15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Szőlő ültetése és gondozása személyes parcellán

Szőlő a nyaralójukban A szőlő ültetése gondos előkészítést igénylő vállalkozás. A szőlőtermesztési övezet sajátosságainak megfelelően, az ültetési időt, helyet kell kiválasztani, és zónás fajtát választva biztosítani kell a jövő termését. A helyes ültetés után két év múlva lesz lehetőség az első szőlőfürt beszerzésére egy új bokorból..

Olvassa el: DIY szőlő rács!

Hogyan kell helyesen ültetni a szőlőt?

A szőlőbokor nagy területet foglal el, és elegendő termékeny talajt kell elkülöníteni a növény táplálására. Ezenkívül szükséges, hogy az üzemet a legjobb körülmények között helyezzük el az elkövetkező években. Az elrendezés átgondolása segít meghatározni a szükséges ültetési anyag mennyiségét. Figyelembe kell venni a beporzás képességét és a nőstény virágok túlsúlyát az egyik fajtacsoportban, és a vegyes virágzást másokban..

Új ültetvény létesítése vagy egy bokor ültetése a növény fejlődéséhez kedvező feltételek megteremtésének törvényei hatálya alá tartozik, és magában foglalja:

  • ültetési hely kiválasztása;
  • az ülés előkészítése;
  • a leszállási dátum kiválasztása;
  • csemete előkészítése;
  • növény ültetése;
  • palántanevelés a vegetáció első évében.

Ha ezeket a tevékenységeket az éghajlati viszonyokat figyelembe véve végzik, és az erőforrásokon közzétett videókban a szőlőültetés tanulságai alapján a szőlő megköszöni a betakarítást.

A leszállóhely kiválasztása

Szőlő dugványok ültetése a nyaralójukban A leendő ültetvényt a napfénynek nyitott helyen kell elhelyezni, a szomszédos ültetvények árnyékolása nélkül. Ha egy bokrot terveznek az épület falához helyezni, akkor azt délről és a homlokzattól legalább 70 cm távolságra kell elhelyezni. Minden szőlőlevél megvilágítása elengedhetetlen feltétele a kultúrának.

Ültetési anyag

Az ültetési anyag előkészítéseAz ültetési anyagot ősszel, jól érett egészséges szőlőtől függetlenül is el lehet készíteni. Ez egy felelősségteljes esemény a tapasztalt borászok számára. Különleges körülmények között tárolják az előkészített anyagot, hogy az előkészített csülök éljenek az ültetéskor..

Az ültetés elvégezhető olyan bokorral is, amely már gyökeret vert, de még fiatal. A legjobb tehát a szőlő ültetése a nyáron, amelyet kívánatos júniusban befejezni..

A szőlőből eltemetett ág palántaként szolgálhat, amely augusztusra gyökérzetet ad, és készen áll az ültetésre. A tenyésztés anyaga egy szőlő a hüvely egy részével. A szaporodás magvakkal történhet, így a kultúra új fajtáit tenyésztik.

Szőlőültetési időpontok

A szőlővágások tavaszi ültetéseA szőlő állandó helyre történő újratelepítése az éghajlati zónától és a kertész tapasztalatától függ. Az őszi ültetések veszélyesek a téli fagyás vagy az új éretlen növény podoprevanie miatt. De tavasszal a túlélő bokor gyorsabban fejlődik, mivel amíg a föld megfagyott, jól sikerült gyökeret verni. Télen az új növény szigetelt és védett az egerektől. Ősszel egészséges palántákat vásárolhat a kívánt fajtából.

Menedék ültetett szőlő a fagytólTavasszal nehezebb minőségi ültetési anyagot beszerezni. A tavaszi ültetést csak meleg talajban szabad elvégezni. Ha a palánták levelei vannak, akkor az ültetés előtt meg kell keményíteni a fiatal növényeket. A tavaszi ültetés gondosabb öntözést igényel, mivel a gyenge gyökér még nem tud táplálni, és a nedvesség megakadályozza a szár szárítását. A nyáron ültetett szőlő árnyékolást és állandó öntözést igényel, különben a növény elpusztul, nem fog gyökeret verni.

