15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan készítsünk saját kezűleg gyümölcslevet

gyümölcsprés A legtöbb ember megpróbálja megőrizni a teljes termést, amelyhez gyümölcslevet készítenek az extra gyümölcsökből. A háztartási facsarók azonban lassúak, és nagyon hosszú ideig kell dolgozniuk alacsony átviteli kapacitásuk miatt. Ezért ajánlott házilag elkészíteni a gyümölcslevet. Ezenkívül sokkal könnyebb, mint az elején tűnhet..

Tervezési lehetőségek

léprés működik

Minden gyümölcsleves modellnek van néhány közös eleme:

 1. Keret. A hordó, a meghajtók és az összes többi alkatrész hozzá van rögzítve. Általában vastag, masszív fémből készül, mivel el kell viselnie az egész szerkezet (plusz a gyümölcs) súlyát. További gerendákat lehet hegeszteni a keret alján, hogy keresztet hozzon létre. Így stabilabb lesz a keret..
 2. Dob alakú háló. Az alján lévő rostély nem illeszkedik, mivel a gyümölcsök nyomás alatt minden irányban eltérnek. A háló a szerkezet teljes belső felületére van felszerelve. Ezenkívül nagyon tartósnak kell lennie. Ezért gyakran használnak mosógépből származó dobot, és a rács is fából készült tömbökből készül..
 3. Egy hordó, amelynek csapja alul van. Valójában maga a facsaró teste, ahová a hálót fel kell szerelni. A hordónak erősnek kell lennie (fémből). Alul egy csapnak kell lennie, kívánatos, hogy legyen fogantyúja, amellyel zárható és nyitható.
 4. Nyomásmechanizmus és fedél. A dobrostélyt hordóba helyezik, gyümölcsöket öntenek bele (lehetőleg zsákba), és mindent fedővel fednek le a tetején, ami dugattyú szerepet játszik. A fedélre egy mechanizmus van felszerelve, amely lenyomja. A csigás készülékben ezt a funkciót a csavar veszi át.

A tartályban nyomást létrehozó eszközök különbözőek lehetnek:

 1. Mechanikai. A keret felső kereszttartójában lyukat készítenek, belül csavarmenettel. Ebbe a lyukba csavardugattyút helyeznek be. Alul a fedélhez van rögzítve, felül pedig keresztrúd fogantyú van felszerelve. Egy személynek magának kell csavarnia a dugattyút egy fogantyúval. A tervezés rendkívül egyszerű, de fizikai erőfeszítést igényel.mechanikus gyümölcsprés
 2. Hidraulikus. Olyan rendszer, amelyben egy eszköz a fedél és a felső keretgerenda közé kerül, és folyadék erejét használja fel a nyomás létrehozásához. Az emésztőt gyakran használják ilyen berendezésként a házi gyümölcsprésekben. Ez utóbbi lehet kézi vagy elektromos..hidraulikus gyümölcsprés
 3. Pneumatikus. Ebben az esetben az energiát levegővel, nem folyadékkal továbbítják. Azonban gyakran ugyanaz az emelő mechanizmusként működik, de már pneumatikus kialakítású. A hajtás elektromos és mechanikus is..pneumatikus léprés

A prés típusait megkülönböztetheti az erőműtől a gyümölcsökre továbbított nyomástípustól függően:

 1. Nyomja meg egy dugattyúval, amely felfelé és lefelé megy egy hengerben. A gyümölcsöket egy edénybe helyezik, és a dugattyú felülről présel. Ez a fajta eszköz a leggyakoribb és legnépszerűbb a tervezés egyszerűsége, az összes alkatrész alacsony költsége miatt..gyümölcsprés dugattyúval
 2. Fúró. Ebben az esetben a sajtó inkább egy húsdarálóhoz hasonlít. Általában ezt a típust nem használják a nyári lakosok, mivel szinte lehetetlen saját kezűleg létrehozni. Először is szüksége van egy nagy csigara, amelyet nehéz megtalálni. Másodszor, az ilyen eszközöknek elektromos hajtásra van szükségük, ami szintén bonyolítja és növeli a tervezés költségeit..csavaros prés a léért

A léprés készítéséhez szükséges eszközök és anyagok

A munkához a következő eszközökre lesz szüksége:

 • körfűrész fémhez;
 • közönséges fűrész (ha a rács fából készült);
 • deszka, fa deszka, rozsdamentes acéllemez;
 • sarkok;
 • kalapács;
 • csavarok;
 • diófélék;
 • csavarkulcsok;
 • hegesztőgép;
 • fogó;
 • cvikker;
 • polipropilén cukortasak.

