15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Μελετάμε τις ασθένειες της χουρμαδιάς και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

ασθένεια φοίνικα Ασθένειες της χουρμαδιάς μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές λόγω ακατάλληλης φροντίδας. Τον 19ο αιώνα, οι χουρμάδες εμφανίστηκαν στα θερμοκήπια και στα σπίτια των κατοίκων των βόρειων περιοχών. Και εξακολουθούν να προσελκύουν καλλιεργητές λουλουδιών με τη διακοσμητικότητά τους και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας εντυπωσιακής εξωτικής γωνιάς σε ένα διαμέρισμα της πόλης. Δεν είναι δύσκολο να φροντίσετε τα φυτά, απλά πρέπει να τηρείτε ορισμένους κανόνες έτσι ώστε να μεγαλώνουν δυνατά και υγιή..

Οι κύριες ασθένειες του φοίνικα

ασθένεια φοίνικα

Ασθένειες της χουρμαδιάς μπορεί να προκληθούν από παθογόνους παράγοντες όπως π.χ.:

 • μύκητες?
 • βακτήρια;
 • ιούς.

Το πιο κοινό από όλα είναι το γκρίζο σημείο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι γκρίζες κηλίδες, κυρίως στα παλιά φύλλα. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται και καλύπτει μια αυξανόμενη περιοχή στο φυτό, εμφανίζονται κηλίδες μελαχρινού χρώματος. Τα σπόρια μύκητα μεταμφιέζονται κάτω από αυτά..

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να θεραπεύσετε το φυτό – να αφαιρέσετε όλα τα προσβεβλημένα μέρη πριν ο μύκητας μολύνει ολόκληρο τον φοίνικα. Μετά από αυτό, η παλάμη αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Παρόμοιες θεραπείες χρησιμοποιούνται για μια άλλη κοινή ασθένεια, τη ροζ σήψη.

Η υψηλή υγρασία του εδάφους και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η παλάμη μπορεί να οδηγήσει σε σπαστικές διεργασίες και άλλες ασθένειες των χουρμαδιών.

Προκαλούνται από βακτήρια. Το προσβεβλημένο φυτό χαρακτηρίζεται από την απαλότητα του κορμού και τα φύλλα χάνουν σταδιακά το χρώμα τους και αρχίζουν να πέφτουν..

Το μωσαϊκό μοτίβο στα φύλλα μπορεί να χρησιμεύσει ως σήμα για την έναρξη μιας ιογενούς μόλυνσης του φυτού. Η κύρια πηγή είναι τα έντομα. Αυτά μπορεί να είναι κουνούπια, μύγες, διάφοροι τύποι σκώρων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταστραφούν όλα τα έντομα εγκαίρως. Για να αποτρέψετε την είσοδό τους στο δωμάτιο, συνιστάται η εγκατάσταση κουνουπιέρων, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μόλυνσης του φυτού.

Περίπου κάθε έξι μήνες, οι φοίνικες πρέπει να κανονίσουν τη θεραπεία των φυτών με χημεία, αυτό θα τα ενισχύσει και θα τα προστατεύσει από ασθένειες.

Γιατί η χουρμάδα γίνεται κίτρινη στο σπίτι

ημερομηνία φύλλα ασθένειας φοίνικα κιτρινίζουνΓια να αποκτήσετε ένα ασυνήθιστο και πρωτότυπο φυτό στο σπίτι, πρέπει να επιλέξετε την ποικιλία που είναι πραγματικά ικανή να επιβιώσει σε ένα διαμέρισμα. Οι έμπειροι καλλιεργητές συνιστούν για το σκοπό αυτό την ημερομηνία Robelena, το δάχτυλο ή το Καναρίνι.

Η κατάσταση των φοινικιών μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά από την ακατάλληλη φροντίδα ή την εμφάνιση παρασίτων σε αυτά, τα οποία συχνά οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες της χουρμαδιάς. Και μόνο αφού απαλλαγούμε από αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των συνεπειών..

Οι κύριοι, πιο συνηθισμένοι λόγοι εξαιτίας των οποίων τα φύλλα μιας παλάμης σπιτιού γίνονται κίτρινα:

 • με ανεπαρκές πότισμα.
 • όταν χρησιμοποιείτε σκληρό νερό.
 • θήκες ή ψεύτικες ασπίδες τυλίχθηκαν.
 • το κάτω μέρος του στελέχους επηρεάζεται από θρίπες.

Μερικές φορές όμως οι άκρες των φύλλων στεγνώνουν στην παλάμη λόγω της ανεπαρκούς φωτισμού. Το φυτό πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε να πέφτει έντονο διάχυτο φως σε όλα τα φύλλα. Εάν το φυτό εξακολουθεί να του λείπει, θα πρέπει επιπλέον να ενεργοποιήσετε το φυτολάμπα. Συνιστάται να το κάνετε αυτό το πρωί και το βράδυ..

