15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A házi kertek díszítésére használt nasturtium típusok

Kerti virág nasturtium A nasturtium szinte egyszerre jelent meg a gyümölcs- és zöldségkertekben a burgonyával, a napraforgóval és a kukoricával. Ezekhez a kultúrákhoz hasonlóan a dél -amerikai dzsungelből származik..

A számos Tropaeolum nemzetség jellemzői

A természetben körülbelül kilenc tucat nasturtium létezik. És a sokféleség mellett, legyen az több méteres kúszó vagy mászó szőlő, törpe cserje vagy szerény, legfeljebb 30 cm magas növény, minden nasturtiumnak vannak közös vonásai, amelyeknek köszönhetően megkapták a Tropaeolum általános nevet.

A növények leírásakor észrevettük, hogy a hosszú levélnyelek sűrű levelei nagyon hasonlítanak a pajzsokhoz, és a koronák formája díszes sisakokhoz hasonlít. Mivel a virágok idegenek voltak, összehasonlították őket a “trófeákkal”, egy kis trófeával. Hallhatja, hogy a nasturtiumot kapucinusnak hívják, a fájdalmasan fényes virágcsészék sarkantyúkkal díszítve úgy néznek ki, mint a mély szerzetesi csuklyák.

A nasturtium lédús szára Minden fajban, függetlenül attól, hogy göndör vagy felálló nasturtium:

  • nagyon lédús, húsos szárak;
  • egyetlen virág a hosszú kocsányokon, amelyek a levél hónaljából származnak;
  • felváltva elrendezett pajzsmirigy vagy kerek húsos levelek;
  • hosszú, rugalmas levélnyél, mint a levelek, gyakran viaszos bevonattal borítva;
  • előregyártott gyümölcsök, érés után három kerek, ráncos magra osztva.

Dél- és Közép -Amerika országaiban, ahol az éghajlat megengedi, a nasturtium évelő növény. Ezt a középső sávban lehetetlen elérni, de nem nehéz magvak segítségével olyan növényt szerezni, amely egész nyáron látványosan virágzik. A szezonon belül érlelődő és akár öt évig megőrző csírázásnak köszönhetően a nasturtium gyümölcsei két hét alatt erőteljes hajtásokat adnak, amelyekből nemcsak a nasturtium dekoratív típusait nyerik, hanem a nasturtiumokat is, amelyek ehető leveleket, gyümölcsöket, virágokat és még gumókat is adnak.

Ezért a nasturtium ültetésekor és gondozásakor fontos figyelembe venni a termesztett faj és fajta célját és jellemzőit..

Göndör idegen nasturtium (T. peregrinum)

Göndör nasturtium idegenA külföldi nasturtium más fajtákkal összehasonlítva valószínűleg a legeredetibb és legemlékezetesebb megjelenésű..

Az idegen nasturtiumban közepes méretű, hétrészes, világos zöld árnyalatú és sárga levelek, virágokkal kivágva a szirmok szélén. A hegymászó nasturtium virágzása a nyílt területen nyár közepén kezdődik, és csak a fagy beköszöntével ér véget. Kedvező körülmények között a nyár folyamán a szőlőnek 3,5 méter magas göndör szárakat tud adni..

Egy ilyen mennyiségű zöld tömeg nem nélkülözheti megbízható támaszt, elegendő napot és bőséges öntözést. A legjobb ültetési hely fal, fedélzet, kerti kerítés vagy erős rács, amely megvédi a nasturtiumot a széltől. A virágzás közelebb hozása és a magvak minőségének javítása érdekében jobb, ha idegen nasturtiumot ültetünk a földbe palántákkal.

Kis nasturtium (T. mínusz)

Kis nasturtiumA legkisebb nasturtiumfaj szára vékony, erősen elágazó és 25–35 cm hosszú. A kis nasturtium virágai, mindössze 3 cm átmérőjűek, sárgák, a szirmokon foltok. Ennek a fajnak a sarkantyúja rövid és enyhén ívelt.

Ez az egyik legigénytelenebb nasturtium, amelynek ültetése és gondozása még a kevés tapasztalattal rendelkező kertész számára sem lesz nehéz. A növényt sikeresen termesztik konténerekben és szabadban. A virágzás júniusban kezdődik, és a magok jól érnek a középső sávban..

