15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Καλλιέργεια μπονσάι ficus στο σπίτι

μπονσάι φίκους Για την καλλιέργεια μπονσάι, το ficus είχε χρησιμοποιηθεί όχι πολύ καιρό πριν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το πλαστικό και ευαίσθητο φυτό να γίνει ένα από τα αγαπημένα μεταξύ των μπονσάιων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ακόμη και ένας αρχάριος, με λίγη υπομονή και επιμέλεια, καταφέρνει να δώσει στο ficus ή τον μικροκάρπια του Benjamin την εμφάνιση ενός ενήλικου, αλλά μικροσκοπικού δέντρου, ύψους μόλις 30-60 cm.

Ωστόσο, ακριβώς έτσι είναι! Επιπλέον, η εργασία σε ένα τέτοιο μπονσάι δεν θα διαρκέσει 15-20 χρόνια, αλλά πολύ λιγότερο. Ο λόγος είναι η αξιοζήλευτη ευκαμψία του δέντρου, σε ευνοϊκές συνθήκες:

  • εξαιρετικές εναέριες ρίζες.
  • υπερβολικές πληγές στον κορμό.
  • σχηματίζοντας νέα κλαδιά αντί για κομμένα.
  • διαμορφώσιμο με σύρμα και κορδόνι.

Ακόμη και ένα δέντρο που έχει μεγαλώσει σε ένα τυπικό μέγεθος στα χέρια ενός ενθουσιώδη μπορεί να γίνει ένα πρωτότυπο μπονσάι σε λίγα χρόνια. Τι χρειάζεται για να μετατρέψουμε το πιο συνηθισμένο ficus Benjamin στα παράθυρά μας σε μπονσάι?

μπονσάι φίκους στο εσωτερικό Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να δημιουργήσετε κατάλληλες συνθήκες για το φυτό. Στη συνέχεια, ένας λάτρης της ιαπωνικής τέχνης θα πρέπει να κυριαρχήσει στη φροντίδα και τα βασικά του σχηματισμού σε ένα ενήλικο φυτό. Όταν περάσουν όλα τα στάδια, μπορείτε να πάτε στην εξάσκηση και να αρχίσετε να δημιουργείτε τη δική σας σύνθεση..

Φροντίδα για μπονσάι ficus στο σπίτι

φροντίδα για μπονσάι φίκουςΑν και το μπονσάι φαίνεται να έχει παγώσει σε εξέλιξη, το φυτό είναι ζωντανό και απαιτεί πλήρη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων:

  • πότισμα;
  • λίπασμα επιφάνειας;
  • μεταμοσχεύσεις.

Στη ζεστή εποχή, το ficus πρέπει να είναι κάτω από έναν λαμπερό, αλλά όχι εξαντλητικό ήλιο για τουλάχιστον 12 ώρες. Όταν επιλέγετε ένα μέρος για ένα δοχείο, πρέπει να προτιμήσετε μια γωνιά προστατευμένη από ρεύματα και ζεστό αέρα, η οποία προέρχεται από μπαταρίες το χειμώνα..

Η βέλτιστη θερμοκρασία για ficus μπονσάι είναι 18-25 ˚C. Εάν δώσετε ένα δέντρο με ψεκασμό, θα επιβιώσει από τη ζέστη χωρίς κραδασμούς, αλλά ένα κρύο να πέσει κάτω από τους 15 ˚C θα είναι μια σοβαρή δοκιμή για μια τροπική καλλιέργεια. Σε κρύο, υγρό έδαφος, οι ρίζες ενός μικροκαρπίου ficus που καλλιεργείται σε μπονσάι ή Benjamin μπορούν να σαπίσουν, το οποίο είναι γεμάτο με απώλεια φυτών..

διαδικασία σχηματισμού μπονσάιΗ συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από την εποχή, τη θερμοκρασία του αέρα και τις συνθήκες του εδάφους. Σε ζεστό καιρό, συνήθως καθοδηγούνται από την ξήρανση του επιφανειακού εδάφους. Το καλοκαίρι, το φυτό χρειάζεται υγρασία περισσότερο από το χειμώνα..

