15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Szokatlan sumacfa a nyaralójukban

szömörfa ültetés és gondozás A szumácfa, amelynek ültetése és gondozása nem nehéz, a világ számos országában kereslet. Öröm ilyen területen növényt termeszteni. Az általánosan elfogadott szabályokat betartva meglehetősen rövid idő alatt szokatlanul szép fát kaphat, amely bolygónk egyik legősibb növénye..

Sumac fa: a növények jellemzői és típusai

ragyogó sumah virágzás A Sumac különleges helyet foglal el a sok díszfák között. Gyönyörű levelei és rendkívüli virágzatai jellemzik, amelyek kora tavasztól késő őszig minden járókelőt örömmel töltenek el..

Megfelelő gondossággal az ecetfa 20 évig nőhet..

Növényfajok:

  1. A Sumac illatos. Kúszó bokor formájában kerül bemutatásra. A Sumac illatos, akár 1 m magasra is megnő, egyes gallyak elérhetik a 3 m -t is. Nagyon lassan nő, de mindig gyönyörű megjelenésű. Az első virágzás csak 5 évvel az ültetés után figyelhető meg. Június végén piramisok jelennek meg az ágakon, amelyek fehér árnyalatúak..szömör illatos
  2. Sumakh meztelen. Bokros fa és nagy tarka levelek jellemzik, amelyek részei eléri a 12 cm -t. Az egész lemez 50 cm -re nő.Nyáron gazdag zöld árnyalatú, de az ősz kezdetével narancssárga színűvé válnak. A Sumac akár 3 m magasra is megnő. A korona esernyő alakú. A gallyak csupaszok. Virágok jelennek meg rajtuk fehér és vörös árnyalatok formájában. Körülbelül 20 cm hosszúra nőnek. A virágzás végén kerek gyümölcsök képződnek, amelyek enyhén laposak és serdülőképesek. Egész télen a fán vannak..szömör meztelenül
  3. Sumac bolyhos. Szélességi körünkben ezt a fajt ecetfának nevezik. A növény tarka lombozatában és színes koronájában különbözik. A vadonban 10 m -re nő, de a területen magassága ritkán haladja meg az 5 m -t. A fiatal példányok egyenesek, kevés ággal. A felnőttek elterjedtek és bujaak. Az ecetfa ágai világosak, vastagok. A levelek több lebenyt egyesítenek, amelyek mindegyike eléri a 12 cm -t.Ez a faj júniusban is virágzik. A virágzat nagy és színes. Piros árnyalatúak.szömör bolyhos

A Sumac bolyhos többféle változatban kapható. Különböznek a korona alakjában és a lombhullató lemezek színében..

Sumac fa: ültetés és gondozás

sumach csemeteA Sumach termesztése egyszerű eljárás. Még egy kezdő kertész is képes megbirkózni egy ilyen feladattal. Az összes ajánlást betartva minden erőfeszítés nélkül gyönyörű dekoratív fát nevelhet..

Ha a palánta nem egyenletes, akkor levágták.

Csemeteválasztás

kis palántaÜltetési anyag vásárlásakor figyelni kell a koronára és a gallyakra. A fának szimmetrikusnak kell lennie, és a leveleknek egyenletesnek kell lenniük, hibák nélkül..

Figyelni kell a gyökérzet állapotára. Meg kell vásárolnia azokat a példányokat, amelyek gyökerei egyenletesek és jól fejlettek. Nem ajánlott sérült karéjú növényeket vásárolni. Gyakran az ilyen példányok nem gyökereznek..

Ülésválasztás

Sumach leszállóhelyeFát kell ültetni azokon a területeken, amelyeket a nap jól megvilágít. Sumac nőhet az árnyékban, de ebben az esetben a levelek és a virágzat nem lesz olyan színes.

Ne helyezze a növényt más fák közé, még akkor sem, ha azok alulméretezettek. Ez negatívan befolyásolhatja fejlődését..

Azt is meg kell jegyezni, hogy a szömörc nem szereti az erős szelet. Ezért a telepítés helyét jól védeni kell a huzat ellen..

Sumach talaj

jó leszállóhely a sumach számáraAz ecetfa a legjobban laza és meglehetősen száraz talajon fejlődik. A palántákat homokos, homokos-agyagos és homokos-köves talajokba ültetheti.

