15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mit kell tudni a füge termesztéséről a kertben?

füge a kertben Az egzotikusok szerelmesei régóta és sikeresen termesztettek fügeket, szokatlanul ízletes és egészséges gyümölcsökkel a parcellájukon. Ha ismer bizonyos árnyalatokat, ezzel a kultúrával nincs különösebb nehézség. A füge képes elviselni a hőmérséklet csökkenését 10 fokos fagyra veszteség nélkül, feltéve, hogy ebben a pillanatban nincsenek rajta levelek. Ha a hőmérséklet 20 fok alá csökken, akkor a növény teljes felülete megfagy. Ezt figyelembe kell venni, amikor a termést hideg téli régiókban ültetik..

A fügenek sok neve van, köztük – fügefa, fügefa.

A füge termesztésének két módja van a kertben:

  • közvetlenül a nyílt terepen – a módszer elfogadhatóbb a déli régiókban;
  • kádban – a legjobb megoldás az északi régiók számára.

Attól függően, hogy melyik módszert alkalmazzák, vannak bizonyos árnyalatai a lombhullató növény gondozásának, az ültetéstől a telelésig..

A füge ültetése és teleltetése a nyílt terepen

Azok a kertészek, akik úgy döntenek, hogy azonnal növényt ültetnek a kertbe, tudhatják, hogy jobb, ha legalább két példányt ültetnek, miközben különböző fajtáknak kell lenniük. Ez szükséges a jobb beporzáshoz..

A fügeket 45 fokos szögben kell az ültető lyukba helyezni. Két ültetési módszer létezik, attól függően, hogy a füge téli elrejtésének módszereit is előre meghatározzák:

  1. Csoport. A palántákat kettő -kettő körben helyezzük el, a tetejük a középpont felé mutat. Télre 1 m magas pajzsot helyeznek el körülöttük, amelybe leveleket kell önteni, és hó van rájuk.
  2. Egyetlen. Ősszel sekély árokat kell ásni, és füge hajtásokat kell tenni bele..

A téli veszteségek minimalizálása érdekében jobb, ha a füge nem magas fát képez, hanem bokor formájában, legfeljebb 1,5 m korona magassággal.

Kádban növő telelő füge

Amikor a nagy cserépben növekvő növény minden levelet lehullott, a kádat a télre a pincében kell átrendezni. Ugyanakkor az ágakon felnőtt termésmintákon a betakarítás második hullámából származó éretlen füge lesz. Ebben az állapotban, gyümölcsökkel a gallyakon, de levelek nélkül, a fügenek a pincében kell állnia tavasz végéig. Május közepén vissza kell hozni a kertbe. Ott az áttelelt gyümölcsök érnek, május végén újakat kötnek..

Ha elegendő nedvesség van a pincében, nincs szükség a fa öntözésére. Alacsony páratartalom mellett jobb párszor öntözni, hogy a füge ne száradjon ki..

Hogyan kötődik a füge?

A legtöbb füge, amelyek természetes körülmények között nőnek meleg éghajlaton, további beporzást igényelnek, bár kétszikű növények (azok, amelyek hím és nőstény virágokkal rendelkeznek). Még egy különleges rovar is felelős az édes gyümölcsök jövőbeni betakarításáért – a blastophagus darázs. Füge beporzásával foglalkozik, de csak ott él, ahol egész évben meleg van..

A helyi éghajlatban jobb, ha a tenyésztők által tenyésztett hibrid fajtákat használjuk a kerti és beltéri füge termesztésére. Partenokarpikusnak nevezik őket, és nem igényelnek további beporzást, önmagukban kötik meg a gyümölcsöket.

A füge két hullámban hozza meg gyümölcsét, az első termés májusban a levél hónaljában képződik, és ezzel párhuzamosan a második hullám gyümölcseit az ágakra kötik.

A füge termesztésének jellemzői a kertben – videó

Previous Post
Mi vonzza a gazdák figyelmét a Tason szőlőfajtával
Next Post
Επιλεκτικός βοηθός κηπουρών – πυροσβέστης σκαθαριών