15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan lehet tavasszal metszeni egy fiatal körtét, hogy megsokszorozzuk a jövő termését

hogyan kell tavasszal metszeni egy fiatal körtét A szántóföldi növények kategóriájába tartozó fák koronájának kialakítására vonatkozó alapvető szabályok ugyanazok. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kell metszeni a fiatal körtét tavasszal, elegendő ismerni az általános elveket és figyelembe venni a nemzetség biológiai jellemzőit..

Hogyan kell metszeni egy fiatal körtét tavasszal az ültetés után

a körte ültetés utáni első metszése A kultúra képviselői hajlamosak a korona megvastagodására. Sok fajtát nagy életerő és alacsony aktivitás jellemez a termő hajtások kialakításában. Ez ahhoz vezet, hogy a fa évente függőlegesen felfelé irányuló gallyakkal nő, amelyek nem akarnak aktívan elágazni.

Az ilyen növekedés sokáig nem képez gyümölcságat, ezért a körték, amelyek nem kerülnek időben feldolgozásra, későn teremnek, és nem tudják kihasználni a tenyésztők által rejlő lehetőségeket.

A körte metszése tavasszal az ültetés után az első a fiatal fa életében, szükséges ahhoz, hogy a gyökérzetnek legyen ideje fejlődni és helyreállni. Amíg a növény földalatti része nem erősödik, jobb “lelassítani” a felszín teljes fejlődését.

A műveletet azonnal el kell végezni, miután a palánta elfoglalta helyét a helyszínen. A körte kialakítása az ültetés után az életkortól, a törzs elágazásának mértékétől függ:

 1. Az oldalsó ágak nélküli törzseket 50–80 cm magasra vágják az oltási helytől.
 2. A jól formált palánták teljes feldolgozást igényelnek. Az oldalsó ágakat 0,3-0,5 hosszúságúra vágják, minél nagyobb a hajtás, annál nagyobb az eltávolított gally mérete. A középvezetőnek 20-25 cm-rel ki kell emelkednie a szintje felett. Az eljárás során minden eljárás során legfeljebb 5 vesét lehet eltávolítani.

Egy jól formált palántának 4 vagy kevesebb oldalhajtású fát kell eredményeznie. Ők lesznek az alapja a jövő korona, csontváz ágak az első rend. Vághatja a külső és a belső vesét is.

Hogyan kell metszeni a körtét, ha az ágak felnőnek

körte korona kialakulása az első évekbenA jövő körte csontvázágait 60-65 foknál nem élesebb szögben kell kialakítani. Ha a hajtás túl sokat tér el ettől az értéktől felfelé vagy lefelé, azt eltávolítják, 0,5 cm -es hajtást hagyva a rügynél.

A kultúrfák hajlamosak a csúcsok kialakulására, függőlegesen növekvő terméketlen hajtásokra. Küzdeni velük nehéz, de szükséges a teljes termés eléréséhez..

Az ilyen ágak kezelésére több fő módszer létezik:

 1. A bélszín hatékony módszer a csúcsok kezelésére, tavasszal azonban nem használható a körte koronájának kialakítására. Őszre a fa több ilyen hajtást is növeszt egy fészekből, ami csak bonyolítja a helyzetet..
 2. A tavaszi és nyári időszakban alig kibontakozó növekedés csípése megakadályozza a teljes értékű csúcsok kialakulását, de állandó figyelmet igényel a fára, az időre.
 3. A csúcsok termesztése magában foglalja azok éves metszését oly módon, hogy a megjelenő hajtásokat is bevonják a termési folyamatba.

A “szelídítés” felsők a legjobb módja a palánták koronájának kialakítására.

A körte metszése tavasszal a kezdők számára nem lesz nehéz, ha kényelmes sémát használ a megvalósításához.

A fiatal körte koronájának kialakításának általános elvei

hogyan kell tavasszal metszeni egy fiatal körtétAhhoz, hogy megbirkózzunk a fák tavaszi feldolgozásával, világosan meg kell értenünk a ráfordított erőfeszítések végeredményét. A korona, amelyet meg kell szerezni, a ritka rétegű típushoz tartozik, alakjának meg kell felelnie a piramis szabványainak.

Ez azt jelenti, hogy a fát jellemezni kell:

 • egy kifejezett vezetői rész, egy központi karnagy és a csontvázágak jelenléte a szinteken;
 • a hajtások hosszának helyes aránya (a központi vezetőnek a legmagasabbnak kell maradnia, minden következő réteg ágai rövidebbek, mint az előzőek);
 • a hajtások helyes elhelyezkedése (minden következő réteg ágai nem lehetnek párhuzamosak az előző sor hajtásaival, különben túlságosan árnyékolják őket).

körtekorona megalkotásaEnnek eredményeként a termés kezdetének középkoráig (5 év) egy fiatal körtét, amelyet tavasszal helyesen vágtak, a 60–80 cm hosszú szár, az első 2–4 ága jellemzi. tier és a második sor 2-3 hajtása. Közöttük körülbelül 50-60 cm-es tér van, ők maguk különböznek különböző irányokban, anélkül, hogy akadályoznák egymás növekedését..termőágak kialakulása

Vannak más lehetőségek is a korona kialakítására, amelyek a kultúra bizonyos fajtáiban rejlenek:

 • az oszlopos fáknak fusiform koronát kell létrehozniuk;
 • az erőteljes fajták alkalmasak a többszintű koronára.

