15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Megtanulni édes dinnyét termeszteni a szabadban és otthon

Dinnye termesztése nyílt kertben Közép- és Közép -Ázsia bennszülött lakója, a dinnye fokozatosan asszimilálja az északi területeket. A tenyésztők sikereinek köszönhetően a mézes gyümölcsök nemcsak az ország déli régióiban, hanem a középső sávban is termeszthetők. Sőt, a kiváló ízű gyümölcsök még az üvegházakban sem érnek, hanem a nyílt terepen és az erkélyen..

Természetesen a dinnye szeszélyesebb és igényesebb a tartási feltételek tekintetében, mint a legközelebbi rokonok – uborka és sütőtök, de megfelelő gondossággal ez a faj is engedelmeskedik a szorgalmas kertésznek. Milyen jellemzői vannak a dinnye termesztésének a szabadban? Milyen nehézségekkel szembesülhet, és hogyan érhet el gyümölcsnövényeket otthon?

Dinnyemag előkészítése ültetésre

A magok előkészítése az ültetéshez A vetéshez erős, jól formált magokat használnak, míg a szakértők azt tanácsolják, hogy a két-három évvel ezelőtti betakarításból nyert magot vegyék.

Figyeli, ahogy a fotón nő a dinnye, láthatja:

 • a bőségesen friss magvakból származó erőteljes növények hím típusú virágokat adnak, és nagyon kevés petefészek van rajtuk;
 • az idősebb magvakból származó dinnye ostorok termelékenyebbek.

A magvak csírázásának fokozása érdekében 12 órára bórsav és cink -szulfát vagy más növekedést serkentő oldatba merítik..

Ha dinnyét kell termesztenie a szabadban, a középső sávban, akkor jobb, ha előre aggódik a magvak megkeményedése miatt, amihez:

 • először 30-35 ° C nagyságú meleg vízbe merítjük;
 • majd egy napig szobahőmérsékleten hagyjuk;
 • rétegzésre 18 órán át, hűtőszekrénybe helyezzük, ahol a hőmérséklet közel nulla.

A duzzadt magok készen állnak a szabadföldi vagy palántavetésre.

Hogyan termeszthetünk dinnye palántákat otthon?

Magvak ültetése palánták számáraMivel a tökcsalád minden tagja a gyökérkárosodás veszélye miatt nem szereti az átültetést, és a tenyészet nagyon termofil, szem előtt kell tartani, hogy:

 • a parcellán a vetésre szánt dinnye talaja 12-13 ° C-ra felmelegedjen;
 • a tőzegtablettákba vagy kis csészékbe történő vetést legkorábban két héttel a talajba ültetés előtt végezzük;
 • nagyobb térfogatú tartályokban a palánták akár 30 napig is eltarthatnak.

Például a palánták középső csíkja számára elfogadható, ha április utolsó napjaiban vetik a magokat, majd júniusra a fiatal növényeknek állandó helyre kell költözniük.

A tőzegcserepek használata lehetővé teszi, hogy elkerülje az átültetés fájdalmát, és akár három hetet is megtakarítson a dinnye szabadtéri termesztésekor..

Dinnye palánták otthonA palánták termesztéséhez készítsen egyenlő részből álló talajkeveréket:

 • humusz;
 • a szennyeződésektől megtisztított tőzeg;
 • homok;
 • kerti talaj.

A vetés előtt a talajt nedvesítik és dúsítják a sárgadinnye növekedéséhez szükséges nyomelemeket tartalmazó komplex műtrágyával. Minden cserepbe két vetőmagot ültetnek, 10-11 cm átmérőjűek, hogy a fényképen a dinnye növekedési formáját nézve válasszon erősebb hajtást, és vágja le a gyengét a gyökérrendszer károsítása nélkül..

A fiatal szárak rothadásának megakadályozása érdekében a palántanevelők talajfelszínét tiszta homokréteggel kell megszórni.

Az otthoni dinnyetermesztéshez a nappali hőmérsékletet 20 ° C körül tartják, míg a levegőt éjszaka 15 ° C -ra lehet hűteni. A dinnye, beleértve a dinnyét is, öntözése mérsékelt, mivel a termőtalaj kiszárad.

A helyszín kiválasztása és előkészítése

A megfelelő hely kiválasztása a sikeres dinnyetermesztés egyik tényezője.A déli kultúra számára, amely szereti a meleget és a napfényt a nyílt terepen, a leginkább megvilágított, de zárt a huzat és a hideg szél ellen választják..

