15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Εύκολη καλλιέργεια calibrachoa από σπόρους ή μοσχεύματα

καλλιέργεια calibrachoa σε γλάστρες Η καλλιέργεια calibrachoa είναι μια απλή διαδικασία που ακόμη και ένα παιδί μπορεί να χειριστεί. Αυτό το φυτό έχει ελκυστική εμφάνιση. Συχνά μπορεί να βρεθεί στα μπαλκόνια των πολυώροφων κτιρίων ως διακόσμηση. Τα λουλούδια που φυτεύονται σε γλάστρες σχηματίζουν πράσινες μπάλες με φωτεινά και όμορφα μπουμπούκια. Τι είναι το calibrachoa και πώς να το φροντίσετε μπορείτε να το δείτε σε αυτό το άρθρο.

Γενικές πληροφορίες για το φυτό

calibrachoa στον κήπο Το Calibrachoa είναι ένας μεγάλος και πλούσιος θάμνος με πολλά λουλούδια και μίσχους που μπλέκονται σχηματίζοντας μια μπάλα. Το μέγεθος του ανοιγμένου οφθαλμού είναι περίπου 3 cm σε διάμετρο. Αρχικά, το αγαπημένο των εκατομμυρίων ήταν το μοβ. Σήμερα, το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό αυξάνεται μόνο. Εμφανίζονται νέα και νέα χρώματα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο στολίδι..

Επομένως, μπορείτε να βρείτε:

 • φωτεινό ροζ;
 • το κόκκινο;
 • πορτοκάλι;
 • ροδάκινο;
 • μπλε;
 • κίτρινος;
 • καφέ και άλλους τόνους.

Η φροντίδα Calibrachoa είναι απλή. Για να κάνετε ένα λουλούδι όμορφο, αρκεί να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες..

Μέχρι τη δεκαετία του ’90, το calibrachoa ονομαζόταν πετούνια. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι πρόκειται για διαφορετικούς τύπους του ίδιου λουλουδιού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μελέτες, αποδείχθηκε ότι η calibrachoa διαφέρει από την πετούνια ακόμη και στο DNA..

Το Calibrachoa ονομάζεται ampelous λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να φυτευτεί σε κρεμαστές γλάστρες.calibrachoa σε γλάστρες Αυτό το φυτό πέφτει από το δοχείο σε μακρύ βλαστό. Το ίδιο το λουλούδι είναι πολύ απλό, μοιάζει με καμπάνα. Αλλά, είναι ενδιαφέρον ότι ο λαιμός του οφθαλμού διαφέρει πάντα από τα πέταλα σε σκιά – ένα τέτοιο χαρακτηριστικό του calibrachoa. Συχνά τα λουλούδια του φυτού έχουν απλό σχήμα, αλλά πρόσφατα υπάρχουν διπλά είδη που είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα συνηθισμένα. Θα υπάρχουν λιγότερα από αυτά στον θάμνο από τα απλά. Αλλά παρά αυτό, το calibrachoa δεν παύει να χάνει την ελκυστικότητά του..

Καλλιέργεια καλλιέργειας και εξωτερική φροντίδα

καλλιέργεια calibrachoa στον κήποΤοποθεσία τοποθεσίας. Το φυτό αισθάνεται υπέροχο όχι μόνο σε γλάστρες, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Προϋπόθεση για την επιτυχή καλλιέργεια ενός λουλουδιού είναι η παρουσία μεγάλης ποσότητας φωτός. Ο πολιτισμός αγαπά τον ήλιο, τον απλώνει, αλλά η έντονη ζέστη έχει επιζήμια επίδραση στον θάμνο.

Μια καλή επιλογή για την καλλιέργεια ενός λουλουδιού είναι μια βεράντα ή βεράντα..

Το Calibrachoa πρέπει να φυτεύεται μόνο σε εκείνες τις περιοχές που λούζονται στον ήλιο το πρωί και σκιάζονται την ημέρα. Είναι καλύτερα να μην κρατήσετε το λουλούδι εντελώς στη σκιά. Η έλλειψη ήλιου μπορεί να οδηγήσει σε θαμπά μπουμπούκια και σύντομους χρόνους ανθοφορίας.

