15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A legfontosabb a gyertyánfa gyógyító tulajdonságairól

gyertyánfa A gyertyánfa a Nyírfélék családjába tartozó lombhullató növény. Néha “bokorként” alakul ki. Annak ellenére, hogy a fa lassan nő, méretei lenyűgözőek: 40-80 cm-es törzsátmérővel a magasság elérheti a 30 métert. Mindezek mellett a növény körülbelül 300 évig él..

Leírás

ágak és levelek Leggyakrabban a gyertyán az északi féltekén található: Európa, a Kaukázus, az iráni felvidék, Kis -Ázsia, a Kaukázus, előnyben részesítve a lombhullató erdőket és a mérsékelt éghajlatú helyeket. Néhány példány szépen nő 2000 méter magasságban. A nemzetségben több mint 30 gyertyánfajta található, és mindegyik dekoratív értékű..

Könnyű azonosítani a gyertyánfát (fotó és leírás alább részletesen) megjelenése alapján. A törzsek kérge szürke és sima. Egyes példányokon apró repedések borítják. Vannak hosszanti bordák is. A növekedés folyamán körülbelül 9 m átmérőjű sűrű korona képződik vékony ágakból és ovális alakú lombozatból, vénákkal és szaggatott éllel. A gyertyán levelek nagyon dekoratívak és eléri a 10 cm -t. Nyáron zöldek, de az ősz beköszöntével a szín lila vagy sárga színűre változik.

Ami a gyökérzetet illeti, nagyon elágazó és felületesen terjed, így a fa nagy ellenállást mutat a széllel szemben..

A gyertyán akkor kezd gyümölcsöt hozni, amikor megerősödik. Ez körülbelül 15-20 év múlva történik..

A növény egynemű. A lombokkal egyidejűleg nőstény barkák virágoznak, amelyeket a szél segítségével beporzanak. Virágzás után fás gyümölcsök képződnek egy maggal.gyertyán virágzik

Ami a jó fejlődés feltételeit illeti, a fa inkább gazdag, laza meszes talajon nő. De a páratartalom paraméterei a fajtától függenek: egyes gyertyánok inkább a párás környezetet részesítik előnyben, mások a szárazat..

Hasonló a helyzet az árnyéktűréssel. A napot szerető fajtákban gyakorlatilag nem keletkeznek gyökérhajtások, míg az árnyékkedvelőkben nagyon sok.

Kártevők és betegségek

A jó hír az, hogy a hívatlan vendégek rovarok formájában csak a beteg és legyengült növényeket fertőzik meg. És akkor csak levél- vagy kéregbogarakkal találkozhat.

Leggyakrabban a gyertyánfát rákos növekedések, különböző rothadások érik, amelyek a hajtásokra telepednek. Szintén foltok jelennek meg a lombozaton. Gombás betegségek kimutatása esetén a növényt gyomirtó szerekkel kezelik. Ha a koronát a foltosodás befolyásolja, akkor az egész növényt réz -szulfát -oldattal kezeljük. A lehullott leveleket összegyűjtik, majd elégetik.

Ami a törzs rákját illeti, amely akkor keletkezik, amikor egy fát egy erszényes gomba károsít a rákos fekély további kialakulásával, ebben az esetben a növény nem menthető meg. Levágják és elégetik.

Alkalmazás

gyertyánfa bonsaiA gyertyán fő felhasználási területe az otthoni kertekben vagy parkokban való ültetés fényes akcentusként. De ha az ókort nézi, akkor sok érdekes dolgot megtudhat..

Égéskor a fa nem képez füstöt. Ezért gyakran használták pékségekben és fazekasműhelyekben lévő hegesztőkben..

A fa fáját gyakran használják különböző iparágakban:

  1. Erős fogantyúk a baltákhoz, lapátokhoz, gereblyékhez, késekhez, valamint a fésűk alapjai fából készülnek. Ezenkívül vágódeszkákat, padlóburkolatokat, parkettát készítenek belőle..
  2. Nagy szilárdsága és tartóssága miatt a fa elismerést kapott a bútoriparban. Igaz, az előnyökkel együtt számos hátránya is van. Például a fa környezeti nedvességtől való függősége megnehezíti a gyertyántermék csiszolását vagy vágását. A fát speciális eszközökkel kell kezelni a rothadás megelőzése érdekében. Ami a festést illeti, a manipulációk után nincs változás..
  3. A fa lombozatát gyakran állatok etetésére használják..
  4. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fa jól metszhető, gyakran parkokba ültetik a terek és sikátorok javítására. Ezenkívül a példányok külön -külön és csoportos ültetésekben is ültethetők..
  5. A kérget a bőr cserzésében használják.
  6. Lassú növekedése és a “hajvágás” hosszú ideig tartó képessége miatt a gyertyánt gyakran használják bonsai készítésére.
  7. A levelekben és a kéregben sok illóolaj található. Ezért gyakran használják a kozmetológiában..

Az alapvető összetevők a gyertyángyümölcsökben is jelen vannak, és mellesleg élelmiszerekhez is felhasználhatók.

Használja a hagyományos orvoslásban

gyertyán ősszelA gyertyánfa elismerést talált az alternatív gyógyászatban is. Tehát a gyógyítók lombozatot, kérget és még fa virágokat is használnak a kezelésben. Ennek oka a gazdag kémiai összetétel. Tehát a gyertyán korona tartalmaz: tanninokat, kumarinokat, bioflavonoidokat, aldehideket, galluszsavat, koffeinsavat. A magvak növényi zsírokban gazdagok, a kéreg pedig sok illóolajat és aszkorbinsavat tartalmaz. A gyümölcslé hasznos összetevőkben is gazdag, mint például cukrok és szerves savak..

A növény összes fent említett részét gyógyászati ​​gyógyszerek előállítására használják, amelyeket a női meddőség, az agydaganatok, a hasmenés és az agyi vérkeringési problémák kezelésére használnak. A gyertyán is benne van a terhességmegszakítás díjaiban.

A gyertyán gyógynövény lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy a hivatalos gyógyszer nem tartalmaz gyertyánnal ellátott gyógyszereket. Ezért óvatosnak kell lennie, hogy ne vegyen be gyógyszereket anélkül, hogy előzetesen konzultálna orvosával..

Itt találkoztunk a flóravilág egy szórakoztatóbb képviselőjével. Adj bájt a teleknek, és ültess gyertyánt. Ezenkívül nincsenek különleges követelményei az ellátásra..

Gyertyánt termesztünk a kertünkben – videó

Previous Post
Zöld oázisok megmentése: hogyan és mit válasszunk virágot az irodába
Next Post
Απριλιακές δουλειές στα κρεβάτια του κήπου