15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kitaláljuk, milyen zöldeket lehet ültetni a tél előtt, és kezdjük el az üzletet

milyen zöldeket lehet ültetni tél előtt Igazán dicséretes a veteményeskert, amelyen kapor, petrezselyem, retek, cékla, burgonya és sárgarépa nő. És milyen zöldeket lehet ültetni tél előtt, hogy a tavasz elején értékes termékek kerüljenek az asztalra. A legtöbb nyári lakos késő ősszel csak a téli fokhagymával foglalkozik. A többi növényt tavasszal vetik. Valóban, ebben az időben a föld eléggé felmelegedett, és a fülledt nyár nincs messze. Az egyetlen hátrány az, hogy sokáig kell várni a kívánt termésre. Kiderült, hogy a tavaszi gazdálkodásnak van egy nagyszerű alternatívája, amelyet érdemes belevágni..

A zöldségfélék őszi ültetésének előnyei és hátrányai

a zöldségek és gyógynövények ősszel történő ültetésének előnyei A korai aratás érdekében a kertészek új megközelítést fedeztek fel az üzleti életben. Azt kutatták, hogy milyen zöldeket lehet ültetni tél előtt, és pozitív eredményeket észleltek..zöldségágyások kora tavasszal

Az őszi növények ültetésének számos előnye van:

 • a termények korai betakarítása;
 • mag keményedése;
 • a családi költségvetés és idő megtakarítása (zöldségek és gyógynövények vásárlása a piacról);
 • a gyümölcsök nagyobbak és a lombozat lédúsabb;
 • a csírák korai megjelenése megvédi a növényeket a még szunnyadó kártevőktől;
 • kevesebb energiát fordítanak a tavaszi munkákra.

répaágyDe hogy őszinte legyek, jegyezzük meg az őszi mezőgazdasági technológia néhány hátrányát. Sajnos a fiatal palánták tavaszi fagyoktól szenvedhetnek. Néha az ősszel ültetett növények kidobják a nyilat, és nem hoznak gyümölcsöt, csak magokat. Egyes növények elveszítik normál termésüket, és nem alkalmasak hosszú távú tárolásra. Ennek ellenére a vágy, hogy kora tavasszal friss fűszernövények kerüljenek az asztalra, minden hátrányt felülmúl. Ezért a kezdő kertészeket érdekli, mit lehet ültetni a télre, és hogyan kell helyesen csinálni. Először is megismerjük a kerti munkák általános elveit, majd részletesebben elemezzük az ültetés folyamatát..

A szabályok szerint dolgozni

ágyak előkészítéseMinden esetre részletes utasítások vannak, ezek nélkül nem fog sikerülni. Mielőtt folytatná az őszi ültetést, meg kell értenie az egész folyamat lényegét..

Több szabályt tartalmaz:

 • megfelelő hely kiválasztása;
 • a zöldségek vetésének és ültetésének időzítése;
 • helyszín előkészítése;
 • megfelelő ültetési anyag;
 • további menedéket.

őszi mezőgazdasági technológiaEzenkívül egyes gazdák nemcsak az őszi gazdálkodást gyakorolják. Néha még januárban is vetik a növényeket, hogy a novemberi meleg ne provokálja az ültetési anyag csírázását..

A növények fagy elleni védelme érdekében a lyukakat sok talajjal kell megszórni..

Kerti ágy előkészítése

az ágyak előkészítéseMielőtt kiválasztaná, hogy mit kell vetni a kertben a tél előtt, elő kell készítenie a helyszínt kiváló minőségben. Jó, ha hegyen van. Ellenkező esetben készítsen mesterséges “töltést”. Ennek köszönhetően a magok nem lesznek nedvesek és megőrzik tulajdonságaikat. A kerti ágyat közvetlenül a betakarítás után, körülbelül 1,5 hónappal a vetés előtt készítik el. Jól ásnak, és eltávolítják a gyomok rizómáját.

Mivel az ültetésre szánt talajnak lazának kell lennie, az agyagos talajt előzetesen meg kell trágyázni:

 • humusz;
 • fa hamu;
 • tőzeg;
 • ásványi anyagok, amelyek nem tartalmaznak nitrogént.

Felső öltözködés nélkül a hideg évszak nehéz talaja még sűrűbbé válik, ami megnehezíti a növények csírázását. Mész hozzáadásával csökkentik a talaj savasságát. A felületet gereblyével óvatosan kiegyenlítik.

