15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan gyűjtsük össze és szárítsuk meg a málna leveleit otthon

hogyan szárítsuk meg a málna leveleit A növény szinte minden légi része hasznos a málna bokrokban, gyógytea készítésére használják. Azonban nem minden ínyencek gyógyító ital tudja, hogyan kell szárítani a málna leveleket. Be kell tartani a gyógyító anyagok gyűjtésének feltételeit, a beszerzés és a tárolás szabályait.

A málna leveleinek gyógyító tulajdonságai

a málna levelek jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek A málna a világ egyik legegészségesebb bogyója. Azonban nem mindenki tudja, hogy levelei nem kevésbé hasznosak, mint maga a gyümölcs. A, B, C, E csoportba tartozó vitaminokat, mikro- és makroelemeket, illóolajokat tartalmaznak.

A növényt alkotó egyedi előnyös összetevők pozitív hatással vannak az emberi testre:

 • alacsonyabb koleszterinszint;
 • hozzájárul az agy normál működéséhez;
 • növeli az immunitást;
 • felgyorsítja a horzsolások és sebek gyógyulási folyamatát;
 • megszünteti a viszketést;
 • stimulálja az emésztést;
 • gátolja az öregedési folyamatokat;
 • harc a megfázás ellen;
 • szabályozza a szív ritmusát;
 • távolítsa el a felesleges folyadékot;
 • növelje a fizikai állóképesség szintjét.

száraz málnalevélA málna levelek segítenek számos nőgyógyászati ​​betegség leküzdésében. A növény csökkenti a fájdalmat a menstruáció során, helyreállítja a testet a szülés után, és megakadályozza a rosszindulatú daganatok megjelenését. A málna levelek rendszeres használata segít megtisztítani az arcot a pattanásoktól, enyhíti a gyulladást.

Sok férfi rendszeresen használja a növény gyógyító részeit prosztata betegségek, meddőség és erekció fenntartására. A málnalevél tea normalizálja az emésztőrendszert, segít megbirkózni a fáradtsággal, oldja a stresszt.

Mikor és hogyan szüretelhetjük a málnalevelet teához

málnalevelek szedési idejeA szakértők azt tanácsolják, hogy a levelek betakarítását a málna virágzása előtt vagy alatt kezdjék el. Az optimális betakarítási időszak május vége – június eleje. Ekkoriban a növény minden ereje a növekedésére irányul, ezért a lombozat tartalmazza a legnagyobb mennyiségű hasznos anyagot. Az alapanyag beszerzése során az időjárásnak naposnak kell lennie, a levegő páratartalma minimális. Jobb gyűjteni a növény leveleit reggel 10 és 11 óra között, valamint késő délután – 16 és 18 óra között..

A gyűjtés megkezdése előtt jobb vastag kesztyűt viselni. A málna nem szeret elválni a lombjától, így fennáll a karcolások esélye..

Leggyakrabban a leveleket szüretelik, szárítják és tea készítésére használják. A növény ilyen formában történő felhasználásához a vadon termő málna ideális. Jobb az erdő mélyén gyűjteni. A levelek sok káros anyagot és nehézfémet halmozhatnak fel ipari létesítmények, utak és vasutak közelében. Az ilyen alapanyagok károsak a szervezetre. Ha nincs mód az erdőbe való kijutásra, akkor a kerti málna megteszi. A tea alapanyagainak előkészítésekor fontos a minősége. Csak egészséges leveleket szabad szedni, mitesszerek és foltok nélkül..

Ne szedjen leveleket a málna bokrokból, amelyeket nemrégiben vegyszerekkel kezeltek. A permetezés után sok termék hosszú ideig marad a levéllemezek felületén..

a levelek szárításra való előkészítéseJobb, ha levágjuk a gyógyító anyagot az ág tetejéről. A növény hasznos részeit kis gallyakkal távolíthatja el, mivel gyógyhatásúak is. A leveleket a lehető legnagyobb körültekintéssel kell elvégezni, lehetőleg ollóval. Egy ágról nem vághat le nagyszámú levelet. Ez nagymértékben károsítja a málnát: a növény meghalhat..

