15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Zellerlevél magvakból való termesztés – szabályok és ajánlások

levélzeller

A zellerlevél magvakból való termesztés fáradságos folyamat. Annak ellenére, hogy a kultúra ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek, és nyílt terepen is nőhet, szigorúan be kell tartani a gondozására vonatkozó szabályokat. A növények szaporításának fő módja a magvak, amelyeket speciális üzletekben lehet megvásárolni. Különösen fontos a leveles fajták jóllétének figyelemmel kísérése, mivel a fogva tartási feltételek változása befolyásolja a növényzet állapotát. Ha helyesen termesztik a termést, természetes ízesítőként használható a diétás ételek és a hagyományos orvoslás elkészítése során..

A magvak kiválasztása és előkészítése

zeller mag

A zeller otthon könnyen termeszthető. A magvak az ültetési anyagok – vásárláskor fontos figyelni az életkorukra. Ha meghaladja a 2 évet, a zeller nem nő jól, és nem hozhat termést. Ennek a kultúrának a termesztése szükségszerűen magába foglalja a palánták előkészítését. A korai fajtákat (Kartuli) közvetlenül nyílt talajba lehet vetni, de tápközegben és későn (Zakhar levélzeller) termesztve a magok nem hajtanak ki.

érett zeller mag

Annak ellenére, hogy a magok azonnal csírázhatnak nyílt terepen, a szakértők azt javasolják, hogy a levélzeller minden fajtáját palántákon keresztül termesszék.

A levélzeller mezőgazdasági technológiájában többféle módon lehet növelni a vetőmag csírázási arányát. Az első az, hogy egy napig áztassa őket meleg vízben, ami miatt a vegetációs folyamatok aktiválódnak. Javasoljuk továbbá, hogy az ültetési anyagot vetés előtt 15 perccel öblítse le forró vízben, majd szárítsa meg. A legnehezebb és egyben leghatékonyabb módszer azonban a zellermag rétegződése. Ehhez először egy hétig nedves környezetben és szobahőmérsékleten kell tartani őket, majd 2 hétig a hűtőszekrényben kell tartani. Tehát a növények gyorsan alkalmazkodnak a vetés után..

Zeller palánták termesztése

zeller magvak palántái

A leveles zeller magas hozamának eléréséhez megfelelő palántaneveléssel kell kezdeni. Nagy dobozokba vagy edényekbe helyezhető, és száraz és meleg helyen hagyható. A főzés megkezdésének legjobb ideje a tavasz első napja. Amikor a külső hőmérséklet a nap bármely szakában állandóan meleg, a növények elég erősek lesznek ahhoz, hogy nyílt talajba ültessék őket..

levélzeller magvak vetése

A vetőmag előkészítése a nyílt talajban történő vetéshez több szakaszból áll:

  • március elején a levélzellert csemetékbe vagy dobozokba vetik a palánták számára, megszórják kis mennyiségű tőzeggel, és 20 fokos hőmérsékleten hagyják;
  • palánták csírázásakor – néhány fokkal csökkentse a hőmérsékletet;
  • az első igazi levelek megjelenésekor levélzellert szednek – a gyökér kis részét lecsípik, ezáltal javítva a gyökérzet kialakulását;
  • ha kész, a palántákat nyílt talajba ültetik.

A növény a termékeny, tápláló talajt, a kellően nedves és megvilágított területeket kedveli. A zellerlevél magvakból való termesztéshez a talajt saját maga készítheti el, ha a humuszt vagy a tőzeget gyeppel egyenlő arányban keveri össze. A szedés után a fiatal növények szobahőmérsékleten maradnak – alkalmazkodniuk kell és erősödniük kell, mielőtt nyílt terepen ültetik őket.

Zellerlevél magvakból termesztve és palántákat gondozva

palánták szedése

Zellerlevél magvakból történő termesztéskor meg kell értenie, hogy az ültetési anyagok egy része nem fog kihajtani. Egyes magvak sérültek vagy gyengék lehetnek, és el kell távolítani őket..

A fiatal növények gondozása több szakaszból áll:

  • a hőmérsékletnek és a megvilágításnak való megfelelés;
  • növények öntözése;
  • megtermékenyítés.