A következő présanyagokra lesz szükség:

 • fém keret gerendák;
 • fából készült rudak vagy erős acélcsövek;
 • csavarok, csavarok, anyák;
 • fém tartály, lehetőleg rozsdamentes acélból, de vas is lehetséges;
 • csap nyitó fogantyúval;
 • emelő vagy menetes csavar.

Főbb alkatrészek gyártása

Fontolja meg a sajtó fő elemeit és azok megvalósításának módját.

Keret

keret rajz jackFémgerendákat kell venni, és négyszögletes keretet kell hegeszteni belőlük. Ugyanakkor meg kell győződni arról, hogy a tartály szabadon illeszkedik -e, és szabad hely van -e közte és a felső gerenda között. Alul kis tömbök hegeszthetők a keretre merőlegesen, hogy keresztet hozzanak létre, aminek köszönhetően a szerkezet stabil lesz.

A fentieken látható egy hozzávetőleges rajz, de a tényleges méreteket a tartály és a rendelkezésre álló gerendák méretei alapján kell figyelembe venni.

Ajánlott mindent megtenni a vasból, hogy a szerkezet minél erősebb legyen, de fa is használható..

Tartály

préstartályKívánt, de opcionális részegység. Rozsdamentes acélból készült. Ha közönséges acélt vagy öntöttvasat használ, akkor a belsejét korróziógátló bevonattal kell bevonni. A tartályra pontosan kerekre van szükség, így a terhelés egyenletesen oszlik el.

Hozzávetőleges méretek: fél méter magas és 30-40 cm átmérőjű. De általában a rendelkezésre álló tartályt veszik. Természetesen nem lehet rajta forgács, lyuk, rozsda vagy penész. Alul lyukat készítenek a csaphoz.

Raklap

kerámia préstálcaHa nincs tartály, akkor nyitott prést készíthet a gyümölcslé számára falak nélkül. Ehhez azonban szükség lesz egy tálcára, amely összegyűjti a levet. Általában egy egyszerű nagy virágcserépből veszik. Egy ilyen választás, bár olcsó, nem praktikus, mivel ez az anyag könnyen szúrható és nehezen feldolgozható. Jobb, ha fém tálcát készítünk egy medencéből. Vagy hegesztheti rozsdamentes acéllemezekből. Alul lyukat kell készíteni a csaphoz.

Koppintson a

cső a tartályban a daru rögzítéséhezJobb, ha talál egy tartályt, amelynek csapja alul van. De ha nincs ilyen kapacitás, akkor hegeszteni kell. Először meg kell vásárolnia a tényleges darut. Ezután keressen egy csövet az átmérőjéhez, és vágja rá, majd hegesztje a tartályba.

daru rögzítésA vágott csavarrész kétoldalas vékony ragasztószalaggal van csomagolva. Tehát a csap szorosan fog tartani, emellett a tömítettség nagyobb lesz..

megbízható daru felszereléseAztán felrakták a tényleges darut. Feltétlenül elzárószeleppel kell rendelkeznie, hogy a lé áramlását le lehessen állítani, hogy ne folyjon ki, amikor nincs rá szükség.

Rács

fém rács a sajtóhozA mosógép belső dobja a legalkalmasabb rostélynak. De ha nincs ott, akkor rácsot készíthet fából készült rudakból. Legalább 2 cm vastagnak kell lenniük, mivel ellenállniuk kell a nagy terhelésnek.

A forgácslapot nem szabad használni, mivel fűrészpor, gyanta és egyéb káros elemek keletkeznek..