τακτικό πότισμαΑρδευση. Το φυτό αγαπά το συστηματικό πότισμα. Εάν ποτίζετε σωστά το έδαφος, τότε ο θάμνος θα έχει μια πλούσια σκιά και θα ανθίζει συνεχώς. Το νερό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο καλά τοποθετημένο. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να συλλέγετε το νερό της βροχής.

Η σωστή καλλιέργεια και συντήρηση του calibrachoa περιλαμβάνει την προστασία του φυτού από ισχυρούς και δυνατούς ανέμους. Πολλά εξαρτώνται από τη συμμόρφωση με αυτήν την προϋπόθεση. Εάν φυτέψετε έναν θάμνο σε ένα άνεμο μέρος, τότε το φυτό θα σας ευχαριστήσει με τις μοναδικές ταξιανθίες του μέχρι το φθινοπωρινό κρύο..

Χαρακτηριστικά της καλλιέργειας στο σπίτι

ανθίζει το calibrachoaΤα Calibrachoa καλλιεργούνται σε κρεμαστά κουτιά και καλάθια. Για πλήρη ανάπτυξη, λαμβάνονται 2-3 κιλά γης ανά λουλούδι. Ο θάμνος πρέπει να διαθέτει χαλαρό και ελαφρύ χώμα, κατά προτίμηση ελαφρώς όξινο ή ουδέτερο. έναυσμαΤο πότισμα πρέπει να είναι σταθερό αλλά μέτριο. Είναι πολύ εύκολο να γεμίσετε το λουλούδι και μετά θα εξαφανιστεί. Μπορείτε να ψεκάσετε το λουλούδι με νερό: στο φυτό αρέσουν τέτοια γεγονότα και έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του.

Εάν καλλιεργείτε calibrachoa σε μπαλκόνι, τότε πρέπει να επιλέξετε τη νότια ή νοτιοανατολική πλευρά. Κατά τη διάρκεια της αιχμής του ήλιου, πρέπει να προστατέψετε το λουλούδι, διαφορετικά μπορεί να στεγνώσει. Δεν είναι το καλύτερο μέρος για την αναπαραγωγή του calibrachoa είναι το μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου, το οποίο εκτίθεται συνεχώς στον ήλιο και όπου φυσάει ο άνεμος. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να φέρετε τη γλάστρα στο δωμάτιο τουλάχιστον το μεσημέρι..

λίπασμαΚατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, το λουλούδι πρέπει να γονιμοποιηθεί ενεργά έτσι ώστε να ωριμάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σπόροι. Είναι καλύτερο να επιλέξετε λιπάσματα που περιέχουν φώσφορο και κάλιο και να τα προσθέσετε μία φορά την εβδομάδα..

Για καλύτερη ανάπτυξη του λουλουδιού, συνιστάται να κλαδεύετε περιοδικά τα στελέχη του..

Προκειμένου να διατηρηθεί η ελκυστικότητα του calibrachoa το χειμώνα, θα πρέπει να εγκατασταθούν λαμπτήρες φθορισμού κοντά στη γλάστρα. Οι συσκευές πρέπει να διατηρούνται σχεδόν όλη την ώρα πάνω από το λουλούδι. Το Calibrachoa είναι ένα μάλλον λεπτό και εύθραυστο λουλούδι. Εάν κάτι βαρύ πέσει στα φύλλα ή στα μπουμπούκια, μπορεί να πεθάνουν. Αυτό ισχύει κυρίως για τη βροχή. Επομένως, αν τα λουλούδια μεγαλώνουν σε ανοιχτό μπαλκόνι, μπορείτε να φτιάξετε ένα γείσο ή θόλο για αυτά..

