15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Rocambol: mezőgazdasági technológia óriás fokhagyma termesztésére és szaporítására

rocumball mezőgazdasági technológia A világ ínyenceinek milliói kedvelik a póréhagyma és a fokhagyma csodálatos “rokonát”. Csodálatos rockumbol, amelynek termesztési technikája egyszerű a középső sávban, nagyon népszerű a gazdák körében. Ültetéséhez magas (80%) páratartalmú helyet választanak. A kultúra sok vizet fogyaszt, ezért enyhébb és finomabb ízű, mint a fokhagyma. Ennek ellenére az óriás fokhagyma termesztésének más jellemzői is vannak..

Rocambol: agrotechnika a legapróbb részletekig

nagy gyümölcsök rockamboll Egyes gazdák azt javasolják, hogy fokhagymaként kezeljék. A téli fajtáknál az egyik technológiát használják, a lelkeseknél pedig egy másikat. Ez a funkció határozza meg a rockambol ültetésének idejét. A kerti munkákat kora tavasszal (március, április) vagy késő ősszel végzik. Egy adott időszakra a levegő hőmérséklete megközelíti az optimális értéket – 8-15˚С, és a föld kellően nedves lesz.

A mezőgazdaság számára jól megvilágított helyet választanak. Ezután a talaj tökéletesen felmelegszik a nap folyamán. Ezenkívül a rockambol ültetésekor és gondozásakor követnie kell a vetésforgó technikáját..

A hagymás növények nem lehetnek e fokhagymafajta elődei. Előtte a kertben nőnie kell:

 • paradicsom;
 • uborka;
 • cukkini;
 • tök;
 • hüvelyesek;
 • Fejes káposzta.

Nem éri meg az időt a rockumbol leszállásával. Ha száraz talajba ülteti, akkor csak a levelek nőnek, és nem a gyökerek..

rockumball ágyAz ültetéshez szükséges talajt ősszel kell előkészíteni. Ehhez 1 m² -enként legfeljebb 40 g káliumsót és szuperfoszfátot kell hozzáadni. Ha lehetséges, ezekhez a műtrágyákhoz 110-190 g / m² arányban adnak hozzá fahamut. Ha októberben nem lehetett ilyen intézkedéseket végrehajtani, akkor tavasz elején a területet komplex vegyületekkel vagy hamuval (30-40 g / m²) megtermékenyítik. Ezenkívül a gazdáknak ajánlott rothadt trágyát használni, ami hozzájárul az oldalsó hagyma jó terméséhez..

A rockumbol tavaszi termesztése megköveteli az ültetési anyag rétegződését. Ültetés előtt az izzókat egész hónapig hűtőszekrényben kell tárolni..

Előkészítő munka és a rockambol ültetésének folyamata

Rockumball leszállásElőször rendeznie kell a nagy, kis és közepes izzókat. Ezután óvatosan fogokra kell osztani őket, amelyeket szintén kalibrálni kell. Ez az eljárás a legfontosabb a rockamboll agrotechnikájában, mivel a termés termelékenysége és hozama attól függ..

A gazda további intézkedései a következőkre korlátozódnak:

 • a felesleges héj eltávolítása;
 • a gyermekek fényes sárga bőrének eltávolítása;
 • az izzókat kálium-permanganát vagy hamu lúg oldatában áztatják 8-10 órán keresztül.

A hamu folyadék elkészítéséhez fel kell oldani egy pohár hamuban 200-250 ml vízben. A keveréket egy órán keresztül forralni kell. Lehűlés után szűrni kell..

rockumball csajokA felsorolt ​​eljárások kötelezőek, amikor a rockambolt gyermekektől termesztik. Ezenkívül a kertésznek lazítania és nedvesítenie kell a kertet..

Ezenkívül a gazdának szigorúan be kell tartania a növénytermesztési tervet:

 • beágyazási mélység – 8-10 cm;
 • intervallum – 15-18 cm;
 • sorok közötti távolság – 30 cm.

Annak érdekében, hogy megvédje a növényt a hidegtől, és megtartsa a nedvességet a talajban, a helyet talajtakarják. Tőzeg, szalma és fűrészpor keverékét használják ilyen menedékként. Az ilyen réteg vastagságának több mint 5 cm -nek kell lennie..üresaratás

A rockumbol tenyésztési módszerei nagymértékben függnek a fajtától. Bizonyos esetekben ez magvak vagy csecsemők segítségével történik, más esetekben – fogakkal vagy fogakkal..

Rockambolt termesztünk: mezőgazdasági technológia az öntözéstől az etetésig

rockumbol mezőgazdasági technológia az oldalonA páratartalom a fő követelmény, amelyet a rockambol termesztésekor be kell tartani. Az izzók lerakásának időszakában, amikor az első hajtások megjelennek, az ültetést rendszeresen öntözni kell. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a talajtakaró sokáig megtartja a nedvességet, és megakadályozza a kéreg kialakulását a talaj felszínén. A vízi eljárások után az ágyat meg kell lazítani, hogy a növény oxigénhez jusson..