A fal létrehozásához vegyen két rugalmas rozsdamentes acélszalagot, amelyek ugyanolyan hosszúak, mint a tartály kerülete. Szükséged lesz továbbá fél méter magas, 2 cm vastag és széles rudakra, valamint korrózió elleni bevonattal ellátott önmetsző csavarokra. A táblákat egymás után úgy rendezték el, hogy 1 cm-es rés legyen közöttük. A rudakat két rugalmas rozsdamentes vászonba rögzítik két rozsdamentes acélszalag és önmetsző csavar segítségével.

fából készült rácsEgy “tutajt” kalapálnak össze, hogy létrehozzák a fedelet és az alját. Az azonos síkú rudak között a távolságnak fél centiméternek kell lennie. Először a rácsot kalapálják össze, majd a kívánt átmérőjű kört vágják ki belőle..a présháló alja és fedele

Szűrők

zsákok szűrőkéntSzűrőként a legjobb polipropilén cukortasakot használni. Használhat vászont, poliésztert vagy poliésztert. De az utóbbiak gyakran gyorsan eltörnek, és a vászon nagy terheléseket tapasztal..

Szerkezeti teherhordó elem

Többféle léprés létezik, mindegyik saját teljesítményelemmel..

Nyomja meg az emelővel

gyümölcsprés jackA sajtóban a legegyszerűbb az emelő használata. Sőt, nem szükséges örökké oda felszerelni. Ezenkívül elegendő egy 3-5 tonnára tervezett készülék. Hidraulikus és pneumatikus műszerek alkalmasak.

A fenti ábra egy emelőt használó konstrukciót mutat be. A keret belsejében fa rácsok találhatók. Ebben az esetben a sémát tartály használata nélkül, de alul egy raklappal kell alkalmazni. Az emelő a táblára kerül, és a felső keretgerendának támaszkodik. Az alábbi fotó élőben mutat egy hasonló dizájnt.fa léprés emelővel

Csavarprés

csavaros présHa egy személynek nem sikerült emelőt szereznie, akkor saját kezével csavarprést készíthet a gyümölcslé számára. A csavarhoz hosszú vasgerenda szükséges. Ezenkívül szálat kell felvinni rá, és megfelelő anyát kell készíteni, amelyet hegeszteni kell a kerethez. Tehát esztergaszervizre lesz szükség, ezért előnyösek az emelővel ellátott mechanizmusok.

Az anyát a keret tetején lévő lyukhoz hegesztik. A csavart átnyomják rajta. Felső részében két azonos fogantyút kell készítenie, amelyek ugyanabban a síkban helyezkednek el, szemben egymással. Erre azért van szükség, hogy forgás közben kiegyensúlyozzák egymást, és ne hozzanak létre rezgést a légcsavaron..csavaros prés

Természetesen a csavart nem kell szilárdan rögzíteni a burkolathoz. De készíthet benne egy üreget, amelyben a csavar alsó vége biztonságosan áll.

Csavaros prés

csavarprés rajzA csigafacsaró elkészítésének nehézsége pontosan magában a csigaben rejlik. Ennek az alkatrésznek tengelyirányú szimmetriával kell rendelkeznie, pengéinek is egyenletes magassággal kell rendelkezniük. Ebben az esetben kívánatos, hogy a kések dőlésszöge azonos legyen a csavar teljes hosszában. Ugyanakkor, mivel a csiga tisztességes tömege lesz, nehéz manuálisan forgatni. Ezért elektromos motorra is szükség lesz..

Fentebb egy példa a gyümölcslé csavaros sajtójának eszközére. Hátul egy elektromos motor hajtja a propellert. A henger középen található, ahol a csiga található, és a betöltő garat felülről hozzá van erősítve.. CsigafacsaróA henger elején sok lyuk van, amelyeken keresztül a lé kifolyik. A tálcára esik, amelyen keresztül a tartályba áramlik. A sajtó ezen séma szerinti megvalósítását az alábbi fotó mutatja..

Hogyan készítsünk gyümölcslevet

Tekintsen két tervezési lehetőséget: mechanikus csavar és hidraulikus dugattyúval.

Mechanikus csavaros prés

fém rostély gyártása préseléshezElőször is rácsot kell készítenie. Ehhez egy rozsdamentes acéllemezt veszünk 1,2-1,5 méter hosszú, fél méter magas és pár milliméter vastag. 5 mm átmérőjű lyukakat készítenek benne sakktábla mintával. A lyukak közötti távolság – 2 cm.

rácskészítési folyamatEzután a lapot alacsony, földelt hengerbe kell tekerni. Szükséges, hogy az egyik oldalt a másik után tekerje fel, ahogy az alábbi képen látható, majd hegesztse össze őket.

