15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Πώς να κλαδέψετε μια στήλη μηλιάς – χρονοδιάγραμμα και κλάδεμα

Πείτε μου πώς να κόψω μια στήλη μηλιάς και πότε είναι καλύτερο να το κάνω; Πέρυσι, φυτέψαμε πολλά σπορόφυτα το φθινόπωρο, τίποτα δεν κόπηκε. Πρέπει να τα κόψω την άνοιξη; Ο πωλητής είπε ότι αυτή η μηλιά σχηματίζεται από μόνη της.

πώς να κλαδέψετε μια στήλη μηλιάς Οι μηλιές είναι μία από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες στους κήπους, γιατί όλοι λατρεύουν να γλεντούν με τα ζουμερά και γλυκά φρούτα τους. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να καλλιεργηθεί ένας οπωρώνας μήλου. Ένα ενήλικο δέντρο μεγαλώνει ένα μεγάλο στέμμα και καταλαμβάνει πολύ χώρο σε μικρές περιοχές. Αλλά εάν είστε αρκετά τυχεροί για να πάρετε ένα δενδρύλλιο από μια στήλη μηλιάς, μην διστάσετε να αγοράσετε πολλά ταυτόχρονα. Οι λεπτές μηλιές μεγαλώνουν πραγματικά με τη μορφή στήλης, δεν απαιτούν πολύ χώρο, επιπλέον, θα σας ευχαριστήσουν με μια πλούσια συγκομιδή. Υπάρχει μια άποψη ότι δεν χρειάζονται απολύτως κούρεμα λόγω του φυσικού σχηματισμού του στέμματος. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι αλήθεια, αλλά για να διατηρήσετε το φυσικό του σχήμα, θα πρέπει να ξέρετε πώς να κλαδεύετε μια στήλη μηλιάς. Το τακτικό κλάδεμα θα εμποδίσει το δέντρο σας να γίνει εκτεταμένο εάν παγώσει η κορυφή. Θα βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση της καρποφορίας για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση..

Πότε πρέπει να κόψετε κολόνες μήλων

περικοπή χρονισμού Πρέπει να καθοριστεί ο χρόνος του κύριου κλάδεματος ενός δέντρου, εστιάζοντας στην ποικιλία του:

  • Οι πρώτες ώριμες μηλιές κόβονται καλύτερα το φθινόπωρο, μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη του παγετού.
  • μεσαίες και όψιμες ποικιλίες – την άνοιξη, πριν από την έναρξη της ροής του χυμού.

Επιπλέον, το καλοκαίρι θα είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το δέντρο και να αφαιρέσετε τη νεαρή ανάπτυξη στον κορμό, εάν αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καρποφόρο. Και πριν από το χειμώνα, είναι σκόπιμο να καθαρίσετε τις στήλες μήλων από σπασμένα και άρρωστα κλαδιά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τύπου καλλιέργειας είναι ότι ο κορυφαίος οφθαλμός είναι «υπεύθυνος» για το σχήμα του. Είναι η πιο σημαντική και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Εάν η άκρη αναπτύσσεται φυσικά, τότε τα πλευρικά κλαδιά θα είναι κοντά, διατηρώντας το σχήμα τους. Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να αραιώσετε απλά το στέμμα για να αποφύγετε την πάχυνση και να αφαιρέσετε την υπερβολική ανάπτυξη και τις κορυφές..

Πώς να κλαδέψετε μια στήλη μηλιάς

κολωνικές μηλιέςΣτο έδαφος της πατρίδας μας, οι μηλοειδείς μηλιές συχνά δεν αντέχουν στο χειμώνα. Ως αποτέλεσμα, οι κορυφαίοι οφθαλμοί παγώνουν, γεγονός που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη πλευρικών κλάδων σε μήκος. Σε αυτή την περίπτωση, το αρμόδιο κλάδεμα είναι απλώς απαραίτητο, διαφορετικά, με την πάροδο του χρόνου, η μηλιά θα μετατραπεί σε απλωμένο δέντρο..

Η ποικιλία έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό και ήταν αυτή που καθόρισε τη φύση του κλάδεματος της στήλης της μηλιάς. Τα κλαδιά του, τοποθετημένα προς τα πάνω (κάθετα), δίνουν πολύ καλή ανάπτυξη. Ενώ οι βλαστοί που αναπτύσσονται οριζόντια δίνουν πολλές ωοθήκες, αλλά δεν διαφέρουν σε ειδική ανάπτυξη.σχέδιο κοπής

Με βάση αυτό, η μηλοειδής μηλιά θα πρέπει να κοπεί σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

  1. Στο πρώτο έτος της ζωής, το δενδρύλλιο θα δώσει πλευρικά κλαδιά. Χωρίς να αγγίξετε τον κεντρικό βλαστό, πρέπει να συντομεύσετε την ανάπτυξη ενός έτους σε δύο οφθαλμούς. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά πλευρικά κλαδιά, μπορείτε να αφαιρέσετε μερικά, αφήνοντας 4-5 κομμάτια ομοιόμορφα τοποθετημένα γύρω από το στέλεχος.
  2. Για δεύτερη χρονιά, τα εγκαταλελειμμένα υποκαταστήματα θα δώσουν νέους πλευρικούς κλάδους. Από αυτούς, μόνο οι βλαστοί που μεγαλώνουν προς τα πάνω (όσο το δυνατόν πιο κάθετα) υπόκεινται σε κλάδεμα. Πρέπει να συντομευθούν σε 2 μπουμπούκια. Τα κλαδιά, που βρίσκονται οριζόντια, αφήνονται εντελώς. Είναι πάνω τους ότι θα υπάρξει καρποφορία την επόμενη σεζόν..
  3. Μέχρι το τέλος του τρίτου έτους της ζωής, το κλαδί που έχει καρποφορήσει πρέπει να κοπεί εντελώς. Για αντικατάσταση, σχηματίζεται ξανά ένα ζευγάρι βλαστών στο κλαδί που συντομεύτηκε την προηγούμενη σεζόν. Η αρχή είναι παρόμοια: ο κλάδος που μεγαλώνει προς τα κάτω παραμένει άθικτος και ο κάθετος βλαστός συντομεύεται σε 2 οφθαλμούς.
  4. Στην τέταρτη σεζόν, το κλάδεμα πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο..
  5. Στο 5ο έτος της ζωής, αυτό το κλαδί φρούτων πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς κόβοντας σε δακτύλιο..

Έτσι, με το σωστό κλάδεμα της μηλιάς, κάθε 5 χρόνια αναζωογονείται αφαιρώντας παλιούς πλευρικούς βλαστούς. Η νεαρή ανάπτυξη σχηματίζεται με παρόμοιο τρόπο. Με σωστή φροντίδα, το δέντρο θα ευχαριστηθεί με μια συγκομιδή έως 20 ετών, μετά από την οποία μπορεί να αναζωογονηθεί τελείως κόβοντας σύντομα τον κορμό.

Εαρινό κλάδεμα μιας στήλης μηλιάς – βίντεο

Previous Post
Milyen műtrágyákat lehet használni az orchideákhoz?
Next Post
Πολλαπλασιασμός φραγκοστάφυλου στη χώρα