A Rocumball frizura további etetést igényel:

 1. Első. Kora tavasszal hajtják végre, amikor még hó van a kertben. Az ammónium-nitrát egyenletesen oszlik el rajta 20-30 g / m² sebességgel.
 2. Második. Amikor az első 2-3 teljes értékű levél megjelenik, hígtrágyát (mullein infúzió) vezetnek be, amelyet 1:10 arányban hígítanak. Legfeljebb 2-3 liter oldatot fogyasztanak 1 m²-enként.öntözés mullein infúzióval
 3. Harmadik. Az ültetés után 3 héttel az ágyat hígított nitrofózzal öntözzük. Az elkészítéséhez 2 evőkanálra lesz szüksége. l. az elegyet 10 liter vízzel hígítjuk. 1 m2 -enként 1 öntözőkanna kerül hozzáadásra.
 4. Negyedik. Az eljárást a kifejlett hagymák kialakulása során hajtják végre (június 15. után). Egy ilyen táplálkozási keverék kálium -szulfátból (helyettesíthető fahamuval) és szuperfoszfátból (1 evőkanál minden összetevőből) áll. A műtrágyákat 10 liter folyadékban feloldjuk. Munkaoldat -fogyasztás – 4-5 l / m².nagy izzók

A virág nyilat azonnal el kell távolítani. Ellenkező esetben minden tápanyagot és vizet vesz az izzóból..

Egy ilyen etetési rendszernek köszönhetően a rockamboll hagyma termesztése kiváló eredményeket hoz. Mint már említettük, különös figyelmet kell fordítani az öntözésre. Amikor egy mezőgazdasági termény aktívan növekszik, hatalmas mennyiségű vízre van szüksége. Tehát 1 m² földterületen a gazdáknak 12 liter folyadékot kell készíteniük. Forró időben a talajt naponta vagy minden második napon meg kell nedvesíteni. Ugyanakkor fontos megfigyelni a talajtakaró száradási sebességét..

Rocambol: termények betakarítása és tárolása

rockambol gyűjteményeA sárga levelek a növény alján a szüret kezdetének első jelei. Ezzel az eseménnyel nem érdemes várni, mert nedves talajban a fej gyorsan rothadni kezd.

A betakarítási eljárás a következőképpen történik:

 • ásni (kihúzni) az izzókat egy kanállal;
 • rázza le őket a nedves talajról;
 • vízszintes felületre fektetve szárításra;
 • egy hónap múlva a szárított tetejét levágják, a szár egy részét meghagyva (2-3 cm magas csonk).

Betakarításkor nem kell azonnal eltávolítani a rockumbol leveleit. Ennek a technológiának a titka az, hogy a szárítási időszak alatt az izzó minden gyümölcslevet kivon a zöldekből, és ennek következtében lédúsabb lesz..

rockambol tárolásaAjánlatos az alapanyagokat száraz és sötét helyiségben tárolni. A levegő hőmérséklete nem haladhatja meg a 8-9˚С-ot. Ilyen körülmények között a rockambol kiváló állapotban marad egészen tavaszig. Néhány háziasszony a lakásban tartja. Ennek ellenére ez nem akadályozza meg az izzókat abban, hogy megőrizzék frissességüket és lédússágukat a januári ünnepekig..

Rockumball betegségek: védekezési módok

hagymás betegségekMint minden hagymás növény, a Rocambol is érzékeny a gombás betegségekre és a rovar kártevők inváziójára. A legtöbb esetben a mezőgazdaság földterületét rozsda vagy lisztharmat érinti. A hagyma és a gyökérzet leggyakrabban bakteriális rothadásban vagy fuzáriumban szenved.

A rockumbol hagyma fő kártevői:

 • dohánytripsz;
 • drótféreg;
 • fonálférge;
 • hagymás légy.

A mezőgazdaság veszélyes betegségektől való védelme érdekében gondosan meg kell vizsgálni az ültetőhagymákat. Ha penész vagy gyanús képződmények vannak rajtuk, akkor a legjobb, ha ártalmatlanítják őket. Ugyanakkor ajánlott a hely fertőtlenítő oldatokkal kezelni..

Ebben az esetben sokan használják:

 • Fitosporin (15%);
 • Bordeaux folyadék;
 • réz -oxi -klorid.

Ezeket a gyógyszereket az utasításoknak megfelelően állítják elő. Ugyanakkor harcolhat a hagymás légy ellen a szokásos keverék használatával:

 • fahamu (100 g);
 • dohánypor (1 evőkanál. l.);
 • pirospaprika (1 tk).

A kertész köteles szigorúan betartani a vetésforgó szabályait. Ugyanott a kultúrát csak 4 év után kell ültetni..

rockumball kártevőkA kapott kompozícióval történő portalanítást tavasz közepén végezzük. Ha a kártevők ismét megjelennek, az eseményt júliusban tartják. A rockumbol agrotechnikájához kapcsolódó felsorolt ​​ajánlások segítenek a gazdának gazdag termést teremteni. Ennek eredményeként a gazda sokáig élvezheti munkája gyümölcsét..

A rockumball tavaszi ültetése – videó

Previous Post
Elegáns, jóképű plectranthus: gyakori típusok az otthoni termesztéshez
Next Post
Απλή φροντίδα shefflera στο σπίτι