15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A csicsókát nyaralóban lehet és kell termeszteni

Csicsóka virágok és burgonya Az oroszok viszonylag nemrég ismerkedtek meg először a csicsókkal, mint kerti terméssel. De a növény rekord kitartásának, gumóinak előnyeinek és magas hozamának köszönhetően a csicsóka termesztése sok régióban felkeltette az érdeklődést, még a kockázatos gazdálkodás övezetébe is..

A csicsóka gyökerén kialakult gumók esetében a kultúrát népiesen “földkörtének” nevezik. De a biokémiai vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy a csicsóka termése sokkal egészségesebb, mint az ismert gyümölcsök és burgonyák. A gumók nemcsak keményítőtartalmú anyagokban, cukrokban, rostokban és vitaminokban gazdagok. Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek a magas vérnyomás és a cukorbetegség jólétének megőrzésében. Igen, és a fényképen látható csicsóka növények állóképessége olyan, hogy lehetővé teszi, hogy a gumók minden további menedék nélkül teleljenek a nyílt terepen..

Mikor és hogyan ültessük a csicsókát? Milyen jellemzői vannak a szokatlan kultúráról való gondoskodásnak?

Évelő lágyszárú kultúra, amely külsőleg hasonlít a magas napraforgó növényekre, közepén narancssárga virágzatú sapkákkal, tetején gumóval és magvakkal szaporodik.

De ha az első esetben a betakarítást őszre meg lehet szerezni, akkor a csicsóka magjai tovább szaporodnak. Az első évben a bokor jó esetben több apró csomót képes kialakítani, amelyek csak jövő tavasszal fejlődnek egészséges, erős növényké. Érdemes tőle igazi termést várni..A csicsóka gumókat ültetésre használják

Ezért leggyakrabban, hogy ne maganyagot, hanem ehető terményt nyerjenek, gumókat vagy töredékeiket ültetik..

Hogyan ültessük a csicsókát az országban?

A csicsóka szerény és könnyen fejlődik bármilyen talajban, feltéve, hogy elegendő az oxigén- és nedvességáteresztő képesség. A humusz hiánya a talajban kompenzálható az illetékes etetéssel. De ha a gumókat sűrű, rosszul levegőztetett fekete talajba ülteti, még a bőséges táplálkozás sem segít a jó termésben..

A gumókat tavasszal a talajba ágyazzák, amikor a talaj 16-18 ° C-ra felmelegszik. A csicsóka ültetése előtt azonban fontos előkészíteni az ágyakat. Ősz óta ezt csinálják:

  • a szurony mélységére ásni a kultúrára kijelölt területet;
  • az évelő gyomnövények rizómáinak kiválasztása;
  • műtrágyákat juttatva a talajba, például trágyát, amely télen összezúzódik, és jó csávázószer lesz a csicsóka számára.

Nem szükséges az aljzat feldarabolása és a gerincek kiegyenlítése, mivel a fő munka tavasszal áll előttük. A csicsóka ültetése a legtöbb régióban április második felére vagy május elejére esik.

Csírázott csicsóka gumóMielőtt tavasszal ültetné a csicsókát, ki kell választania az egészséges, nagy gumókat, betegségek vagy kártevők károsodásának jelei nélkül. Minél jobb az ültetési anyag, annál hamarabb erőteljes hajtásokat ad, és ősszel a nyári lakos képes lesz barátságos termést betakarítani. Ha nincs annyi nagy, egyenletes gumó, akkor a meglévőket levághatjuk úgy, hogy minden résznek jól látható egészséges szeme legyen. Ebben az esetben a vágások helyeit szárítják, és zúzott szénnel megszórják..

Csicsóka ágyAz ültetés előtt az ágyakat újra felássák, meglazítják és kiegyenlítik, legalább 70 cm szélességű sorokat jelölve. Az ültetési anyagot 15 cm mélységig lezárják. Ebben az esetben a gumókat a lyukakba vagy árkokba kell esni. 30-50 cm távolságban.

Rendkívül fontos betartani az ilyen súlyos réseket az egyes bokrok és sorok között. A nyári hónapokban a csicsóka növények akár 2,5 méteres magasságot is elérhetnek, szilárd falat képezve az erős, sűrűn leveles szárból az ágyásokban, és súlyosan megnehezítve a csicsóka termesztését és gondozását..

Meleg időben, miközben megőrzi a talaj nedvességtartalmát, a fiatal zöld szárak hamarosan az ágyak fölé emelkednek, és szív alakú hegyes leveleket tárnak fel.

Hogyan termesztik a csicsókát?

A csicsóka nem igényel különös gondosságotIsmerve a csicsóka állóképességét és képességét, hogy még az utak és a puszták szélén is növekedjen, sok nyári lakos súlyos hibát követ el, hagyva, hogy ez a kultúra a saját útját járja. Miután a gumókat a talajba ültették, a második alkalommal csak ősszel közelítik meg a növényeket, amikor ideje kitermelni a termést. Milyen meglepetés, ha csak néhány erősen elágazó, közepes méretű gumót találunk erős bokrok alatt.

