15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan ültessünk mandzsúriai diót a kertbe

hogyan lehet mandzsúriai diót ültetni A mandzsúriai dió ritka díszfa, széles koronával és értékes gyümölcsökkel. Sok kertészt érdekel a mandzsúriai dió ültetése, mert a növény könnyen ápolható és kiváló fagyállósággal rendelkezik. Ennek köszönhetően a fa Oroszország szinte bármely régiójában termeszthető..

A mandzsu dió botanikai jellemzői

fa mandzsúriai dió A mandzsúriai dió a Koreai -félszigeten és Észak -Kínában őshonos lombhullató fa. Természetes körülmények között megtalálható folyóvölgyekben, lombhullató és tűlevelű erdőkben, hegyvidékeken. A fa “kora” eléri a 200-260 évet.

A mandzsu anya fő jellemzői:

 1. A fa magassága a termesztési körülményektől függően elérheti a 25-35 m-t. A törzs átmérője 70-100 cm. A kéreg szürke színű, észrevehető erekkel. Értékének és gyönyörű szerkezetének köszönhetően széles körben használják a bútorgyártásban.a mandzsúriai dió buja koronája
 2. A mandzsúriai dió korona átmérője 7-10 m. Az alak leggyakrabban gömb alakú, terjed.
 3. A mandzsúriai dió levelei elterjedtek és szélesek, 60-100 cm hosszúak. A lombozat színe szürkés, nyárra gazdag zöld lesz, szeptember -októberben – enyhén aranyszínű.levelek terjesztése
 4. A fa virágzatát nőstényre és hímre osztják. Az első kis ecsetnek tűnik, a második dús és gyönyörű “fülbevalónak” tűnik. A virágzási időszak május végétől június első feléig tart..Mandzsúriai dió virágzat
 5. A mandzsú dió hosszúkás gyümölcseit 4-8 darabos fürtökben gyűjtik össze. Sok hasznos tulajdonsága miatt széles körben használják a hagyományos orvoslásban..Mandzsúriai diófélék

A mandzsúriai dió gyökérrendszere rendkívül fejlett és masszív, ezért a fa tökéletesen tolerálja az erős széllökéseket. De az ilyen erőteljes és terjedő gyökerek sok helyet igényelnek, ezért a fát csak nagy udvarokban szabad termeszteni..

Hogyan telepítsünk mandzsúriai diót – alapvető szabályok

hogyan lehet mandzsúriai diót ültetniA mandzsu dió termesztése fáradságos folyamat, de ha betartják az alapvető szabályokat és árnyalatokat, még egy kezdő kertésznek sem lesz nehézsége. A sikeres termesztéshez szükség van a terjeszkedő gyökérzetnek, talajnak megfelelő hely kiválasztására, és ügyeljen arra is, hogy figyelembe vegye az optimális ültetési időpontokat..

A helyszín és a talaj kiválasztása

mandzsú dió ültetési helyeA mandzsú dió ültetése előtt figyelembe kell venni, hogy rendkívül igényes nemcsak a terület méretére, hanem a talaj minőségére is. A fa termesztése előtt célszerű leereszteni és szellőztetni a talajt. Ehhez a talajt meglazítják a helyszínen, és törött téglát, zúzott követ vagy apró kavicsokat adnak az ültetési lyukhoz, hogy megakadályozzák a nedvesség stagnálását..

termékeny talajA fa a fényt szerető növények közé tartozik, ezért ültetéséhez a legjobb, ha jól és egyenletesen megvilágított területeket választ. De a mandzsúriai dió palánták ültetését nem szabad közvetlen napfényben végezni, mivel ezek megégethetik a lombozatot. A palánták védelme érdekében ideiglenes menedéket kell szervezni profilozott lemezből vagy palaból..

A mandzsúriai dió ültetési dátumai

a mandzsúriai dió ültetési dátumaiA mandzsú diómagok ültetésének optimális ideje május első fele. A növény megbízható gyökeresedéséhez a vetőmagot legalább 48 órán keresztül előáztatni kell..

A mandzsúriai diót palántával ültetni legjobb szeptember második felében vagy október elején, hogy a fiatal fáknak legyen idejük gyökeret ereszteni az első fagy előtt..

Mandzsúriai dió palánták ültetése

palánták termesztéseA manchu dió ültetésének két módja van – palánták vagy magvak. A mogyoró palántákkal történő termesztésekor szem előtt kell tartani, hogy még egy fiatal fa is erős és jól fejlett gyökérzettel rendelkezik, és mérete 2-3-szor nagyobb lehet, mint a csemete föld feletti része..kis palánta

Mandzsúriai dióültetési algoritmus:

 1. Előzetesen készítse elő a leszálló lyukat – mélységének legalább 80-100 cm -nek kell lennie, és átmérője körülbelül 50 cm.
 2. Öntsön egy vízelvezető réteget a lyukba – törött tégla, törmelék vagy kavics.
 3. Öntsön termékeny talaj és homok keverékét humusz hozzáadásával a vízelvezető réteg tetejére. Friss humusz nem használható, mivel megégetheti a csemete gyökereit.
 4. Helyezze a palántát a lyukba szigorúan függőlegesen, és rögzítse a tartócsaphoz.
 5. Töltse fel a lyukat a maradék talaj-homok keverékkel, és enyhén tömítse át.

zárt gyökér palántákA palánta ültetése után talajtakaróval tőzeggel vagy fűrészporral talajtakarják a szárközeli kört – ez segít megvédeni a gyökérrendszert az esetleges fagyoktól és megtartani a nedvességet a talajban. Ha több fát ültet, hagyjon 5-7 m távolságot közöttük..

