15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Krími sztyepp tormát vagy katránt termesztünk

Krími pusztai torma A katran egykor lédús gyökerei bőségesen megtalálhatók voltak a krími sztyeppéken, amelyekről el is kapta a nevét. Ma a krími pusztai torma határozottan elfoglalta helyét ágyainkban. Külön kultúra lévén a katran egyben a torma “testvére”. Mindkét növény a keresztesvirágúak családjába tartozik, és vastag, ehető és egészséges gyökerekkel örvendeztet meg. De jelentős különbségek is vannak, mind a megjelenésben, mind a növekvő technológiában..

Mi a különbség a katran és a torma között

Természetes körülmények között a katran évelő növény, de kétévente termesztik. Az első évben nagy, széles levelekből álló rozettát képez. Magasságuk elérheti a 120 cm -t.A második évben elágazó szárú, még magasabb, és virágzik. A virágzás nyár elején kezdődik és körülbelül 2 hónapig tart. A virágok kicsik, fehérek, de nagy ecsetekbe gyűjtötték őket. A katran gyökérrendszere hosszú, gyökérzetű, lédús és húsos. A krémes pép íze olyan, mint a torma.

A virágzat édes aromája miatt a katran kiváló mézes növény..

Annak ellenére, hogy a katran és a torma sok tekintetben hasonlít egymásra, az előbbinek sokkal több előnye van..

A legtöbb kertész inkább a katran -t termeli, mert:

  1. Nem válik olyan gyommá, amelyet nem lehet eltávolítani a kertből. A fennmaradó gyökérdarabok ásás után meghalnak, nem adnak fiatal növekedést.
  2. Nagyobb termést ad. Az első évben a katran gyökere 60 cm hosszúra és 5 cm átmérőjűre nő. A szar gyökerek lassú ütemben fejlődnek.
  3. Lédúsabb (vagyis maguk a gyökerek).
  4. Univerzális felhasználás. A gyökereket süthetjük vagy főzhetjük, és fiatal lombokat adhatunk a salátákhoz.
  5. Dekoratív kultúraként működik. Bár a bokor magas, összezsugorodott levelei nagyon szépek, a virágzás hosszú és illatos..

Krími sztyepp torma – katran: termesztési jellemzők

A Katran -t közvetlenül nyílt talajba ültetik. Ezt meg lehet tenni tél vagy tavasz előtt. A tavaszi ültetéshez a magoknak rétegződésre van szükségük, mivel sűrű héjuk van. A katran ültetéséhez világos helyet kell foglalni, könnyű termékeny talajjal.

Kívánt esetben a katran -t palántákon keresztül termesztheti, ha márciusban magokat vet. Azonban ebben az esetben fontos, hogy ne hagyja ki az átültetés pillanatát, amíg a mag gyökere túl hosszú lesz..

A krími pusztai torma gondozása általában nem különösebben fáradságos, nevezetesen:

  1. Amikor a palánták felnőnek, ritkítani kell őket, legalább 50 cm -t hagyva a bokrok között. Az első évben ez elegendő lesz, és a szezon végén ki lehet ásni néhány növényt, sűrítse az ültetvényeket. Ekkorra már meglehetősen vastag fiatal gyökeret alkottak, fogyasztásra alkalmasak..
  2. Gyomlálja rendszeresen és óvatosan lazítsa meg a folyosókat.
  3. Az öntözést szükség szerint végezzük, megakadályozva a talaj kiszáradását.
  4. Szezonban rossz talajon háromszor etetheti a katránt. Az első hígítás után – ammónium -nitráttal, 2 hét után – adjunk hozzá káliumsót. Virágzás közben készítse el az utolsó öltözködést.

Ha a katránt nem a gyökér kedvéért ássák, akkor egy helyen akár 15 évig is nőhet. Leggyakrabban azonban a lédús gyökerek betakarítását 2 év termesztésre szüretelik, október-novemberben ásva őket.

Hogyan neveljünk torma rokonát – katran, videó

Previous Post
Melyek a kurkuma előnyös tulajdonságai és a használat ellenjavallatai
Next Post
Η Μολδαβική πιπεριά Gogoshary έχει ασυνήθιστο σχήμα και γεύση