Évelő pajzsot hordozó nasturtium (T. peltophorum)

Évelő pajzs nasturtiumEcuadorban és Kolumbiában, ahol a növényt eredetileg felfedezték, ez a fajta nasturtium szerény évelő néven ismert. Még egy enyhe európai télben is, például Nagy-Britanniában, a négyméteres pajzsot hordozó nasturtium sűrűje nem fagy meg, hanem csak abbahagyja a virágzást.

Oroszországban ennek a fénykedvelő kultúrának a húsos rizómája nem ellenáll a talaj fagyásának, ezért más nasturtiumokhoz hasonlóan tavasszal vetik magvakkal vagy palántákkal. A pajzsot hordozó nasturtium ültetéséhez huzattól védett területeket választanak:

  • laza termékeny talajjal, gyenge lúgos reakcióval;
  • a felső rétegben világít, és gyökérszinten árnyékolt.

A kúszó, 4 méteres szárú növény talajtakaróként vagy támaszokon is termeszthető, sötétzöld leveleinek és nagy, 6 centiméteres virágainak köszönhetően csodálatos élőkerti díszeket hozhat létre.

Nagy nasturtium (T. majus)

Nagy nasturtiumA nagy nasturtium legfeljebb 60 cm magas bokor formájában, valamint ampullás növény formájában, legfeljebb 2,5 méter hosszú szárral létezik. A zamatos szárak erős elágazással rendelkeznek és meglehetősen törékenyek. Lekerekített, pajzsmirigy, a levelek eléri a 8 cm átmérőt, és észrevehető kékes virágzás borítja az alsó oldalon.

Nagy fehér nasturtiumManapság a kertészek jól ismerik e faj egyszerű és frottír nasturtiumát, sárga, krém, narancs és piros színű, látványos illatos virágokkal. Vannak változatos, vörös-narancssárga vagy sárga tónusú virágok. A faj jellegzetessége a korai és hosszú virágzás, valamint a bőséges önvetés a szezon végén. Ebben az esetben a növényt károsítja a bőséges táplálkozás. A nasturtium hizlal, sűrű zöldeket hoz létre, de csökkenti a virágzást.

Sima és frottír nasturtium (T. cultorum)

Terry nasturtium kulturálisA nagy nasturtium és a pajzsmirigy alapján ma sok eredeti hibridet tenyésztettek, amelyeket Tropaeolum cultorum néven egyesítettek. A 40–3 m magasságú növényeket Oroszországban évente termesztik. Ennek a fajnak a pajzsmirigy levelei nemcsak a szokásos zöld színűek lehetnek, hanem vastag lila árnyalatúak is. A virágok a nasturtiumok jellegzetes tartományában a levelek hónaljából származnak, átmérőjük legfeljebb 5 cm, egyszerűek és kettősek lehetnek.

Tömeges virágzás és apró, legfeljebb 30 cm -es formák, és hatalmas mászó nasturtiumok zajlanak júniustól késő őszig. Ez idő alatt a magok jól érnek, és jövő tavasszal vetésre használhatók..

Gumós nasturtium (T. tuberosum) ültetése és gondozása

Gumós nasturtium bokorLágyszárú, hegymászó növény, három-négy méter hosszú hajtásokkal, ötujjú kis levelekkel borítva. A tölcsér alakú virágok narancssárga-vörös vagy rózsaszín csirkével júliusban nyílnak, és csak októberben csökkennek.

A gumós nasturtium vagy Mashua évezredek óta szerepel a kolumbiai, ecuadori és perui lakosság étrendjében. Európában azonban sokáig csak dísznövényként ismerték, erőteljes szárakkal, amelyek képesek magasra felmászni, és a falakon levéllevelekkel és oldalsó hajtásokkal rögzítik.

Gumós nasturtium gumókEz a fajta nasturtium, akárcsak hazájában, az Andok hegyvidékein, inkább a hűvösséget és a bőséges nedvességet részesíti előnyben. A talajban képződött, fényes, viaszos bőrű gumók hossza eléri a 20 cm -t. Ezenkívül a fehér mellett néhány nasturtiumfajta rózsaszín, sárga és lila hozamot ad bokronként akár 1,5 kg -ig..

A növény minden része ehető. A gumókat forraljuk, fagyasztjuk, sütjük vagy nyersen fogyasztjuk. A leveleket és virágokat pedig salátákhoz és pácokhoz használják. Ennek a nasturtiumnak a ültetése és gondozása nem sokban különbözik a burgonyatermesztéstől. Vetőmaggal történő vetés lehetséges, de a vetőgumók tavaszi ültetése adja a legjobb eredményt.

