15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Üdvözöljük a weigela fajták királyságában

Weigela a ház verandáján A fényűző weigela kerti cserje az oroszországi nyaralók eredeti dísze. Különösen szép virágzáskor. Lógó hajtásain sok fényes rügy jelenik meg, virágzatba gyűjtve. Mi lehet szebb, mint egy hatalmas virágcsokor egy vidéki ház hátterében? Csak bájos weigela.

A cserje nevét K.E. von Weigel német biológusnak köszönheti, aki először fedezte fel és írta le. A növény a lombhullató cserjék nemzetségébe, a Lófélék családjába tartozik. Először a Távol -Kelet országaiban fedezték fel, ahol egyetemes elismerést kapott a rügyek rendkívüli szépsége miatt. A cserje szezonban többször virágzik, bájos harang alakú virágzatával.

buja, fényes virágzás A gyönyörű weigela növény a mérsékelt meleg éghajlatot részesíti előnyben. Bár vannak fagyálló fajok, amelyek ellenállnak az orosz télnek. Ehhez ajánlott a bokrokat lehullott levelekkel vagy tűlevelű ágakkal borítani. De még akkor is, ha a cserje fagytól szenved, a meleg évszakban helyreáll. Néhány faj virágozhat.

A cserje általános leírása

weigela tarka lombjaEgy felálló weigela bokor 1,5 m magasra nő. Egyes fajok elérhetik a 3 m -t is. A cserje nem engedi ki az oldalsó hajtásokat a föld alatt, ezért mindig eredeti alakja van. A hajlított ágakon hatalmas számú, hosszúkás levél nő, körülbelül 12 cm hosszú.A lemez szélei általában kis bevágásokkal vannak ellátva, a levél hegye éles. Színe, hagyományosan zöld, bár egyes fajok lila vagy fehér szegéllyel rendelkeznek.

A virágzat csőszerű, egy kis tölcsérhez hasonlít. Vannak egyetlen lehetőség, és gyűjtött eredeti virágzat.

A rügyek fiatal hajtásokon virágoznak, nagyszámú levél hátterében.

Különböző árnyalatok vannak, nevezetesen:

  • fehér;
  • rózsaszín;rózsaszín weigela virágok
  • lila;
  • világos lila;
  • rózsaszín lila;
  • piros-lila.

A virágzatokkal borított hajtások kellemes, finom aromával rendelkeznek, ami egyedi aurát teremt a nyaralóban. A weigela részletes leírása és fényképe teljes képet ad a nyaraló csodálatos kerti cserjéről.

Virágzik a weigelaA cserje a tavasz utolsó hónapjában virágzik majdnem egy hónapig. Ha weigelát megfelelően gondozzák, augusztus végén megcsodálhatja a virágzatot. Bár nincs olyan sok rügy, a bokor mégis csodálatra méltó. A virágok csak a jelenlegi szezon fiatal ágain nőnek. A finom harangok festői képe buja növényzet hátterében elképzelhető a dachában a rövid őszi napokon. a weigela őszi virágzásaAz őszi virágzás jól látható ezen a weigela -fotón, nem rosszabb, mint nyáron.

Utazás a népszerű kerti cserjék királyságában

A pompás szépségű weigela magabiztos léptekkel vándorolt ​​ki a Távol -Keletről az európai országokba. 1845 -ben a biológus és a skóciai R. Fortune utazó Angliába vitte, ahol elfoglalta tiszteletbeli helyét. Az idő múlásával a tenyésztők különféle keleti cserjék fajtáit és fajtáit fejlesztették ki. Manapság több mint 15 fő faja és mintegy száz díszcserjefajtája létezik.

Weigela virágzik

weigela virágzikA fajt először Japánban és Észak -Kínában fedezték fel. A cserjét a 19. század közepén hozták be Európába, és azonnal példátlan népszerűségre tett szert. A virágzó Weigela szereti a napos vagy félárnyékos helyeket, és akár 3 méter magasra is megnő. A fiatal száraknak két sor finom szőre van. Barnára vannak festve, ami végül szürkés lesz. A növény fényűző, lekerekített koronája csodálatosan illeszkedik az ország tájához, különösen a virágzás során.

A levelek rövid csúcsúak, hegyes hegyűek, általában elliptikusak. Az oldalélek fűrészesek. A lemez felső része sima, csak a levél közepén lévő fő véna emelkedik ki. Zöldre vannak festve.

virágzó weigela rügyekA Weigela cserje virágzata három vagy négy rügyből áll, amelyek bőségesen lefedik a növény minden zöldjét. Gyakran rózsaszínűek. Május végén nyílnak meg és körülbelül 20 napig virágoznak. Ezután a virágzat helyett maghüvelyek jelennek meg..

A weigela súlyos fagyoktól való védelme érdekében ajánlatos borítani sűrű lucfenyő ágakkal..

