε μια ξύλινη σανίδα που βρίσκεται σε οριζόντια θέση.

διαδικασία στερέωσηςΓια ευκολία, σημειώστε όλες τις γωνίες με αριθμούς – αυτό θα σας βοηθήσει να μην τα μπερδέψετε κατά τη συναρμολόγηση. Όταν όλα τα μάτια είναι σημαδεμένα, σμίλετέ τα από όλες τις πλευρές..

Στο πίσω και στο μπροστινό μέρος της θήκης, κάντε μια έκπτωση για περαιτέρω εγκατάσταση του πλαισίου. Από την εσωτερική πλευρά του τοίχου κατά μήκος του περιγράμματος στην κορυφή, αφαιρέστε τις πτυχώσεις με βάθος 18 mm και πλάτος 12 mm.

Τοποθετήστε το πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε η επάνω πλευρά του να βρίσκεται 8 mm κάτω από την άκρη του σώματος – αυτό σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε εύκολα επιπλέον περιβλήματα στο επάνω μέρος. Από μέσα, τρίψτε καλά τον τοίχο και τρίψτε τον.

μέρος της υπόθεσηςΓια ένα συγκρότημα ντουλαπιών, τοποθετήστε έναν τοίχο με ωτίδες σε έναν πάγκο εργασίας και, στη συνέχεια, τοποθετήστε έναν τοίχο με αιχμές πάνω του. Σφυρίξτε απαλά τις θήκες στις προεξοχές με ένα σφυρί. Για ευκολία μεταφοράς στους τοίχους των στοιχείων πολλών σωμάτων, κάντε ειδικές λαβές με τη μορφή κοιλότητας. Τοποθετούνται 75 mm κάτω από το πάνω άκρο.

Κάτω μέρος

συναρμολόγηση του πυθμένα της κυψέλης πολλών σωμάτων

Για μια σπιτική κυψέλη, γίνεται ένας αφαιρούμενος και διπλής όψης πυθμένα τριών ράβδων. Διαστάσεις του πυθμένα της κυψέλης πολλών σωμάτων:

 • πλευρικά δοκάρια – 35 * 65 * 570 mm.
 • πίσω ράβδος – 35 * 65 * 445 mm.

Κάντε μια αυλάκωση στις ράβδους από την εσωτερική πλευρά του κάτω πλαισίου. Βήμα 25 mm από το επάνω άκρο και κάντε μια αυλάκωση πλάτους 40 mm και βάθους περίπου 12 mm. Το κάτω μέρος των στοιχείων θα εισαχθεί απευθείας σε αυτό..

Στερεώστε το πλαίσιο του προϊόντος στο κάτω μέρος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αγκάθιας. Θα αποτελείται από ένα πλαίσιο τριών όψεων, η τέταρτη πλευρά είναι ένα κενό 25 mm. Είναι απαραίτητο για βέλτιστη ανταλλαγή αέρα όλο το χρόνο μέσα στη δομή..

Οροφή

κατασκευή οροφήςΗ οροφή αποτελείται από δύο μέρη – ένα χείλος και μια ασπίδα. Οι παράμετροί του είναι 520 * 445 mm.

Το πάνω μέρος κατασκευάζεται σε διάφορα βήματα:

 • κάντε μια αυλάκωση στα πηχάκια διαστάσεων 1 * 1 cm.
 • συνδέστε το πλαίσιο 3 λωρίδων, τοποθετήστε τις σανίδες οροφής σε αυτό μία προς μία και στερεώστε το με μια λωρίδα κλεισίματος.
 • κάντε μια τρύπα 10 * 4 cm στο κέντρο της οροφής – είναι απαραίτητο για τον εξαερισμό τη χειμερινή περίοδο και τη στερέωση του τροφοδότη.
 • στερεώστε το ταβάνι στην πολλαπλή κυψέλη.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κυψέλη πολλών σωμάτων για 3 ή περισσότερες αποικίες μελισσών, φροντίστε να καλύψετε την τρύπα στο ταβάνι με ένα πλέγμα με μικρά κελιά.

Διαχωριστικό πλέγμα

Μια συρμάτινη ή πλαστική σχάρα χρησιμοποιείται στις κυψέλες πολλών κυψελών για να περικλείσει τη βασίλισσα μέλισσα. Οι διαστάσεις του επιλέγονται σύμφωνα με τις εσωτερικές διαστάσεις της ίδιας της δομής. Το πλέγμα είναι στερεωμένο πάνω από τα πλαίσια. Τα κύτταρά του θα πρέπει να έχουν τέτοιο μέγεθος ώστε οι μέλισσες με το συλλεγμένο νέκταρ να μπορούν εύκολα να περάσουν από αυτό..

