15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Η καλλιέργεια πεπερομίας στο σπίτι μπορεί να είναι το χόμπι σας

πεπερομία στο σπίτι Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών τύπων εσωτερικών λουλουδιών που ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους όλο το χρόνο. Η καλλιέργεια πεπερομίας στο σπίτι μπορεί να είναι ένα μεγάλο χόμπι, και ίσως ακόμη και μια ζωή. Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε αυτήν τη δραστηριότητα με σύνεση και να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες για τη φροντίδα του φυτού..

Περιγραφή του φυτού

νεαρό φυτό πεπερομία Η πεπερομία είναι ένα πολυετές αειθαλές βότανο που προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Κυριολεκτικά, το όνομα του φυτού μεταφράζεται ως “σαν πιπέρι”. Το ύψος της πεπερομίας κυμαίνεται από 15 έως 50 εκατοστά, τα φύλλα είναι μεγάλα, σαρκώδη, σκούρα σμαράγδια ή πράσινο-καφέ χρώμα. Τα φύλλα χαρακτηρίζονται από το σχηματισμό ευρέων φωτεινών λωρίδων, γραμμών ή κηλίδων. Τα άνθη είναι μικρά, μαζεμένα σε λεπτές κυλινδρικές ακίδες, αμφιφυλόφιλα. Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας, σχηματίζονται πολύ μικρά ξηρά μούρα, τα οποία διαχωρίζονται εύκολα όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους..

Το γένος Peperomia έχει περίπου 1000 είδη. Τα πιο συνηθισμένα και κατάλληλα για καλλιέργεια στο σπίτι περιλαμβάνουν:

 1. Peperomia magnolia-leaved. Το φυτό έχει ένα αρκετά ευρύ και σαρκώδες στέλεχος, ωοειδή φύλλα με σκούρες πράσινες λωρίδες που χαρακτηρίζουν αυτό το είδος και κηλίδες ανοιχτό κίτρινου χρώματος.
 2. Η πεπερομία είναι στρογγυλόφυλλο. Διαφέρει στην εκπληκτική του εμφάνιση. Το φυτό έχει μικρά φύλλα που μετατρέπουν την πεπερομία σε έναν πλούσιο θάμνο.
 3. Η πεπερομία είναι αμβλύφυλλο. Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται από μια ειδική δομή ταξιανθιών και φρούτων. Στρογγυλεμένα φύλλα με κηρώδη άνθιση.
 4. Η πεπερομία είναι θορυβώδης. Είναι μια ερπυστική μορφή φυτού που καλλιεργείται συχνότερα σε κρεμαστές γλάστρες ή γλάστρες..
 5. Ρυτιδωμένη πεπερομία. Αυτό το είδος φτάνει σε ύψος 10 cm, τα φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς με εφηβεία.
 6. Η πεπερομία είναι θολή. Το είδος διακρίνεται για το ψηλό του ανάστημα, το παχύ και σαρκώδες μίσχο του. Οβάλ φύλλα με ματ επιφάνεια έχουν κόκκινες ραβδώσεις.
 7. Πεπερομία σε σχήμα σμίλης. Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται από την παρουσία φύλλων σε σχήμα ημισελήνου που μοιάζουν με λοβούς οσπρίων..
 8. Ερπετική πεπερομία. Το φυτό σχηματίζει ερπυστικούς, ερπυστικούς ή κρεμασμένους βλαστούς. Τα φύλλα διακρίνονται από μια οδοντωτή άκρη ανοιχτό πράσινου σκιά.
 9. Peperomia Rosso. Η κάτω πλευρά των σαρκώδη φύλλα έχει χρώμα κόκκινο-καφέ, γεγονός που καθιστά αυτό το είδος πεπερομίας ιδιαίτερα θεαματικό και ελκυστικό..
 10. Η πεπερομία είναι γκρι. Το είδος χαρακτηρίζεται από πυκνή λευκή ωρίμανση στελεχών και φύλλων.

Χαρακτηριστικά φροντίδας

συνθήκες διατήρησης της πεπερομίαςΥπάρχουν πολλά μυστικά για την καλλιέργεια πεπερομίας στο σπίτι.

Καθεστώς θερμοκρασίας. Η Peperomia προτιμά ένα ζεστό δωμάτιο όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι και την άνοιξη, η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ + 20-23 ° С, το χειμώνα και το φθινόπωρο όχι χαμηλότερη από + 16 ° С.

Δεν πρέπει να επιτρέπεται η υποθερμία και τα έντονα ρεύματα, και επίσης δεν συνιστάται η εξαγωγή πεπερομίας σε υπαίθριο χώρο, ακόμη και τη ζεστή περίοδο..

Λειτουργία φωτισμού Peperomia. Η πεπερομία είναι ένα αρκετά φωτεινό είδος, αλλά προτιμά να αναπτύσσεται σε περιοχές με διάχυτο φως. Συνιστάται να τοποθετείτε γλάστρες με το φυτό στα παράθυρα του δυτικού ή ανατολικού τμήματος του σπιτιού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσετε penumbra χρησιμοποιώντας πλέγμα, λεπτό ύφασμα ή χαρτί. Η ένταση του φωτός εξαρτάται επίσης από τον τύπο της πεπερομίας: οι μορφές με σκούρα πράσινα φύλλα αισθάνονται άνετα στη σκιά, ενώ τα ποικίλα και έντονα χρωματισμένα είδη απαιτούν επαρκές φωτεινό φως της ημέρας.