Nedves, enyhén savas talaj alkalmas a növény számára. De ugyanakkor nem szabad megengednie a folyadék stagnálását a bokor alatt. A száraz időszakban a növény mérsékelt öntözést igényel. Ellenkező esetben levéltetvek indulnak a weigelen, amely kiszívja a levét a levelekből és a fiatal ágakból. Weigela levéltetvekben szenvedMegszabadulhat tőle, ha erős vízzel és szappannal lemossa a kártevőket. Kedvező körülmények között gyorsan növekszik, díszíti a vidéki ház hátsó udvarát.

A kerti virágtermesztésben a weigela virágzás következő fajtáit széles körben használják.

Fajta farsang

weigela fajták farsangA weigela farsangi cserjét a rügyek eredeti színe különbözteti meg. Először halvány rózsaszínűek, majd vöröses árnyalatot kapnak. A bokor 70 cm magasra nő. Az ágakat rengeteg ovális élénkzöld levél díszíti. Június végén egy hónapig virágzik.

Nana Variegata

fajta nana variegataA növény akár fél méteresre is megnő, ami megkülönbözteti a kerti díszítés kompakt változataként. A Weigela Nana Variegata -t a levéllemez szokatlan színe különbözteti meg. A fő háttér lágy zöld, a kecses élek sárgák, ami különösen vonzó a növényben. A bokor 90 cm magasra nő, Nyugat -Európában jól gyökerezik. Csodálatosan tolerálja a telet, de nem szereti a huzatot és a szeles területeket. Elviseli a rosszul megvilágított területeket. Körülbelül 4 cm méretű harangok, meleg rózsaszínre festve.

Ez a fajta weigela rendszeres tavaszi metszést igényel a régi hajtásokról. Ennek eredményeként a cserje folyamatosan megújul, és egész hónapig folyamatosan virágzik..

Bristol Ruby

Weigela Bristol RubyA bájos weigela Bristol Rubyt amerikai tudósok tenyésztették 1941 -ben. Ma az egyik legnépszerűbb díszcserje. A növény akár 2,5 méter magasra is megnő. Sőt, koronája elérheti a 3,5 m átmérőt. Nagyszámú zamatos zöld levél nő kecses lógó hajtásokon. A virágzási időszakban rubin harangok jelennek meg rajtuk. Laza virágzatba gyűjtik őket, amelyek finom illatot árasztanak..

Ha kevés árnyékos hely van a nyaralóban, a weigela Bristol Ruby biztonságosan ültethető a napra. Más fajtáktól eltérően a nyílt területeken jobban virágzik..

Weigela Alexandra

weigela alexandraEgy gyönyörűen virágzó cserje, szétterülő gömbkoronával másfél méter magasra nő. A vörös vagy rózsaszín tölcsérharangok száma miatt Alexander weigela különösen népszerű faj. A fényes rügyek nemcsak az emberek tekintetét vonzzák, hanem a miniatűr madarakat is, hosszú szájjal, amelyek kolibrire emlékeztetnek. A virágzási időszak július végéig tart. A cserje ismét virágokkal kedveskedik szeptemberben, ha az ősz elég meleg.

weigela alexandra gyönyörű lombjaiSzámos levél fényes felülete szaggatott szélekkel rendelkezik. Tavasszal bordó színűre festik őket, ősszel pedig lila árnyalatot kapnak..

A növény a részleges árnyékot vagy a kert nyílt területeit részesíti előnyben. Jól gyökeret ver agyagos talajon, ha jól lecsapolt.

Weigela hibrid

weigela hibridA cserje ezen neve több fajtát egyesít, amelyeket a Weynega népszerű fajainak kiválasztása eredményeként nyertek. Általában 150 cm magasra nőnek, sűrű, széles koronájuk és illatos virágaik vannak. A Weigela hibrid a rügyek különböző színében különbözik. Lehet fehér vagy rózsaszín, lila vagy lila tónusú. A vidéki házak tájainak díszítésére gyakran használnak hibrid fajtákat..

Vörös herceg

Weigela vörös hercegA kompakt, csinos cserje körülbelül 1,5 méter magasságot ér el. Széles, terjedő koronáját lelógó hajtások díszítik, sok élénkzöld levéllel. Weigela vörös herceg virágzás közben (május, június) harangokból készült eredeti ruhába öltözik. Karmazsinvörös vagy skarlátvörös színűek. Több rügy virágzatában gyűjtötték össze, amely miniatűr csokrokhoz hasonlít. A virágok augusztus végén vagy szeptemberben jelennek meg újra a bokron.

Eva Ratke fajta

fajta eva ratkeEzt a hibridet a lengyel tenyésztők tenyésztették 1890 -ben a koreai weigela és a bőséges virágzás kombinálásával. Ennek eredményeként egy alacsony, mindössze 1 méteres, kompakt koronájú cserje jelent meg. A Weigela Eva ratke szinte egész nyáron piros kármin harangokkal virágzik, amelyek fényesen ragyognak a napon és gyengéd illatúak. A középső szélességeken célszerű lefedni a cserjét a hideg időjárás kezdetével..

