15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Η καλλιέργεια ρητίνης από σπόρους θα βοηθήσει να φωτιστεί ο κήπος σας με ζωντανές και πολύχρωμες ανθοφορίες.

καλλιέργεια πίσσας από σπόρους Η ρητίνη είναι ένα φωτεινό και πολύχρωμο φυτό από την οικογένεια των Γαρύφαλλων, το οποίο, λόγω της εκπληκτικής εμφάνισης και της ανεπιτήδευτης καλλιέργειας, ερωτεύτηκε πολλούς κηπουρούς. Η καλλιέργεια ρητίνης από σπόρους, ανάλογα με τον τύπο, σας επιτρέπει να αποκτήσετε ένα πολυτελές καλλωπιστικό φυτό σε μια γλάστρα ή γλάστρες στο μπαλκόνι, καθώς και μια πρωτότυπη διακόσμηση ενός παρτέρι, ροκά ή σύνθεση κήπου.

Συνηθισμένοι τύποι πίσσας

ευαίσθητα viscaria Το πίσσα ή το viscariya είναι ένα ετήσιο ή πολυετές φυτό από την οικογένεια των γαρίφαλων. Έχει πολλά ονόματα – λύχνης, άδωνις, ουράνια αυγή. Το γένος έχει περισσότερα από 50 είδη, τα οποία είναι πιο κοινά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου καλλιεργείται ως πολυετές. Στη Ρωσία, η πίσσα καλλιεργείται ως ετήσια καλλιέργεια.

Δημοφιλείς τύποι πίσσας:

 1. Η συνηθισμένη ή κολλώδης ρητίνη είναι ένα πολυετές φυτό με μη διακλαδισμένους μίσχους ύψους 40-90 εκ. Τα λουλούδια συλλέγονται σε χαλαρές ταξιανθίες με έντονο ροζ, λευκό ή ερυθρό χρώμα. Η ανθοφορία ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί περίπου 5-6 εβδομάδες.κοινή πίσσα
 2. Η ουράνια πίσσα είναι ένας ετήσιος πολιτισμός με όρθιους, διακλαδισμένους μίσχους. Οι απλωμένοι θάμνοι μπορούν να φτάσουν τα 35-40 cm σε ύψος. Λουλούδια σε σχήμα μπολ, διαμέτρου 3-4 εκ., Που συλλέγονται σε μεγάλες ταξιανθίες λευκού, μπλε, ροζ ή κόκκινου.ουράνια πίσσα
 3. Η αλπική πίσσα είναι μια νάνος ποικιλία με ύψος όχι μεγαλύτερο από 10-15 εκ. Οι ταξιανθίες είναι μικρές, κατακόκκινες ή ροζ. Η πίσσα των Άλπεων ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου.αλπική πίσσα

Η κολλώδης ρητίνη έχει διάφορες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων – terry, ύψους έως 25-35 εκ. Αυτή η ποικιλία διακρίνεται από μεγάλες ταξιανθίες ρακεμόζης με μωβ πέταλα. Διάρκεια ανθοφορίας – έως 4-5 μήνες. πλούσια άνθιση πίσσαςΗ ρητίνη έχει φλεγμονώδεις μίσχους καλυμμένους με κολλώδη, ρητινώδη ουσία. Το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα σχηματίζοντας ένα πλούσιο, φωτεινό χαλί..

Καλλιέργεια πίσσας από σπόρους – βασικοί κανόνες

καλλιέργεια πίσσας από σπόρουςΗ αναπαραγωγή της πίσσας πραγματοποιείται με δύο τρόπους – με απευθείας σπορά σπόρων σε ανοιχτό έδαφος ή με καλλιέργεια σπορόφυτων. Μπορείτε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια ενός λουλουδιού τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Η ρητίνη έχει καλή αντοχή στον παγετό και ανέχεται εύκολα τον παγετό.

Όταν σπέρνετε σπόρους το φθινόπωρο, μπορείτε να πάρετε τους πρώτους βλαστούς πίσσας νωρίς την άνοιξη. Η ανοιξιάτικη σπορά αυξάνει σημαντικά τη βλάστηση των σπόρων, αλλά μην περιμένετε ανθοφορία ρητίνης τον πρώτο χρόνο μετά την βλάστηση..

