15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Miért lett a baskír szépségű almafa a legnépszerűbb a középső sávban

almafa baskír szépség Az ápolásban szerény, fagyálló almafa A baskír szépség méltó helyet foglal el a közép-oroszországi termesztésre alkalmas gyümölcsnövények listájában. A fajta szerepel az állami nyilvántartásban, házi és ipari tenyésztésre, szelekciós munkára használják.

Ahol az almafa nő Baskír szépség: eredet

almafa baskír szépség A fajta története elképesztő, és azt állítja, hogy helyi legenda. Pompás kert egy birtokon, a Belaya folyó partján, a Maiden Hill -en (ma Kushnarenkovo ​​falu, Bashkortostan) a 19. század elején. összetörte Szergej Evgenievich Topornin. Nem tudni, milyen fákat ültetett a nyugdíjas kapitány, és hová vitte az ültetési anyagot..

De mióta a birtok és a kert napjai romba dőltek. Az új tulajdonos, I. M. Gribushin kereskedő vállalta ezek helyreállítását. Ehhez a lelkes kertész 1866 -ban akár 300 palántát vásárolt a falubeliektől. Pontosan melyik pillanatban jelentek meg itt a gyönyörű almafák, a történelem hallgat. Talán ez az utolsó tulajdonos szelektáló munkájának eredménye, vagy a fák régóta nőnek a helyi kertekben.

De 1928 -ban felfedezték és leírták őket Strelyaev alelnök és RI Bolotina – a Bashnarkomzem állomás munkatársai, amely a forradalom után a birtok helyén volt. Később a támogató-pomológiai központ nagy tenyésztőközponttá vált az Urálban. Ma a Baskír Mezőgazdasági Kutatóintézet. Ezek a tudósok adták a nevet a szép baskír almafajtának. De az emberek körében a női változat jobban gyökeret vert, jobban összhangban van a fa nevével.

1938 óta állami tesztelés alatt áll. 1947 -ben régiónként bekerült az állami nyilvántartásba.:

 • Északnyugat – Volgograd régió;
 • Srednevolzhsky – Tatarstan;
 • Uralsky – Bashkortostan, Orenburg régió.

De ezeket az almafákat megtalálhatja a Moszkva, Szamara, Vologda régiók, a Mari Köztársaság és a középső sáv más régióiban..

Baškortosztán területén a Bashkirskaya Krasavitsa fajta almafa az almaültetvények több mint 25% -át foglalja el.

Főbb jellemzők

édes lédús gyümölcsökA baskír szépségű almafa fő előnye a magas fagyállóság. A fa túléli, vagy gyorsan helyreáll, még a hideg, téli -35-38 ° C -os hőmérsékletek után is, és a virágok megőrzik gyümölcsösségüket az ismétlődő tavaszi fagyok idején..

1. táblázat: A fa jellemzői

Név Lehetőségek jegyzet
Magasság Közepes.
Magasság 5-6 m. 4-5 m helyes és időben történő metszéssel.
korona Terjedt, sűrű, gömb alakú. Az ágak a törzshöz képest majdnem 90 ° -ban nőnek, ami megakadályozza, hogy nagy betakarítás mellett letörjenek.
Levelek Közepes, hosszúkás-elliptikus, hegyes szélekkel és fogazott oldalakkal. Egészséges fán, sötétzöld, fröccsenés nélkül.
A termés kezdete 6 év. Évente.

A középső sávban a virágzás május végén kezdődik, a gyümölcsök augusztus végére érnek, hideg nyárral – szeptemberben. A sűrű héj miatt az alma szállítás közben nem sérül meg, és legfeljebb 130 napig tárolható.az almafajták összehasonlítása

2. táblázat: A gyümölcsök tulajdonságai

Lehetőségek Jellegzetes jegyzet
A méret Átlagos 88-107 g
A nyomtatvány Lekerekített-kúpos, hosszúkás-kúpos Helyes
Szín Világos piros csíkokkal és vonásokkal Változások az érés során, a legtöbb gyümölcsben
Pép Lédús, sűrű, zöldes Kisebb, jól látható szubkután pontok vannak jelen
Bőr Durva, sűrű Viasz bevonattal
Íz Édes-savanyú Fűszeres halvány illat

Az almafa termése még a modern fajtákkal összehasonlítva is magas. A termés kezdetén 50-60 kg gyümölcsöt termel. Idővel a szám 70-120 kg-ra nő. Ipari méretekben akár 140-257 c / ha-t is eltávolítanak.

A Gossort katalógus szerint a baskír szépség részben öntermékeny fa. A keresztporzáshoz, valamint a gyümölcsök és a termés jellemzőinek javításához a Seanets Titovki, Antonovka fajtákat használják.

Az alma magas tápértékkel rendelkezik, 100 g -onként:

 • P -hatóanyagok – 127 mg;
 • C -vitamin – 11,5 mg;
 • fruktóz – 12,2%;
 • savak – 0,52%.

