15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Γνωριζόμαστε με τους κανόνες φύτευσης και φροντίδας για την υπέροχη χρυσή μπάλα rudbeckia

φύτευση και φροντίδα για χρυσή μπάλα rudbeckia Ποια είναι αυτή η γοητευτική ψηλή ξανθιά στον μπροστινό κήπο του γείτονα – ρωτάτε, περπατώντας κατά μήκος του δρόμου dacha. Και εκεί κρυφοκοιτάζει έξω από το φράχτη, αναδεικνύοντας υπέροχες χρυσές μπούκλες και αυτή είναι μια γοητευτική χρυσή μπάλα rudbeckia. Η φύτευση και η φροντίδα της rudbeckia Golden ball στον κήπο δεν είναι δύσκολη και όλοι μπορούν να το κάνουν. Και τότε η κοκκινομάλλα ομορφιά θα εγκατασταθεί στον κήπο σας, κάθε καλοκαίρι απολαμβάνοντας με πλακάκια ηλιόλουστες ταξιανθίες με φόντο το πυκνό σμαραγδένιο πράσινο.

Γνωριμία με το φυτό

φύτευση και φροντίδα για χρυσή μπάλα rudbeckia Ο Rudbeckia που ανατέθηκε ανήκει στο ομώνυμο γένος της οικογένειας Astrov. Στην άγρια ​​φύση, βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική, όπου κατοικεί στις όχθες των ποταμών και στα δάση των δασών. Είναι ένα πολυετές βότανο με ισχυρούς διακλαδισμένους βλαστούς και ερπυστικό ρίζωμα. Τα άνω φύλλα είναι τρίλοβα, τα κάτω είναι πτερύγια..

rudbeckia χρυσή μπάλαΟι ταξιανθίες Rudbeckia έχουν καλάθια διαμέτρου 10-12 εκατοστών, που αποτελούνται από ωχροκίτρινα σωληνοειδή άνθη και περιστοιχίζονται με χρυσό κίτρινα λουλουδάτα λουλούδια. Η ανθοφορία αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί έως δύο έως τρεις μήνες..

Η Rudbeckia που τεμαχίζει τη Golden ball διαφέρει ευνοϊκά σε μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας. Τα φυτά αναπτύσσονται σε μπουμπούκι στις αρχές Ιουλίου και ανθίζουν συνεχώς μέχρι τον παγετό..

ψηλοί θάμνοι rudbeckiaΑυτή είναι η υψηλότερη ποικιλία rudbecky – οι βλαστοί συχνά φτάνουν τα δύο ή περισσότερα μέτρα.

Χαρακτηριστικά της καλλιέργειας rudbeckia Golden ball

αυξανόμενα rudbeckia στη χώραΤο Rudbeckia που ανατέθηκε θεωρείται ένα ανεπιτήδευτο λουλούδι. Καλλιεργείται σε οποιοδήποτε έδαφος, εξαιρουμένων των υπερβολικά υγρά και πυκνά αργιλώδη εδάφη. Διακρίνεται από ένα διακλαδισμένο οριζόντιο ρίζωμα, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα, γεμίζοντας όλο τον ελεύθερο χώρο. Ως εκ τούτου, ένα παρτέρι με “χρυσές μπάλες” χωρίζεται από άλλα φυτά με σανίδες ή σχιστόλιθο. Ο φράκτης σκάβεται σε βάθος 15-20 εκατοστών.

Σε ένα μέρος, η rudbeckia μεγαλώνει έως και 10 χρόνια, υπό την προϋπόθεση της καλής φροντίδας. Έτσι ώστε η φυτεία “χρυσών σφαιρών” να μην χάσει την ελκυστικότητά της, οι θάμνοι είναι δεμένοι, προσπαθώντας να τους τοποθετήσουν σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Σε καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες, κενούς τοίχους από υπόστεγα, φράχτες διακοσμούνται με παχιά ρουτμπέκια, φυτεύονται στους μπροστινούς κήπους και τα κιόσκια πλαισιώνονται. Πίσω από τον φωτεινό κίτρινο τοίχο των «χρυσών σφαιρών» είναι εύκολο να κρύψετε έναν κάδο κομποστοποίησης που δεν παρουσιάζεται ή ένα σωρό από υλικά που έχουν απομείνει από τις οικοδομικές εργασίες.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τις Χρυσές Μπάλες Rudbeckia φυτικά

αναπαραγωγή του rudbeckia διαίρεση των ριζωμάτωνΟ ευκολότερος τρόπος για να καλλιεργήσετε μια μακρυπόδαρη ομορφιά στην περιοχή σας είναι να χωρίσετε τη ρίζα σε πολλά μέρη.

Στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, τα φυτά κόβονται εντελώς σε ύψος 20-30 εκ. Στη συνέχεια:

 • ο κατάφυτος θάμνος είναι εντελώς σκαμμένος.
 • με ένα κοφτερό φτυάρι ή μαχαίρι, χωρίστε το ρίζωμα σε πολλά μέρη.
 • οι περικοπές πασπαλίζονται με θρυμματισμένο άνθρακα.
 • τα μοσχεύματα φυτεύονται σε προπαρασκευασμένους λάκκους φύτευσης, πασπαλίζονται με γη και ποτίζονται άφθονα.

Πριν από την έναρξη του επίμονου κρύου καιρού, οι φυτεύσεις καλύπτονται με κλαδιά ερυθρελάτης, σανό ή ξηρό λίπασμα.

Οι λάκκοι φύτευσης προετοιμάζονται ως εξής:

 • ένα στρώμα άμμου και αποστράγγισης χύνεται στον πυθμένα.
 • ετοιμάστε έναν κάδο γόνιμου εδάφους από λίπασμα, άμμο, μια κουταλιά της σούπας υπερφωσφορικό και κάλιο και ανακατέψτε καλά.
 • το μισό από το προετοιμασμένο χώμα χύνεται σε λάκκο και χύνεται με νερό.

Μετά από 2-3 εβδομάδες, το χώμα στην τρύπα θα εγκατασταθεί και δεν θα είναι δύσκολο να φυτέψετε το τμήμα της ρίζας στο σωστό ύψος – στο επίπεδο του εδάφους. Το νεοφυτεμένο φυτό πασπαλίζεται με το υπόλοιπο χώμα, η γη συμπιέζεται έτσι ώστε οι ρίζες να μην εκτίθενται. Την άνοιξη, τα καταφύγια αφαιρούνται από νεαρούς θάμνους, η γη γύρω χαλαρώνει προσεκτικά.

Με τη διαίρεση της ρίζας, πολλαπλασιάζονται μόνο υγιείς θάμνοι που είναι υπεραπλωμένοι. Εάν τα φυτά φαίνονται άρρωστα, είναι προτιμότερο να πολλαπλασιάσετε το rudbeckia της “χρυσής σφαίρας” με σπόρους. Πριν από τη σπορά, είναι εύκολο να παστωθούν με οποιοδήποτε μυκητοκτόνο..

Φύτευση και φροντίδα για rudbeckia Χρυσή σφαίρα σπόρων

σπόροι rudbeckiaΤα σπορόφυτα που λαμβάνονται από ποιοτικούς σπόρους ανθίζουν σε 1-2 χρόνια. Με σωστή φροντίδα, τα φυτά αναπτύσσονται ισχυρά και υγιή, χωρίς σημάδια εκφυλισμού της ποικιλίας..

Οι σπόροι χρησιμοποιούνται τόσο αγορασμένοι όσο και συλλεγμένοι ανεξάρτητα. Για τη συλλογή, τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα δείγματα επιλέγονται εκ των προτέρων. Οι σπόροι συγκομίζονται στα τέλη του φθινοπώρου πριν από τον παγετό. Πρέπει να είναι εντελώς ώριμα και στεγνά..

Μέχρι τις αρχές της άνοιξης, το υλικό που συλλέγεται αποθηκεύεται σε χάρτινη σακούλα σε δροσερό και ξηρό μέρος. Ο καλύτερος χρόνος για σπορά είναι το πρώτο μισό του Μαρτίου. Για την καλλιέργεια rudbeckia από σπόρους, κάθε χώμα σχεδιασμένο για σπορόφυτα λουλουδιών ή λαχανικών είναι κατάλληλο..

Τα κουτιά γεμίζουν με προετοιμασμένο χώμα και υγραίνονται καλά. Το υλικό φύτευσης σπέρνεται σε λίγες ημέρες σε βάθος 3-4 cm σε αυλακώσεις, οι οποίες πασπαλίζονται με χώμα αναμεμειγμένο με άμμο. Οι προσγειώσεις συμπιέζονται ελαφρώς και επιπλέον υγραίνονται με νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού.

σπορόφυτα της rudbeckiaΤα κουτιά καλύπτονται με αλουμινόχαρτο ή διαφανή καπάκια και τοποθετούνται στο περβάζι. Σε θερμοκρασία 20-22 ° C, τα σπορόφυτα εμφανίζονται σε δύο εβδομάδες. Η φύτευση σπόρων και η φροντίδα των σπορόφυτων της rudbeckia Golden ball σε αυτό το στάδιο δεν διαφέρουν από τη φροντίδα για φύτρα πιπεριάς ή ντομάτας.

