15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Τεχνολογία καλλιέργειας αμάραντου από σπόρους και δενδρύλλια

τεχνολογία καλλιέργειας αμάραντου Η τεχνολογία για την καλλιέργεια αμάραντου είναι αρκετά απλή. Λόγω της ανεπιτήδευτης, το φυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Αυτό είναι ένα μοναδικό λουλούδι που προέρχεται από τα εδάφη της Αμερικής. Ο πολιτισμός καλλιεργείται για περισσότερα από 8 χιλιάδες χρόνια. Πολλά νεαρά φύλλα, άνθη και μίσχοι τρώγονται, στέλνονται σε ζωοτροφές και χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικό φυτό. Για να μεγαλώσετε έναν υγιή και όμορφο αμάραντο, πρέπει να ξέρετε πότε να το φυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους και πώς να το φροντίσετε..

Γενικοί κανόνες για την καλλιέργεια αμάραντου

αυξάνεται ο αμάραντος Μπορείτε να καλλιεργήσετε μια κουλτούρα σε σχεδόν οποιαδήποτε κλιματική ζώνη, εκτός από την έρημο και τον Άπω Βορρά..

Κατά την καλλιέργειά του, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του φυτού:

 1. Ο Αμάρανθος είναι ανθεκτικός στην ξηρασία. Τους ανέχεται πολύ καλύτερα από την υπερχείλιση..
 2. Δεν του αρέσει η υπερβολική υγρασία στο έδαφος. Επομένως, το πότισμα πρέπει να είναι μέτριο. Μετά από κάθε διαδικασία, το χώμα μεταξύ των σειρών πρέπει να χαλαρώσει.
 3. Για να το μεγαλώσετε, θα πρέπει να επιλέξετε ένα καλά φωτισμένο μέρος, αφού ο αμάραντος λατρεύει πολύ τον ήλιο..
 4. Οι βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας είναι + 20 ° C, αλλά το φυτό μπορεί εύκολα να ανεχθεί μικρούς νυχτερινούς παγετούς (όχι χαμηλότερο από -2 ° C).
 5. Επηρεάζεται ελάχιστα από παράσιτα και ασθένειες.

Για να μεγαλώσετε αμάραντο στη Σιβηρία, πρέπει να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σπορόφυτα.

Προκειμένου η καλλιέργεια να διακλαδιστεί καλά και να δώσει υψηλότερη απόδοση, είναι απαραίτητο να ζιζάνετε συστηματικά το κρεβάτι του κήπου και να αραιώνετε τα δενδρύλλια. Η απόσταση μεταξύ των στελεχών έως 10 cm είναι προτιμότερη για τα δείγματα ζωοτροφών. Απαιτείται ευρύτερος χώρος (περίπου 20 εκατοστά) για φυτά που καλλιεργούνται για σπόρους.

Μετά τον πρώτο μήνα της καλλιεργητικής περιόδου, η καλλιέργεια προσθέτει 6-7 εκατοστά την ημέρα. Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται να το ζιζάνετε, αφού τα ζιζάνια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον αμάραντο. Αλλά μην ξεχνάτε την εισαγωγή οργανικών ή ανόργανων λιπασμάτων. Είναι απαραίτητο να τροφοδοτείτε τις φυτείες κάθε 10 ημέρες. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό το πρωί, αμέσως μετά το πότισμα. Είναι αδύνατο να είναι ζήλος με αζωτούχα λιπάσματα, καθώς τα νιτρικά άλατα θα συσσωρευτούν στο φυτό, με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλα για τροφή.

