15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A kertészek titokzatos kedvence – a sárkányfa

sárkányfa Egyszer Tenerife szigetén egy híres utazó észrevett egy szokatlan, furcsa alakú növényt. Sárkányfa volt, hatalmas törzsű, belül üreges. A helyi lakosság szentnek tartotta a növényt, ezért imádták. A fa belsejébe egy oltárhoz hasonló tárgyat szereltek, ami erős benyomást tett az utazókra. Egy idő után megtanulták a szent fa titokzatos legendáját. Mint kiderült, nem volt egyedül.

Egy szép fa meséje

fa csodálatos legendával Amikor az emberek meghallják a „legenda” szót, azonnal tudják, hogy a történet része fikció. Hasonló történt a sárkányfa nevével is. Az egyik ilyen legenda egy vérszomjas sárkányról mesél, aki gyakran megtámadta a hatalmas elefántokat. Kiitta belőlük az összes vért, esélyt sem adva az üdvösségre. Egy napon egy legyőzött elefánt ráesett gyilkosára, és testével összetörte. Ennek eredményeként vér kezdett folyni a talajba. Idővel csodálatos fák nőttek ezen a helyen, amelyeket sárkányfáknak neveztek..

szokatlan alakEgy másik történet a fáról a romantikus kapcsolatokhoz kapcsolódik. A dél -amerikai kontinensen a növényt a “boldogság fájának” nevezik, és ez nem véletlen. Az egyik azték településen élt egy bátor, de szegény fiatalember. Beleszeretett a törzs főpapjának lányába, aki szintén gyengéd érzelmeket tanúsított iránta. Aztán megkérte a papot drága lánya kezéből. De ez a gazdag nemesnek nem tetszett. Fogott egy botot, amelyet az áldozati tűzre készítettek, a földbe vágta, és elrendelte, hogy öntözze egy egész hétig. Ha levelek jelennek meg rajta, kész feleségül venni őket..

A fiatalember rájött, hogy örökre elvesztette a lányt. Ennek ellenére úgy döntött, hogy a csoda reményében teljesíti a pap kérését. Amikor a megadott időszak véget ért, fiatal levelek jelentek meg a boton. A történet esküvővel zárult, és a növényt a “boldogság fájának” nevezték el. Vannak, akik még mindig hisznek egy titokzatos növény csodálatos erejében..

A sárkányfát gyakran dracaena -nak hívják, ami “nőstény sárkányt” jelent. A növényt széles körben használják beltéri növényként, otthon termesztve..

A növény biológiai jellemzői

elágazó törzsA sárkányfa részletes leírása segít a természet szerelmeseinek elképzelni a növényt teljes pompájában. Joggal tekinthető aranyos óriásnak, mert eléri a 20 m magasságot. A fa fő jellemzője az elágazó törzs, amely gyakran legfeljebb 4 m átmérőjű. Széles koronája sok vastag hajtásból áll, sűrűn összefonódva egymással. Mindegyikük xiphoid alakú szürkés-zöld leveleket növeszt. Hosszúságuk feltűnő – körülbelül 60 cm. A levéllemez felületét ívelt minták díszítik, amelyek emlékeztetnek a legenda élőlényére.

sárkány gyümölcsMint minden növény, a sárkányfát is évente egyszer virággal koronázzák meg. Kis csokrokba gyűjtik, amelyek 4-8 ​​rügyet tartalmazhatnak. A virágzási időszak körülbelül két hónapig tart – júliustól szeptemberig. A sikeres beporzás után narancsos gyümölcsök fejlődnek a rügyek helyett.

Érdekes módon a boldogság fája nagyon lassan fejlődik. Korát szinte lehetetlen meghatározni, mivel a törzsben nincsenek éves gyűrűk. Ennek ellenére a biológusok megjegyzik, hogy egy növény élettartama elérheti a 9 ezer évet..

