15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Egész éves gyepápolás a nyaralójukban

A gyep a személyes telken egész évben karbantartást igényel A tiszta zöld pázsit a hely csodálatos dísze, a dísznövények világos háttere, virágzó kert és hangulatos otthon. De csak rendszeres, hozzáértő gyepápolással lehet a fűvel benőtt területet a tulajdonos büszkeségének forrásává tenni..

Sok tapasztalatlan nyári lakos úgy véli, hogy a pázsit rendezésével a helyszínen erőfeszítéseket takaríthat meg, gyorsan átalakíthatja a környező teret, és nem gondolhat több éven keresztül az önállóan termesztő gabonafélékre. De a valóságban a gyep állandó figyelmet igényel. Az első kijáratot a gyepre meg kell tenni, amint a hó elolvad, és a pázsit gondozása ősszel befejeződik, néhány héttel a hótakaró létesítése előtt. És mégis, nem kell félnie a nehézségektől.

Ha a füvet rendszeresen gondozzák, és minden tervezett eljárást időben elvégeznek, akkor a pázsit sok éven át nagyon örül a szemnek, és gondozása csak örömet okoz..

Hogyan kell gondoskodni a gyepről az országban? Milyen jellemzői vannak a pázsiton végzett munkának az év különböző évszakaiban, és hogyan kell megfelelően elosztani az erőfeszítéseket?

A tél utáni gyepápolás jellemzői

Hóval borított gyep A tavasz első napjaiban, amikor a hó aktívan olvadni kezd, de éjszaka a helyszín nyílt helyeit sűrű jégkéreg borítja, ez az az idő, amikor a gyep tulajdonosának ki kell szállnia a gyepre. először egy év alatt. Hogyan kell ápolni a gyepet tél után, ha a fű egy része még mindig a téli fedél alatt van?

Az a tény, hogy a tavasszal tömörülő hó és jég megakadályozza a levegő behatolását az ébredő fűbe. Pára képződhet a jégkéreg alatt. Ennek eredményeként a növények gyökérzete szenved, a fennmaradó levelek rothadhatnak. A kertész feladata, hogy óvatosan megtörje a jeget, távolítsa el a felhalmozódott havat.

A gyep tisztítása és tisztítása

A lehullott levelek tisztítása a gyeprőlAmikor a hó elolvad és a talaj kissé kiszárad, a fűtakarót meg kell tisztítani a tavalyi fű maradványaitól. Az ősszel és télen a hó alatt kihalt fűszálak leülepednek a talajon és összeomlanak, egyfajta szürkésbarna filcet képezve. Ha az ilyen növényi törmeléket nem távolítják el, akkor:

 • akadályozzák a fiatal fű csírázását;
 • serkenti a rothadó folyamatok kialakulását és a kártevők elterjedését;
 • csökkenti a fűtakaró sűrűségét, és a gyep végül elveszíti egyenletes zöld színét.

A gyepet ventilátor gereblyével fésülheti, amely a kialakításnak köszönhetően nem hatol olyan mélyen a talajba, mint a közönséges gereblyék. A tavaszi gyep ilyen karbantartása segít megtisztítani a bevonatot a növényi törmelékektől és a hideg évszak során felhalmozódott véletlen törmeléktől..

Az eljárást hosszanti, majd oldalsó irányban hajtják végre, hogy a tél utáni gyepápolás első szakasza minden területét érintse..

Levegőztetés a gyep ápolásához tavasszal és ősszel

GyepszellőztetésA pázsitvetéshez használt évelő füvek gyökerei gyorsan olyan sűrű gyepet képeznek, hogy egy durva és nagyon tartós zsákvászonhoz hasonlítható..

Ezért tavasszal, amikor a talajt vízzel öntözik, a fű növekedése aktiválódik, fontos a növények segítése és levegő biztosítása. Ebből a célból a gyepet levegőztetik. A gyepápolási eljárás a bevonat átszúrásából áll. 8-10 cm mélységű pontszúrásokat végeznek egymástól rövid távolságra a teljes lefedettségi területen.

Ilyen lyukak:

 • elősegíti az oxigén mély talajba jutását;
 • serkenti a hasznos talaj mikroorganizmusok tevékenységét;
 • megakadályozza a rothadó gombák és baktériumok kialakulását;
 • megakadályozza az aljzat nedvesedését;
 • biztosítja a gyökér légzését;
 • felgyorsítja a fűtakaró regenerálódását tél után.

Pázsit levegőztetés utánHa a fű alatti terület kicsi, a hagyományos akasztó segít megbirkózni a levegőztetéssel..

Nagy kiterjedésű gyep esetén a téli ápolás utáni levegőztetés gépesítést igényel. Itt hasznosak lehetnek a benzin vagy az elektromos levegőztetők, amelyek egyszerre gyorsítják a munkát, és sokszorosan leegyszerűsítik azt..

Az újraszellőztetést az őszhez közelebb hajtják végre. Nyáron, különösen a forró napokon, ilyen gyepápolási eljárást nem végeznek..

Kaszálás: a gyepápolás fő feladata tavasszal és nyáron

A kaszálás vonzó megjelenést kölcsönöz a gyepnekHa nem nyírja le a gyepet, akkor szemek nőnek, és a felület elveszíti egyenletességét. Ezért a fűnyírás a fő intézkedés a fűnyírásnál. Tavasztól ősz közepéig végezzük, amikor el kell készíteni a bevonatot a “hibernálásra”.

A fűnyírás, mint a tavaszi és nyári gyepápolás egyik fő célja, hogy a pázsit szép és vonzó legyen. Bármely gyepterületen a gazdája nem nélkülözheti a kiváló minőségű fűnyírót vagy legalább a nyírót, különben szinte lehetetlen egyenlő, azonos magasságú fűtakarót szerezni..