Πώς μοιάζουν οι σπόροι

σπόροι αμάραντουΠολλοί δεν γνωρίζουν πώς μοιάζουν οι σπόροι αμάρανθου. Στην πραγματικότητα, δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε τους κόκκους αυτής της καλλιέργειας από άλλα φυτά. Το υλικό φύτευσης Amaranth είναι πολύ μικρό. Σε ελαφριές ποικιλίες φυτών με πράσινα φύλλα, σπόρους αμμώδους χρώματος (όπως το λευκό σουσάμι, μόνο πολύ μικρότερο), με πυκνά, λεία, ελαφρώς λαμπερά κελύφη. Τέτοιες ποικιλίες χρησιμοποιούνται για τρόφιμα και ζωοτροφές. Τα φυτά με κόκκινα φύλλα είναι διακοσμητικές ποικιλίες που καλλιεργούνται για όμορφα λουλούδια. Έχουν μαύρους σπόρους, επίσης πολύ μικρούς. Πριν από τη φύτευση σπόρων αμάρανθου, συνιστάται για ευκολία να αναμειγνύονται οι κόκκοι με πριονίδι, τέφρα ξύλου ή άμμο σε αναλογία 1:20.

Οι σπόροι ωριμάζουν καλά, βρίσκονται σε ταξιανθίες σε σκοτεινό μέρος.

Η περίοδος καλλιέργειας του αμάραντου είναι 70 ημέρες, ενώ οι σπόροι σχηματίζονται μετά από 3 μήνες καλλιέργειας. Οι κόκκοι δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα, οπότε είναι ευκολότερο να κόψετε ολόκληρες ταξιανθίες αμάραντου, αλλιώς μερικές απλώς πέφτουν στο έδαφος.

Όταν οι πανίδες ροδίσουν και στεγνώσουν καλά μετά από περίπου ένα ή δύο μήνες, πρέπει να αφαιρέσετε τους σπόρους. Είναι απαραίτητο να τα στεγνώσετε μόνο σε σκοτεινό μέρος..ξήρανση λουλουδιών αμάραντου

Μπορείτε να τα καθαρίσετε απλά στον άνεμο ή σε ένα πολύ λεπτό κόσκινο. Όταν αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος, οι σπόροι αμάρανθου διατηρούν την ικανότητα να βλαστήσουν για πέντε χρόνια.

Τεχνολογία καλλιέργειας αμάραντου από σπόρους

θρεπτικό έδαφοςΜε αυτόν τον τρόπο, καλλιεργούνται ποικιλίες προσανατολισμένες προς τη συσσώρευση πράσινης μάζας. Πριν από την καλλιέργεια αμάραντου από σπόρους, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε κρεβάτια για αυτό το φθινόπωρο. Για αυτό, η γη σκάβεται σε βάθος τουλάχιστον 20 cm και εφαρμόζονται επίσης οργανικά λιπάσματα. Η καλύτερη επιλογή είναι χούμο ή κομπόστ. Κάθε εκατό τετραγωνικά μέτρα θα χρειαστούν περίπου 500 κιλά. Τα κρεβάτια πρέπει να είναι προσανατολισμένα βορρά-νότου. Είναι αδύνατο να σπείρεις αμάραντο σε πλαγιές, αφού ακόμη και μικρά ρέματα από τη βροχή μπορούν να πλύνουν τους σπόρους του. Την άνοιξη, τα κρεβάτια πρέπει να εκσκαφτούν ξανά και να εφαρμοστεί επίδεσμος ορυκτών. Ο Αμάρανθος σπέρνεται σε σειρές και στη συνέχεια αραιώνεται.προετοιμασία του κήπου

Για να αναπτυχθούν καλά οι κόκκοι, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό χρόνο φύτευσης για το φυτό. Το έδαφος πρέπει να έχει χρόνο να ζεσταθεί σε θετικές τιμές. Αυτό είναι συνήθως τέλος Μαΐου. Το βάθος των οπών πρέπει να είναι περίπου 5 εκ. Σε τέτοιες συνθήκες, οι σπόροι θα φυτρώσουν καλά και η καλλιέργεια θα αναπτυχθεί τόσο γρήγορα που θα ξεπεράσει εύκολα τα ζιζάνια και δεν θα μπορούν να πνίξουν τον αμάραντο. Δεν χρειάζεται καν να το ξεφορτωθείτε.σπέρνοντας αμάραντο

Εάν παραλείψετε τη βέλτιστη περίοδο και σπείρετε αργότερα, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ζιζάνια, καθώς και παράσιτα: αφίδες, ζιζάνια, κάμπιες. Σε ένα παρτέρι ή σε έναν μικρό κήπο, ο αμάραντος σπέρνεται με το χέρι. Σε μεγάλα χωράφια, η σπορά πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ειδικούς σπόρους. Το χώμα πρέπει να είναι υγρό και θρεπτικό. Επίσης, για να αναπτυχθεί καλά ο αμάρανθος στο ανοιχτό πεδίο, εκτός από τη φροντίδα, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες φύτευσης.