Πριν καλλιεργήσετε πίσσα από σπόρους, πρέπει να επιλέξετε μια κατάλληλη περιοχή και χαλαρό και καλά στραγγιζόμενο χώμα. Είναι ένα θερμόφιλο φυτό, οπότε είναι καλύτερο να επιλέξετε μια ανοιχτή περιοχή με ομοιόμορφο ηλιακό φως ή μικρή σκιά. Η ρητίνη μπορεί επίσης να φυτευτεί στη σκιά, αλλά σε αυτή την περίπτωση η ανθοφορία θα είναι πιο μέτρια και μικρότερη..

Προετοιμασία σπόρων

σπόροι ρητίνηςΓια να βελτιώσετε τη βλάστηση, πριν αναπτύξετε ρητίνη από σπόρους, πρέπει να τα προετοιμάσετε σωστά. Η προετοιμασία σπόρων περιλαμβάνει διαβροχή σε ασθενές διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για 2 ώρες και περαιτέρω διαστρωμάτωση.

Τοποθετήστε άμμο ή χώμα κήπου σε μια πλαστική σακούλα ή λινό σακουλάκι, τοποθετήστε τους σπόρους και ποτίστε καλά. Οποιοδήποτε διεγερτικό ανάπτυξης μπορεί να προστεθεί στο νερό. Δέστε μια σακούλα και τοποθετήστε την στο κάτω ράφι του ψυγείου ή ένα δροσερό ντουλάπι – η θερμοκρασία του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 5 ° С.

Ανοίγετε το δοχείο κατά καιρούς και αερίζετε τους σπόρους. Μετά από 10-12 ώρες, αφαιρέστε τους σπόρους πίσσας, στεγνώστε τους – μετά από αυτό είναι έτοιμοι για σπορά.

Σπορά σε ανοιχτό έδαφος

Πριν καλλιεργήσετε πίσσα από σπόρους, προετοιμάστε μια τοποθεσία – σκάψτε τα κρεβάτια, αφαιρέστε όλα τα ζιζάνια. Εφαρμόστε λίπασμα, χούμο ή άλλο οργανικό λίπασμα και στη συνέχεια ισοπεδώστε το χώμα με μια γκανιότα.

Τεχνική σποράς σπόρων:

 • προετοιμάστε μικρές τρύπες φύτευσης.
 • αφήστε μια απόσταση 15 cm μεταξύ των οπών.
 • ρίξτε άφθονο νερό πάνω από τους λάκκους.
 • προσθέστε επιπλέον μια χούφτα τέφρα ξύλου σε κάθε τρύπα.
 • οι σπόροι ρητίνης είναι πολύ μικροί, οπότε τοποθετήστε 3-4 κομμάτια σε κάθε τρύπα.
 • πασπαλίζετε τις τρύπες φύτευσης με μαλακό χώμα ή τύρφη χωρίς να πιέζετε.

Μετά από αυτό, ποτίστε τα πηγάδια, για να τα προστατέψετε από τον παγετό επιστροφής, μπορούν να πολτοποιηθούν. Μετά από 13-15 ημέρες, συνήθως εμφανίζονται οι πρώτοι βλαστοί πίσσας..

Καλλιέργεια δενδρυλλίων

καλλιέργεια δενδρυλλίωνΚατά την καλλιέργεια ρητίνης με ουράνιους σπόρους, χρησιμοποιείται συχνά η μέθοδος δενδρυλλίων. Η σπορά σπόρων για σπορόφυτα ξεκινά τον Μάρτιο.

Για να το κάνετε αυτό, ετοιμάστε ρηχά πλαστικά δοχεία ή άλλα δοχεία με ύψος όχι μεγαλύτερο από 8-10 εκ. Κάνετε αρκετές οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου..

Σπορά σπόρων για σπορόφυτα:

 1. Γεμίστε τα δοχεία με χώμα κήπου ή ειδικό μέσο καλλιέργειας για καλλωπιστικές καλλιέργειες που διατίθενται σε καταστήματα κηπουρικής..
 2. Spεκάστε το χώμα με ένα μπουκάλι ψεκασμού και κάντε πολλές εσοχές στην επιφάνειά του.
 3. Τοποθετήστε 2-3 σπόρους στις εσοχές.
 4. Πασπαλίστε χώμα πάνω από τους σπόρους και ψεκάστε ξανά με ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 5. Καλύψτε τα δοχεία με πλαστική μεμβράνη ή γυαλί και τοποθετήστε τα σε ζεστό, καλά φωτισμένο χώρο.

