15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Cherry Kharitonovskaya – egy jó kertész választás

évfolyam Kharitonovskaya A különböző cseresznyefajták közül a Diamond és a Zhukovsky fajták keresztezésének eredményeként kapott középérésű Kharitonovskaya cseresznye szeretett és népszerű. Az első palántákat 1998 -ban termesztették. Valószínűleg egyszerűen nincs olyan ember, aki nem szereti a cseresznyét, vagy egy kézzel számolható. Ki ne próbált volna cseresznyés gombócot, cseresznyés lepényt vagy zselét? Mi a helyzet a cseresznyelekvárral? Egy tapasztalt (és nem olyan) háziasszony sok ételt tud főzni cseresznyével – és számtalan. És valószínűleg mindegyiknek megvan a saját kedvenc fajtája, és ha nem, akkor mindenképpen meg kell próbálnia Kharitonov cseresznyét termeszteni..

A fa és a gyümölcs jellemzői

cseresznyevirág A Kharitonovskaya cseresznyefajta leírásában először is meg kell jegyezni a fa szélességi növekedési képességét – ezt figyelembe kell venni kert vagy szomszédos fák ültetésekor. E fajta fa legfeljebb három méter magasra nő, széles koronával rendelkezik, levelei közepesek, gazdag zöldek, sűrű és sima szerkezetűek. A virágzat meglehetősen nagy, és bőségesen lefedi az egész koronát. Más fajtáktól különbözik a hajtások közelében lévő enyhén hegyes barna rügyekben.

A bogyókat a tavalyi hajtásokból szüretelik: nagyok, sötétvörösek, nagyon lédúsak, vékony héjúak és körülbelül 5 gramm súlyúak. A kő jól elválik a péptől, de nehezen – a szártól, bár magát a szárot könnyű leszedni a fáról. Az érett cseresznyén a bőr alatti pontok rosszul láthatók (lásd a cseresznye csokoládét – fajtaleírás, fotók, vélemények).

A fajta előnyei és hátrányai

a Kharitonovskaya fajta bogyóiA fajta vonzza a figyelmet azzal, hogy bőséges termést ad, jól viselkedik szállítás közben. Fontos tényező, hogy egy ilyen cseresznye nagyon ellenálló a különböző típusú betegségekkel szemben, különösen a coccomycosis ellen..

A cseresznye Kharitonovskaya öntermékeny fajta, és nem igényel további beporzókat.

Ami a hátrányokat illeti, a gyakorló kertészek megjegyzik a fajta alacsony fagyállóságát hideg télen. A virágrügyek leggyakrabban fagytól szenvednek..

A Kharitonov cseresznye másik jellegzetessége a megnövekedett vetőmag..

Vedd fel az időt és a helyet

cseresznyefaA cseresznye ültetésének legalkalmasabb ideje az ősz közepe, vagy inkább október. Tavasszal ültethető, de ebben az esetben fontos, hogy ne számítson rosszul, és időben legyen a nedváramlás kezdete előtt. Amikor a palántát az ősz legvégén vásárolja (célszerű kétéves, dugványokkal oltott gyermeket választani), akkor is jobb, ha a tavaszi ültetésig tárolásra hagyja. Ehhez tegye a palántát 40 cm mély árokba dél felé, nyomja meg jól földdel és vízzel..

A cseresznye igényes a megvilágításra, ezért a telephely déli oldalára kell ültetni, különösen, ha vannak dombok. Ugyanezen okból nem szabad széles koronájú fákat választani szomszédokként, hogy ne zavarják a napfény elérését. Ellenkező esetben a fa minden erejét a növekedésbe fogja fordítani, nyúlni kezd, ami negatívan befolyásolja a betakarítás mennyiségét.

Célszerű kerülni a talajvíz közelségét, és ha ez nem lehetséges, a fát 1 méter magas mesterséges dombra ültetik..

A talaj és a gödrök előkészítése az ültetéshez

helyesen ülünkA cseresznye Kharitonovskaya jól nő laza, semleges talajban. A talajba való ásáskor műtrágyákat kell alkalmazni:

  • organikus;
  • kálium;
  • foszforos.