Πώς να ποτίζετε τις παλάμες

το φυτό χρειάζεται σωστό πότισμαΟ χουρμάς είναι πολύ απαιτητικός για την ποιότητα του νερού, καθώς και για τη θερμοκρασία του, η οποία πρέπει να είναι από +30 έως +34 ° C. Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου για πότισμα παλάμης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το καλοκαίρι..

Προκειμένου να παρασκευαστεί νερό κατάλληλης θερμοκρασίας, προστίθεται ζεστό νερό σε δοχείο με κρύο νερό..

Με σωστό πότισμα, διατηρούνται όλα τα αγγεία του ριζικού συστήματος, τα οποία παρέχουν στο φυτό κανονική διατροφή και επαρκή παροχή υγρασίας. Όταν ποτίζετε με αγορασμένο νερό, πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με τη σύνθεσή του.

Νερό σε μικρές μερίδες σε ολόκληρη την περιοχή. Το χώμα στο δοχείο πρέπει να είναι πλήρως κορεσμένο με υγρασία, έτσι ώστε ο δίσκος να γεμίζει. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει κατανοητό ότι ολόκληρο το ριζικό σύστημα έχει πρόσβαση σε νερό. Το υγρό που συσσωρεύεται στο τηγάνι πρέπει να αποστραγγιστεί μετά από 30-40 λεπτά. Διαφορετικά, οι ρίζες, χωρίς πρόσβαση στον αέρα, μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν. Ο επόμενος χρόνος ποτίσματος εξαρτάται από την κατάσταση του εδάφους. Το ανώτερο στρώμα πρέπει να στεγνώσει εντελώς και το χώμα στην άκρη του δοχείου, σε βάθος 3 cm, μπορεί να έχει μικρή υγρασία.

Πώς να σώσετε μια παλάμη ραντεβού από το κιτρίνισμα

ο φοίνικας χρειάζεται βοήθειαΠροκειμένου η κατάσταση μιας εξωτικής ομορφιάς να είναι αρκετά σταθερή, πρέπει να την φροντίσετε σωστά, καθώς και εναλλακτικό πότισμα και σίτιση.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές εκείνων των ανθρώπων που καλλιεργούν φοίνικες εδώ και πολλά χρόνια:

 1. Εάν οι άκρες των φύλλων μιας χουρμαδιάς κιτρινίσουν, ψεκάστε τις με ζεστό νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού μία φορά την ημέρα. Για να μην βραχεί το χώμα στο δοχείο, καλύψτε το με μεμβράνη από πάνω..
 2. Η προσβολή από παράσιτα μπορεί να προληφθεί φροντίζοντας την κατάσταση των φύλλων. Καθώς συσσωρεύεται σκόνη, σκουπίζονται με ένα καθαρό και υγρό πανί, μαλακό σφουγγάρι ή βούρτσα..
 3. Είναι απαραίτητο να ταΐζετε τακτικά τον φοίνικα με λιπάσματα με επαρκή περιεκτικότητα σε βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θα αποτρέψουν το κιτρίνισμα των άκρων των φύλλων..
 4. Το σκληρό νερό για άρδευση μπορεί να προκαλέσει χλώρωση, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, εμφάνιση καφέ κηλίδας στα φύλλα.
 5. Μην αφήνετε τις ρίζες του φοίνικα να στεγνώσουν, καθώς λόγω του καταστροφικά ξηρού υποστρώματος, τα φύλλα όχι μόνο θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, αλλά και θα μαραθούν. Επιπλέον, θα είναι αδύνατο να αποκατασταθεί η προηγούμενη θέση τους. Η μόνη πιθανή λύση θα ήταν να δέσουμε με την υποστήριξη..
 6. Το χειμώνα, στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η χουρμάδα, η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να διατηρείται στους 15-18 ° C.

το φυτό χρειάζεται μεταμόσχευσηΙδιαίτερη προσοχή δίνεται στη μεταμόσχευση φυτών. Τα νεαρά φυτά πρέπει να αλλάζουν χωρητικότητα και χώμα ετησίως. Τα φυτά πέντε ετών μεταμοσχεύονται περίπου μία φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα, το ανώτερο στρώμα εδάφους αφαιρείται προσεκτικά κάθε χρόνο και αντικαθίσταται με ένα νέο..

Πώς μεταμοσχεύονται οι φοίνικες

μεταμόσχευση παλάμηςΟ φοίνικας χουρμάς πρέπει να μεταφυτευτεί πολύ προσεκτικά. Καλύτερα να γίνει η μεταφόρτωση. Είναι αδύνατο να παραβιαστεί η ακεραιότητα του γήινου κώματος, καθώς οποιαδήποτε, ακόμη και η μικρότερη βλάβη στο ριζικό σύστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την περαιτέρω ανάπτυξη του φυτού. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η χουρμαδιά δεν μεγαλώνει. Το δοχείο μεταμόσχευσης πρέπει να είναι βαθύ αλλά όχι φαρδύ. Στο κάτω μέρος τοποθετούνται μερικά εκατοστά αποστράγγισης. Άνθρακας πασπαλισμένος με άμμο, διογκωμένος πηλός είναι κατάλληλος.

