15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Εκδηλώσεις ασθένειας κέτωσης σε αίγες και αποτελεσματική θεραπεία

εκδηλώσεις της νόσου κέτωση σε μια κατσίκα Η κέτωση είναι μια επικίνδυνη ασθένεια των αιγών, συνοδευόμενη από σοβαρές διαταραχές του μεταβολισμού πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζετε έγκαιρα εκδηλώσεις ασθένειας κέτωσης σε μια κατσίκα, επειδή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του ζώου..

Περιγραφή της νόσου

κενό Για να θεραπεύσει αποτελεσματικά ένα ζώο, πρώτα απ ‘όλα, ο αγρότης πρέπει να εξετάσει τι είναι η κέτωση σε μια κατσίκα. Αυτή είναι μια παθολογική κατάσταση που αναπτύσσεται στο πλαίσιο παραβίασης του μεταβολισμού πρωτεϊνών-υδατανθράκων. Η ασθένεια συνοδεύεται από πεπτικές διαταραχές, απότομη μείωση της απόδοσης γάλακτος, αυθόρμητες αποβολές σε έγκυες αίγες.

Με την κέτωση, παρατηρείται απότομη αύξηση της συγκέντρωσης κετονικών σωμάτων στο σώμα. Αυτά είναι τοξικά μεταβολικά προϊόντα που σχηματίζονται στα ηπατικά κύτταρα. Τα κετονικά σώματα συσσωρεύονται στο γάλα, στα ούρα, στο πλάσμα του αίματος και στους μαλακούς ιστούς.

Υπάρχουν δύο τύποι κέτωσης στις αίγες:

 1. Πρωτογενής – ο πιο κοινός τύπος ασθένειας, που συνοδεύεται από μεταβολικές διαταραχές και ανεπάρκεια ελαφρών υδατανθράκων. Η πρωτοπαθής κέτωση αναπτύσσεται συχνότερα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας..
 2. Δευτερεύουσα – αυτός ο τύπος ασθένειας είναι πολύ λιγότερο συχνός. Οι αιτίες του είναι τροφικές δηλητηριάσεις, παρέσεις τοκετού, πεπτικές διαταραχές.

Τα υπέρβαρα ζώα που υποφέρουν από έλλειψη ηλιακού φωτός και φυσικής δραστηριότητας είναι επιρρεπή σε κέτωση. Τις περισσότερες φορές, οι εκδηλώσεις της νόσου κέτωσης σε μια κατσίκα αναπτύσσονται σε ζώα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας..

Αιτίες κέτωσης

αιτίες κέτωσηςΤα συμπτώματα και η θεραπεία της κέτωσης στις αίγες εξαρτώνται από την αιτία της νόσου. Η κύρια αιτία της νόσου σε κατσίκες υψηλής απόδοσης είναι η παραβίαση της σίτισης των ζώων που αρμέγουν..

Αιτίες κέτωσης:

 1. Μη ισορροπημένη διατροφή με ανεπάρκεια υδατανθράκων, περίσσεια λιπαρών και πρωτεϊνών. Οδηγεί στην ανάπτυξη της πείνας των υδατανθράκων. Η έλλειψη πρωτεΐνης προκαλεί δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μεταβολισμό σε όλο το σώμα.
 2. Έλλειψη μικρο- και μακροστοιχείων στη διατροφή των ζώων – κάλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, ιώδιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο και ασβέστιο.
 3. Η τροφή με αυξημένη συγκέντρωση βουτυρικού και οξικού οξέος μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη κέτωσης σε μια κατσίκα – για παράδειγμα, ακατάλληλα προετοιμασμένη ενσίρωση.
 4. Η παχυσαρκία αναπτύσσεται σε ένα ζώο με φόντο μια κληρονομική προδιάθεση.
 5. Ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος, συνοδευόμενες από ορμονικές ανισορροπίες.

