15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Oltási metsző – áldás a tapasztalatlan hobbi számára

Az oltás gyors és egyszerű az oltóvágóval A sikeres oltáshoz stabil kéz, jó szem, ügyesség és éles kés szükséges. Az oltómetsző hasznos a kezdő kertészek és szakemberek számára. Minden eszköznek előnyei és hátrányai vannak. Az alkalmatlan kezekben lévő műszerek haszontalanok lesznek, ha nem teljesülnek a helyes bimbózás alapvető követelményei.

Metszőeszköz oltáshoz

Az oltóvágók speciális formájú munkalapot tartalmaznak Ha a hagyományos metszővágó vágófelületből áll, amely összenyomja és deformálja a kadmiumréteget, ez az oltómetsző számára elfogadhatatlan. Ezért a szerszámnak van egy működő penge, amely olyan göndör vágást hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy tökéletesen illeszkedjen a sarj és az alany két nyitott felületéhez. A másik penge támogató funkcióval rendelkezik. Ezenkívül a tartó penge megállítja az ág profilját a leállás pillanatában, hogy ne sértse meg. Amikor a szöveteket összenyomják, gyümölcslé szabadul fel, amely lefolyik a kés hornyában. Az anya és a csavar rögzíti az üllő és a működő penge ütközését. A rugós mechanizmus visszaállítja a pengét az eredeti helyzetébe.

Ha az oltást egy éves palántán hajtják végre, eltávolítva a szárát, az alany rögzítve van a tetején. A csemete ültetésekor meg kell ragadnia az állományt, hogy ne húzza ki a törékeny csíkot a fészekből. Az ízület omega vágása adja a legjobb eredményt, de nem alkalmas sűrű fafajokkal való munkavégzésre.

A leírt folyamat alapján egyértelmű, hogy ahhoz, hogy pontos, egyenletes vágást végezzünk nagy területű összenyomódás nélkül, speciális acélra van szükség. Ezért az eszköz minősége a következőktől függ:

  • az oltóvágó vágó részének gyártásához használt anyagokból;
  • az alkatrészek gyártásának és összekapcsolásának módja:
  • a vágófelület és annak vastagsága.

A legjobbak a magas széntartalmú acélok, kovácsolt vagy szegecselt alkatrészek gyártásával. A kovácsolt termékek különleges szilárdsággal rendelkeznek, de jelentősen növelik a folyamat költségeit is.

A magas széntartalmú acélokat oltóvágók gyártására használják.A vágók az exponálás pillanatában egy profilú metszést hoznak létre, így a sarj és az alany tökéletesen kombinálódik, ha a rudak azonos keresztmetszetűek. Nézze meg a videót, hogyan működik az oltóvágó, és minden világossá válik..

Mi vonzza az új eszközt egy kertész és egy amatőr számára:

  1. Garantált egybeesés két alany és hajtás vágásnál.
  2. Nincs szükség beállításokra, a vágás tiszta, gyorsan elvégezhető, ami azt jelenti, hogy a higiénia betartásával a vágás gyökeret ereszt.
  3. A nagy sebességű műveletek révén egy szakember több munkát végez egy nap alatt.

Hátránya a minőségi szerszám nagyon magas költsége. A legjobb gyártók fáinak oltására szolgáló metsző ára megközelíti a százezer rubelt. Ez határozza meg, hogy miért van olyan sok házilag készített eszköz, amelyek hatékonyan működnek..

Lehetetlen kiváló minőségű oltást végezni, ha a hajtás és az alany vastagsága közötti különbség meghaladja a 3 mm-t..

A megadott paraméterekkel ellentétben az oltóvágó ritkán végez kiváló minőségű vágást 10 mm-nél nagyobb ágvastagsággal.

Miért érdemes professzionális oltószerszámot használni

Oltási metszőgép szakembereknekEzt a professzionális faoltó eszközt tekintik a minőség mércéjének. A legjobb szerszámacélból készült, a kés kovácsolásával a kés nem unalmas, mivel sűrű fába kerül olajban. A nagyon vékony kovácsolt V-alakú, U-alakú és Omega-alakú pengék segítségével göndör vágásokat végezhet ollóval fák és cserjék oltására. A kertész a fa sűrűségétől függően eldönti, hogy melyik kést használja. A mellékletek ugyanakkor változnak. Kétélűek és akár 3000 vágást is elviselnek. Az eszközre 3 év garancia vonatkozik, amely nem vonatkozik a fogyóeszközökre.

Nem kevésbé jó minőségű és minden más alkatrész megerősített műanyagból és kiváló minőségű acélból. A kések élezéséhez speciális szerszám szükséges, de nincs szükség élezésre:

  • a penge mindkét oldala legalább 3000 vágást képes elviselni, és mindegyik fúvókán 2 db van;
  • a professzionális oltószerszámhoz három tartozék tartozik;
  • az üzletben mindig vannak cserélhető tartozékok, amelyek nem drágák.

Ollómetszővel készített sarjvágásVan egy alternatíva egy drága eszközre. A kínai és a fehérorosz gyártók többszörös áron kínálják termékeiket, mint egy olasz hangszer. A kínai modellek csak az első vágásokra jók. Könnyen beleharapnak a vékony, friss fába. Mivel a gyártó deklaráltan képes 13 mm keresztmetszetű oltóanyaggal dolgozni, az első vágásoknál tompává válnak, és később szétesnek az alkalmazott erőfeszítések miatt.

Az új oltómetsző szerszámot 1983 -ban szabadalmazták a Szovjetunióban. Kostrikin I.A. tudósok találták ki és Melnichenko NI, először a szőlőültetvények, majd 1992 -ben a gyümölcs- és dísznövények esetében. A találmány célja a parasztok fizikai munkájának megkönnyítése volt..

A fehérorosz oltóvágók késekhez szerszámacélból, a tartókhoz és fogantyúhoz 20 készült acélból készülnek, ami megerősíti őket. Az esztétikát szilikon betétek adják. A cink bevonat megakadályozza a fém alkatrészek korrózióját. A fehérorosz kések kiváló minőségűek, mivel a vágó rész kovácsolt, ugyanúgy, mint az olasz termékeknél. Egy ilyen oltó metsző 1600 rubelbe kerül, kis jövedelmű falusiak számára.

Csináljon oltóvágókat maga

Házi fokhagymás oltó metszőMiután megismerkedtek a készülékkel és a tervezők által kifejlesztett, szabadalmaztatott szerszámok működési elvével, a kézművesek elfogadták a kések formáját, és megalkották saját eszközeiket..

Ahhoz, hogy a kések az ágak lágy szövetébe kerüljenek anélkül, hogy megsérülnének, nagy erők átvitelére van szükség egy karral vagy egy csavarral és egy, a kialakításához létrehozott késsel. Fokhagymát és apró tiszafaféléket használnak. A kézművesek számára még rajzokra sincs szükség ahhoz, hogy oltási metszőt készítsenek saját kezükkel. A házi készítésű eszközöket szakemberek használják, és megérdemlik a hízelgő értékeléseket.

A különböző modellek metszőollóinak áttekintése – videó

Previous Post
Mi történik, ha sok görögdinnyét eszel?
Next Post
Επίδραση χρήσιμων και επιβλαβών ουσιών του daikon στην ανθρώπινη υγεία