A szedés után jobb, ha több napig elrejti a csemete edényeket a közvetlen napfénytől. Ezután szobahőmérsékleten tarthatók, anélkül, hogy félnének a túlzott megvilágítástól. Ezenkívül néhány héttel az ültetés előtt a palánták elkezdhetnek alkalmazkodni a környezeti hőmérséklethez. Ehhez elkezdik kivinni az utcára, először rövid időre és csak jó időben hagyják el. A jövőben a növény tökéletesen tolerálja a szélsőséges hőmérsékleteket, és ellenáll a hideg pattanásoknak -5 ° C -ig.

A palánták gondozásának fontos lépése az öntözés. A palántákat állandóan nedves talajban kell tartani, mivel nem tolerálják jól az aszályt, és elpusztulhatnak. Gyenge gyökérzetük miatt azonban nem bírják a közvetlen öntözést. A vizet a tartályban hagyhatja, majd a talaj folyamatosan és egyenletesen hidratált lesz. Vannak, akik egyszerűen fecskendővel öntözik a palántákat, próbálva nem elosztani a vizet a gyökereknek..

10 nappal a szedés után trágyázhatja a palántákat. Jobb, ha kereskedelmi termékeket választanak foszfátok alapján – ezek szükségesek a növények zöld tömegének kialakításához. Ezeket a gyógyszereket por vagy granulátum formájában, valamint spray formájában is értékesítik. Választhat olyan komplex műtrágyát is, amely kifejezetten a zeller számára alkalmas..

A zeller szedése során gondoskodni kell arról, hogy a központi vese ne maradjon a talajban. A levelek növekedési pontjának is nevezik: ha rejtve marad, a növény többé nem képez hajtásokat..

Kültéri ültetés és növényápolás

zeller palánták ültetése nyílt talajra

A zellerlevelet nyílt talajra csak akkor lehet ültetni, ha 4–6 valódi levél nem jelenik meg a növényen. Ezenkívül a külső levegő hőmérsékletének éjjel -nappal fagypont felett kell maradnia. Az eljárást előzetesen május közepén hajtják végre..

A levélzeller olyan növény, amelyhez fontos a megfelelő szomszédok kiválasztása. Egyes növények gátolhatják a zöldek növekedését. A többi növény semleges, vagy felgyorsítja a zöld tömeg növekedését és fejlődését.

Számos javaslat létezik a zeller mellé ültetésére, hogy a lehető legnagyobb terjedelmű és egészséges legyen.

  • kukorica, burgonya, sárgarépa, petrezselyem nemkívánatos szomszédok, mert jelenlétükben a növény kicsi és instabil marad;
  • bab, paradicsom, spenót, uborka, cékla és különféle zöldek a legjobb megoldás;
  • a fehér káposzta a legjobb megoldás: provokálja a zeller zöld tömegének növekedését és fejlődését, és jelenléte elűzi a kártevőket.

A levélzeller hajtásának üteme eltérő lehet. Tehát a Parus fajta már a csírázás után 40-45 nappal használható. A zeller Bordeaux-t csak 70 nappal az első hajtások kialakulása után lehet betakarítani, ez a szezon közepéhez tartozik. Vannak azonban későn érő fajták is, amelyek betakarítására legalább 90 napot kell várni. Ezt a tényezőt figyelembe kell venni az ültetési anyag kiválasztásakor..

levélzeller ápolás

A levélzeller gondozása magában foglalja a rendszeres öntözést és gyomlálást. A vegetációs időszak során kétszer kell a növényeket foszfát-kálium műtrágyákkal kezelni. Növelik a növények ellenállását és hozamát, valamint megvédik őket számos betegségtől és kártevőtől. A gyógyszert először 2 héttel a palánták nyílt talajba ültetése után alkalmazzák, a második – további 3 hét után.

zeller betakarítása

Annak ellenére, hogy a zeller termesztése állandó részvételt igényel, még egy kezdő is megbirkózik ezzel a folyamattal. A legfontosabb dolog a megfelelő fajta kiválasztása, hogy megfeleljen a követelményeknek és megfeleljen az éghajlati viszonyoknak. Ajánlott friss fűszernövényeket hozzáadni a salátákhoz, valamint a meleg ételekhez..

Zellerlevél előkészítés és vetés – videó

Previous Post
Ismerkedés a gabonafélékkel
Next Post
Πώς αναπαράγεται το barberry;