πεπερομία με σωστή φροντίδαΛειτουργία ποτίσματος. Η φροντίδα της πεπερομίας περιλαμβάνει επίσης λίγο πότισμα του φυτού. Κατά τη ζεστή εποχή, είναι απαραίτητο να ποτίζετε άφθονο με καθιερωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, το πότισμα της πεπερομίας πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε η γη να έχει χρόνο να στεγνώσει. Είναι καλύτερα να στεγνώσετε το χώμα λίγο παρά να το υπερβρέξετε, καθώς το άφθονο πότισμα μπορεί να προκαλέσει στάσιμο νερό και σήψη του ριζικού συστήματος. Όσον αφορά την υγρασία του αέρα, η πεπερομία είναι εντελώς ανθεκτική στον ξηρό αέρα, αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρά κλίματα τυπικά των τροπικών περιοχών. Επομένως, στην καυτή περίοδο, όλα τα είδη πεπερομίας, με εξαίρεση το γκρι, χρειάζονται λίγο ψεκασμό..

Λίπασμα για πεπερομία. Από την αρχή της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου, η πεπερομία πρέπει να τροφοδοτείται με πολύπλοκο λίπασμα δύο φορές το μήνα. Το χειμώνα, το λίπασμα μειώνεται σε μία φορά το μήνα..

Αναπαραγωγή και μεταμόσχευση

μεταμόσχευση πεπερομίαςΗ μεταμόσχευση πεπερομίας πρέπει να πραγματοποιείται την άνοιξη, μία φορά κάθε δύο έως τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, αλλάζουν εντελώς το χώμα, κόβουν τα νεκρά μέρη του φυτού και απολυμαίνουν τις ρίζες χρησιμοποιώντας μαύρο άνθρακα ή σκόνη κανέλας. Εάν το φυτό έχει αναπτυχθεί έντονα, τότε χωρίστε το σε αρκετούς μικρούς θάμνους..

Μετά τη μεταφύτευση, τα φυτά δεν πρέπει ποτέ να γονιμοποιηθούν μέχρι την επόμενη άνοιξη..

νεαρά φυτάΗ αναπαραγωγή της πεπερομίας, κατά κανόνα, συμβαίνει με διάφορους τρόπους:

 1. Σπόροι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε σπόρους υβριδίων πρώτης γενιάς (F1), να τους σπείρετε σε υγρό χώμα, να τους καλύψετε με μεμβράνη, δημιουργώντας υγρασία 100%, να αφήσετε στο φως και να περιμένετε να εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί. Μετά την εμφάνιση των πρώτων βλαστών με φύλλα, κάντε μια επιλογή και φυτέψτε σε ξεχωριστά δοχεία.
 2. Χρησιμοποιώντας μοσχεύματα. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για την αναπαραγωγή αμπελικών, ερπυστικών ή αναρριχητικών ειδών. Για να γίνει αυτό, η κοπή κόβεται με ρίζες σε υγρή άμμο ή βρύα και καλύπτεται με διαφανή μεμβράνη. Μετά από περίπου 3-4 εβδομάδες, εμφανίζονται οι πρώτες ρίζες του νέου φυτού..
 3. Πολλαπλασιασμός φύλλων. Κατάλληλο για όρθια είδη ή θαμνώδεις πεπερομίες. Διαχωρίστε το φύλλο μαζί με ένα στέλεχος μήκους όχι μεγαλύτερου από 4 cm, τοποθετήστε το σε ένα υγρό υπόστρωμα (η άμμος με τύρφη ή βρύα ταιριάζει καλύτερα) και περιμένετε να εμφανιστούν οι ρίζες. Μια λεπίδα φύλλου με ένα στέλεχος μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε νερό, αλλά ταυτόχρονα το βάθος στο οποίο βυθίζεται ο κορμός δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από μισό εκατοστό.
 4. Διαίρεση ενήλικου φυτού. Αυτή η μέθοδος αναπαραγωγής μπορεί να πραγματοποιηθεί την άνοιξη κατά τη μεταφύτευση ενός φυτού, απλώς χωρίζοντας σε αρκετούς μικρούς θάμνους..αναπαραγωγή διαιρώντας τον θάμνο

Η ανάπτυξη τύπων πεπερομίας στο σπίτι δεν θα είναι δύσκολη, είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλους τους κανόνες φροντίδας και συστάσεων και, στη συνέχεια, η πεπερομία θα ευχαριστηθεί με την ελκυστική της εμφάνιση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Συστάσεις περίθαλψης πεπερομίας – βίντεο

Previous Post
Tápfajták macskáknak, tanácsok az ételek kiválasztásához
Next Post
Τα φύλλα Spathiphyllum γίνονται μαύρα και κίτρινα: γιατί και τι να κάνετε