A gyümölcsök univerzálisak az alkalmazás szempontjából. Alkalmas üres készítményekhez, tároláshoz, bébiételekhez. A kóstolási pontszámok szerint 4,5-4,6 pontot kapott az 5-ből.

Növekvő funkciók

almafa bőségesen hordja a baskír szépségetAhhoz, hogy magas hozamot kapjunk a baskír szépségű almafából, fontos a megfelelő ültetés és gondozás.

A növekedés helyének szerénysége ellenére a fa nem szereti:

 1. Kimerült talaj – a gyümölcs zúzódásának elkerülése érdekében a jövőben gyakran megtermékenyítik.
 2. Vizes élőhelyek – vízelvezetést biztosítanak.
 3. Skoznyakov – rendezzen gátakat a sövények és más fák ültetésével.
 4. A talajvíz közelsége – megakadályozza az erős gyökerek kialakulását.

Az ültetést kora tavasszal végzik, mivel az őszi almafának nincs ideje gyökeret verni, és nem tolerálja a telet..

Helyezze a palántákat 4 m távolságra:

 • készítsen elő egy gödröt, amelynek átmérője 70-80 cm, mélysége 60 cm;
 • adjon az aljához talaj és szulfát (55 g), szuperfoszfát (70 g) kálium keverékét;
 • helyezze a palántát úgy, hogy a gyökérnyak 5-7 cm -rel a felszín felett legyen;
 • fedje le a gyökereket talajjal, ne törje össze;
 • szobahőmérsékletű vízzel öntözzük.

Enyhüléskor a jövőben talajt adnak hozzá. Annak érdekében, hogy megvédje a törékeny fát a széltől, egy tartóhoz van kötve.

A szállított tápanyagok egy év múlva kimerülnek, tehát a jövőben:

 • tavasszal karbamid oldatot vezetnek be – 2 evőkanál. l. 10 liter vízhez;
 • nyár elején – komplex műtrágyák;
 • ősszel – kálium -foszfor készítmények (egyenként 350 g).

A jövőben, a termés kezdetén, az almafát évente 4 alkalommal etetik, korábban vízzel öntözik. Az ellátás komplexuma magában foglalja a gyomok rendszeres eltávolítását és a talaj fellazítását is..

A korona 2 évre történő kialakításához metszést végeznek. 5 fő ág maradt, amelyek 30 cm távolságban helyezkednek el, a szárnak magasabbnak kell lennie, mint a többi folyamat. A jövőben a szárított, beteg, felesleges hajtásokat évente eltávolítják. Kívánt esetben rövidítse le a felfelé növő ágakat, hogy hozzáférést biztosítson a betakarításhoz.

A fa ellenáll a szárazságnak, de még mindig rendszeres öntözést igényel, mivel nedvesség hiányában a gyümölcsök idő előtti lehullása figyelhető meg. A felnőtt almafákat havonta öntözik, eső hiányában megduplázzák a gyakoriságot.

Ellenállás a körülményeknek, kártevőknek, betegségeknek

a fajta ellenálló képessége a betegségekkel és kártevőkkel szembenA kertészek leírása és fotói szerint a baskír szépségű almafa néha súlyos fagyoktól szenved. De leginkább a fiatal hajtások sérülnek. A fa gyorsan helyreáll, és már a termést is meghozza ugyanebben az évben.

A fagyállóság miatt nem igényel további menedéket a téli időszakban, de biztonsági okokból ajánlatos a törzset borítani lucfenyőágakkal vagy szigeteléssel.

A téli és tavaszi égési sérülések elleni védelem érdekében a törzset mészhabarccsal fehérre meszelik, ami a rágcsálókat is elriasztja.

A fajtát viszonylag ellenállónak tekintik a kártevőkkel szemben. Az almamoly nagy veszélyt jelent a szülésre..

Ennek leküzdésére alkalmazza az utasításokat:

 • “Kemifos”;
 • “Fastak”;
 • “A helyszínen”.

Gyengén fogékony gombás betegségekre. Néha a varasodás vagy a fekete láb elváltozásai esetén fordulnak elő. Ebben az esetben rovarölő szerekkel permeteznek: “Skor”, “Antracol”, “Topsin”.

Alfajok és szaporodás

A baskír szépségű almafa ideális tulajdonságait a tenyésztők használják a fajta javítására. Tehát alfajokat tenyésztettek:

 1. Őszi – átkelés Welsey -vel. Gyümölcsök később, nagyobb gyümölcsök, rövid fa.
 2. Korai – törpeállományra oltva. Augusztus elején érik, kompakt korona.

Otthon dugványokkal, ágak ásásával, gyökérhajtásokkal szaporíthatja a fajtát.

Almafa virágzik Baskír szépség – videó

Previous Post
Fotó, amely leírja az otthoni adenium típusait és fajtáit
Next Post
Πώς να προσδιορίσετε τα νιτρικά άλατα στο καρπούζι;