Με κάθε επόμενη μεταμόσχευση, αυξάνεται η αναλογία της χλοοτάπητας στη συνολική σύνθεση του εδάφους. Συνήθως χρησιμοποιούν ειδικό χώμα “Palm” ή φτιάχνουν μόνοι τους ένα μίγμα εδάφους, για το οποίο χρησιμοποιούν χλοοτάπητα, φυλλώδη εδάφη, χούμο και άμμο. Πρέπει να ληφθούν σε αναλογία 2: 1: 1: 1. Μετά από δεκαπέντε χρόνια, η παλάμη σπάνια μεταμοσχεύεται. Όχι περισσότερο από μία φορά κάθε πέντε χρόνια.

Ένα από τα πιο κατάλληλα οργανικά λιπάσματα για τους χουρμάδες είναι η κοπριά κοτόπουλου. Διαλύεται σε νερό (1:20), καθώς και σε πολτό (1:10). Για την παροχή φυτών με φώσφορο και κάλιο, χρησιμοποιείται συχνά ένα διάλυμα τέφρας (25 g τέφρας ανά 1 λίτρο νερού). Από την έλλειψη οργανικής λίπανσης, τα φύλλα μπορούν επίσης να κιτρινίσουν..

Παράσιτα από χουρμάδες

οι ασθένειες των χουρμάδων προκαλούν παράσιταΕάν δεν πληροί τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας, ο φοίνικας μπορεί να προσβληθεί από διάφορα παράσιτα. Τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι αλευρώδες αλεύρι ή ακάρεα. Ως προληπτικό μέτρο, το φυτό εξετάζεται τακτικά, ψεκάζεται και αφαιρούνται τα αποξηραμένα φύλλα. Τα παράσιτα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα φύλλα φοίνικας κιτρινίζουν.

Μεταξύ αυτών είναι τα πιο επικίνδυνα:

 1. Κόκκινο ακάρεα αράχνης – βλάπτει όχι μόνο τους χουρμάδες, αλλά και πολλά φυτά εσωτερικού χώρου. Οι καλύτερες συνθήκες για αυτό το μικροσκοπικό έντομο, μεγέθους μισού χιλιοστού, θεωρείται η χαμηλή υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο με φυτά. Αρχικά, ξεκινά στο πορτμπαγκάζ. Τα φύλλα μολυσμένης παλάμης καλύπτονται με κίτρινες και γκρι κηλίδες. Εμφανίζεται ένας ιστός αράχνης.
 2. Thrips – αναπτύσσεται γρήγορα και πολλαπλασιάζεται όχι λιγότερο γρήγορα, σε ορισμένες περιπτώσεις παρθενογενετικά. Ένα παράσιτο πολλών φυτών και λουλουδιών εσωτερικού χώρου, καθώς και καλλιεργειών. Ορισμένα είδη θεωρούνται επικίνδυνα αντικείμενα καραντίνας.
 3. Scabbard – μοιάζει με επίπεδη αφίδα στην εμφάνισή της. Λόγω της κινητικότητας και του μικρού μεγέθους, είναι δύσκολο να εντοπιστεί το παράσιτο στην αρχή της ανάπτυξης. Επομένως, τα φυτά πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Οι ψεύτικες ασπίδες δεν είναι λιγότερο επιβλαβείς και επικίνδυνες. Αυτοί οι τύποι εντόμων τρέφονται με τον χυμό του φυτού. Τις περισσότερες φορές, μπορούν να βρεθούν στο πίσω μέρος των φύλλων, στα μέρη όπου τα μοσχεύματα τους γειτνιάζουν με τον κορμό. Ένα από τα κύρια σημάδια που δείχνουν την εξάπλωση του παρασίτου είναι η πτώση, ένα κολλώδες υγρό που εμφανίζεται στα φύλλα, έτσι σταδιακά αρχίζουν να κιτρινίζουν και να στεγνώνουν και στη συνέχεια να πέφτουν. Εάν τα μέτρα δεν ληφθούν εγκαίρως, ο φοίνικας θα πεθάνει.

Τα παράσιτα εξαντλούν το φυτό τόσο πολύ που ακόμη και μετά την καταστροφή τους, επηρεάζεται εύκολα από διάφορες ιογενείς και μυκητιακές ασθένειες..

Βίντεο καλλιέργειας ημερομηνίας φοίνικα

Previous Post
Kacsatojást tojunk otthon egy inkubátorba
Next Post
Πώς να ποτίσετε σωστά ανθούριο στο σπίτι;