15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Szokatlan fajta csípős paprika Ratunda, eredeti megjelenéssel paradicsomos sütőtök moldovai tenyésztőktől

csípős paprika ratunda A tenyésztők folyamatosan arra törekszenek, hogy meglepjék a kertészeket és a kertészeket újfajta zöldségek és gyümölcsök hibridjeivel, amelyek már régóta ismertek. Egy ilyen remekmű nevezhető Ratunda csípős paprikának, amelyet moldovai tudósok tenyésztettek. Ennek a paprikafajtának a gyümölcsei gyorsan kivívták a kertészek szeretetét húsosságuk, gyönyörű formájuk, élénk színük és kiváló ízük miatt..

A csípős paprika Ratunda fajta leírása

szokatlan csípős paprika ratunda A Ratunda szokatlan formájú és eredeti ízű paprika egész fajtájának neve. Gogoshara -nak is hívják, az angol változatban pedig tomat pepper, azaz paradicsompaprika vagy paradicsompaprika. A csoportba különböző fajták és hibridek tartoznak, amelyek színben (piros, sárga, zöld) és ízben különböznek egymástól. Az édes paprikát gyakrabban találják az akcióban. Akut Ratunda, vagy inkább félig éles, amint azt a csomagoláson magvak jelzik, sokkal ritkábban fordul elő.

A csípős paprika Ratunda a Gogoshara fajta közepesen korai alfajába tartozik. A gyümölcsök 110-115 nap alatt érnek. A bokor alulméretezett (magassága mindössze 50-60 cm), félig elterjedt, közepes lombozatú és erőteljes szárral, amely ellenáll a meglehetősen nagy, masszív gyümölcsöknek. A levelek közepes méretűek, hosszú levélnyélre helyezve. A virágok a hajtások között helyezkednek el.

szokatlan alakú fűszeres paprika ratundaA forró Ratunda paprika megkülönböztető jellemzője a gyümölcs lekerekített-lapított formája. A bordás bőr miatt kis tökre hasonlítanak, szeletekre határolva. A technikai érettség szakaszában sötétzöld színük van, a biológiai érettség szakaszában telített vörös színűek. A hüvely falai meglehetősen sűrűek, 6-10 mm vastagok. A szeptumoknak csípős ízük van. A pép gyengéd, lédús, enyhén kifejezett borsos aromával és pikáns csípősséggel.

Mivel a fajta termofil, orosz körülmények között kizárólag palántákkal ültetik üvegházakba. Az otthoni palántákhoz a magokat február-márciusban vetik, nyílt terepen május-júniusban ültetik. A betakarítás a nyár közepétől kora őszig (egész szeptemberben) történik, a termesztési régiótól függően.

A fajtát bőséges termés jellemzi, vastag héja miatt tökéletesen tolerálja a szállítást. Alkalmas egész konzervre és töltelékre. Minden hüvely átlagosan 90-130 gramm.

Forró paprika Ratunda: palánták termesztése

ratunda paprika magA Gogoshary a moldovai válogatás terméke, ezért a növény nagyon szereti a meleget, a sok napot, a termékeny földet, ami nagyon sok Moldovában és Ukrajna déli részén, de Oroszországban sokkal kevésbé. Az Orosz Föderáció középső övezetében történő termesztéshez üvegházra lesz szükség, és az északi régiókban ilyen borsot nagyon nehéz termeszteni..

A Ratunda pirospaprika otthoni termesztése a magvak ültetésével kezdődik a jövőbeni palánták számára. A magokat gyenge kálium -permanganát vagy gombaölő oldatban fertőtlenítik. Egyenként (maximum 2) ültetik műanyag vagy tőzegcsészékbe.elit ratunda paprika mag

A magvak ültetésekor kiszámítják, hogy az üvegházba történő ültetéskor a palánták 2 hónaposak.

A magokkal ellátott tartályt üveg borítja, meleg helyre helyezzük, ahol az átlagos hőmérséklet +20. Amint a hajtások megjelennek, a menedéket eltávolítják, és az edényeket közelebb helyezik a fényhez, lehetőleg a déli oldalon található ablakpárkányokra.

A palántáknak 14 órás nappali órára van szükségük, ezért speciális fitolampokra lesz szükség a kiegészítő világításhoz napfény hiányában..

növekvő palánták ratunda bors2 valódi levél megjelenése után az első növénytáplálás történik. 5 liter vízben oldjunk fel fél evőkanál szuperfoszfátot és fél teáskanál karbamidot. Minden palántához 100 ml oldat szükséges.

Ha a paprika merül, akkor az első etetést 10 nappal a transzplantációs eljárás után kell elvégezni.

paprika palánták etetéseEgy héttel a javasolt üvegházba vagy nyílt ágyba történő átültetés előtt a Ratunda palántákat ismét etetik. Egy teáskanál kálium -szulfátot és egy evőkanál szuperfoszfátot hígítunk 5 liter vízben. Minden csemete 150 ml oldatot igényel.