Ο ξηρός αέρας βοηθά στην αντιστάθμιση της άρδευσης της κορώνας. Το ίδιο μέτρο προάγει το σχηματισμό εναέριων ριζών, οι οποίες είναι απαραίτητες εάν πρόκειται να αναπτυχθούν μπονσάι με τη μορφή μπανιάν από μικρόφυλλα ficus.

Απαιτείται εξειδικευμένη σίτιση για μπονσάι που αναπτύσσεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες εδάφους. Πραγματοποιούνται ανά διαστήματα 2-3 εβδομάδων, ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση. Η φυλλωτική γονιμοποίηση λειτουργεί τέλεια.

Επιλέγοντας μια γλάστρα και χώμα για ficus μπονσάι

γήρανση του κορμού ενός μπονσάι φίκουςΕκτός από το παραδοσιακό κλαδέμα, το μπονσάι φίκους πρέπει να αφαιρέσει νεκρούς ή κατεστραμμένους βλαστούς και ρίζες. Τα παράσιτα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτό. Σε σύγκριση με τα συνηθισμένα εσωτερικά ficuses, η φροντίδα για μπονσάι στο σπίτι είναι πιο επίπονη και επίπονη..

Το μπονσάι καλλιεργείται πάντα σε επίπεδες, βαριές γλάστρες. Αυτό δεν είναι φόρος τιμής στην παράδοση, αλλά μια αναγκαιότητα προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των ριζών και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του υπέργειου τμήματος, καθώς και για μεγαλύτερη σταθερότητα του δέντρου..

Σε αυτή την περίπτωση, στο κάτω μέρος του επιλεγμένου δοχείου πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία οπή αποστράγγισης. Για πρόσβαση στον αέρα και αποστράγγιση νερού, τα κεραμικά δοχεία μπορεί να έχουν πόδια. Βολικό όταν υπάρχει μια παλέτα στο κιτ. Για το ficus του Benjamin που καλλιεργείται ως μπονσάι, μια φωτογραφία με ύψος 30 έως 50 cm είναι αρκετή για μια κατσαρόλα βάθους περίπου πέντε εκατοστών. Το σχήμα και η διάμετρος επιλέγονται σύμφωνα με το ύφος του φυτού και την ιδέα της σύνθεσης.

ισχυρό μπονσάι κλαδέματοςΠροκειμένου το φυτό να αισθάνεται άνετα, να λαμβάνει αρκετή υγρασία και θρέψη, το δοχείο πρέπει να γεμίσει με σωστά επιλεγμένο χώμα. Στην Ιαπωνία, τα μπονσάι καλλιεργούνται σε πήλινο υπόστρωμα με τη μορφή κόκκων διαφόρων μεγεθών. Εάν δεν έχετε τέτοια σύνθεση στο χέρι, μπορείτε να αγοράσετε χώμα για φοίνικες ή να αναμίξετε μόνοι σας το χώμα με βάση ίσα μερίδια:

  • μαυρόχωμα;
  • ταξινομημένη τύρφη?
  • σκόνη αργίλου?
  • πλυμένη άμμος.

σχηματισμός μπονσάι σε θραύσμα βράχουΩς συστατικά για το υπόστρωμα, μπορείτε να πάρετε λεπτό διογκωμένο πηλό και περλίτη, φύλλο γης και βερμικουλίτη. Η σύνθεση μπορεί να είναι διαφορετική, το κύριο πράγμα είναι ότι το έδαφος για τη μεταφύτευση του μπονσάι ficus είναι χαλαρό, αερίζεται και περιέχει αρκετή θρέψη για την ανάπτυξη του δέντρου..

Τα Ficuses φαίνονται υπέροχα σε πέτρες, με τον καιρό τα πλέκουν με τις ρίζες και δημιουργούν μια πλήρη ψευδαίσθηση μιας φυσικής εικόνας. Πριν φτιάξετε ένα μπονσάι από το ficus με μια τέτοια γειτονιά, οι ρίζες του φυτού υποβάλλονται σε επεξεργασία με παχιά πηλό πηλού, στερεώνονται με σύρμα και παρέχονται επαφή με το έδαφος.