Továbbá, ugyanezen séma szerint egy tartályt kell készítenie (már lyukak nélkül), amely átmérőjén kissé meghaladja a rácsot. A tartályt nem kell fenékkel készíteni. Feladatát egy közönséges fém raklap is elláthatja. Ezután vaskeretet készítenek a tartály méreteihez..

préskeret és tartály raklapkalA keret tetején lyukat készítenek. Egy megfelelő anyát hegesztenek hozzá, amelybe a csavart be kell helyezni.anyát hegesztenek a kerethez felül, és csavart helyeznek bele

Ezután az egész szerkezetet összeszerelik.présszerelés

A végén korróziógátló festéket alkalmazhat.

Hidraulikus gyümölcsprés

Fontolja meg a beépített őrlőberendezéssel rendelkező kézi gyümölcsprés összetettebb kialakítását. Hasznos nagy és kemény gyümölcsök (pl. Alma) feldolgozásához.

Először meg kell találnia egy tartályt, vagy egy palackot tartalmazó hengert kell készítenie.

préstartály gyártásaEhhez fedőt és alját kell készítenie. Körülbelül 2 cm vastag fagerendákból toborozzák őket. Két síkban vannak elhelyezve, rácsos, a lapok közötti távolság 0,5-1 cm.nyersdarabok a prés aljára és fedelére

Ezután a rudakat önmetsző csavarokkal rögzítik egymáshoz..a rudak rögzítése

Ezután ebből a nyersdarabból kivágják a kívánt átmérőjű kört. Az alja egy szintben van a tartállyal, hogy a vízelvezető falat rá lehessen helyezni. De a fedélnek, éppen ellenkezőleg, szabadon be kell lépnie a rácsba, így a sugara 2,2-2,5 cm-rel kisebb. Többet kell készíteni (2-3 darab). Az egyik felülről lefedi az egész szerkezetet, másokat a zsákok közé kell helyezni (köztesek lesznek).

körfűrész segítségévelEgy kört körfűrésszel vágnak le.

A vízelvezető rács is gerendákból készül. A deszkák között 0,5-1 cm-es résre van szükség, maguknak a rudaknak elég vastagnak (2 cm) kell lenniük, mivel feszültségnek vannak kitéve. Minden deszka két rozsdamentes acél szalaggal van összekötve.vízelvezető rács

Fából készült rácsot helyeznek az aljára.

fa rács a tartály aljánFából készült rács az alján.

vízelvezető fal felszereléseEzután egy vízelvezető falat helyeznek el.

borító a sajtóhozFelülről az egész szerkezetet fedővel kell lefedni.

fémváz gyártásEzután a fémkeretet hegesztik a fenti ajánlások szerint.

Az aljához kereszt van hegesztve, ami stabilabbá teszi a szerkezetet.

fokozott szerkezeti stabilitásA törőgép motorral történő rögzítéséhez a fő kerethez további pár lapot kell rögzíteni (egymásra merőlegesen).

motor és daráló tartóJobb, ha egy tengelyt rozsdamentes acélból készítenek késsel. A törő alján vannak rögzítve.

pengeszerelésA rendszer úgy van összeszerelve, hogy mindkét tengely alul legyen. Így biztonságosabb és aranyosabb.

tengelyek felszerelése az aljánAz övfeszítőhöz egy régi kötőrúd van felszerelve. A kész törőgép 220 V -os motorból, hajtóműtengelyből, működő tartályból és benne lévő késekből áll.

kész présdarálóA tartályt a keret belsejébe helyezzük, és a zúzóban lévő lyukat úgy készítjük el, hogy egyenesen a tartályba kerüljön. Az alábbi képen egy teljesen kész léprés látható.