Ένα πολύ συμπυκνωμένο συνθετικό μίγμα που χρησιμοποιείται από τις αίγες οδηγεί σε διαταραχή της βιολογικής σύνθεσης των προπιονικών οξέων, καθώς και των μικροβιακών πρωτεϊνών. Αυτό επιβραδύνει την παραγωγή ορισμένων ορμονών, νουκλεϊκών οξέων, πρωτεϊνών και πεπτικών ενζύμων. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη κέτωσης..

Εκδηλώσεις της νόσου κέτωση σε μια κατσίκα

εκδηλώσεις της νόσου κέτωση σε μια κατσίκαΗ κέτωση αναφέρεται σε μια υποτονική ασθένεια, οπότε τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως και εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της..

Εκδηλώσεις της νόσου κέτωση σε κατσίκες:

 • η μυρωδιά της ακετόνης από τα κόπρανα, τα ούρα, το γάλα και το δέρμα των ζώων.
 • δύσπνοια, αίσθημα παλμών της καρδιάς.
 • απώλεια όρεξης ή πλήρης εξαφάνισή της.
 • πεπτικές διαταραχές – εντερική ατονία ή διαταραχή των κοπράνων.
 • εξάντληση του νευρικού συστήματος.
 • απότομη μείωση της απόδοσης γάλακτος.
 • θαμπάδα του παλτό?
 • καθυστερημένη αντίδραση και υπνηλία.
 • μυϊκή αδυναμία;
 • λήθαργος, απάθεια, απώλεια δύναμης και έλλειψη κινητικότητας.

Τα αρχικά στάδια της νόσου μπορούν να προσδιοριστούν από αυξημένη επιθετικότητα, νευρικότητα, ενθουσιασμό ασυνήθιστα δυνατού φουσκώματος. Πολλές κατσίκες αναπτύσσουν αυξημένη ευαισθησία στην αφή, στην οποία αντιδρούν πολύ επιθετικά..

Η σοβαρή κέτωση μπορεί να προκαλέσει μαστίτιδα, επιπλοκές μετά τον τοκετό και αυθόρμητες αποβολές σε έγκυες αίγες. Το συκώτι του ζώου μεγαλώνει – αυτό μπορεί να καθοριστεί από την αισθητά στρογγυλεμένη δεξιά πλευρά του σώματος.

Με την εξέλιξη της νόσου, η κέτωση, το γάλα και τα απόβλητα της αίγας αποκτούν μια έντονη, εκφραστική μυρωδιά ακετόνης.

Μέθοδοι για τη θεραπεία της κέτωσης σε κατσίκες

εξέταση κατσίκαΗ θεραπεία της κέτωσης σε αίγες πρέπει να επιλέγεται από κτηνίατρο μετά από πλήρη εξέταση του ζώου. Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να ομαλοποιηθεί το ενδοκρινικό σύστημα και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιωθεί η λειτουργία του ήπατος και όλες οι μεταβολικές διεργασίες.θεραπεία αιγών

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κέτωσης σε μια κατσίκα:

 • Υδροκορτιζόνη – σε δοσολογία 10 mg ανά 10 kg σωματικού βάρους.
 • Catosal – η δοσολογία επιλέγεται ξεχωριστά.
 • γλυκόζη – ένα διάλυμα 40% συνταγογραφείται σε δοσολογία 10 ml ανά 10 kg βάρους.
 • ινσουλίνη – 5 μονάδες ανά 10 κιλά σωματικού βάρους.
 • αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη – χρησιμοποιείται δόση 300 μονάδων.
 • προπιονικό νάτριο ·
 • χλωριούχο χολίνη?
 • γαλακτικό νάτριο.

Στη σύνθετη θεραπεία της κέτωσης, το γαλακτικό οξύ χρησιμοποιείται για μια κατσίκα. Έχει αντισηπτικό και αντιζυμωτικό αποτέλεσμα, βελτιώνει την πέψη και ομαλοποιεί την εντερική μικροχλωρίδα.

Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ διεγείρει την κινητικότητα της κοιλιάς, παρέχοντας μια ήπια ερεθιστική επίδραση στην βλεννώδη επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα και ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό. Το φάρμακο χορηγείται με τη μορφή υδατικού διαλύματος, το οποίο χορηγείται από το στόμα σε αίγες. Για την παρασκευή του χρειάζεστε 100 ml νερού και 5 ml γαλακτικού οξέος με συγκέντρωση 40%. Το φαρμακευτικό διάλυμα χορηγείται σε ζώα σε δοσολογία 0,5-7,5 ml – εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου.

Διόρθωση δίαιτας

κατσικίσια δίαιταΣτη θεραπεία της κέτωσης στις αίγες, οι διατροφικές προσαρμογές είναι σημαντικές. Στα ζώα πρέπει να χορηγείται μαγειρική σόδα – τουλάχιστον 10-20 g την ημέρα. Βοηθά στη μείωση της οξύτητας του στομάχου και της κοιλιάς. Διάρκεια εισόδου – 15-20 ημέρες.

Το πρωί, οι αίγες πρέπει να τρέφονται με γλυκό νερό με προσθήκη ζάχαρης – 100-120 g ανά 5 λίτρα νερού. Το μεσημεριανό γεύμα, στα ζώα πρέπει να δοθεί ένα ποτό με την προσθήκη φαρμάκων και βιταμινών που έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος. Το βράδυ, συνιστάται να ποτίζετε τις αίγες με νερό και μαγειρική σόδα.βόσκηση κατσίκες

Για να ομαλοποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου, οι κατσίκες πρέπει να τρέφονται με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες:

 • πατάτα;
 • ζαχαρότευτλα?
 • καρότο;
 • ροζ και κόκκινο τριφύλλι?
 • Timothy γρασίδι?
 • κολιός
 • κοκορέτσι.

Στη διατροφή των αιγοειδών με κέτωση, πρέπει να υπάρχει σανού και φρέσκων χόρτων, που έχουν κοπεί κατά την ανθοφορία και την επικεφαλίδα, προηγουμένως αποξηραμένα στον ήλιο..

Ταυτόχρονα με την αύξηση της ποσότητας των γλυκών λαχανικών, του σανού και του φρέσκου χόρτου, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εντελώς τα όσπρια και οι ελαιούχοι σπόροι, το γεύμα, η ενσίρωση και τα σιτηρά από τη διατροφή των αιγών. Με ήπια κέτωση, μια διατροφική προσαρμογή είναι αρκετή για να ανακάμψει το ζώο, η οποία συμβαίνει σε διάστημα 4-8 εβδομάδων.

Οι συνέπειες της κέτωσης

συνέπειες της κέτωσηςΣτα αρχικά στάδια, η κέτωση μπορεί να θεραπευτεί αλλάζοντας τη διατροφή των αιγών χωρίς τη χρήση φαρμάκων..

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια γίνεται πιο σοβαρή, συνοδευόμενη από επικίνδυνες επιπλοκές:

 • μυϊκός τρόμος και κράμπες.
 • παθολογική διεύρυνση του ήπατος.
 • σοβαρή δηλητηρίαση του σώματος.
 • κώμα;
 • καρδιακή παθολογία.
 • ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ;
 • θάνατος.

υγιείς κατσίκεςΗ κέτωση στις αίγες είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ζώου. Η έγκαιρη επίσκεψη στον κτηνίατρο, η σωστή επιλογή φαρμάκων και η διατροφική διόρθωση βοηθούν στην πλήρη θεραπεία της κέτωσης, στην αποκατάσταση της υγείας και της παραγωγικότητας της αίγας.

Εκδηλώσεις της νόσου κέτωση σε μια κατσίκα και οι κανόνες για τη θεραπεία της – βίντεο

Previous Post
Függöny a hálószobához: 265+ (Fotó) Újdonságok a modern dizájnhoz
Next Post
Θα μάθουμε από έμπειρους κηπουρούς 12 μυστικά της καλλιέργειας σπορόφυτων λάχανου