Magvetés

fiatal dió a magbólA manchu dió ültetése nemcsak csemetékkel, hanem magvakkal is elvégezhető. Ebből a célból egész, egészséges diót használnak, sötét foltok, penész és sérülés nélkül. A magvak jó csírázásának biztosítása érdekében friss vagy éves gyümölcsöket kell bevennie..

Leszállási technika:dió ültetésre

 • permetezze a diót kerozinnal – ez nem befolyásolja növekedésüket, de megvédi őket a kártevőktől és a rágcsálóktól;
 • adjunk hozzá 250-350 g fakéreget a termékeny talajhoz;
 • Ásd fel az oldalt és formáld az ágyakat;
 • tegye az anyákat a szélére 8-12 cm távolságra.

Fedje le a magágyakat talajjal, öntözze bőségesen, és talajtakarással fűrészporral vagy lombokkal. A következő évre válassza ki a legerősebb és legerősebb palántákat, és ültesse át őket állandó helyre..

Mandzsú dió ápolás

Mandzsú dió ápolásA mandzsúriai dió ültetésének ismeretében fontos tudni a szokásos agrotechnikai intézkedéseket – szisztematikus öntözés, ásás a törzskörben, metszés és a korona kialakítása. A megfelelő gondozás nemcsak a fa aktív növekedését, hanem kiváló termését is biztosítja..

Locsolás

locsolásA mandzsúriai dió a nedvességet kedvelő növények közé tartozik. A fa termesztésekor gondoskodnia kell arról, hogy a törzskör talaja hosszú ideig ne száradjon ki. A legfontosabb a rendszeres öntözés a fiatal csemete ültetését követő első 1-2 évben..

Ebben az időszakban a mandzsúriai diót hetente legalább 2-3 alkalommal kell öntözni, ezután a nedvesség mennyisége 10-12 nap alatt 1-re csökken. A felnőtt kagylókat sokkal ritkábban, 4 hetente egyszer lehet öntözni..

Egy felnőtt fa alatt legalább 2 vödör vizet kell öntenie. Az öntözés után a törzskör talaját talajtakaróval kell ellátni, és minden gyomnövényt egyszerre kell eltávolítani. Ezután tűvel, szalmával vagy száraz, apróra vágott lombokkal talajtakarhatja a talajt. Emiatt a nedvesség sokáig megmarad a talajban..

Korona metszés

korona kialakulásaA mandzsúriai diómetszést rendszeresen végzik – ez biztosítja a kultúra gyors és teljes fejlődését. A legjobb a téli nyugalmi időszakban, azaz novembertől március második feléig végezni..

Az egészségügyi metszés során eltávolítják az összes szárított, deformált és sérült hajtást, valamint azokat az ágakat, amelyek növekedni kezdtek a korona belsejében és erősen megvastagítják. Ezt követően nem ajánlott a hajtások levágása szeptemberig – ez provokálhatja a rügyek és a növekedés újbóli kialakulását.

Korona kialakulása

dióvágás az ültetés utáni első évtőlA mandzsúriai dió önmagában képes önmagát kialakítani. Abban az esetben, ha a fát tájtervezésben használják, más formát kaphat. A dió elterjedt, gömb alakú bokor formájában jelenik meg, sok hajtással vagy takaros pálmafával.

A mandzsú dió koronájának pálmafa formájában történő kialakítását leggyakrabban akkor használják, amikor a fát kis területen ültetik, vagy magas tárgyak vannak mellette, amelyek akadályozzák a terjedő hajtások növekedését. A pálmafa esetében egy törzset hajtások és rügyek nélkül készítenek, körülbelül 2 m magasan. Ettől a szinttől kezdve vannak csontvázak, amelyek újratelepüléskor magas és áttört koronát képeznek.

Gömb alakú koronával terjedő bokor kialakításakor az alsó hajtásokat a hossz körülbelül 2/3 -án lerövidítik. Ebben az esetben a rövidítési hossz fokozatosan a hossz 1/3 -ra csökken a jövő gömbkorona középső része felé.

Hasonló módon megismétlődnek a manipulációk a korona közepétől a tetejéig. De a hajtásokat fordított sorrendben rövidítik le – a hossz 1/3 -ától, fokozatosan a hossz 2/3 -ig. A tiszta és vonzó gömb alakú korona alak létrehozásához szigorú szimmetriát kell betartani.

A választott módszertől függetlenül a korona legkorábban 2-3 évvel a mandzsúriai dió palánta ültetése után alakítható ki. Az eljárás optimális ideje június és július első fele, az aktív nedváramlás befejezése után.

A mandzsúriai dió egy ritka fa a Dió családból, amely bármilyen házi kertet díszíthet. A termesztés és gondozás minden szabályának megfelelően a növény nemcsak a tájkép összetételének hatékony elemévé válik, hanem hasznos diófélék bő termését is hozza..

Videó a mandzsúriai dió ültetéséről

Previous Post
A magvak személyes telekről történő gyűjtésének és tárolásának szabályai
Next Post
Αρμόδια φύτευση και φροντίδα του πεύκου κέδρου της Σιβηρίας στο εξοχικό τους