A kompakt fa megszerzéséhez a körtefajták terítésénél a vágást a belső rügyre kell elvégezni. A piramis típusú fák ágait a külső rügyre metszik.

A körte nem mindig úgy reagál a metszésre, ahogy egy kertész szeretné. Bizonyos esetekben ezt az eljárást ki kell egészíteni másokkal, például az ágak hajlításával. A hajtások vízszintes helyzetbe helyezése nagyszámú virágrügy lerakását provokálja, szintén tavasszal.

Amikor a tavaszi metszés megtörtént

metszeni a körtét, amíg a lombozat megjelenikFontos, hogy a korona időben történő tavaszi tevékenységeit elvégezze. A fa fagyérzékeny, ezért a technológia megsértése a termésveszteséghez, sőt a palánta halálához is vezethet.

A körte metszésének tavaszi időzítését a régió időjárási viszonyai, egy adott évszak jellege határozza meg. Eljön az idő a biztonságos feldolgozásra, amikor a súlyos fagyok már elmúltak, de maga a fa még nem “ébredt fel”. Ez az időszak általában március végére vagy április elejére esik..

Minden fa metszési tevékenységet a nedváramlás megkezdése előtt kell elvégezni.

A koronafeldolgozási idő kezdetének fő jele a stabil pozitív hőmérséklet kialakulása éjjel -nappal. A nappali órák hosszának megnövekedése, +5 ° C -os melegség, a megnövekedett talaj- és páratartalom segít a fának gyorsabban felépülni a sérülésekből, minden erejét a rügyek és a gyümölcsök lefektetésére fordítja.

Hogyan kell megfelelően metszeni a körtét tavasszal

a fa koronájának formálása

Annak érdekében, hogy ne károsítsa a fát, a kertésznek be kell tartania a korona feldolgozásának alapvető szabályait:

 1. A munka során használt összes szerszámot jól ki kell élezni, fertőtleníteni kell az indulás előtt.
 2. A szeleteket, még a kicsiket is, kerti szurokkal kell feldolgozni..
 3. A legerősebb hajtás folyamatos támogatást igényel a termesztőtől. Tavasszal különösen oda kell figyelni arra, hogy ne legyen “versenytársa”.
 4. A fa metszése után megmaradt beteg, száraz ágakat el kell égetni, hogy elkerüljük a fertőző növénybetegségek terjedését.
 5. A körte túlzott metszése fokozott öntetet okoz. Ennek elkerülése érdekében ne legyünk túlságosan elragadtatva az eljárástól. Az elhanyagolt fák feldolgozása több szakaszban történik..

tavaszi metszésSzükséges szigorúan betartani a feltételeket, a tavaszi feldolgozás technológiáját, hogy ne pusztítsuk el a növényt. Tehát a kamrális gyűrű vágásakor a hajtás kívülről egyértelműen levágódik a vonal mentén. A nagy ágakat két menetben távolítják el, alulról kezdve és felülről befejezve, hogy ne törjék le a kérget.

Tavasszal a fiatal körtét metszik, mint az aktív termésre készülő fát, és nem igényel fiatalítást. A régi növényeket kicsit másképp kezelik.

A fiatal palánták koronájának feldolgozására több fő típus létezik, a megfelelő kiválasztását a kertész feladatai határozzák meg:

 1. Az egészségügyi metszés magában foglalja az elhalt, régi ágak eltávolítását.
 2. A ritkító metszést úgy tervezték, hogy megkönnyítse a koronát, javítsa a belsejében lévő légcserét. Az eljárás abból áll, hogy eltávolítják az egymással metsző hajtások egy részét, és azokat, amelyek növekedése a fa föld feletti, elágazó részének belseje felé irányul.
 3. A metszés serkentéséhez a hajtások hosszának legfeljebb egyharmadát kell eltávolítani. Szükséges korlátozni növekedésüket függőleges irányban, fokozott oldalsó elágazást okozni..
 4. A fiatal körte tavaszi, a rendszer szerinti formáló metszése az alapja a fiatal fák termesztésének. Az erős csontváz és az ennek eredményeként kapott erős korona ellenáll a legerősebb havazásnak, lenyűgöző érett gyümölcsöknek.

helyes és helytelen formázásA csemete életének minden új éve nehéz feladatokat hordoz a kertész számára. Az első négy évszak, amikor a korona kialakul, döntő. A jövőben csak “jó formában” kell tartani, megakadályozva, hogy megvastagodjon, kopár hajtásokkal benőjön, eltömődjön elhalt ágakkal.

Mikor és hogyan kell metszeni egy fiatal körtét tavasszal – videó

Previous Post
Ültessen Kadlubitsky diót
Next Post
Καλλιέργεια αρακά σε εξωτερικούς χώρους