Πώς να μεγαλώσετε ένα μπονσάι από το ficus του Benjamin με τα χέρια σας?

μεταμόσχευση μπονσάι φίκουςΤα νεαρά φυτά για την καλλιέργεια μπονσάι λαμβάνονται με ριζοβολία πράσινων κορυφαίων μοσχευμάτων μήκους 8 έως 12 εκ. Σε τέτοια τμήματα βλαστών υπάρχουν αρκετά αδρανή σημεία ανάπτυξης, τα οποία αργότερα θα γίνουν τα κλαδιά και οι ρίζες του δέντρου. Μοσχεύματα:

  • στεγνώστε σε σημεία κοπής.
  • κατεργασμένα με θρυμματισμένο ενεργό άνθρακα.
  • βάλτε ένα διάλυμα διεγερτικής ανάπτυξης.

Σε ένα θερμοκήπιο με θερμοκρασία αέρα 25–27 ˚C, υψηλή υγρασία και έντονο φως, έντονο φως στο υλικό φύτευσης θα εμφανιστούν σύντομα τα στοιχειώδη στοιχεία των ριζών. Όταν τα φυτά είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια ανεξάρτητη ζωή, μεταμοσχεύονται ένα προς ένα ή περισσότερα σπορόφυτα σε προπαρασκευασμένα δοχεία με αμμώδη αποστράγγιση και χώμα για μπονσάι. οι πέτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως για διακόσμηση.

Ο σχηματισμός σε μπονσάι από το ficus Benjamin ξεκινά με το τσίμπημα του κορυφαίου σημείου ανάπτυξης όταν το φυτό φτάσει στο προβλεπόμενο ύψος.

Σχηματισμός Ficus Benjamin Bonsai

ιδέα σχηματισμού μπονσάιΤο ficus του Benjamin θεωρείται δικαίως το πιο διάσημο μεταξύ των ανθοπωλείων. Ωστόσο, άλλα είδη είναι επίσης κατάλληλα για την καλλιέργεια μικροσκοπικών δέντρων απίστευτων σχημάτων, για παράδειγμα, φίκους της Βεγγάλης, φύλλα σκουριάς, σύκα, οικεία από νόστιμα και υγιή φρούτα..

Και βάσει του μικροκαρπίου ficus, το μπονσάι είναι ακόμη πιο εύκολο να αναπτυχθεί παρά από ένα δενδρύλλιο της ποικιλίας Benjamin με μικρά φύλλα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ριζικό κλάδεμα για να αφαιρέσετε όλο το πράσινο μέρος. Το υπόλοιπο στέλεχος με ρίζες θα χρησιμεύσει ως βάση για το μελλοντικό μπονσάι.

Σε πολλά φυτά που φυτεύονται σε ένα δοχείο, χρησιμοποιείται συχνά μια τεχνική όπως η ύφανση. Για αυτό, οι κορμοί των φυτών, ενώ δεν έχουν σκληρυνθεί και λιγνωθεί, είναι αλληλένδετοι προσεκτικά, στερεώνοντας την επιλεγμένη θέση με ένα σχοινί. Προκειμένου τα στελέχη να μεγαλώσουν μαζί, στα σημεία επαφής τους, αφαιρείται ο φλοιός και το ξύλο υποβάλλεται σε επεξεργασία με ειδική ένωση.

σχηματισμός του ριζικού συστήματοςΣτο μπονσάι, εκτιμάται ιδιαίτερα όταν το δέντρο αναπαράγει πλήρως την εικόνα από τη ζωή, επομένως όχι μόνο ο κορμός, αλλά και οι ρίζες θα πρέπει να σχηματιστούν. Οι εργασίες πάνω τους ξεκινούν 3-4 μήνες μετά τη ριζοβολία ενός νεαρού ficus. Χρησιμοποιώντας μια ειδική σπάτουλα και ραβδιά, το ριζικό σύστημα του φυτού, ξεκινώντας από το κολάρο της ρίζας, απελευθερώνεται προσεκτικά από το έδαφος. Κατά τη μεταμόσχευση, οι υπερβολικές ρίζες αφαιρούνται ή όλο το μάτσο συντομεύεται. Εμφανιζόμενοι, για παράδειγμα, στο μπονσάι από τον μικροκαρπίο ficus, τα εναέρια ριζώματα κατευθύνονται προς το έδαφος, ισιώνονται και προστίθενται στάγδην για να αποκτήσουν ένα θεαματικό δέντρο banyan.