Fontos, hogy a nedvesség ne stagnáljon a területen a sárgadinnye esetében, különben nem lehet elkerülni a növények rothadását és gombás betegségeit.

Mezőgazdasági technikáknak való megfelelésUgyanakkor a szabadföldi dinnye termesztéséhez a talajt előre elő kell készíteni. Ősszel a jövő dinnye:

 • legalább egy lapát bajonetten ásott át;
 • szerves anyaggal megtermékenyítve, négyzetméterenként 4-6 kg humuszt vagy korhadt trágyát juttatva be.

A dinnye szereti a laza talajokat, ezért agyagos talajokon ajánlott folyami homokot hozzáadni az ágyásokhoz. Tavasszal kálium- és foszfát -műtrágyákat vezetnek be a dinnyékbe ásáshoz..

Dinnyét ültetünk a földbe

A dinnye a nyílt terepen fejlődikA dinnye szabadtéri termesztésének alapvető szabályai nagyon egyszerűek:

 1. A fiatal növényeket védeni kell az esőtől és a hidegtől.
 2. A termés mennyisége és minősége a növények helyes kialakulásától, az ostorok tetejének eltávolításától és a túlzott petefészektől függ..
 3. Az áramvonalas öntözési ütemterv segít abban, hogy repedések nélkül édes, testes gyümölcsöket kapjon.
 4. A dinnye rendszeres, hozzáértő etetést igényel.

A palánták és a magvak ültetését legalább 60 cm távolságra kell elvégezni egymástól.

A magokat 5 cm-re temetik, és a csemete módszerhez hasonlóan 2-3 magot helyeznek a lyukba. Egy további teáskanál nitrofoszkát vagy más nitrogéntartalmú műtrágyát adunk a lyukhoz mind a magok, mind a palánták alatt.

Ha a növényeket dinnyére ültetik tőzegcserépbe, a földi csomót nem lehet eltemetni. A talajjal való megszórás után kissé az általános szint fölé kell emelkednie, csak ezután öntözzük meg a növényeket, és a már nedves talajt száraz talajjal mulcsoljuk.

A jövőben jobb, ha a dinnye palántákat először óvják, miközben az akklimatizáció folyamatban van, a naptól, az esőtől és az esetleges hidegtől. Amint hozzászokik, az üvegházat napközben eltávolítják, és éjszaka a növényeket ismét elrejtik a burkolat alatt..

Dinnyeápolási jellemzők

Még egy kicsit, és szüretelhetAmikor a dinnyét nyílt terepen termesztik, a dinnyetermesztőnek ügyelnie kell az öntözésre, a talaj lazítására, az ágyások etetésére és gyomlálására. Ezenkívül nem várhat a jó termésre, ha nem csípi be időben azokat a pillákat, amelyeken már van petefészek, és nem távolítja el az üres hajtásokat, amelyek erőt vesznek el a bokorból..

A lazítást nagyon óvatosan kell elvégezni, 10–12 cm mélységig, a gyökerek károsítása nélkül. A szempillák növekedésével a dinnye spud. A gyomlálás szükség szerint történik.

Dinnye csepegtető öntözésA dinnyeöntözés különleges szerepet játszik a dinnyetermesztés sikerében a szabadföldön. Ha a növények kevesebb nedvességet kapnak, rosszabbul fejlődnek, virágoznak és petefészket adnak. A túlzott öntözés az ostorok és a gyümölcsök bomlásához vezet, a dinnye pedig elveszíti a cukortartalmát és vizes lesz.

A dinnye növekedésének megfigyelése segít megérteni a növények igényeit, és a képen egy csepegtető öntözőrendszer látható, amely lehetővé teszi a nedvesség lehető leghatékonyabb felhasználását:

 1. Általában, amíg a dinnyén nincs petefészek, a növények öntözése korlátozott, megakadályozva sok oldalhajtás kialakulását..
 2. Amikor a petefészkek már kialakultak és fejlődniük kell, az öntözés intenzívebbé válik..
 3. Egy hónappal a hozzávetőleges érési idő előtt a dinnye fokozatosan abbahagyja az öntözést, hogy a gyümölcsök édességet és aromát nyerjenek.

A kezdő dinnyetermesztőknek gyakran felmerül a kérdésük: „Miért repedezik a dinnye és kezd el rothadni a kertben? Nyilvánvaló, hogy a hiba az öntözési ütemtervben és annak intenzitásában rejlik..