αμάραντο στο ανοιχτό πεδίοΗ απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να είναι:

 • 70 εκατοστά κατά την καλλιέργεια αμάραντου για σπόρους.
 • 50 εκατοστά κατά την καλλιέργεια ενός φυτού για κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Οι πρώτοι βλαστοί διαπερνούν το έδαφος μετά από μια εβδομάδα ή 10 ημέρες. Στην αρχή, ο αμάραντος μεγαλώνει αργά, αλλά στη συνέχεια επιταχύνεται αισθητά. Μπορείτε να σπείρετε ξανά μετά από 2 εβδομάδες, έτσι ώστε η περίοδος σχηματισμού νέου πρασίνου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.

Στη Σιβηρία, οι συνηθισμένες ποικιλίες φυτών από σπόρους μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο για πράσινη μάζα, καθώς δεν έχουν χρόνο να σχηματίσουν νέους κόκκους. Σε αυτήν την κλιματική ζώνη, είναι καλύτερα να καλλιεργήσετε πρώιμες ποικιλίες αμάραντου, για παράδειγμα, Cherginsky. Και επίσης φυτέψτε σπορόφυτα φυτών σε ανοιχτό έδαφος.

Καλλιέργεια δενδρυλλίων αμάρανθου

σπορόφυταΗ καλλιέργεια ενός φυτού από σπόρους είναι ο ευκολότερος τρόπος. Αλλά για να επιταχυνθεί η περίοδος ωρίμανσης του αμάραντου, που είναι περίπου 3 μήνες, είναι καλύτερο να το μεγαλώσετε χρησιμοποιώντας σπορόφυτα. Αυτή η μέθοδος εγγυάται πιο πλούσια ανθοφορία, επομένως, αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης για διακοσμητικές ποικιλίες..

Πριν βλαστήσετε τον αμάραντο στο σπίτι, πρέπει να θυμάστε ότι οι κόκκοι πρέπει να σπέρνονται σε δοχείο στα τέλη Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο..

Για να καλλιεργήσετε αμάραντο για σπορόφυτα, πρέπει:

 1. Νωρίς την άνοιξη, σπέρνετε σπόρους σε προετοιμασμένο χώμα, κατά προτίμηση σε δοχεία τύρφης. Το χώμα πρέπει να είναι χαλαρό, να πασπαλίζετε τους σπόρους με γη μόνο λίγο και να μην σφίγγουν.
 2. Τα δοχεία πρέπει να τοποθετούνται σε θερμοκήπιο από πλαστικό δοχείο ή να καλύπτονται με αλουμινόχαρτο.
 3. Αερίστε συστηματικά το μίνι θερμοκήπιο και ποτίστε το έδαφος.
 4. Όταν βλαστήσουν οι σπόροι, πρέπει να αραιωθούν.φιλικοί βλαστοί αμάραντου
 5. Καθώς τα σπορόφυτα μεγαλώνουν, μεταφέρονται περιοδικά στον καθαρό αέρα, έτσι ώστε να συνηθίσουν στις νέες συνθήκες (σκληρυμένα).μαζεύοντας δενδρύλλια αμάρανθου

Μια άλλη επιλογή για τη λήψη σπορόφυτων είναι να σπείρετε σπόρους σε ένα κουτί με χώμα και να το τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα, τοποθετημένη σε ένα ζεστό μέρος. Μετά από μία έως δύο εβδομάδες, εμφανίζονται σπορόφυτα και τα φυτά μπορούν ήδη να διατηρηθούν στο περβάζι.