γήπεδο μετά το μάζεμαΜετά από 15-18 ημέρες, εμφανίζονται οι πρώτοι βλαστοί πίσσας. Μετά από αυτό, το γυαλί ή η μεμβράνη πρέπει να αφαιρεθούν και το δοχείο με τα σπορόφυτα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα πιο δροσερό μέρος με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από + 18 ° C. Στις αρχές Μαΐου, όταν τα σπορόφυτα είναι αρκετά ισχυρά, μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ένα παρτέρι..

Βασικοί κανόνες για τη φροντίδα της πίσσας

συντήρηση ρητίνης σε γλάστρεςΗ φύτευση και η φροντίδα της ρητίνης έχει πολλά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των φυτών και την πλούσια και μακρά ανθοφορία. Οι κηπουροί πρέπει να θυμούνται ότι η ρητίνη προτιμά πυκνά εδάφη, οπότε αυτό το φυτό δεν χρειάζεται συνεχή χαλάρωση του εδάφους..φροντίδα για πίσσα στο παρτέρι

Βασικά στοιχεία συντήρησης πίσσας:

 1. Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, είναι σκόπιμο να ποτίζετε συχνά την πίσσα, αλλά σε μικρές μερίδες, αποφεύγοντας την υγρασία του εδάφους – κατά προτίμηση όχι περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα. Το Viscaria δεν ανέχεται τη στασιμότητα της υγρασίας, η οποία προκαλεί σήψη του ριζικού συστήματος του φυτού.
 2. Όταν καλλιεργείτε πολυετή ρητίνη το δεύτερο έτος μετά τη φύτευση, μπορείτε επιπλέον να ταΐσετε το λουλούδι. Για αυτό, το λίπασμα χρησιμοποιείται από 1 κουταλιά της σούπας υπερφωσφορικό, την ίδια ποσότητα θειικού καλίου και ουρίας ανά 10 λίτρα νερού. Το παρασκευασμένο διάλυμα εφαρμόζεται πριν από την ανθοφορία (2-3 λίτρα ανά 1 τετραγωνικό μέτρο), η επανατροφοδότηση πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωσή του.
 3. Η ρητίνη διακρίνεται από καλή αντοχή στον παγετό, ανέχεται εύκολα τους ρωσικούς χειμώνες και δεν απαιτεί πρόσθετο καταφύγιο.
 4. Ορισμένες ποικιλίες πίσσας έχουν πολύ πλούσια και άφθονη ανθοφορία – ειδικά την ποικιλία terry. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι θάμνοι μπορεί να χρειάζονται μια πρόσθετη καλτσοδέτα στα στηρίγματα, διαφορετικά τα στελέχη μπορεί απλά να σπάσουν..
 5. Η ρητίνη τείνει να αναπτύσσεται γρήγορα, οπότε το φυτό χρειάζεται περιοδικό κλάδεμα. Οι βλαστοί Viscaria συντομεύονται κατά 1/3, αφαιρούνται μερικές από τις ροζέτες και το φθινόπωρο – μαραμένα λουλούδια, αδύναμοι, κατεστραμμένοι και άρρωστοι βλαστοί.

Η ρητίνη είναι ένα πολύχρωμο και ανεπιτήδευτο φυτό που μπορεί να γίνει μια πρωτότυπη διακόσμηση οποιουδήποτε κήπου. Αναπτύσσεται γρήγορα, μετατρέπεται σε ένα παχύ, πλούσιο και φωτεινό χαλί. Σημαντικά πλεονεκτήματα της ρητίνης θεωρούνται το ανεπιτήδευτο στις συνθήκες καλλιέργειας, η ευκολία συντήρησης, η εξαιρετική αντοχή στον παγετό και η ασυλία στις ασθένειες..

Καλλιέργεια ρητίνης από σπόρους για διακόσμηση περιγραμμάτων – βίντεο

Previous Post
Szivattyú Vízöntő, eszköz, modellpaletta
Next Post
Αξιόπιστη προστασία των φυτών από παρασιτικά έντομα δισκία Inta-vira