Eleinte csak a lombozat képződik a fa fiatal hajtásain. Csak 35 évvel később a törzs elkezd ágazni, hajtásokat képezve sűrű levélfürtökkel. Kívülről egy nyitott esernyőre hasonlítanak.

sárkányfa nedvAmikor a fa körülbelül 100 éves, gyantás jellegű nedvet termel. Oxigén hatására vöröses színt kap. Az emberek a gyantát “sárkányvérnek” nevezik. Híres számos hasznos tulajdonságáról, és széles körben használják különböző célokra. Íme néhány közülük:

 1. A lemezekből készült természetes szálakat kötél és vastag szövet előállítására használják.
 2. A fa nagy hőkapacitással rendelkezik. Szinte tűz nélkül ég, miközben sok hőt termel.
 3. A növény nedvéből lakkot készítenek, amelyet fémfelületek vagy asztalosanyagok borítására használnak.
 4. A sárkányfa nedve alapján aranyszínű hajfestéket készítenek.
 5. Az egzotikus fa termőhelyének őslakosai a levét használják saját alkoholos italuk festésére..
 6. Az alkohol tinktúrákat sebek gyógyítására és zúzódások kezelésére használják.

beltéri sárkányfaEz azt mutatja, hogy a növény sok előnnyel jár az emberek számára. De valaki kifogásolhatja: “Nincsenek ilyen fáink, és csak egy fényképen vagy a természetről szóló televíziós filmekben csodálhatja meg őket.” Valójában sok kertész régóta termeszt otthon sárkányfát, édesen dracaenának nevezi. Ez a közeli rokon olyan jó, mint ő fenséges ősei. Ezen kívül sokféle beltéri egzotikus virág létezik..

Miniatűr pálmafa árnyékában

sárkánycserjeAz utóbbi időben divat lett az egzotikus növények otthoni termesztése. Például ez lehet:

 • Kínai rózsa;
 • különféle fikuszok;
 • tenyér;
 • dieffenbachia;
 • sárkánycserje.

Mindegyik lehetőség aranyos a maga módján, ezért saját rajongói vannak. De egy cserepes sárkányfa minden várakozást felülmúl. Ma ennek a szép virágnak számos faja ismert. Tekintsünk néhányat közülük.

Derem vagy illatos

illatos dracaenaEnnek a fajnak a dracaena 1,5 m magasra nő. Más a levél alakja, nevezetesen:

 • tojásdad;
 • lándzsa alakú;
 • tojásdad;
 • hosszú öv formájában.

csíkos leveleketA növény fő jellemzője a fehér vagy sárgás színű levéllemezeken lévő hosszanti csíkok. A virág jól gyökerezik otthonokban, irodákban, kórházakban és oktatási intézményekben.

Illatos

dracaena frangrasA növény a sárkányfa lassan növekvő fajai közé tartozik. Jellemzője a több szárú alap, amelyből vékony ágak bukkannak elő. A levéllemezek sűrűek, sötétzöld színűek. Hasonló lehetőség a természetben 15 m -re nő.

A Dracaena Fragrans néhány képviselőjének tarka levelei vannak. Ezt a tényt figyelembe kell venni az otthoni belső kialakításakor..

Sander

Dracaena SanderA virág húsos hajtásai bambusznak tűnnek. A levéllemezek kis csokrokban lévő csomópontokból nőnek. Éles végeik felfelé mutatnak. Színe szürkés zöld. A Sandera egyes fajtáit sötétzöld szélű levelek különböztetik meg..lő, mint a bambusz

Szélezett

szegélyezett dracaenaAz ilyen dracaenának merev törzse van, amely a lombozat esésekor nő. Több (2 vagy 3) ág emelkedik ki belőle, és szép koronát képeznek hosszúkás lombozatból. Megfelelő gondozás esetén a sárkányfa akár 2 m magasra is megnőhet..

A növény gondozása

sárkányfa gondozásaAmikor egy egzotikus növény bejut a rajongói házába, fontos megjegyezni a gondozásának alapvető szabályait. Mivel a dracaena nem szereti a sok fényt, jobb, ha az ablakkal szemben lévő szoba hátsó részébe helyezi. A házban a hőmérsékletnek legalább 20 foknak kell lennie.

rendszeres öntözésA forró nyári szezonban a virágot minden nap öntözzük, és a leveleket nedves ruhával töröljük le. A hideg idő beköszöntével az öntözések száma csökken, de nem felejtik el, hogy elegendő fényt biztosítsanak. A növényt ásványi vagy szerves trágyákkal táplálják. Nyáron sorra hozzák őket 14 napon belül..

A legjobb szerves lehetőségek az mullein, a fahamu vagy a madárürülék..

sárkányfa cserépbenIlyen gondos odafigyeléssel a sárkányfa sokáig örömet okoz rajongóinak. Árnyéka alatt könnyű elképzelni magát egy sivatagi szigeten, ahol harmónia és örök béke uralkodik..

Sárkányfa otthon – videó

Previous Post
Zöld oázisok megmentése: hogyan és mit válasszunk virágot az irodába
Next Post
Απριλιακές δουλειές στα κρεβάτια του κήπου