A fűnyírást megelőzi a pázsit tisztítása. Ez az intézkedés nemcsak a törmelék eltávolítására van szükség, amely károsíthatja a fűnyíró mechanizmusát, hanem a fű kiegyenesítésére is. A füvet napos, hűvös napokon nyírják. A fűnek száraznak kell lennie, különben lehetetlen elkerülni, hogy a fűszálak a késekhez tapadjanak, és ne sérüljenek meg a gépesítési eszközök.

A nyári rendszeres gyepápolás részeként a kaszálást a levéllemezek visszanövésével végezzük. A gyakoriság az időjárási viszonyoktól és a vetésre kiválasztott növényektől függ..

Kéthetente nyírja le a gyepetLeggyakrabban a kaszálás közötti időtartam 2-4 hét, de a következő eljárást el akarják halasztani, néhány kertész megpróbálja alacsonyabbra nyírni a füvet. Ez veszélyes hiba. Az ilyen módon történő kaszálás nagymértékben gyengíti a gyepet, megfosztva a növényeket a fontos táplálkozástól a fotoszintézis révén. Jobb, ha a fűtakaró 7-9 cm magasságot tart a talajszinttől.

A fűnyírás két szakaszban történik. Először is a fűvel borított területet egy irányban haladják meg. A második feldolgozás az eredetire merőlegesen történik.

A gyep felső öltözködése tavasszal és ősszel a gyepápolás részeként

A gyep trágyázásaA tavaszi gyepápolás az országban nem korlátozódik a kaszálásra, a levegőztetésre és az időben történő tisztításra. A gyakori vágás, amely intenzív fűnövekedést okoz, változatlanul a növények gyengüléséhez és a talaj tápanyag- és nyomelemkészleteinek kimerüléséhez vezet..

Ezért az öltözködés a gyepápolás legfontosabb része tavasszal, nyáron és ősszel. A trágyázást vágás után végzik, és a növények bőséges öntözésével kell kísérni. A trágyázás gyakorisága a növények állapotától függ. Az öltözködések közötti intervallum 4-6 hét között változik, és az első eljárást közvetlenül a hó teljes eltűnése után, és az utolsó – két héttel a hideg időjárás kezdete előtt kell elvégezni..

Gyomirtás a gyepenAz őszi gyepápolás más, mint a tavasz. Ha az aktív növekedési időszakban a fűnek több nitrogénre van szüksége, akkor télen ez az elem korlátozott, káliummal és foszforral helyettesítve. A gyep gondozásának egyszerűsítése érdekében az országban a szakértők azt javasolják, hogy olyan komplex készítményeket alkalmazzanak, amelyek teljes mértékben megfelelnek a gabonafélék követelményeinek az év különböző időpontjaiban..

A műtrágyákat kézzel vagy speciális eszköz segítségével szárazon kell kijuttatni, vagy a növényeket folyékony szerekkel kell etetni, beleértve az öntözési sémát is.

A műtrágyázás mellett tavasszal és nyáron a gyepnövényeket és a zöld pázsitot gyakran benépesítő gombákat irtják. Ha néha manuálisan is meg lehet birkózni a gyomnövény hajtásokkal, akkor csak a nyaraló gondozására használt herbicidek és szisztémás gombaölő szerek segítenek eltávolítani a micéliumot a helyszínről..

Az ország gyepének öntözése: a meleg évszak elhagyása

Automatikus pázsit öntözésA gyepnek nedvességre van szüksége a meleg szezonban, míg a fű növekszik és táplálékot kap a talajból. A középső sávban hetente 2-3 alkalommal öntözheti a gyepet, de néha az időjárás módosítja az ütemtervet:

 • az esős időszakban az öntözés csökken vagy teljesen leáll.
 • száraz időben az öntözővíz mennyisége megnő, de az eljárást soha nem délben hajtják végre, amikor a nap a legaktívabb.

A füvek felületes gyökérzetének károsodásának veszélye miatt a gyepeket soha nem szabad tömlővel öntözni..

Mindenféle öntözőrendszer, amely magában foglalja a vízáram csökkentését vagy a csepegtető módszer alkalmazását, sokkal hatékonyabb. A gyep igényeinek kielégítése érdekében az áztatási mélységnek el kell érnie a 15-20 cm -t, különben a gyökérzet egy része száraz talajba kerül, és a fű nem kap megfelelő táplálékot.

Mulcsozás: A lehulló gyepápolás része

A gyep talajtakarásaA gyep tavaszi karbantartása meghatározza annak jövőbeli növekedését és szépségét. Az őszi intézkedések segítenek megőrizni a fű egészségét a következő szezonig.

Szeptembertől október közepéig a gyeptulajdonosok elkezdik előkészíteni a gyepüket a telelésre. A gyepápolás fontos eleme ilyenkor a talajtakarás. Az eljárás abból áll, hogy egyenletesen szétszórják a tőzeg, homok és humusz keverékét a helyszínen, ami segít:

 • növelje a talaj tápanyagrétegének vastagságát;
 • javítja a gyökérzet növekedését és megújulását;
 • serkenti a fű növekedését;
 • szintje a gyep jövőre.

Egész évben gondoskodnia kell a gyepről. Csak egy ilyen szisztematikus megközelítés biztosítja a fűtakaró állandóan hosszú minőségét, szépségét és egyenletes sűrűségét..

Videók a tavaszi gyepápolásról

Previous Post
Hogyan készítsünk madárházat egy kutya számára saját kezével – otthont szereltünk egy szeretett őrnek
Next Post
Αρωματικό λουκάνικο από την Κίνα – αξίζει να το αγοράσετε