A Sumac nem tolerálja a sok nedvességet. Ezért, ha a talajvíz közel van a kiválasztott helyszínhez, akkor jobb, ha elhagyjuk azt a gondolatot, hogy ott ültessük. Minden, ami egy fa, nem lesz olyan szép, mint kellene.

A Sumac jól érzi magát az átlagos sótartalmú talajokban. Mészkővel borított területeken is jól fejlődik.

Hogyan ültessük helyesen a palántákat

ültetés sumach csemeteAz ültetést vénában vagy ősszel végezzük. A csemetéknek legalább 2 évesnek kell lenniük. Először is készítsen elő egy gödröt. Méreteinek meg kell egyezniük a gyökérrendszer körüli földcsomóval..

Keverje össze a talajt a gödörből komposztlapáttal. Erre azért van szükség, hogy a fiatal növény jól és gyorsan gyökeret verjen..

Tegye a palántát egy gödörbe. A gyökereket jól terítse szét a mélyedés teljes kerületén. Ezután takarja le az üres helyet előkészített talajjal..

Ha egyszerre több fát terveznek egy helyre ültetni, akkor ne feledje, hogy a minták közötti távolságnak legalább 2,5 m -nek kell lennie.

A díszfa megfelelő gondozása

sumach palánta gondozásaAnnak érdekében, hogy az ecetfa mindig szép és egészséges legyen, be kell tartania az egyszerű szabályokat. Csak így lehet 20 évig megfigyelni a virágzat és a levelek szépségét..

Öntözés és trágyázás

Az ápolást közvetlenül az ültetés után kell elkezdeni. Az első dolog, hogy talajtakaró a törzs körül. Ehhez használjon fűrészport vagy apró faforgácsot. A talajtakaró rétegnek 6 cm -en belül kell lennie.

A fiatal fákat csak száraz napokon öntözik. Ehhez használjon vizet, amely legalább két órán keresztül közvetlen napfényben állt..

A sumakot tavasszal megtermékenyítik. Ehhez használjon nitroammofoszkát. Adjon hozzá körülbelül 30 g műtrágyát 1 m2 -enként.

Sumac metszés

szömörmetszésMivel a növény nem tűri rosszul a fagyot, sok gally kiszárad a tél után. Ezért tavasszal az első dolog az összes elhalt hajtás eltávolítása. Az eljáráshoz ajánlatos éles kerti ollót vagy metszőollót használni.

Az ágak eltávolítása során a vágások helyén sárgás nedv képződik, amely egy idő után megkeményedik.

Azok számára, akik azt szeretnék, hogy a fa szélesre nőjön, és ne felfelé, a felső hajtásokat el kell távolítani. Így a szömörce sokkal vonzóbb és érdekesebb lesz..

Lehetséges betegségek és kártevők

lisztharmat a szömörcönLeggyakrabban gombás betegségek figyelhetők meg az ecetfán. A legveszélyesebb a lisztharmat..

Ezt a betegséget a fehér pókháló alapján azonosíthatja, amely bőségesen takarja a leveleket. Néhány nappal később világos virág jelenik meg a helyén. Ha nem tesznek semmit, a szömörc meghalhat..

A lisztharmatot a túl forró vagy párás időjárás okozza. A felesleges nitrogén fehér virágzáshoz is vezethet..

Annak érdekében, hogy a fa ne betegedjen meg ezzel a betegséggel, szisztematikusan el kell távolítani a gyomokat a törzs körül, valamint rendszeresen meg kell lazítani a talajt. De ha ennek ellenére a növény elkezdte megfertőzni a lisztharmatot, akkor egy speciális szerrel kell kezelnie, amelyet egy virágboltban lehet megvásárolni.

A Sumac nemcsak nagyon szép, hanem hihetetlenül hasznos növény is. Az ecetfát hosszú évek óta használják a népi gyógyászatban. Különleges tulajdonságainak köszönhetően számos különböző betegség gyógyítható.

Csodafa a kertben – videó

Previous Post
A 16 legjobb korai virág választéka nyaraló díszítésére
Next Post
Παρατηρούμε τη σωστή γειτονιά στα κρεβάτια, δημιουργώντας μικτές φυτεύσεις λαχανικών