Τα σπορόφυτα φυτεύονται σε μόνιμο μέρος μετά από παγετούς επιστροφής, αλλά πριν από την έναρξη του ζεστού ξηρού καιρού. Συνήθως αυτή η περίοδος εμφανίζεται στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το έδαφος πρέπει να στεγνώσει αρκετά και να θερμανθεί στους 16-18 ° C..σπορόφυτα της rudbeckia

Τα σπορόφυτα φυτεύονται όσο πιο σπάνια γίνεται. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η rudbeckia μεγαλώνει έντονα και οι υπερβολικά πυκνωμένοι θάμνοι συχνά αρρωσταίνουν και χάνουν την αισθητική τους εμφάνιση..

Τα νεαρά φυτά που φυτεύονται σε σπορόφυτα τείνουν να ανθίζουν το επόμενο έτος..

Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από τη λάμπα

φύτευση και φροντίδα της χρυσής μπάλας rudbeckia στο ανοιχτό πεδίοΣε αυτή την περίπτωση, οι σπόροι σπέρνονται απευθείας στο έδαφος. Για σπορόφυτα, οργανώνεται ένα μικρό θερμοκήπιο, περιφραγμένο με σανίδες και καλυμμένο με μεμβράνη για να ζεσταθεί. Η φύτευση σπόρων απευθείας στο έδαφος και η επακόλουθη φροντίδα της rudbeckia της Χρυσής Μπάλας θα πάρει πολύ λιγότερο χρόνο από έναν κηπουρό. Η ανθοφορία με μέθοδο χωρίς σπόρους ξεκινά το τρίτο έτος μετά τη σπορά, αλλά τα φυτά γίνονται πιο δυνατά, σκληραίνουν και καταλήγουν.

Τα αναδυόμενα σπορόφυτα προστατεύονται από το κρύο, ανοίγοντας το θερμοκήπιο μόνο τις ζεστές μέρες. Το πότισμα πρέπει να είναι μέτριο, το βράδυ. Αρκετές φορές την εποχή, τα νεαρά άνθη γονιμοποιούνται με ένα πολύπλοκο ορυκτό λίπασμα με μικροστοιχεία. Το πρώτο μισό του καλοκαιριού, το επίδεσμο πραγματοποιείται με αραιωμένο λουλούδι ή έγχυση βοτάνων. Το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, η δόση αζώτου μειώνεται. Διαφορετικά, οι βλαστοί δεν θα έχουν χρόνο να ωριμάσουν και μπορεί να παγώσουν το χειμώνα..

Τυπικές ασθένειες

ωίδιο στο rudbeckiaΤο Rudbeckia επηρεάζεται ελάχιστα από ασθένειες, αλλά με ισχυρή πάχυνση υποφέρει από ωίδιο.

Για να αποφευχθεί η εμφάνισή του, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα μέτρα:

 • προσγείωση σε ένα καλά φωτισμένο και ευάερο μέρος.
 • έγκαιρο κλάδεμα ασθενών και πυκνών βλαστών.
 • καταπολέμηση ζιζανίων που μεταφέρουν ωίδιο ·
 • μέτριο πότισμα και τακτική χαλάρωση του εδάφους.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, τα φυτά ψεκάζονται με μία από τις συνθέσεις που βασίζονται σε χαλκό ή με τα παρασκευάσματα Fundazol, Topaz, Acrobat MC.

Εάν οι “χρυσές μπάλες” έχουν υποστεί ζημιά από αφίδες, το Fitoverm, το Aktellik, το Alatar, το Confidor θα βοηθήσει. Οι οπαδοί ενός φιλικού προς το περιβάλλον κήπου μπορούν να ψεκάσουν τον κήπο με λουλούδια με εγχύσεις τέφρας, σαπούνι πλυντηρίου, yarrow ή αλογοουρά.

Η αντιμετώπιση της φύτευσης και της φροντίδας της rudbeckia της Χρυσής Μπάλας είναι στη δύναμη των πιο άπειρων καλλιεργητών. Σε ευγνωμοσύνη, ο “μακρύποδος ήλιος ντάκα” θα ευχαριστήσει τους πάντες με αγκαλιές λαμπερών εορταστικών ταξιανθιών μέχρι τον πολύ παγετό.

Ανθισμένη rudbeckia Χρυσή μπάλα – βίντεο

Previous Post
Zöld oázisok megmentése: hogyan és mit válasszunk virágot az irodába
Next Post
Απριλιακές δουλειές στα κρεβάτια του κήπου