15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Αναπαραγωγή συγχωνίου σε συνθήκες δωματίου, μεταμόσχευση και πιθανές δυσκολίες

συγχώνιο σε συνθήκες δωματίου Στη φύση, το συγγόνιο εξαπλώνεται λόγω ωρίμανσης σπόρων, καθώς και φυτικά. Αλλά σε μια καλλιέργεια σε γλάστρα, το φυτό δεν ανθίζει και η αναπαραγωγή του συγγονίου σε εσωτερικούς χώρους πραγματοποιείται με μοσχεύματα.

Πώς να αποκτήσετε και να ριζώσετε σωστά τα μοσχεύματα; Πότε είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση και ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ερασιτέχνης ανθοκόμος στην καλλιέργεια συγχωνίου?

Ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να αναπτύξει συγχώνιο. Αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου δεν είναι μόνο ένα από τα πιο όμορφα διακοσμητικά φυλλοβόλα αμπέλια, αλλά και ένα από τα πιο εύκολα στη χρήση..

Πολλαπλασιασμός του συγγονίου με μοσχεύματα

μοσχεύματα Syngonium στη ριζοβολία Για να αποκτήσετε ένα νέο δείγμα, αρκεί να ριζώσετε τις κορυφές των στελεχών που έχουν κοπεί από το ενήλικο συγγόνιο ή κομμάτια από τη μέση τους.

Το κύριο πράγμα είναι ότι σε κάθε ένα από τα μοσχεύματα υπάρχει τουλάχιστον ένας κόμβος με ένα νεφρό να κοιμάται στον κόλπο. Όταν οι ρίζες σχηματίζονται κάτω από τον κόμβο των καστανών οφθαλμών, ο οφθαλμός ξυπνά και μετατρέπεται σε σημείο ανάπτυξης για ένα νέο βλαστό.

Μπορείτε να προετοιμάσετε και να ριζώσετε υλικό φύτευσης οποιαδήποτε στιγμή του έτους, αλλά είναι καλύτερο να κόψετε τους βλαστούς την άνοιξη, όταν αρχίζει η ενεργός περίοδος καλλιέργειας. Η χειμερινή ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φύλλα σε αυτό είναι μικρότερα και τα εσωτερικά σημεία είναι μακρύτερα, επομένως, για την αναπαραγωγή του συγγονίου σε εσωτερικούς χώρους, λαμβάνονται πυκνά μοσχεύματα που εμφανίστηκαν την άνοιξη.

εναέριες ρίζες του συγκονίουΟ ευκολότερος τρόπος για να ριζώσετε το συγχώνιο είναι στο νερό, στο οποίο προστίθεται ένα δισκίο ενεργού άνθρακα για να αποφευχθεί η σήψη. Στη θέση των υποτυπώσεων των εναέριων ριζών, μετά από μια εβδομάδα, τα πραγματικά λευκά ριζώματα γίνονται ορατά. Όταν μεγαλώσουν σε 5-7 εκατοστά, η κοπή είναι έτοιμη για μεταφορά στο έδαφος.

Το κλάδεμα επιτρέπει όχι μόνο τον πολλαπλασιασμό του φυτού, αλλά και τη βελτίωση της εμφάνισης του ενήλικου συγγονίου, το οποίο αρχίζει να διακλαδίζεται κάτω από το σημείο κοπής.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​το συγγόνιο μπορεί να έχει ρίζες:

  • σε ένα ελαφρύ μίγμα τύρφης-άμμου με την προσθήκη θρυμματισμένου σφάγνου.
  • σε πλυμένη απολυμανμένη άμμο.
  • σε βερμικουλίτη.

Σε αυτή την περίπτωση, το δενδρύλλιο πρέπει να τοποθετηθεί σε θερμοκήπιο ή, μαζί με το δοχείο, να καλυφθεί με σακούλα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για το σχηματισμό του δικού του ριζικού συστήματος είναι 22-26 ° C. Για να αποφευχθεί η σήψη από τη συμπύκνωση, το φυτό πρέπει να αερίζεται τακτικά και μην ξεχνάτε τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους.

Μεταμόσχευση Syngonium

φύτευση πολλών φυτών σε ένα δοχείοΤο πρώτο δοχείο για μεταμόσχευση συγχωνίου δεν πρέπει να είναι μεγάλο. Για ένα στέλεχος, μπορείτε να πάρετε ένα δοχείο με διάμετρο 7-9 cm, αλλά είναι καλύτερο να φυτέψετε το συγγώνιο σε πολλά φυτά. Σε αυτή την περίπτωση, το πράσινο καπέλο πάνω από την κατσαρόλα αποδεικνύεται ιδιαίτερα πλούσιο και διακοσμητικό..

Όταν επιλέγετε ένα δοχείο για μεταμόσχευση, θα πρέπει να προτιμάτε τα πλαστικά δοχεία, η διάμετρος των οποίων είναι περίπου ίση με το βάθος. Θα πρέπει να υπάρχει μια τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος για να αποστραγγίσει την υπερβολική υγρασία.

Όπως τα αληθινά επίφυτα, τα συγγόνια δεν χρειάζονται πολύ χώμα. Επομένως, εάν υπάρχει ήδη ένα ενήλικο δείγμα στο σπίτι, το σήμα για τη μεταμόσχευσή του είναι η εμφάνιση ριζών από την οπή αποστράγγισης..