αναδιαμόρφωση βαρελιούΗ εργασία με την αλλαγή του σχήματος του κορμού είναι πολύ προσεκτική. Χωρίς βιασύνη εδώ.

Κατά την επιλογή υλικών, είναι προτιμότερο για τους αρχάριους να προτιμούν το σχοινί ή την υφασμάτινη ταινία από το σύρμα που μπορεί να χαλάσει το ξύλο. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς σύρμα, είναι καλύτερο να πάρετε το πλεκτό υλικό, τοποθετώντας τσόχα ή άλλο ύφασμα κάτω από αυτό.

Η περιέλιξη με σχοινί ή σύρμα γίνεται από κάτω προς τα πάνω, από τη βάση του βλαστού ή του κορμού μέχρι την κορυφή του. Αλλάξτε την κατεύθυνση προσεκτικά για να μην σπάσετε το κλαδί. Η στερέωση παραμένει στο δέντρο για 45-60 ημέρες, μετά την οποία κόβεται.

στερέωση σύρματος χαλκούΜία από τις πιο σημαντικές τεχνικές όταν καλλιεργείτε μπονσάι από το ficus του Benjamin με τα χέρια σας είναι το κλάδεμα. Πραγματοποιείται με κοφτερό ψαλίδι και μαχαίρι τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 μήνες. Η καλύτερη εποχή είναι νωρίς την άνοιξη, τότε μέχρι το φθινόπωρο μπορείτε να προσαρμόσετε το σχήμα χωρίς να φοβάστε ότι θα βλάψετε σοβαρά το φυτό:

  1. Οι ρίζες και ολόκληρα κλαδιά κόβονται ομαλά, χωρίς κούτσουρα.
  2. Οι θέσεις μεγάλων κοπών υποβάλλονται σε επεξεργασία με βερνίκι κήπου.
  3. Το κλάδεμα των κλαδιών ξεκινά όταν έχουν 8-10 φύλλα.
  4. Η αφαίρεση των φύλλων πραγματοποιείται προσεκτικά, αποφεύγοντας την έκθεση του στέμματος.

Μεταμόσχευση μπονσάι Ficus

μεταφύτευση και πότισμα μπονσάιΜπονσάι ενηλίκων από ficuses μεταμοσχεύονται σπάνια, και όσο μεγαλύτερο είναι το δέντρο και όσο χαμηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξής του, τόσο λιγότερο συχνά είναι απαραίτητο να γίνει αυτό..

Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, τα φυτά μεταφέρονται σε νέο έδαφος και γλάστρα κάθε δύο χρόνια. Στη συνέχεια, δεν μπορείτε να αγγίξετε το ficus για σχεδόν 5 χρόνια..

Κατά τη μεταμόσχευση μπονσάι, το ficus υφίσταται διόρθωση του ριζικού συστήματος. Καθαρίζεται από νεκρά μέρη και κόβεται από το κάτω μέρος κατά ένα τρίτο. Το χωράφι αυτού του φυτού μεταφέρεται σε φρέσκο ​​χώμα, αφού φροντίσει για την αποστράγγιση. Το Ficus, συμπιέζεται και στερεώνεται σε μια κατσαρόλα, ποτίζεται και μετά από μισή ώρα, η περίσσεια υγρασίας αποστραγγίζεται.

Σχηματισμός μπονσάι από ficus – βίντεο

Previous Post
Nyírlé – a természetes ital előnyei és ártalmai
Next Post
Η ντομάτα Pink Flamingo ανήκει στις ποικιλίες υψηλής απόδοσης, κάτι που ερωτεύτηκαν οι κάτοικοι του καλοκαιριού.