15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Eper Chamora Turusi – termesztési technikák és gondozási jellemzők

eper chamora turusi termesztési technikák A Chamora Turusi az egyik legnépszerűbb közepes késő nagy gyümölcsű eperfajta, amelyet a kertészek nagyra tartanak. A Chamora Turusi szamóca, amelynek termesztési technikája nagyon egyszerű, elterjedt az igénytelen gondozás, a fagyállóság és a számos betegség, a magas termés és a kiváló ízjellemzők miatt..

Chamora Turusi – fajtaleírás

sűrű lédús bogyó A Chamora Turushi egy hibrid, közepesen későn érő, nagy termésű eper, kiváló hozammal és aromával, Japánból származik..

Eper Chamora Turusi:

 • erős, erős és magas bokrokkal rendelkezik, buja és sűrű, sötétzöld lombozattal;
 • több sűrű antennát képez;
 • gyorsan alkalmazkodik a rövid nappali órákhoz;
 • erősen fagyálló, de nem tolerálja az aszályt;
 • ellenáll a lisztharmatnak, de további védelmet igényel a gombás betegségek ellen;
 • a gyümölcsök nagyok, kerekek vagy kúposak, gazdag élénk színűek, eper aromával;
 • a bogyók átlagos tömege 60-150 g;
 • etetés hiányában a bogyók tömege 25-30 g;
 • a termésmutatók eléri az 1,4-1,7 kg-ot bokronként;
 • termési időtartam – akár 7-12 év;
 • leggyakrabban a termés 6-7 évig tart, majd a bokrokat át kell ültetni az előkészített talajba;
 • az első gyümölcsök június második évtizedében érnek, a maximális hozamot a hónap végén lehet betakarítani.

eper betakarítás chamora turusiA Chamora Turusi eper termesztésének agrotechnikája nem bonyolult, de bizonyos jellemzőket figyelembe kell venni.

A leszállás sémája és időzítése

chamora turusi eper ültetéseA Chamora Turusi fajta szamócáját a személyes parcella nyílt részébe kell ültetni, amelyet napfény legalább napi 12 órán keresztül megvilágít. A szükséges világítás biztosítása érdekében az ágyakat észak -déli irányba ültetik. Nem szabad eperbokrokat ültetni árnyékos területekre – emiatt a bogyók mérete sokkal kisebb lesz.

A Chamora Turusi alapvető leszállási szabályai:

 1. Az eper ültetéséhez jobb lapos területeket választani, ahol korábban bab, fokhagyma, sárgarépa termett. A paradicsom, burgonya, uborka vagy káposzta utáni talajt alkalmatlannak tekintik.
 2. 4 héttel az ültetés előtt a talajt elő kell készíteni – meglazítani, eltávolítani a gyomokat, szerves vagy ásványi műtrágyákkal etetni.ágyak előkészítése eperhez
 3. Az eper palántákat tavasszal és ősszel is ültetik. A legmegfelelőbb időszakot április közepétől május közepéig tartják. Ősszel a Chamora Turusi -t szeptember első tíz napján ültetik..eper ültetése

A Chamora Turusi nagy, masszív cserjékkel rendelkezik, buja lombokkal, amelyek sok helyet igényelnek. Ezért a bokrokat legjobban legalább 40-60 cm távolságra ültetik.

Az eper ültetésének alapszabálya, hogy a telek egy négyzetméterén legfeljebb 3-4 bokrot kell ültetni.

A növény elültetéséhez ásson elég nagy lyukakat, hogy elférjenek az eper gyökerei. Ezt követően öntsön rájuk vizet, és tegyen belül egy csemetét, amelynek 4-5 zöld levele van. Az ujjaival enyhén nyomja meg a növény gyökereit, és szórja meg a talajt a tetején.eperágyak

Eper Chamora Turusi: termesztési technikák

eper chamora turusi termesztési technikákA szamóca termesztésének agrotechnikája A Chamora Turusi könnyű és egyszerű, így ez a fajta még a kezdő kertészek számára is kiváló. Annak ellenére, hogy sok betegséggel és kártevővel szemben ellenáll, a növény további védelmet igényel..

A Chamora Turusi eper termesztésekor különös figyelmet kell fordítani az időben történő etetésre, mivel a hozam szintje és a gyümölcsök mérete ettől függ..

Öntözési jellemzők

eper öntözéseAz eper Chamora Turusi a nedvességet kedvelő növények közé tartozik, amelyek nem tolerálják az aszályt. Öntözni kell legalább 3-4 naponta. A szükséges nedvesség hosszú távú fenntartása érdekében egy réteg fűrészport vagy más talajtakarót öntenek.

Az ültetés utáni első 15 napban a fiatal növényeket naponta kétszer kell öntözni, legalább 500 ml vizet öntve minden növényre.

öntözés eper öntözőkannaVirágzás előtt jobb csepegtető öntözést használni, ezt követően öntözőkanna öntözheti. Ezt úgy kell megtenni, hogy a talajt 20-23 cm mélyen megnedvesítsék..

Védelem betegségek és kártevők ellen

az eper betegség elleni védekezéseA Chamora Turusi szamóca termesztésének mezőgazdasági technológiájának megsértése esetén megnő a különböző betegségek fertőzésének veszélye és a kártevők megjelenése.

A szürke rothadás kialakulásával, amely sötétszürke foltokként nyilvánul meg a leveleken, jódoldatot használnak – 10 ml 20 liter vízre. Használhat száraz mustárpor oldatát is, amely 200 g termékből és 2 vödör vízből készül.

A vöröses vagy megsárgult eperlevelek verticillitis kialakulását jelzik. Ezzel a betegséggel a népi jogorvoslatok tehetetlenek, vegyszereket használnak – Benorad, Fundazol.

Eper etetése

száraz műtrágyák kijuttatásaA Chamora Turusi eper hozzáértő és időben történő etetése bőséges lédús, édes bogyós termést biztosít. Erre a célra nitrogéntartalmú műtrágyákat használnak – de minimális mennyiségben, mivel a rengeteg nitrogén felgyorsítja a zöld lombozat növekedését, de nem a bogyókat. A legjobb, ha természetes, szerves műtrágyákat használ az első zöld levelek megjelenése előtt..

Trágyázás:

 • tőzeg és humusz – 5-7 kg 1 méter földön;
 • humusz fahamuval – 2 vödör 1 méterenként;
 • nitroammofoska – 2 evőkanál vödör vízben, a levelek megjelenése után használják;
 • karbamid – 50 ml 1 liter vízhez.

Amikor a petefészkek megjelennek a bokrokon, kálium -nitráttal kell etetni őket. A munkaoldatot 2 evőkanálból és egy vödör tiszta vízből készítik.

Sópeter helyett fahamut használhat – hígítson 2 evőkanál terméket 1 liter vízben, hagyja állni 24 órán át, majd szűrje át a marórongyon, és használja az eper bokrok öntözésére.

eper öntözése tápoldattalA Chamora Turusi nagy termésű eper népszerű fajtája, nagy hozammal és jó ízléssel. Szerény termesztése és betegségekkel szembeni ellenállása miatt ez a fajta gazdag, bőséges termést ad még a kezdő kertészek számára is..

Nagy gyümölcsű eper Chamora Turusi, termesztési mezőgazdasági technológia – videó

Previous Post
A talaj fő típusai és jellemzőik részletesen
Next Post
Δίνουμε προτίμηση στην ποικιλία μήλων Krasa Sverdlovsk