μεταφύτευση σε μεγαλύτερο δοχείοΑνάλογα με τις συνθήκες που δημιουργούνται για το φυτό, καθώς και τον τύπο του, είναι απαραίτητο να μεταφερθεί το πράσινο κατοικίδιο σε νέο δοχείο σε διαστήματα 2-3 ετών. Αλλά τα νεαρά, πρόσφατα φυτεμένα δείγματα συγχωνίου απαιτούν μεταμόσχευση ετησίως. Η καλύτερη εποχή για αυτό είναι η άνοιξη:

  1. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ασθενειών και παρασίτων του συγχωνίου, απολυμαίνεται ένα προηγουμένως παρασκευασμένο χαλαρό υπόστρωμα.
  2. Ένα στήριγμα είναι εγκατεστημένο στο κάτω μέρος του δοχείου, το οποίο είναι πασπαλισμένο με διογκωμένο πηλό που προορίζεται για αποστράγγιση.
  3. Το στρώμα αποστράγγισης καλύπτεται με υγρό χώμα, στο οποίο τοποθετείται το συγγώνιο, κατανέμοντας προσεκτικά τις ρίζες. Εάν μεταμοσχευθεί ένα μεγάλο φυτό, το παλιό χώμα δεν αφαιρείται, αλλά τα σάπια και κατεστραμμένα ριζώματα κόβονται προσεκτικά.
  4. Τα κενά μεταξύ των τοίχων του δοχείου και του φυτού γεμίζουν με χώμα, το οποίο συμπιέζεται προσεκτικά και ποτίζεται.

συγχώνιο μετά τη μεταμόσχευσηΜετά τη μεταφύτευση του συγκονίου, το σημείο ανάπτυξης πρέπει να παραμείνει πάνω από την επιφάνεια του υποστρώματος.

Ως στήριγμα για το λουλούδι, παίρνουν έτοιμες στήλες βασισμένες σε βρύα ενισχυμένη γύρω από το σωλήνα. Ωστόσο, μια εξίσου αξιόπιστη δομή μπορεί να γίνει με τα χέρια σας από ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα και σπάγκο.

Για να διευκολύνει το φυτό να ανέβει, η επιφάνεια του σωλήνα λιπαίνεται με κόλλα ανθεκτική στην υγρασία, πάνω από την οποία τυλίγεται ομοιόμορφα ένα ινώδες σχοινί.

Πιθανές δυσκολίες στην καλλιέργεια συγχωνίου

αποτέλεσμα της έλλειψης διατροφήςΤο Syngonium είναι λιτό, πολύ επίμονο και δεν απαιτεί επαγρύπνηση από τον καλλιεργητή. Το πιο συνηθισμένο «πρόβλημα» που μπερδεύει τους αρχάριους είναι η εμφάνιση μικρών σταγόνων νερού στις πλάκες των φύλλων. Μην ανησυχείτε. Έτσι το φυτό ρυθμίζει την υγρασία αφαιρώντας την περίσσεια νερού μέσα από τα φύλλα..

Πρέπει να είστε προσεκτικοί για άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, το συγγόνιο αντιδρά σε υπερβολικά ξηρό αέρα, έλλειψη άρδευσης ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία αέρα με το στέγνωμα των άκρων των φύλλων.

Αναστολή της ανάπτυξης, κιτρίνισμα του φυλλώματος και μείωση του μεγέθους του προκαλεί έλλειψη διατροφής στο έδαφος, καθώς και παραμονή του λουλουδιού σε άμεσο ηλιακό φως. Στην τελευταία περίπτωση, τα φύλλα όχι μόνο γίνονται μικρότερα, γίνονται χλωμά, χάνοντας το διακοσμητικό τους χρώμα.

Αφού το φυτό μεταφερθεί σε άνετες συνθήκες, κανονιστεί το πρόγραμμα σίτισης ή μεταμοσχευθεί το συγγόνιο, το οποίο έχει “ξεπεράσει” το παλιό δοχείο, η κατάσταση βελτιώνεται.

οι ρίζες του συγχωνίου σαπίζουνΕίναι χειρότερο εάν οι δυσκολίες στην ανάπτυξη του συστήματος προκαλούνται από τη συστηματική υπερχείλιση του φυτού. Δυστυχώς, η σήψη του στελέχους και οι ξηρές καφέ κηλίδες στα φύλλα είναι δευτερεύοντα σημάδια που προηγούνται της αποσύνθεσης των ριζών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να μεταμοσχεύσετε το λουλούδι, αφού αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα ριζώματα και επεξεργαστείτε τα κοψίματα με σκόνη άνθρακα ή ενεργό άνθρακα.

Τα νεαρά συγγόνια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε σπαστικές μολύνσεις και προσβολή από παράσιτα, τα οποία, όταν πολλαπλασιαστούν σε συνθήκες δωματίου, ρίζωσαν αμέσως στο έδαφος. Επομένως, είναι τόσο σημαντικό να αποφευχθεί ο σχηματισμός συμπύκνωσης στο θερμοκήπιο και να φυτευτούν τα μοσχεύματα μόνο σε αποστειρωμένο υπόστρωμα..

Από τα παράσιτα, το λουλούδι προσβάλλεται συχνότερα από ακάρεα αράχνης, θρίπες και αλευρώδη. Εάν το φυτό διατηρείται στον κήπο ή στο μπαλκόνι το καλοκαίρι, είναι πιθανό να μολυνθεί με κηλίδες και αφίδες. Από το θερμοκήπιο στο οποίο βρισκόταν το φυτό πριν από την πώληση, μια λευκομύγα εισέρχεται μερικές φορές στο σπίτι. Για όλα αυτά τα έντομα, υπάρχουν αποτελεσματικά εντομοκτόνα και προσιτές λαϊκές θεραπείες, αλλά η μόνιμη επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σταθερή φροντίδα για μια όμορφη εσωτερική κουλτούρα.

Βίντεο Syngonium

Previous Post
Kerti orchidea tricirtis: termesztési készségek és fajtaportfólió
Next Post
Η κλωνοποίηση των φυτών είναι μια σύγχρονη προσέγγιση του φυτικού πολλαπλασιασμού