Πλαίσιο

πλαίσια στερέωσηςΥπάρχουν πολλοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εγκατάσταση πλαισίων σε κυψέλη πολλών σωμάτων. Εάν το πάχος τους είναι 25 mm, η απόσταση μεταξύ των κέντρων των πλαισίων πρέπει να είναι τουλάχιστον 37-39 mm.

Βεβαιωθείτε ότι το κενό από το τοίχωμα της κυψέλης στο πλησιέστερο πλαίσιο είναι τουλάχιστον 7-8 mm. Η απόσταση από το κάτω μέρος μέχρι το κάτω πλαίσιο είναι 16-20 mm, μεταξύ γειτονικών επιπέδων πλαισίων 10 mm.

Περιορισμός εισόδου και είσοδος

Ο περιοριστής εγκοπών είναι απαραίτητος για να κλείσει η εγκοπή τη χειμερινή περίοδο ή κατά τη μεταφορά κυψέλης πολλαπλών κυψελών. Η ευκολία και η ευκολία ανοίγματος και κλεισίματος του περιοριστή παρέχονται από οδηγούς από ξύλο ή μέταλλο.

Η γέφυρα είναι μια σανίδα σε σχήμα τραπεζοειδούς που βρίσκεται σε μια μικρή κλίση ακριβώς πίσω από την τρύπα και είναι στερεωμένη με ξύλινο πείρο ή χαλύβδινες ράβδους.

Η άφιξη είναι απαραίτητη για να μπορούν οι μέλισσες να φύγουν εύκολα από την κυψέλη και να επιστρέψουν. Βέλτιστες διαστάσεις της σανίδας άφιξης – 20 * 140 * 445 mm.

Σταντ κυψέλης

Η βάση για την κυψέλη πολλών σωμάτων γίνεται μετά την ολοκλήρωση της υπόλοιπης εργασίας. Έχει σχήμα κουτιού και είναι κατασκευασμένο από ξύλο πάχους 30-35 mm. Οι διαστάσεις της βάσης επιλέγονται σύμφωνα με τις διαστάσεις της κυψέλης πολλών σωμάτων και του πυθμένα της.

Μειονεκτήματα των κυψελών πολλαπλών κυψελών

DIY κυψέλη πολλαπλών κυψελώνΗ κύρια δυσκολία στην ανεξάρτητη κατασκευή κυψέλης πολλαπλών σωμάτων είναι η ανάγκη προσαρμογής “κοσμημάτων” όλων των μερών μεταξύ τους, επειδή η παραμικρή λεπτομέρεια θα οδηγήσει σε παραμόρφωση του σώματος.

Το μειονέκτημα μιας κυψέλης πολλών σωμάτων είναι η παραμόρφωση του σώματος υπό την επίδραση των καιρικών συνθηκών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε τη μέγιστη προσοχή στην επιλογή των υλικών, χρησιμοποιώντας μόνο ξύλο υψηλής ποιότητας..

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται πρόσθετες ενισχύσεις για την ασφαλή μεταφορά της κυψέλης. Η φροντίδα των αποικιών μελισσών σε τέτοιες κυψέλες μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σε έναν αρχάριο μελισσοκόμο – σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται βοηθός.

Τις περισσότερες φορές όμως, τέτοια μειονεκτήματα δεν λαμβάνονται υπόψη λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων των κυψελών πολλαπλών κυψελών. Ελαχιστοποιούν την πολυπλοκότητα και τον κόπο της φροντίδας, λόγω του οποίου ένας τέτοιος σχεδιασμός θεωρείται η καλύτερη επιλογή για μεγάλες μελισσοκομικές επιχειρήσεις και μεγάλα μελισσοκομεία..

Μια αυτο-κατασκευασμένη κυψέλη πολλαπλών σωμάτων με τα χέρια σας θα απαιτήσει την ακρίβεια όλων των σταδίων. Παρόλο που ο σχεδιασμός του είναι απλός, χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια. Το αποτέλεσμα θα είναι μια βολική και αξιόπιστη κυψέλη, η οποία, με το συμπαγές μέγεθος και την ευκολία συντήρησης, θα αυξήσει την παραγωγικότητα της μελισσοκομίας..

Οδηγίες βίντεο για το πώς να φτιάξετε μια κυψέλη πολλών σωμάτων με τα χέρια σας

Previous Post
Hogyan készítsünk madárházat egy kutya számára saját kezével – otthont szereltünk egy szeretett őrnek
Next Post
Αρωματικό λουκάνικο από την Κίνα – αξίζει να το αγοράσετε
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org