Τσιμπώντας ένα λουλούδι και ξεχειμωνιάζοντάς το

τσίμπημα calibrachoaΠολλοί δεν γνωρίζουν πώς να τσιμπήσουν σωστά το calibrachoa και γιατί χρειάζεται αυτή η διαδικασία. Αυτή η εκδήλωση έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον θάμνο να φαίνεται πιο ογκώδης και απλωμένος. Το τσίμπημα συνίσταται στο μάζεμα των άνω μοσχευμάτων και διαδικασιών του λουλουδιού. Έτσι, το φυτό δεν θα αναπτυχθεί προς τα πάνω, αλλά σε πλάτος. Μπορείτε να αποκόψετε περιττές διαδικασίες τόσο με τα χέρια σας όσο και με τη βοήθεια ψαλιδιού νυχιών. Το κύριο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να είστε προσεκτικοί και να μην κόψετε την περίσσεια. Εάν όλα γίνουν σωστά, το calibrachoa θα γίνει πλούσιο σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι βλαστοί θα κατέβουν σε έναν όμορφο καταρράκτη, σχηματίζοντας μια εξαιρετική διακόσμηση για τη βεράντα σας..

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι σχεδόν όλο το χώμα στις γλάστρες πρέπει να αλλάζει κάθε χρόνο για να εξασφαλιστεί η πλήρης ανάπτυξη και η ωρίμανση των λουλουδιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά παραμένουν στο παλιό έδαφος..

Οι περισσότερες από τις δημοφιλείς ποικιλίες Calibrachoa είναι ετήσιες. Επομένως, δεν μπορείτε να ανησυχείτε για το χειμώνα τους. Ωστόσο, οι έμπειροι κηπουροί γνωρίζουν ότι ορισμένα είδη μπορούν να σωθούν και το επόμενο έτος θα ευχαριστηθούν ξανά με τα συνηθισμένα χρώματα. Για να εξασφαλιστεί ο σωστός χειμώνας του calibrachoa, ένα δοχείο με θάμνο που έχει τελειώσει την ανθοφορία τοποθετείται σε σκοτεινό μέρος και πρακτικά δεν ποτίζεται ή γονιμοποιείται. Μπορεί να ψεκαστεί ελαφρά.σχηματισμός θάμνου

Έτσι, το φυτό διατηρείται. Την άνοιξη, πρέπει να το βγάλετε και να αρχίσετε να το φροντίζετε με τον ίδιο τρόπο όπως πέρυσι. Είναι σημαντικό να παρέχετε στο λουλούδι αρκετό φως ημέρας ή τεχνητό φως και στη συνέχεια όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο..

Οι κύριες μέθοδοι αναπαραγωγής του calibrachoa

κομμένο λουλούδιΜοσχεύματα calibrachoa. Στο τέλος Αυγούστου, πρέπει να κόψετε αρκετές κορυφές από το μητρικό φυτό. Το μήκος τους πρέπει να είναι έως 5 εκ. Το κάτω μέρος των μοσχευμάτων πρέπει να απελευθερωθεί από τα φύλλα και στη συνέχεια να φυτευτεί στο έδαφος. Για να ριζώσει το φυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, θα είναι απαραίτητο να του παρέχουμε υγρό χώμα και να δημιουργήσουμε συνθήκες θερμοκηπίου για λίγο. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με ένα πλαστικό μπουκάλι: καλύψτε τη λαβή με αυτό και ανοίξτε το μία φορά την ημέρα για λίγο, ώστε να αναπνέει το υλικό φύτευσης. Όταν το φυτό γίνει αποδεκτό (συνήθως μετά από 2 εβδομάδες), μπορείτε να αφαιρέσετε το πλαστικό και να εκτελέσετε την ίδια φροντίδα όπως για έναν ενήλικο θάμνο..

σπορόφυτοΠολλαπλασιασμός του calibrachoa χρησιμοποιώντας δενδρύλλια. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε ένα νέο φυτό με τη βοήθεια κόκκων. Σε αυτή την περίπτωση, τα σπορόφυτα αναπτύσσονται πρώτα και μόνο τότε τα τελικά σπορόφυτα μεταμοσχεύονται στο έδαφος ή σε γλάστρες. Προκειμένου τα σπορόφυτα να είναι υγιή, πρέπει να φροντίσετε για επαρκή υγρασία του εδάφους. Για αυτούς τους σκοπούς, μπορείτε να φυτέψετε σπορόφυτα σε ένα κουτί, το πάνω μέρος του οποίου καλύπτεται με φύλλο αλουμινόχαρτου. Το αποτέλεσμα θα είναι φαινόμενο θερμοκηπίου και τα λουλούδια θα μεγαλώσουν πολύ πιο γρήγορα..

