15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mikor kell eltávolítani a retket az ország kertjéből

Ideje összegyűjteni a retket Egy kertész és kertész számára fontos, hogy ne csak ökológiailag tiszta termést termesszen, hanem időben is gyűjtse össze, megfelelően tárolja, hogy télen illatos friss gyümölcsökkel kedveskedhessen szeretteinek. Ma megfontoljuk, mikor kell gyűjteni a reteket a kertből, és hogyan kell megfelelően tárolni a termést télen..

A retek megfelelő tárolása biztosítja az összes ásványi anyag és vitamin biztonságát, amire egy személynek szüksége van..

A retek táplálkozási és gyógyászati ​​értéke

Fekete retek mézzel a megfázás ellen A retek az emberi egészséghez szükséges vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Az alábbiakban az ásványi elemek összetétele található 100 gramm fekete retek alapanyagban:

 • nátrium – 17 mg;
 • kálium – 260-1200 mg;
 • magnézium – 28 mg;
 • vas – 1,5 mg;
 • foszfor – 26 mg;
 • jód – 8 mg.

Minden retek gazdag esszenciális anyagokban. A különböző típusú retek 9-50 mg olajat tartalmaz 100 gramm szárazanyagra számítva. A retek baktericid és fitoncid anyagokat is tartalmaz..

A retekben lévő vitaminok összetétele:

 • karotin – 0,023 mg;
 • B1 – 0,033 mg;
 • B2 – 0,03 mg;
 • PP – 0,25 mg;
 • B5 – 0,18 mg;
 • B6 – 0,06 mg;
 • C – 30-70 mg.

Az ősi idők óta a retket az orvostudományban emésztést serkentő, köptetőként használják. És az orvosok továbbra is a retek mézzel ajánlják a hideg köhögést..

A retek fajösszetételének sokszínűsége

DaikonVolt idő, amikor hazánk kertészei csak egyféle reteket termesztettek – téli feketét. De az idők változnak, és most a kertekben egyre gyakrabban tekintik korábban egzotikusnak, beleértve az édes retket is. Például a daikon édes kínai retek. A daikon retek egy unokatestvér, vagy akár egy unokatestvér. Az íze inkább retek, mint retek.

Margelan retek fajtákA margelan retek vagy lobo íze valami olyan, mint a daikon és az európai keserű retek. Általában a gyökérzöldségek fehérek vagy zöldek, kerekek vagy hosszúkásak. A “Red Heart” fajta érdekes abban, hogy a világoszöld héj alatt görögdinnye színű vörös mag található.

Zöld retekA zöld retek kellemesebb finom ízű, mint a fekete retek. Üzbegisztán bennszülöttje valamivel kevésbé gazdag vitaminokban, de gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik..

Mikor kell eltávolítani a retket a kertből

A retek érettA retek táplálkozási és gyógyászati ​​tulajdonságainak megőrzése érdekében világosan meg kell értenie, mikor kell eltávolítani a reteket a kertből. Vannak az úgynevezett nyári retek fajtái, amelyeket kora tavasszal vetnek az üvegházakba vagy a fóliaházakba nyári fogyasztásra. A nyári retek szelektív betakarítását június elején kezdik, amikor a gyökérnövény eléri a három -négy centiméter átmérőt. A végső döntés a nyári retek betakarításának idejéről június végén – július elején születik, a gyökérnövények piacképességétől függően. Tárolja az ilyen retket a hűtőszekrényben legfeljebb egy hónapig..

Fekete retek betakarításaA téli tárolásra szánt reteknél egészen más a helyzet. Annak érdekében, hogy a gyökérnövények a lehető legtöbb tápanyagot nyerhessék, és jól tárolhassanak télen, a retket a lehető leghamarabb szüretelik. Az egyszeri fagyok nem ártanak nagy mértékben a gyökérnövényeknek, de a retket el kell távolítani a télre, mielőtt a stabil fagyok elkezdődnének. Oroszország középső részén és az Urálban Pokrovtól kezdve (október 14.) szüretelhet reteket..

Betakarításkor a retket szétválogatják, elutasítva a benőtt, kicsi és csúnya gyökérnövényeket. A zöldségeket alaposan megtisztítják a talajmaradványoktól, és levágják a tetejét. Jobb, ha elhagyja a farkát, ami lehetővé teszi, hogy a gyökérnövény hosszabb ideig friss és lédús maradjon..

A retek tárolása télen

Retek salátaTisztítás és metszés után a gyökereket egy -két sorban lefektetjük száradni. Ez különösen igaz, ha a betakarítás előtt nedves volt az idő. Néhány nap múlva a retket megvizsgálják, szétválogatják és végső tárolóba helyezik. A retket különböző módon tárolhatja, de be kell tartani a hőmérsékletet és a páratartalmat. A levegő hőmérsékletének nulla és három Celsius fok között kell lennie, a relatív páratartalom 85-90 százalék.

A retek pincékben és pincékben tárolható, burgonyával, sárgarépával és más zöldségekkel együtt, akár egy méter magasra öntve. Ezenkívül a gyökereket halmozott fadobozokba rakják. A gyökérnövények nagyon jól megőrződnek enyhén nedves folyami homokban, így szinte nem veszítik el rugalmasságukat és eladhatóságukat.

Nagy mennyiségű retek esetén földi halmokban tárolható. A fekete retek halmokban való tárolása nagyon egyszerű, mint a burgonya, vagy jobb – együtt. A gyökérnövényeket az ásott árok aljára terítjük, megszórjuk 15 centiméteres talajréteggel, majd lefektetjük a szalmát. Végül betöltjük a burtot egy földréteggel, egy halommal a csapadék elvezetésére.

A retekből készült dobozokat is leengedheti az árokba, megtöltheti homokkal vagy földdel, majd fektethet egy réteg száraz szalmát a hő megőrzése érdekében, és lezárhatja az árokat improvizált anyagokkal. Egy ilyen mini pincében egy fém- vagy műanyag csődarabbal szellőztetőt helyezhet el.

Miután a retket kihozták a pincéből, a hűtőszekrényben lévő zöldségrekeszben tárolják. A kertész kétségtelenül jutalmat kap a helyes időben történő betakarításért és az egyszerű vagy finom vitaminretek saláták megbízható tárolásáért, amelyek hideg télen nyári aromákkal töltik meg a házat..

Hogyan tároljuk a gyökérzöldségeket a föld alatt – videó

Previous Post
Fotó, amely leírja a beltéri virágok calathea típusait és fajtáit