Ha az ültetést vagy a vetést az első fagy után tervezik, lyukakat készítenek a kertben. Annak érdekében, hogy a csapadék ne mossa ki őket, fedje le fóliával.

Mindennek megvan a maga ideje

ültetési dátumok a tél előttA siker fontos tényezője az ültetés optimális időzítése. A lényeg az, hogy várjon a stabil hideg levegő hőmérsékletére. Végül is a hő és a páratartalom serkenti a zöldségek és gyógynövények növekedését. Ennek eredményeként meghalhatnak. A lakóhely régiója befolyásolja az őszi ültetés idejét. Például a leningrádi régióban 2 héttel korábban kezdődik, mint a moszkvai régióban. A déliek pedig sokkal később fognak hozzá az üzlethez. A -2 és + 3 ° C közötti optimális hőmérsékleti értékek útmutatóként szolgálnak..

Az ültetési anyag kiválasztása

minőségi magvak kiválasztásaA népi bölcsesség azt mondja: “Minden, ami csillog, nem arany.” Ezért nagyon fontos kitalálni, hogy milyen magokat ültetnek a kertbe tél előtt..

Számos tereptárgy létezik:

 • télálló;
 • ellenáll a lövésnek;
 • bevont szemcsék.

Ezenkívül valamivel több ültetési anyagra lesz szükség, mint tavasszal. Néha a szemek meghalnak vagy rothadnak a túlzott nedvességtől. A csomagok általában feltüntetik a termék súlyát és a feltételeket.

A tavaszi ültetéssel ellentétben a magokat nem áztatják előre. Minden szükséges folyamat közvetlenül a kertben történik.

Milyen zöldeket lehet ültetni télen: tanácsok a tapasztalt kertészektől

petrezselyem tavaszi hajtásaiA legtöbb nyári lakos megpróbálja felhalmozni a friss fűszereket az egész szezonra. Ezért ősszel vetik őket. Ez a technológia megkeményíti és megszabadítja a növényt számos fertőzéstől. Kora tavasszal pedig friss vitamincsokrok jelennek meg az asztalon. A kezdő kertészek számára azonban fontos, hogy tudják, milyen zöldeket lehet ültetni tél előtt, és tavasszal bőséges termést gyűjteni..

A középső sáv területén az ilyen fűszeres növények sikeresen tolerálják a hideget:

 • Kapor;
 • petrezselyem;
 • saláta;
 • sóska;
 • koriander.

A hozam közvetlenül függ az ültetési anyag kiválasztásától. Különösen alkalmasak azok a növények, amelyek ellenállnak a vadászatnak. Ezenkívül intenzíven kell fejlődniük, és a korai érésű növények közé tartoznak. A kapor példájaként elemezzük a zöldek őszi ültetésének folyamatát.

Csípős fűszernövény, finom aromával

kapor hajtAmikor felmerül a kérdés, hogy mit ültessünk a kertbe tél előtt, akkor a kapor kap elsőbbséget.

Hidegálló fajtákat használnak üzleti célokra:

 • “Aurora” (a zöldek 21 napon belül készen állnak a csírázás után);
 • “Korai csoda” (egy hónap alatt 30 cm magasra nő);
 • “Esernyő” (könnyen tolerálja a hőmérséklet változásait);
 • “Grenadier” (illatos lombozat 35 nap alatt kész).

Ezenkívül a szakértők későn érő fajtákat ültetnek, hogy a zöldek egész szezonban az asztalon legyenek. Ezek közé tartozik a “Salut”, “Buyan”, “Borey”. A kultúráknak van idejük erőt szerezni, mielőtt a korai érésű zöldek kidobják az “esernyőket”.

Kapor magÁltalában a kapor magjai + 3 ° C -on csíráznak. Ezért egyensúlyi állapotban, éjjel -3 ° C, nappal 0 ° C -on vetik őket. A szemeket legfeljebb 3 cm mély lyukakba eresztik, a sorokat körülbelül 20 cm távolságra helyezik el. A magokat homokkal keverik, és a kerti ágyon szórják szét. Felülről a helyet talajtakaró borítja.

Petrezselyem, saláta és spenót

milyen zöldeket lehet ültetni a téli saláta előttAki nem szereti a kapor illatát, az más növényeket is megnézhet. Például a híres petrezselyem + 2 ° C hőmérsékleten “életre kel”, és lombja csodával határos módon tolerálja a -9 ° C -os fagyokat. A zöldeket 1,5 cm mély lyukakba vetik. A távolság körülbelül 25 cm. 1,5 g mag szükséges 1 m² -enként.