Ötlevelű nasturtium (T. pentaphyllum)

Ötlevelű nasturtiumAz évelő lágyszárú göndör nasturtium körülbelül 6 méter hosszú szőlőt képez, halványzöld, tenyérszerű, lóhereszerű levelekkel. A hajtások könnyen megmászhatják a hegy lejtőit, a sziklás kerítéseket és az épületek falait is.

Az angol nyelvű országokban a nasturtium virágok csodálatos formájához, mint a képen, a növényt “női cipőnek” vagy “hölgy lábának” nevezték el. Valóban, rózsaszín-piros, egy centiméter feletti, egyedülálló virágok csodálkoznak kegyelemmel. A virágzás befejeztével élénk kék, lekerekített magok jelennek meg az apró koronák helyett..

Többrétegű nasturtium (T. polyphyllum)

Többrétegű nasturtiumEzüstzöld árnyalatú, kis ujjszerű levelekkel borított, legfeljebb 3 méter hosszú Liana nagy földalatti gumókat képes kialakítani, amelyek kedvező területen telelnek a talajban..

A nasturtium új hajtásokat és élénk sárga virágokat ad az egész szezonban, és a hideg időjárás kezdetével a teljes légi rész elhal. Enyhe tél után a föld alatt hagyott gumók életet adnak egy új növénynek. Oroszországban könnyebb szaporítani és termeszteni ezt a fajt magvak segítségével..

Finom nasturtium (T. speciosum)

Gyönyörű nasturtiumÉvelő nasturtium, három méter hosszú szőlővel. A levelek élénkzöldek, öt karéjjal és jól látható hosszanti erekkel. Amikor a mélyvörös színű áttört virágok elhalványulnak, kék gyümölcsök jelennek meg helyükön, amelyek kis magokat tartalmaznak.

A nasturtium a savas, laza talajt részesíti előnyben, ahol lédús húsos gumókat képez. Amikor a talaj kiszárad, a növény gyorsan elveszíti dekoratív hatását, ezért a talajt mulcsozzák, és árnyékolást biztosítanak a gyökerek és a szár alsó része számára.

Tricolor nasturtium (T. tricolorum)

Háromszínű nasturtiumA legalább 2 méter hosszú hajtásokkal rendelkező, évelő dél-amerikai liana apró öt- vagy hétujjú levelekkel van tele. A virágzás körülbelül három hónapig tart, és narancssárga-skarlát virágok hatalmas megjelenése kíséri, fekete szegéllyel és élénk sárga szívvel a hosszú, vékony bordó kocsányokon. Ez a fajta mászó nasturtium sajnos nem tűri rendkívül jól a fagyot, ezért a középső sávban csak beltéren vagy palánták használatával termesztik..

Azúr nasturtium (T. azureum)

Azúr nasturtiumEzt az évelő nasturtiumot, amely eredetileg Chiléből származik, nemcsak szokatlan gyönyörű kék ​​árnyalata jellemzi, hanem meglepően elegáns formája is. A kis virágok megjelenése öt lekerekített szirmú, rövid sarkantyúval és fehér-sárga központtal májusban kezdődik, és egy hónapig tart. A növény magassága, amely szülőföldjén cserje, 60 és 100 cm között mozog. A szárakat 2 cm-es, halványzöld színű ujjszerű levelek borítják.

Rövid sarkú nasturtium (T. brachyceras)

Rövid sarkantyú nasturtiumAz ilyen típusú nasturtium vékony kocsányain és sűrűn szórt göndör szárain világos sárga virágok, rövid, rózsaszín színű sarkok jelennek meg. A levelek aprók, ötujjúak, nagyon finomak.

A csírázás felgyorsítása és a virágzás közelebb hozása érdekében a csemete ültetésének palánta módszeréhez folyamodnak, amelynek otthoni gondozása akár 2 hónapot is igénybe vehet. A magokat egy centiméter mélységbe finom homokba vetjük, komposzthoz keverjük, és 15-20 fokos hőmérsékleten tartjuk. A palánták csak 4-6 hét vagy később jelennek meg. A megjelenő palántákat külön tőzegcserépben osztják szét, és amikor a növény megerősödik, napos helyre, jó vízelvezetésű talajra ültetik..

Videó a nasturtiumról

Previous Post
A vad lovak a természetben ritkák, de csodálatosak
Next Post
Ιθαγενές στη Μικρά Ασία και την Κεντρική Ασία πεπόνι Kassaba