Leggyakrabban a gyümölcsök megrepednek, amikor száraz időszak után a már kialakult petefészkek egyszerre túlzott mennyiségű nedvességet kapnak..

Agroszálak használata az ágyakbanGyümölcskárosodás is megfigyelhető, ha az érő dinnye nedves talajon fekszik. Ezért a dinnyetermesztőknek azt tanácsolják, hogy cseréljenek ki egy pogácsát vagy egy kis tányért minden petefészek alatt. El lehet kerülni a romlást, ha a dinnyét nyílt terepen termesztve rácsokat használ, és nehéz gyümölcsöket hálóval vagy ruhával rögzít.

A sárgadinnye növényt először a harmadik vagy a negyedik levél után csípik, hogy elágazást idézzenek elő és oldalirányú szempillákat kapjanak. Amikor 5-6 petefészek képződik a növényen, a szempillák szabad tetejét levágják, 2-3 levél marad az utolsó gyümölcsig. Továbbá, ahogy nő, a felesleges virágokat és üres hajtásokat levágják a növényről, így a dinnye minden ereje a már kialakult gyümölcsök töltésére és érésére megy..

Szükség esetén felső öltözködést alkalmaznakEbben a növényeket rendszeres etetéssel kell segíteni, az elsőt akkor is elvégzik, amikor megjelenik az első igazi levél. Ezúttal nitrogén- és foszfortartalmú műtrágyákat juttatunk a dinnyék alá, majd ásványi anyagokkal és szerves anyagokkal történő trágyázást váltjuk. Az etetési ütemterv módosítható. Leggyakrabban a műtrágyaoldatokkal történő öntözés gyakorisága 10-14 nap.

A tömeges virágzás során jobb, ha a növényeknek kálium-foszfor keveréket adunk. És az etetés befejeződik a dinnye érésének kezdetének első jeleinél.

Ne felejtse el, hogy a dinnye könnyen felhalmozza a felesleges vegyi anyagokat, és különösen fényhiány esetén veszélyes nitrátok forrásává válhat. Ezért a dinnyetermesztőnek óvatosnak kell lennie a nitrogén műtrágyákkal..

Hogyan termeszthetünk dinnyét otthon

Az erkélyen dinnyét is termeszthetKis erőfeszítéssel és türelemmel az édes dinnye kivágható a saját ablakpárkányán vagy erkélyén nőtt növényből. Először is, a dinnye esetében elegendő kapacitású edényt vagy edényt kell választania, amelynek átmérője legalább 20 cm. Az edény alján vízelvezetésre van szükség, és a talajt ugyanúgy lehet használni, mint használt palánták ültetésére.

Dinnye függőleges nyújtásHa tágas ágyakon a növekvő szempillák nyugodtan fekszenek a talajon, akkor dinnyét otthon csak rács segítségével lehet termeszteni. Ahogy növekszik, a szempillákat rögzítik rajta, de mivel a növény korlátozott mennyiségű talajban van, ésszerű egy dinnyét egy szárban termeszteni.

Rácsos módszer a dinnye otthon termesztéséreNem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a dinnye rendkívül igényes a világításra, ezért a legfőbb oka annak, hogy ezt a termést nem sikerült balkonokon, ablakpárkányokon vagy teraszokon termeszteni, a fény hiánya. Ezt kompenzálni lehet a növények igényeinek megfelelő további LED-es világítás napi 14-16 órás elhelyezésével..

A nedvesség megőrzése, a gyomok csírázásának megakadályozása és a dinnye körülbelül 20-25 ° C-os talajhőmérséklete biztosítása érdekében a talaj felszínét speciális fóliával vagy anyaggal bélelik. A nedvességellátást a csepegtető öntözőrendszerre lehet bízni a hozzáadott víz mennyiségének hozzáadásával vagy csökkentésével, attól függően, hogy a dinnye hogyan növekszik.

Rácson termő gyümölcs megkötéseAmikor a saját termesztésű dinnye ökölnyi méretűvé válik, lecsípi a felesleges hajtásokat, virágokat és a főzsineg tetejét. Otthon jobb, ha növényenként legfeljebb három petefészket hagyunk, amelyeket háló vagy puha ruhával rácshoz kötnek..

Videó a dinnye kialakulásáról a nyílt terepen

Previous Post
Megismerkedünk a csodálatos rudbeckia aranylabda ültetésének és gondozásának szabályaival
Next Post
Τι κρεατοελιές τρώνε στον κήπο και μπορούν να καταστρέψουν την καλλιέργεια