Transzplantáció és további gondozás

csípős paprika ratunda transzplantációra készenA Ratunda palántákat májusban vagy júniusban ültetik, a termőterülettől függően. Válasszon egy napsütéses helyet, huzat nélkül. A talajnak termékenynek kell lennie. Gogoshara esetében éles, semleges vagy enyhén lúgos talaj alkalmas, amelynek pH -ja 7-7,2. Tavasszal, még a palánták ültetése előtt, kálium-foszfát vegyületeket juttatnak a talajba négyzetméterenként 40 g mennyiségben és nitrogéntartalmú műtrágyákat (25 g / négyzetméter talaj). Nos, fűszeres Ratunda paprika nő répa, káposzta, uborka, sárgarépa után.

szabadtéri paprikaápolásA palántákat úgy ültetik, hogy a bokrok növekedése során ne zavarják egymást.

A kertészek az alábbi leszállási minták egyikét választják:

  1. Négysoros. 4 sorba ültetik őket. 30 cm -enként ásni lyukakat, mindegyikbe bokrot ültetni. A sorok közötti szélesség 40 cm, az ágyak között 60 cm.
  1. Kettős sor. 2 sort készítenek az ágyakon, 60 cm -enként ásnak lyukakat, 2 bokrot ültetnek a lyukba.

A Ratunda paprika bokrok esetében nem szükséges a szabványos ültetési mintákat használni. Jöhet a saját módja, a lényeg az, hogy négyzetméterenként legfeljebb 6 bokor legyen, és a sorok közötti távolság több mint 60 cm.

Gondozás és betakarítás

Ratunda paprika kültéri ápolása

Az ültetés után a Ratunda bors gondozást, etetést, öntözést, lazítást, gyomlálást igényel:

  1. A bokrokat meleg vízzel öntözzük egy hétig, a gyökér alatt. Ügyeljen arra, hogy a folyosókat és az utakat úgy tegye le, hogy a levegő megteljen nedvességgel, ez hasznos Gogoshar számára.
  2. Öntözés után a talajt óvatosan meglazítják, hogy ne sértse meg a gyökérzetet, és ne borítson szalmával, hogy megakadályozza a nedvesség elpárolgását..
  3. A Ratunda nem tolerálja a száraz éghajlatot, de nem szereti a túlzott nedvességet. A petefészkek, virágok, rügyek leesnek a paprika nedvességhiányától, a terméscsökkenéstől, valamint a víz elárasztásától, a gyökerek rothadnak és betegségek alakulnak ki.
  4. A bokrokat rendszeresen gyomlálják. Az első alkalommal 12 nappal a kiszállás után, majd szükség szerint.
  5. A rügyek kialakulása és a termés során a növényeket egy mullein oldattal táplálják (1 rész műtrágya 10 liter vízhez).
  6. Amikor megjelenik a bokor első ága, csípést végeznek, eltávolítva az alatta lévő hajtásokat.
  7. Páros hajtások kialakulása után a gyengéket eltávolítják, az erősebbet hagyják. Az első “királyi” virágot levágják. Ez elősegíti az új rügyek aktív kialakulását..

A növény a túlporzottak közé tartozik. Ha keserű, csípős paprikát termesztenek a közelben, akkor a beporzás után a Ratunda nagyon keserűvé válhat.

érett csípős paprika ratunda

A palánták tetejét elvékonyítják, hogy a gyümölcsök elegendő oxigént és napfényt kapjanak. A gyenge ágakat, rügyeket, virágokat és gyümölcsöket időben eltávolítják, hogy Ratunda ne pazarolja rájuk az energiát.

Augusztusban a bokrok tetejét megcsípik, így a növény leállítja a zöld tömeg növekedését, és minden erejét a virágzáshoz és a gyümölcsképzéshez irányítja.

Ha a Ratundát üvegházban termesztik, akkor a paprika virágzása során rendszeresen kinyitják szellőztetésre, és ezzel egyidejűleg segítik a növények beporzását..

A szüret júliusban érik, a termés szeptember elejéig tart. Az első gyümölcsöket akkor szedik, amikor még zöldek. Ez több erőt ad a növénynek a következő hüvelyek kialakításához. A későbbi betakarítást 7-10 naponként szüretelik.

Kártevők és betegségek elleni védekezés

A Ratunda átlagosan ellenáll a kártevőknek és betegségeknek. Ennek a fajnak a paprikája leggyakrabban rothadásban, gombákban, csigákban, levéltetvekben és a Colorado burgonyabogárban szenved. Betegségek esetén a paprikát hamuval, krétával, fokhagymás és hagymás infúzióval megszórjuk. A kártevők ellen forró paprikát és mustárt használnak. A növényeket szezononként háromszor rovarölő szerekkel kezelik.

Gogoshary csípős paprikát használnak frissen, pácolva, sütve, töltve, sülve. A durva bőr megpuhítása érdekében a gyümölcsöket néhány órán át meleg vízben, kevés szódával áztatjuk.

A Ratunda egy lédús, ízletes, szép és szokatlan bors, amely egyszerre néz ki, mint egy paradicsom és egy tök. Ennek a fajtának a magas hozama miatt vitaminokat tárolhat egész télre. És a gyenge, kis paprika nagyon alkalmas a szoba eredeti díszítésére..

Ratunda bors a kertjéből – videó

Previous Post
Miért sárgul az aglaonema, és hogyan lehet segíteni a növénynek?
Next Post
Για την καταπολέμηση της αρκούδας χρησιμοποιούμε λαϊκές θεραπείες