Ültetési hely előkészítése a szőlő számára

Gödör vízelvezetése szőlőpalántáhozA szőlőt úgy kell ültetni, hogy a bokrok között 2, a sorok között pedig 2,5 méteres távolság legyen. Ezen a távolságon készülnek a leszállási gödrök. Minél kevésbé termékeny a talajréteg és minél keményebb a talaj alrétege, annál mélyebb a gödör. A mélység és szélesség méter és 60 cm között mozog. Ugyanakkor a mélyréteg öntözéséhez és a növények etetéséhez ezt követően vízelvezető réteget hoznak létre a gödörben, és egy csövet helyeznek bele, amelynek vége mindig legyen a felszín felett.

A mély csöves öntözés tápanyagokat juttat a gyökérrendszerbe.

Termékeny talajréteg kialakulásaEzt követően termékeny talajréteg képződik. A keverék termékeny talajba ültetett összetétele 2 vödör humuszt, 0,5 kg szuperfoszfátot, 2 liter fát vagy növényi hamut tartalmaz. Egy jól összekevert tápanyagkeverék kitölti a gödör kétharmadát, ahol a szőlőbokor gyökérzete egy évszázadig fejlődik. A föld felülről elalszik műtrágyák nélkül.

Palánta előkészítése és szőlő ültetése

Szőlő palántákA legerősebb palántákat választják ki, és a gyökérzet kialakulását végzik. Csak a gyökerek maradnak a sarkon, amelyeknek fejlődniük kell. A fennmaradó rügyek többi gyökerét eltávolítják. A növényt több napig vízben tartják, mézet vagy más stimulálószert tartalmaz. A honlapon részletesen le van írva, hogyan lehet szőlőt ültetni a nyár folyamán készített zöld dugványokból. De ez a módszer nem különbözik a más szaporítási módszerekkel nyert palánták gyökereztetésétől..

A szőlő gyökérzetének megfelelő öntözéseAz ilyen bokrot előkészített helyre ültetik, hogy a sarokgyökerek 45 cm mélyen legyenek, ez a réteg a legkedvezőbb a gyökérzet téli megőrzésére. A csemete ferdén van elrendezve, hogy később lehetővé váljon a szőlő fektetése téli szigetelésre. Ültetéskor a gyökereket kiegyenesítik, földdel borítják és öntözik, hogy jobban érintkezzenek a talajjal.

Amikor a palántákat a gödörbe helyezi, úgy kell beállítani, hogy a rügyek, amelyekből a szőlő kialakul, a sor mentén irányuljanak, hogy megerősítsék őket a támaszokon. A csemete ferde helyzete megkönnyíti a szőlő eltávolítását téli menedékként.

Fiatal szőlő gondozásaKésőbb a gödröt a szélekre öntik, tömörítik és tovább öntözik. Ültetéskor 4 vödör vizet kell öntenie minden bokorra, és győződjön meg arról, hogy a talaj nedves a gyökeresedés során. Felülről az ültetett bokrot lefedik, hogy megtartsák a nedvességet és a kívánt mikroklímát. A menedéket két hét múlva eltávolítják.

A szőlőtermesztés első éveA szőlő gondozása az első életévben 2-4 hajtás kialakításából áll, a bokor erejétől függően, csípve őket. Augusztusban a hajtásokat üldözik, és a gyökérzetet kataroválják, vagyis levágják a sarok felett kijövő gyökereket. Ehhez a szár két rügybe van ásva. Ezek a gyökerek a felszínen még megfagynak.

Videó a szőlő ültetésének bevált és megbízható módszeréről

Previous Post
Öröm az örökzöld lucfenyő árnyékában
Next Post
Πώς να επιλέξετε έναν λέβητα – συμβουλές ειδικών