Őszi vetésre alkalmas fajták:

 • “Őszirózsa”;
 • “Szellő”;
 • “Rendes lap”;
 • Esmeralda.

A finom zöldség kedvelői tél előtt salátát ültetnek, amely május végén érik a kertben. Magjai nagyon hidegek. A tenyészetet stabil hőmérsékleten, -2 és + 2 ° C között vetik. A szemeket 2 cm mély barázdákba fektetik. A köztük lévő rés 40 cm.

A leggyakrabban használt fajták a következők:

 • “Vitamin”;
 • “Szonáta”;
 • “Rapszódia”;
 • “Fesztivál”.

spenótSokan meglepődnek, hogy a spenótot a tél előtt a kertben is el lehet ültetni. Szeptember végén vagy december elején (az éghajlati viszonyoktól függően) vetik. Az első lehetőség lehetővé teszi, hogy a növény levélrózsát képezzen, amely sikeresen áttelel egy hóréteg alatt. Tavasszal azonnal megnő, és 10-15 nap múlva friss spenót lombozat jelenik meg az asztalon. Amikor a növényt decemberben ültetik, a szemek kikelnek a hő beköszöntével és gyorsan fejlődnek. Ennek eredményeként a kertészek betakarítják a spenót korai terményeit, és élvezik annak finom ízét..

A korai zöldségek trendje

zöldségek őszi ültetéseA tavasz beköszöntével a kertészeknek sok munkájuk van. Annak érdekében, hogy energiájukat okosan használják fel, késő ősszel elvégzik a munka egy részét. Ennek köszönhetően a zöldségek korai betakarítása megtörténik. Részletesen megtudjuk, mit lehet ültetni tél előtt az Urálban és a középső szélességeken, kivéve a fokhagymát.

Sárgarépa

tél előtt sárgarépát vetniÉs milyen növényeket vetnek a tél előtt a külvárosokban? Hagyományosan a nyári lakosok sárgarépát ültetnek. A gyökérnövényt az ágyásokba vetik, így a magok száma közel 1,5 -szeresére nő. Homokkal vagy fűrészporral keverik össze, majd 15 cm mély lyukakba vetik, kora tavasszal a legerősebb példányok kikelnek a felszínre. A megvastagodott terményeket ritkítják, a növények között 5 cm -es réseket hagyva.

Cukorrépa

a cékla vetése tél előttValaki azt gondolhatja, lehetséges -e a répa ültetése tél előtt, és bőséges termést gyűjteni? A kertészek már régóta gyakorolják ezt a lehetőséget. A növény fagyálló és könnyen ápolható. Alapos talaj -előkészítés után a tenyészetet késő ősszel nyílt talajba vetik. Ha szükséges, az ágyakat lehullott levelekkel, szalmával vagy talajtakaróval borítják.

Retek

retek vetése tél előttEz a lédús és élénk zöldség általában megnyitja a tavaszi saláta szezont. Sajnos nem mindenki enged magának ilyen „luxust”. Lehet -e reteket ültetni tél előtt, hogy pénzt takarítsunk meg? Természetesen. A kultúrát magas fagyállóság jellemzi. Általában + 3 ° C hőmérsékleten vetik a lyukakba vagy ventilátoros módon. Szükség esetén az ágyakat lehullott levelekkel és szalmával szigetelik.

Borsó

tél előtt borsót vetniA növény a hőkedvelő növények közé tartozik. Ezért az északi régiókban a borsót nem vetik tél előtt. A déli régiók területén az eljárást további menedékkel gyakorolják. Az ültetés után az ágyásokat talajtakaróval kell védeni, hogy megvédje a borsót a hőmérsékletváltozástól. Tavasszal a menedéket eltávolítják, és szerves trágyázást vezetnek be. Az eredmény a korai betakarítás..

Milyen bölcsen jönnek létre azok a zöldek és zöldségek, amelyeket az ember eszik. Néhányan csak a meleg évszakban fejlődnek. Mások télen is kényelmesek. Kiderült, hogy késő ősszel petrezselymet, spenótot, kaprot és számos zöldséget lehet vetni. És nyár elején gyűjtsön bőséges termést. Ne hagyjuk ki az idei lehetőséget.

Videó tanácsadás – milyen zöldeket lehet ültetni tél előtt

Previous Post
Fotó, amely leírja az otthoni adenium típusait és fajtáit
Next Post
Πώς να προσδιορίσετε τα νιτρικά άλατα στο καρπούζι;