Μερικές συμβουλές για το πώς να βλαστήσετε τον αμάραντο στο σπίτι:

 1. Προκειμένου οι σπόροι αμάρανθου να φυτρώσουν καλύτερα σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι, πρέπει πρώτα να εμποτιστούν σε νερό για αρκετές ημέρες, έτσι ώστε να “εκκολαφθούν”.
 2. Το έδαφος προετοιμάζεται καλύτερα από ένα μείγμα τύρφης, χούμου φύλλων και χώματος από τον κήπο. Είναι σημαντικό να προσθέσετε τέφρα και υπερφωσφορικό στο μίγμα..
 3. Μέχρι να εμφανιστούν βλαστάρια, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η θερμοκρασία τουλάχιστον + 20 ° С.
 4. Το πότισμα πρέπει να είναι μέτριο αλλά τακτικό. Μπορείτε να το εκτελέσετε με ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Δεν μπορείτε να φυτέψετε δενδρύλλια το μεσημέρι, όταν έχει πολύ ζέστη έξω..

Εάν τα πρώτα τρία ή τέσσερα φύλλα εμφανίζονται στα σπορόφυτα, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να βουτήξετε αμάραντο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πάρετε γλάστρες με διάμετρο περίπου 12 cm και να φυτέψετε τα φυτά έτσι ώστε να υπάρχει μόνο ένα αντίγραφο σε καθένα από αυτά..

Φύτευση αμάραντου και εξωτερική φροντίδα

σπορόφυτα αμάρανθου σε ανοιχτό χωράφιΜπορείτε να φυτέψετε σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος σε περίπου ένα μήνα μετά τη βλάστηση. Ο καλύτερος μήνας είναι ο Μάιος, όταν ο κίνδυνος παγετού έχει φύγει. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία πρέπει να είναι τουλάχιστον + 5 ° C. Η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται σε συννεφιά. Είναι επίσης καλό να φυτέψετε ένα λουλούδι το βράδυ..καθεστώς θερμοκρασίας

Ο πολιτισμός ευδοκιμεί σε μια ποικιλία εδαφών. Επίσης σε αμμώδη και βραχώδη εδάφη, ακόμη και σε αλυκές.

Στάδια μεταμόσχευσης:

 1. Αρχικά, τα φυτά αμάρανθου που καλλιεργούνται είναι καλά ποτισμένα.
 2. Δύο ή τρία φυτά φυτεύονται σε κάθε τρύπα..
 3. Μετά τη φύτευση, οι μίσχοι πασπαλίζονται στο πρώτο φύλλο..
 4. Ποτίστηκε άφθονο.

Η φροντίδα του αμάραντου που λαμβάνεται από σπόρους ή δενδρύλλια δεν διαφέρει. Στην αρχή, γίνεται ζιζάνιο και στη συνέχεια ποτίζεται και τρέφεται. Για καλύτερη διακλάδωση, μπορείτε να τσιμπήσετε την κορυφή του φυτού στα τέλη Ιουνίου. Είναι καλό να περιοδεύετε περιοδικά τον πολιτισμό και να δένετε τα ψηλότερα δείγματα. Εάν αυτό δεν γίνει, μπορεί να σπάσουν λόγω των βαρέων λουλουδιών πανικού τους..

Όταν το φυτό φτάσει σε ύψος 20-25 εκατοστά, μπορεί να κοπεί για πράσινο. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, οι μίσχοι θα δώσουν νέους βλαστούς. Μετά τη συγκομιδή, το υπόλοιπο φυτό τοποθετείται καλύτερα σε λάκκο κομπόστ για εξαιρετική λίπανση για την επόμενη σεζόν..

Όπως μπορείτε να δείτε από το άρθρο, η φύτευση και η φροντίδα του φυτού αμάρανθου είναι πολύ απλή. Για να αναπτυχθεί ένα όμορφο λουλούδι, αρκεί να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες..

Διαδικασία ανάπτυξης αμάραντου – βίντεο

Previous Post
Milyen szigetelés jobb a keretházhoz: válassza a legmegbízhatóbbat
Next Post
Σωστή καλλιέργεια ρόκας σε ανοιχτό χωράφι και μετά από 20-30 ημέρες είναι στο τραπέζι σας
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org