Weigel Middendorf

Weigela MiddendorfA Weigela Middendorf lombhullató díszcserje általában másfél méter magasra nő. Emelkedő ágai vannak, élénkzöld, enyhén lecsüngő levelekkel. A sárga rügyeket narancssárga pöttyökkel festik; magányosak vagy virágzatban gyűlnek össze. A cserje szezononként kétszer virágzik – tavasszal és kora ősszel. A csokrok egész hónapig élvezhetők.

Nana purpurea

weigela nana purpureaA díszcserje gömb alakú terjedő koronával rendelkezik. Csak 1 méter magasra nő, és meglehetősen kompakt kerti növénynek számít. A Weigela nana purpurea levelei szokatlan barna-vörös színűek. A napon szinte mindig barna színűek, ezért a kertészek értékelik őket..

A buja virágzás időszakában (június – július) a weigela gazdag rózsaszín harangokba öltözik. Az egyes rügyek hossza körülbelül 4 cm. Több darab virágzatában vannak összekötve, így nagyon szépek a barna lombozat hátterében.

Nyári vörös fajta

nyári piros fajtaEz a fajta díszcserje május végén vagy nyár elején virágzik. Fő jellemzője a folyamatos virágzás őszig. A Weigela Summer Red vörös csőszerű rügyekkel különbözik, amelyek nagy számban jelennek meg a finom hajtásokon. A növény nem szereti a szeles helyeket, ezért célszerű a kert csendes részeibe ültetni. A Weigela 1,5 m magasra nő, amelyet sok nyári lakos kedvel. Az ilyen méreteknek köszönhetően harmonikusan illeszkedik a külvárosi táj bármely formájához..

Ébenfa és Elefántcsont

ébenfa és elefántcsontEnnek a változatosságnak az egyedisége a kontraszt erejében rejlik. A fehér virágzat fényesen kiemelkedik a sötét levelek hátterében. Weigela Ebony és Ivory kompakt bokorral rendelkezik. A növény magassága csak 80 cm, a korona szélessége körülbelül 50 cm. Szokatlan színű levelek nőnek a lila hajtásokon:

  • kora tavasszal – barna, majdnem fekete;
  • nyáron – zöld, barna árnyalattal;
  • ősszel – lila árnyalattal.

Egy miniatűr cserjén a nyár beköszöntével fehér rügyek jelennek meg vörös alapon. A képen a weigela cserje teljes pompájában látható a kerttervezésben.

Victoria fajta

Victoria fajtaEgy hihetetlenül szép dísznövény bármilyen külvárosi területet díszíthet. A kompakt, körülbelül 1 méteres magasság lehetővé teszi, hogy a bokrot akár egy kis előkert díszítésére is használhassa. Kis termete ellenére a weigela Victoria sűrű koronával rendelkezik, golyó formájában. Rugalmas hajtásokon barna-vörös levelek nőnek, amelyek a napon teljesen megbarnulnak.

Virágzás közben a növény fényes tölcsér alakú harangokba öltözik. Gyakran több darabból álló virágzatba gyűjtik őket, amelyek miniatűr csokrokhoz hasonlítanak. A buja szépségszezon körülbelül 30 napig tart. Ez idő alatt bőven belélegezheti a kecses rügyek mámorító aromáját.

Korai Weigela

korai weigelaA természetes környezetben ez a fajta cserje az Ussuri régió hatalmas területein, Kínában és Észak -Koreában található. Ennek ellenére a weigela más helyeken korán jól nő. Legfeljebb 2 m magas, sűrű koronája van. Vöröses hajtásokon szép levelek nőnek. Alakjuk hegyes hegyekkel ellipszishez hasonlít. A laplap szélei fogazottak. A felső és az alsó lemez enyhén serdülő. A fiatal levelek világos zöld színűek. Az ősz beköszöntével sárgásbarna színűvé válnak.

A korai weigela rügyeket kis csokrokba egyesítik. A levelekhez hasonlóan enyhén serdülőek. Forró rózsaszínre festve. Egész hónapig kellemes a szemnek.Weigela védelme a fagytól

Más fajokhoz hasonlóan ez a cserje is súlyos fagyokat szenvedhet. A weigela hidegtől való megmentése érdekében további burkolatra van szükség. Készülhet speciális szövetből vagy lucfenyő ágakból..

A felsorolt ​​weigela fajtákon kívül sok más példány is található a kertészetben. Általában több mint 100 faj létezik. Mindegyiknek megvan a maga egyedi koronaszerkezete, magassága, a rügyek és a lombozat színe. Mindenesetre, ha egy weigelát ültet egy nyaralóba, akkor egész szezonon át szemlélheti annak buja virágzását..

Ismerkedés a weigela különböző fajtáival – videó

Previous Post
Itt az ideje, hogy csodálatos spilantes -t ültessen a dachába
Next Post
Αντικατάσταση καραμελών με αποξηραμένο σκύλο: χρήσιμες ιδιότητες των γλυκών μούρων και αντενδείξεις για τη χρήση τους