15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A legjobb tujafajták kiválasztása a sövényhez az oldalon

tuja sövényhez A különböző magasságú és formájú örökzöld tujákat régóta aktívan használják a tájtervezésben. A sűrű koronának, az egész évben megmaradó tűknek és a kellő szerénységnek köszönhetően a tuja sövény a növény egyik legnépszerűbb felhasználási módja..

Milyen tujafajták a legjobbak a sövényhez

Az örökzöld cserjék ültetése a terület határán nemcsak a kíváncsiskodó és szerény megjelenésektől, hanem a széllökéstől, portól, az úttól származó szennyezett levegőtől és a zajtól is megvédi a területet. Maga a helyszínen a tuja segít a funkcionális zónák elhatárolásában, az alulméretezett fajták lesznek a határok alapjai. Az évelő növény univerzális, a legfontosabb az, hogy válassza ki a megfelelő fajtákat és szervezze meg az ültetést.

Melyik tuja a legjobb sövénynek? Ennek az örökzöldnek ma több tucat fajtája létezik. Oroszországban az éghajlati viszonyok változatosak. Ha a déli régiókban a kertészek csak a tuja dekoratív tulajdonságaira koncentrálhatnak, akkor a középső sávban és északon fontos megjegyezni a jövőbeli sövény fagyállóságát. Leggyakrabban az élő kerítés esetében két fajta választható: Brabant és Smaragd.

Thuja Brabant sövény

thuja brabant sövényhez Az egyik leginkább télálló fajta a thuja nyugati Brabant (T. occidentalis Brabant), koronája széles oszlop formájában, körülbelül másfél átmérőjű és legfeljebb 5 méter magas. Mint minden kapcsolódó növény, a kertészek által kedvelt fajta tökéletesen tolerálja a nap alatt és átlátszó árnyékban. Ezenkívül a cserje igénytelen a talaj összetételére, könnyen tolerálja a nyírást, és hosszú ideig szinte karbantartás nélkül is elvégezheti..

Sövényként a thuja Brabant kiváló választás. Ne felejtsük el azonban a növény jellegzetes tulajdonságait. A thuja tűk nem maradnak zöldek egész évben. Télen barnásbarna árnyalatot kap, de nem omlik szét, megőrizve a sövény átlátszatlanságát. Tavasszal a korán ébredő cserjék elszáradhatnak és leéghetnek..

nyírt tuja sövényTavasszal, hajvágás után a koronát aktívan helyreállítják. A tájtervezésben használt tűlevelű növények általában nem adnak nagy éves növekedést. Vannak azonban kivételek is. Variant Brabant – gyorsan növekvő tuja sövényekhez, a tenyészidőszak alatt a magassága 35 cm -re, a szélessége pedig 15 cm -re nő.

Ha a nagy cserjékből hiányzik a táplálkozás vagy a nedvesség, a tuja fokozatosan elveszíti színvilágát. A táplálkozási elégtelenség egyik jele számos világosbarna dudor megjelenése..

Az ilyen fajta tujából készült sövény szilárd fal, amely tökéletesen tolerálja a hajvágást és megtartja adott alakját. Örökzöld cserjék ültetésénél figyelembe veszik a jövőbeli növekedést. Az árok palántái között 50-70 cm -es intervallumot kell tenni..

A karbantartási metszést évente kétszer végzik. Kora tavasszal, a növekedési pontok ébredése előtt a thuyu -t először levágják, majd augusztusban megismétlik az eljárást. Általában a tuját 3-4 éves korban választják ültetésre. Ha nem habozik a metszéssel és óvatosan bánik vele, akkor élő, 2 méteres falat nevelhet, legfeljebb fél méter vastag.

Thuja Smaragd sövény

tuja smaragd sövényhezA különböző fajtájú tuják nemcsak megjelenésükben különböznek egymástól. A Smaragd fajta (T. occidentalis Smaragd) nem kevésbé népszerű, mint a Brabant. Ugyanaz a nagy növény, akár 4-5 méter magas, de kúpos koronával és tűvel, amelyek soha nem veszítik el zöld árnyalatukat..

A thuja ritka tulajdonsága a fajtát nemcsak a sövény eszközeként teszi népszerűvé. Csodálatos cserje, ritkán kitéve téli marónak:

  • nagyon lassan nő;
  • nem igényel gyakori hajvágást;
  • nagyszerűen néz ki élő fal részeként és szólóban is.

A tuja Smaragd sövény alsó része nagy sűrűségű, gazdag zöld színű, és minimális metszéssel sima felületet tart fenn. A korona természetes kúpos alakja miatt a sövény teteje megőrzi természetes alakját. Ez a funkció nagyon hasznos, amikor a webhely határán lévő sövényekről van szó. A szaggatott peremet nehezebb leküzdeni mind az emberek, mind az állatok számára.

sövény a tuja smaragdtólMielőtt a tuját sövényre ültetik, körülbelül 50-60 cm széles és mély árokat ásnak, a zöld kerítés sűrűsége a bokrok közötti intervallumtól függ. A kiszállás átlagos szabadsága fél méter.

Jó, ha a tuja palánták zárt gyökérzettel rendelkeznek. Ebben az esetben könnyen gyökeret eresztenek, és sövényeket tőlük nemcsak tavasszal lehet ültetni..

A tuja sövények esetében fontos a megfelelő táplálkozás és a rendszeres öntözés. A szárazság miatt a tűk elsápadnak, az amúgy is lassú növekedés leáll, a fiatal hajtások kiszáradnak. A növények nem tolerálják az állóvizet és a talajvíz közelségét. Ezért az ültetési árok kockázati zónájában hasznos körülbelül 20 cm vastag vízelvezető réteget készíteni..

Thuja fajták sövényekhez

thuja sövény HolmstrupA kiválasztás nem korlátozódik a fent leírt növényekre. Hasonlóan lenyűgöző zöldfalat lehet létrehozni, ha a tuja Columna -t a terület határán ültetik. Évelő növény, akár 7 méter magas, sűrű hengeres koronával, akár 130 cm átmérőjű. A Smaragdhoz hasonlóan a cserje nem változtatja meg a tű színét, azonban nagy növekedési ütemű és 20 cm -rel nő. év.

A Thuja Holmstrup, akár három méter magas, egyedi koronával rendelkezik, amely oldalról göndörnek vagy hullámosnak tűnik. A körülbelül egy méter átmérőjű sűrű oszlop jól tolerálja a téli hideget, szerény és nem változtatja meg a színét egész évben. A kezdő kérdésre: “Melyik tuja jobb a sövényhez?”, Nyugodtan rámutathat erre a fajtára. Egy kis éves növekedésű növény kétévente egyszer kerül hajvágásba.

A szankista fajta kanadai tujának magassága 3-5 méter. Az 1–2 méter átmérőjű széles kúp alakú korona kiemelkedik az arany tűk gyönyörű színének köszönhetően, amelyek barnás-bronz színűvé válnak télen.

alulméretezett tuja sövényhezMilyen tujafajták a legalkalmasabbak alacsony sövényekhez? A határok létrehozásához szükséges növények választéka meglehetősen nagy. Különösen népszerűek azok a fajok, amelyek koronája természetesen kompakt, a télállóbbak, mint a magas növények, és nem igényelnek gyakori munkaigényes metszést. Példa erre a tuja Danica, legfeljebb 60 cm magas.

Videó a nyugati tuja sövény ültetéséről

Previous Post
Meztelen hölgy Dél -Afrikából – szelíd amaryllis
Next Post
Πώς να φυτέψετε και να φροντίσετε το δαμάσκηνο κερασιού στην κεντρική Ρωσία