összeszerelt léprésEgy zacskó gyümölcsöt teszünk bele, fedjük le fedéllel, tegyünk rá egy emésztőt, és fokozatosan növeljük a nyomást. Azonban több fa tömbre lesz szüksége, mivel a fedél szintje jelentősen csökken..fa tömbök használata

Fa léprés

A sajtóhoz a következő anyagok szükségesek:

 • a kereten – 3 db 40 * 100 mm méretű és 3 méter hosszú tábla;
 • ezen rudak rögzítéséhez 14 mm széles és 1 méter hosszú menetes csapra lesz szüksége;
 • a keret létrehozásához szintén 8 db 14 mm széles anyára van szüksége;
 • raklapokhoz 5 db 20 * 40 mm -es szelvényű és 3 méter hosszú sínre lesz szüksége;
 • az asztalhoz 30 * 30 cm felületű rétegelt lemez szükséges;
 • tálcaként használhat sütőlapot, amelyben lyukat készít a lé számára;
 • emelő szükséges a nyomás létrehozásához. Egy gyenge modell 1-2 tonnára elegendő;
 • a gyümölcslé préseléséhez sűrű, tartós szövetre lesz szüksége: durva kalikó, vászon, polipropilén.

Kezdetben az összes üres részt a kívánt méretre vághatja..

A keret nagy tábláit a következő blokkokra kell vágni:

 • kettő közülük: 950, 650, 650, 650 mm;
 • egy: ​​950, 950, 300, 300, 300 és 200 mm.

A raklap 12 lécből áll, amelyek keresztben vannak egymásra rakva. Ezért 5 keskeny deszkát 30 cm hosszú szegmensekre osztanak. Összesen 50 léc lesz (raklaponként 12, ebből 4 darab).

A menetes hajtű 4 darab 25 cm -es részre van osztva.

a keret szerelése a rúdraA keret összeszereléséhez óvatosan kell vezetni a síneket a menetes rúdszakaszokra. Annak érdekében, hogy ne legyenek ütések nyomai a táblákon, vagy használjon kalapácsot, vagy tegyen egy fadarabot egy közönséges kalapács alá.

Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a keret minden sarkát 90 ° -ra állítsa, hogy a szerkezet ne lazuljon meg. A végén húzza meg a csapokat anyákkal.

keret készA keret aljára egy asztal van csavarozva, amelyen a raklap található.az asztal rögzítése önmetsző csavarokkal

Rögzítünk egy rövid blokkot a keret felső részéhez, amelyhez az emelő ütközik. A közepén kerek fém sarkú ütközőt készíthet, hogy az emelő ne hagyjon nyomokat a fán.

Ezután el kell készítenie egy elemet, amelyre az emelő kerül.

jack állványA raklapokat rozsdamentes acél csavarokra szerelik fel, mivel folyamatosan a lében lesznek.

raklapok fábólEzenkívül készíthet keretet az almákhoz szűrőruhába csomagolva.fa léprés

A gyümölcslével közvetlenül érintkező fa alkatrészeket olyan anyagból kell készíteni, amely nem bocsát ki szagot. Ezért minden tűlevelű nem alkalmas..

A fém alkatrészeket korróziógátló bevonattal kell bevonni. Jobb ezüst porral letakarni.

A sajtó használata

Munka előtt minden gyümölcsöt meg kell mosni és megtisztítani a korhadt részektől. Préselés előtt polipropilénbe vagy más erős zsákokba öntik. Előtte győződjön meg arról, hogy nincsenek lyukak benne. Ez a szűrő szükséges a pép megtartásához, hogy csak a gyümölcslé szabaduljon fel. Maga a zsák gyümölcsöt vagy bogyót a tartályba dobják.

Munka előtt a tartály belső felületét, a tartályt, a rostélyt, a fedelet és egyéb elemeket meg kell tisztítani és öblíteni. Célszerű fertőtlenítőszerrel (klórhexidin, alkohol, valami más) kezelni őket. Ez utóbbira azért van szükség, hogy a kórokozó baktériumok ne kerüljenek a lébe..

Ennek során figyelemmel kell kísérni a táska állapotát, fennáll -e a törés veszélye. Figyeljen a nyomás fokozatos növekedésére, ne növelje túl gyorsan. A végén száraz süteménynek kell lennie.

DIY gyümölcsprés – videó

Previous Post
Nyírlé – a természetes ital előnyei és ártalmai
Next Post
Η ντομάτα Pink Flamingo ανήκει στις ποικιλίες υψηλής απόδοσης, κάτι που ερωτεύτηκαν οι κάτοικοι του καλοκαιριού.