Bármennyire is szerény csicsóka kéréseit, a termesztés során a legegyszerűbb gondozás nélkül sem lesz képes. Hogyan kell gondoskodni a csicsókáról, amikor az országban termesztenek?

A megjelenés előtt fontos:

  • megakadályozzák a sűrű nedvesség és légmentes kéreg megjelenését a talajfelszínen, ezért a talajt gondosan meglazítják, a beágyazás után maradt sorok gerinceire összpontosítva;
  • gyomlálja és távolítsa el az összes gyomnövényt.

A csicsóka termesztésekor ezeket a tevékenységeket rendszeresen és fiatal növények megjelenése után végzik..

Az ültetés pillanatától kezdve és majdnem a betakarításig a nagy csicsóka bokrokat bőséges öntözésre van szükség, havonta legalább egyszer..

A csicsóka virágzott az országbanHogyan termeszthető csicsóka az országban, bőséges, egészséges termést biztosítva?

A nyár első felében, amikor a növények aktívan növelik a zöldtömeget, nitrogén túlsúlyban lévő készítményeket alkalmaznak alattuk, és júliushoz közelebb váltanak kálium-foszfor műtrágyákra. Az öntözést az időjárástól, a levegő hőmérsékletétől és a bokrok állapotától függően szabályozzák:

  1. Túlzott nedvességgel és gyakori ültetéssel a csicsókát különféle rothadás és csigák befolyásolhatják..
  2. A vízhiány az anyagcsere -folyamatok gátlásához, a növekedés lelassulásához és kicsi, erősen elágazó gumók kialakulásához vezet. Szárazságban a növény gyökérzete nagyobb valószínűséggel szenved a talaj kártevőitől..

Amikor a szárak 30-40 cm-re emelkednek, le kell őket dőlni, ezáltal ösztönözve a további gyökerek kialakulását és a jövőbeni termés növekedését..

A csicsóka virágok díszítik a személyes cselekménytA fényképen egy méter magasra nőtt csicsóka növényeket erős támaszokhoz kell kötni. Ehhez az ültetvényeket bokrokra osztják, dróttal kerítik és függőleges oszlopokhoz rögzítik. A gyümölcsbokrokhoz kész támaszokat is használhat..

A nyár közepén történő újbóli bevetés segít tovább növelni a hozamot. Egy másik fontos intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy a növény minden ereje a gumók képzésére koncentráljon, a rügyek levágása. A csicsóka magjainak virágzása és későbbi érése gátolja a gumók növekedését, így a rügyek fájdalommentesen eltávolíthatók, vagy akár levághatják a bokrokat 1,5 méteres magasságig.

A csicsóka betakarítása és tárolása

Nem elég tudni, hogyan kell termeszteni a csicsókát. Ősszel, amikor gumókat ásni készül, el kell képzelnie, hogyan lehet a legjobban megmenteni őket..

Lédús csicsóka gumókA palánták megjelenésétől a gumók betakarításra való készségéig körülbelül 120 nap telik el. Egy hónappal az ásás előtt abbahagyhatja az etetést, és további két hét elteltével a növények szárait levágják, és a dugványok körülbelül 30 cm hosszúak maradnak a talajszint felett. A fennmaradó napokban a gumók képesek lesznek feltölteni a tápanyagtartalékokat és sűrű héjat képeznek a hosszú távú tároláshoz. Ha fiatal gumókat ás ki, azok még ideális körülmények között sem tudnak áttelelni, elrothadnak vagy kiszáradnak..

A csicsóka gyümölcsét főzzük, sütjük, sütjükAmikor a csicsókát Oroszországban termesztették, világossá vált, hogy a kultúra rendkívül fagyálló. A fagyasztott zöld hajtások ellenállnak a nulla alatti hőmérsékletnek, és az érett gumók sikeresen áttelelhetnek az ágyásokban –40 ° C -ig. Igaz, ehhez a gerinceket megbízhatóan hóval kell borítani. De még ilyen egyedi tulajdonságokkal is szükség van az őszi ásásra.

Az élelmiszerekhez és tavasszal ültetésre szánt gumókat az alagsorban tárolják, a burgonyával együtt. Akár több hónapig is kis mennyiségű csicsóka tárolható a hűtőszekrényben, a zöldséges rekeszben.

A termés egy részét azonban a talajban lehet hagyni annak érdekében, hogy tavasszal feltárják az összes hasznos tulajdonságot maradéktalanul megőrző gumókat. Itt nem szabad habozni. A melegség első jelére a gumók rügyei felébrednek és növekednek. A talajból történő betakarításkor fontos, hogy még a legkisebb csomókat is kitermeljük, különben a csicsóka növény bosszantó gyomgá válik.

Csicsóka az országban – videó

Previous Post
Elegáns, jóképű plectranthus: gyakori típusok az otthoni termesztéshez
Next Post
Απλή φροντίδα shefflera στο σπίτι
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org