Προετοιμασία και φύτευση σπόρων

οι σπόροι έχουν φυτρώσειΟι ειδικοί λένε ότι αν συλλέξετε σπόρους και τους φυτέψετε σε μια κατσαρόλα, δεν θα μπορείτε πάντα να καλλιεργήσετε ένα όμορφο λουλούδι. Συχνά, σε ενήλικους θάμνους, σχηματίζονται απλοί μπουμπούκια που μοιάζουν με άγρια ​​calibrachoa. Το φυτό μπορεί να μην ανθίσει τόσο άφθονα όσο ο πρόγονος του και να έχει διαφορετική απόχρωση. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες: τότε ο θάμνος αποδεικνύεται ότι έχει το ίδιο μέγεθος, όγκο και σκιά με τη μητέρα.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε calibrachoa από σπόρους στο σπίτι, τότε κάντε υπομονή. Αρχικά, πρέπει να κρατήσετε το υλικό φύτευσης σε υγρό για μια ημέρα και στη συνέχεια να στεγνώσετε τους κόκκους με χαρτοπετσέτα. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό δοχείο. σπέρνοντας σπόρουςΠριν από τη φύτευση του calibrachoa, το λίπασμα και η τύρφη πρέπει να προστεθούν στο έδαφος εκ των προτέρων και πριν από τη φύτευση των σπόρων, πρέπει να είναι κορεσμένα με ανόργανα λιπάσματα. Τα σπορόφυτα θα πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό και δεν θα καρποφορήσουν όλοι οι σπόροι. Για να τονώσετε την ανάπτυξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά λιπάσματα, καθώς και ένα αδύναμο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Επιπλέον, πριν φυτέψετε σπορόφυτα σε γλάστρα ή χώμα, πρέπει να τροφοδοτήσετε την καλλιέργεια αρκετές φορές μαζί με το πότισμα.

μάζεμα δενδρυλλίωνΜετά την εμφάνιση δύο πλήρων φύλλων, πρέπει να πραγματοποιηθεί επιλογή. Αυτή είναι μια σημαντική δραστηριότητα που απαιτεί προσοχή..

Ένα στρώμα αποστράγγισης πρέπει να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της γλάστρας. Μπορεί να αποτελείται από βότσαλα ή άλλες μικρές πέτρες. Στη συνέχεια, πρέπει να ρίξετε άμμο, η οποία θα χαλαρώσει το χώμα και μόνο στη συνέχεια προσθέστε το κύριο χωμάτινο μείγμα. Αφού φυτέψετε σπορόφυτα σε γλάστρες, πρέπει να επιλέξετε το βέλτιστο λίπασμα. Μετά από όλα, η αφθονία της ανθοφορίας εξαρτάται από αυτόν..

Ασθένειες και παράσιτα

Χρειάζεστε βοήθειαΠαρά το γεγονός ότι το αμπέλο calibrachoa συχνά καλλιεργείται στο σπίτι, εξακολουθεί να επιτίθεται συχνά από παράσιτα.

Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • θυσανόπτερα;
 • ακάρεα αράχνης?
 • ψείρα των φυτών;
 • λευκόμυγα.

Αυτά τα παράσιτα τρώνε φύλλα και λουλούδια, καταστρέφοντας έτσι σταδιακά το λουλούδι. Εάν βρείτε παράσιτα στις πλάκες ή τους οφθαλμούς ενός φυτού, πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα. Τα καταστήματα κηπουρικής πωλούν μια ποικιλία προϊόντων ελέγχου παρασίτων. Πρέπει να αντιμετωπίζετε το φυτό μαζί τους μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ενώ βάζετε προστατευτική μάσκα και δεν εισπνέετε χημικούς ατμούς.