Hogyan szárítsuk meg a málna leveleit

szárított málna levelekAnnak érdekében, hogy a gyógynövényből származó tea maximális hasznot hozzon a szervezetnek, az összegyűjtött anyagot megfelelően szárítani kell. Egyes szakértők azt javasolják, hogy szárítás előtt öblítsék le a leveleket. Ha azonban az összegyűjtött anyag tiszta, elegendő lerázni a port és eltávolítani a felesleges törmeléket..

Nem mindenki tudja, hogyan kell megfelelően szárítani a málna leveleit. Ezt többféleképpen is megteheti:

 1. A klasszikus betakarítási módszer a levegőben. Az alapanyagot sík, kemény felületre fektetik (újságpapírral boríthatják), és jól szellőző helyre kell helyezni. A leveleket rendszeresen meg kell fordítani.szárítsa meg a leveleket az utcán
 2. Készítse elő az összegyűjtött anyagot elektromos szárítóval. Az elkészített leveleket a készülékbe helyezzük, és 30 fokos hőmérsékleten szárítjuk. Az elektromos szárító tálcáit rendszeresen cserélni kell. Az egész folyamat körülbelül 7 órát vesz igénybe..elektromos szárítógép használatával
 3. Szárítsa meg a növény gyógyító részeit a sütőben. Ezzel a módszerrel a leveleket egy sütőlapra öntik, amelyet korábban pergamenel borítottak, és minimális melegítéssel 30-40 percre a sütőbe helyezték..málnalevelek betakarítása a sütőben

Ne túlexponálja az összegyűjtött anyagot. A szárítás minőségét a tenyérbe dörzsöléssel lehet ellenőrizni: a leveleknek préseléskor ropogniuk kell, és finomra kell morzsolódniuk. Csak a növény ilyen részei őrzik meg formájukat, amikor csomagolják és előkészített edénybe öntik..

Szárított málna erjesztése

a száraz málnalevelek erjedéseEgy másik népszerű módszer a betakarított nyersanyag szárítására a málnalevél erjesztése. Az összegyűjtött gyógyító anyagot folyó víz alatt alaposan mossuk, papírra fektetjük és szárítjuk. A málna leveleit rendszeresen keverni kell. A víz elpárolgása után az alapanyag kissé száraz és puha lett (fonnyadt), a kezében vagy a húsdarálón keresztül csavarodik. Ez úgy történik, hogy a levelek gyümölcslevet adnak..

Ezután az elkészített anyagot több rétegben egy edénybe hajtogatják, tetejére terheléssel nyomják, és 8 órán át 25-28 Celsius fokos hőmérsékleten hagyják. A megadott idő elteltével az előkészített leveleket vékony rétegben sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Egy óra múlva a hőmérsékletet 50 fokra csökkentjük, és rendszeres keverés mellett szárítjuk. Az anyag megfelelő előkészítésével finom erjesztett teát kapunk a málna leveleiből.

Ha a betakarítás során a növény egyes részei elsötétülnek vagy rothadnak, azokat el kell távolítani. Egy ilyen anyag minden nyersanyagot elronthat..

Mennyi ideig tart a száraz málnalevél?

száraz málnalevelek tárolása üvegekbenA szárított málna tárolásának módja egyszerű. A kész leveleket üvegedényekbe helyezzük szoros fedél alatt, és sötét, hűvös helyen, közvetlen napfénytől védve tartjuk. Jobb egy évig tárolni a betakarított anyagot, majd a következő szezonban frissíteni az állományt.

A tapasztalt gyógynövények nem javasolják a szárított levelek műanyag zacskókban való tárolását. A nyersanyagok zsugorodnak és penészesedhetnek.

egészséges málnalevél teaHa tudja, hogyan kell szárítani a málna leveleit, és betartja az alapanyagok betakarításának minden szabályát, akkor a hideg évszakban felmelegedhet egy finom és gyógyító itallal.

Hogyan szárítsuk meg a málna leveleit és készítsünk gyógyteát – videó

Previous Post
Függöny a hálószobához: 265+ (Fotó) Újdonságok a modern dizájnhoz
Next Post
Θα μάθουμε από έμπειρους κηπουρούς 12 μυστικά της καλλιέργειας σπορόφυτων λάχανου