Ha megnövekszik a talaj savassága, akkor meszezik, hogy a csemete ne pusztuljon el..

Ültetés előtt távolítsa el a csemete sérült gyökereit, és áztassa a kiszáradt gyökereket vízben 4 órán keresztül.

A gödröt két héttel az ültetés előtt kell elkészíteni. Ossza fel a feltárt talajt egyszerre két halomra: különítse el a felső és az alsó réteget. A leszálló gödör közepére szereljen fel másfél méteres csapszeget, és maga a gödör mérete 60×60 legyen.

A gödröt meg kell trágyázni és hozzá kell adni:

  • pár vödör humusz;
  • fa hamu;
  • kalcium -szulfát;
  • szuperfoszfát granulátum.

Ne adjon mész- és ásványi műtrágyákat az ültetőgödörbe..

Tegyen egy palántát az előkészített ültetési lyukba, terítse ki a gyökereket, és először fedje le az ásott talaj felső rétegével, amelyhez műtrágyákat adtak, majd az alsó réteggel. Készítsen lyukat körbe, és öntsön vizet (legalább 3 vödör), majd lazítsa fel.

Csemete ültetésekor ne takarja le teljesen a gyökérnyakát talajjal, és győződjön meg arról, hogy öntözés után a talaj szintjén marad.

Gondozási szabályok

cseresznye ápolásCseresznye fajta Kharitonovskaya gondozásában nem szeszélyes. Elég, ha szükség szerint öntözzük, lazítjuk a talajt öntözés után, eltávolítjuk a gyomokat és a felesleges hajtásokat, megtermékenyítjük tápanyagokkal, és kezeljük kártevőirtó szerekkel is.

Amint azt már régóta megjegyeztük, a közelben növekvő növények, cserjék és fák befolyásolják egymás fejlődését. Annak érdekében, hogy a cseresznye jól növekedjen és bőségesen teremjön, tanácsos „jobb szomszédokat” ültetni rá. A korona alatt málna, eper és a környéken jázmin, rózsa, szőlő, kardvirág helyezhető. Nem ajánlott almafákat, íriszeket, liliomokat, nárciszokat és sárgarépát ültetni a cseresznyefák közelében.

Ősszel ássuk fel a területet, műtrágyázzuk fűrészporral, madárürülékkel, foszfor- és káliumtrágyával. Magát a fát védeni kell a fagytól és a kis kártevőktől. Rágcsálóknál permetezze a cseresznyét vas -szulfát, mullein és agyag keverékével. Amikor megjelenik a téli csapadék, takarja le a palántát hóval, és borítsa felül szalmával vagy fűrészporral.

tavaszi metszésA tavasz beköszöntével távolítsa el a száraz kéreget a cseresznyéről, vágja le az összes száraz és sérült ágat, és vágja le a fiatal palántákat 60 cm -rel. A metszés megfiatalítja a cseresznyét, és gyönyörű formát kölcsönöz a fa koronájának, különösen a fiataloknak palántákat. Ezután fesse le a vágások helyét réz -szulfáttal, és mossa le a fát oltott mésszel. Tisztítsa meg a földet a cseresznye alatt a lehullott levelekből és a száraz fűből, és óvatosan ássa fel, és ne érintse meg a gyökereket.

A virágzás befejezése után trágyázza meg a cseresznyét 6 vödör víz, trágya és hamu oldatával, 2 hét elteltével trágyázza újra.

A kártevők elleni küzdelemhez a tavasz elején permetezze a fát vízzel hígított karbamiddal. A gombás betegségek ellen széles körben használják az “Azofos” és a Bordeaux keveréket (virágzás előtti folyamat).

A cseresznyét szezonban háromszor öntözzük. Az első alkalommal – a nyár közepén, a következő két alkalommal – 1 hónapos szünetben.

Videó a cseresznye helyes ültetéséről

Previous Post
Citromvíz – egészségmegelőzés
Next Post
Κλάδεμα σύμφωνα με τον Kurdyumov – η ικανότητα διαχείρισης του κήπου χωρίς μεγάλη προσπάθεια