Για να ανθίσει το φυτό όλο το καλοκαίρι, πρέπει να επιλέξετε μαραμένες καμπάνες.

απατεώναςΕκτός από τα παράσιτα, το ampelous calibrachoa είναι ευαίσθητο σε ορισμένες ασθένειες. Το πιο συνηθισμένο είναι το μαύρο πόδι – το φυτό γίνεται μαύρο και πεθαίνει. Είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας. Εάν παρατηρήσετε ένα μαύρισμα του φυτού, αναλάβετε δράση αμέσως – θεραπευτείτε με φάρμακο.

ωίδιοΤο ωίδιο είναι μια άλλη κοινή ασθένεια της calibrachoa. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται μια λευκή άνθηση στις πλάκες. Ο λόγος για αυτό είναι επίσης η υπερβολική υγρασία και οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας..

Το λουλούδι επηρεάζει επίσης τη σήψη των ριζών λόγω πολύ υγρού εδάφους. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το φυτό με επείγουσα μεταμόσχευση σε πιο ξηρό μέρος..

Εάν ο θάμνος επηρεάζεται από χλώρωση, παρατηρούνται μικροί όγκοι ανθοφορίας. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείται πολύ σκληρό νερό για άρδευση, καθώς και σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου. Εξαλείφοντας αυτό, θα επιστρέψετε το φυτό στην προηγούμενη ελκυστικότητά του..

Calibrachoa με άλλα φυτά

σύνθεση με calibrachoaΕκτός από τη διακόσμηση κρεβατιών, βεράντων και μπαλκονιών, το calibrachoa χρησιμοποιείται ευρέως στο σχεδιασμό τοπίου. Και μιλάμε όχι μόνο για αμπελώδη είδη, αλλά και για μικρές ποικιλίες. Οι συνδυασμοί μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί – από τη φύτευση ενός λουλουδιού σε λόφους μαζί με τα φυτά του βουνού μέχρι την πλήρωση αγγείων του δρόμου.

Το λουλούδι τα πάει καλά τόσο με τους σγουρούς όσο και με τους ανθισμένους εκπροσώπους της χλωρίδας. Οι κηπουροί πολύ συχνά εξασκούν τη φύτευση ολόκληρων παρτέρια αυτού του φυτού. Για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιλεγούν αρκετές αποχρώσεις με αντίθεση. Έτσι, το παρτέρι θα είναι φωτεινό, θα προσελκύει πάντα την προσοχή και αν το κάνετε σε γεωμετρικό σχήμα, τότε η δημιουργημένη ομορφιά δεν θα ξεφύγει από τα μάτια σας..

παρτέριΤο να γνωρίζετε πότε να φυτέψετε το calibrachoa και πώς να το φροντίσετε μπορεί να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή λουλούδια του σήμερα. Τακτικό πότισμα, έγκαιρη σίτιση, παροχή φωτός, θερμότητας, σωστής φύτευσης και αφαίρεσης μοσχευμάτων – όλα αυτά συμβάλλουν μόνο στην εμφάνιση της ομορφιάς στο παράθυρό σας και στη ζωή σας. Ένας φωτεινός και πρωτότυπος θάμνος θα δώσει μεγάλη αισθητική απόλαυση, θα διακοσμήσει οποιαδήποτε γωνιά του ιστότοπου ή στο σπίτι. Επιλέξτε το χρώμα των μπουμπουκιών που σας αρέσουν ή φυτέψτε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις και σίγουρα θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα..

Όλα είναι στα χέρια σας για να δημιουργήσετε την ομορφιά γύρω σας!

Καταπληκτικό φυτό ομορφιάς – βίντεο

Previous Post
Milyen szigetelés jobb a keretházhoz: válassza a legmegbízhatóbbat
Next Post
Σωστή καλλιέργεια ρόκας σε ανοιχτό χωράφι και μετά από 20-30 ημέρες είναι στο τραπέζι σας