15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Burgonyatermesztés hordóban – az ültetés, etetés és gondozás jellemzői

Úgy néz ki, mint egy ágy a hordóból A burgonya szokatlan termesztési módszerei, például zsákokban, magas gerincekben vagy szalma alatt, a közelmúltban széles körben ismertté váltak a hazai kertészek számára. De ha jobban belegondolunk, sokan a saját telkükön figyelték, hogy a komposztos edénybe került gumó nemcsak barátságos hajtásokat, hanem gumókat is ad. Jól fűtött, tápláló és szükségszerűen nedves környezetben a tenyészet még korlátozott mennyiségben is termést hoz.

Valójában ez az elv a burgonya hordókba és más hasonló tartályokba ültetésének módszerén alapul, amelyek nem lehetnek fémből, műanyagból vagy fából készült edények. A fő feltétel az, hogy a hordó 30 cm felett legyen, a gyökerekhez bőven jut nedvesség és oxigén, a talaj pedig laza és tápláló.

Felkészülés a burgonya ültetésére

A talaj és az ültetési anyag előkészítése Ha talál megfelelő tartályt, ne rohanjon az ültetésébe. Mielőtt a burgonyát a talajba merítené, fontos, hogy távolítsa el az alját a hordóról, vagy fúrjon bele elegendő számú vízelvezető lyukat. Nem rossz, ha egy magas tartályon hasonló perforációk jelennek meg az oldalfalakon..

Egy ilyen technika segít elhagyni a felesleges nedvességet, és az oxigént behatolni a növények gyökerébe. A burgonya esetében ez kétszeresen fontos, mivel a gyökérzet nem olyan nagy, és a terhelés hatalmas..

A burgonya hordóban történő termesztésének technológiája azt jelenti, hogy az ültetési anyag mennyisége, majd a tartályban kialakult gumók meglehetősen nagyok. Annak érdekében, hogy a kertész ellenőrizhesse a nedvesség és az oxigén szállítását:

 • egy lyukas tömlő alul dugva vagy egy műanyag cső, amelynek bemetszései legfeljebb 20 cm távolságra vannak egymástól függőlegesen egy magas hordóba helyezve.
 • nyitott végű, amelyen keresztül az ültetés befejezése után lehetőség nyílik a burgonyaültetvény öntözésére, etetésére, kivételére.

Ha egy kompresszort vagy szivattyút csatlakoztatnak a lyukhoz, akkor könnyű a hordóban lévő talajt oxigénnel telíteni. És a gyökércsepegtető öntözőrendszer segít egyenletesen hidratálni a burgonya alatti talajt.

A burgonya hordóba ültetése és az ültetvény gondozása

Gumók ültetése egy hordóbaA hordóban lévő burgonya nem nélkülözheti a biztonságos, tápláló cserepes keveréket. Ehhez a kultúrához alkalmas talaj, amely egyenlő részekből áll kész komposztból vagy rothadt humuszból és közönséges kerti talajból..

Mivel a növényeket gyakorlatilag zárt kis térfogatban kell termeszteni, fontos, hogy a burgonyára veszélyes kártevők ne jelenjenek meg a hordóban a talajjal együtt. Ezért a rovarok és lárváik semlegesítésére szolgáló talaj:

 • előre kalcinált vagy párolt;
 • még ősszel, ültetés előtt vegyszerekkel maratják.

Burgonya termesztése fahordóbanŐsszel, amikor a burgonya hordóban történő termesztésére szolgáló talajt éppen előkészítik, ammónium -nitrát vagy karbamid, kettős szuperfoszfát, káliumvegyületek és hamu keverékét adják hozzá. A magnéziumhiányos homokos talajokhoz magnézium -szulfátot és dolomitlisztet adnak. Ezután a hordót a neki szánt helyre telepítik, és a talajt 10-15 cm -es réteggel az aljára öntik. A talajon, kissé megnyomva, csírázott szemű csírázott gumókat vagy darabokat terítenek a talajra, és a burgonyát elaludnak tíz centis talajkeverékkel.

Kiváló termésAmikor a hajtások 2-3 cm -rel a talajszint fölé emelkednek, újra meg kell szórni őket talajkeverékkel. Ha a növény nem hagyja, hogy teljes értékű lombozatot képezzen, a burgonya minden erejét a gyökérzet fejlesztésére irányítja új gólyákkal, amelyeken később gumók jelennek meg. A föld hozzáadásával végzett eljárást addig ismételjük, amíg a hordót egy méterrel meg nem töltjük. Nem érdemes magasabbra tenni a talajréteget. A szezon végéig a növények nem rendelkeznek elegendő erővel a kiváló minőségű gumók kialakításához, mivel minden potenciált a gyökérzet kialakítására fordítanak..

Ez idő alatt a talajt aktívan öntözik, megakadályozva a kiszáradást, ami egy kis tartályban nagyon valószínű és veszélyes a burgonya ültetésére.

A burgonya felső öltözködése, amikor hordóban nő

Burgonyaágy műanyag hordókbólBurgonya, különösen hordóban, ahol a talaj tápanyag -tulajdonságai gyorsan kimerülnek, ásványi és szerves műtrágyákra van szükségük.

A burgonya műtrágyájaként ültetéskor használja:

 • trágya, amelyet hagyományosan vetőmag -alapanyagként alkalmaznak;
 • komplex ásványi műtrágyák ehhez a növényhez;
 • három rész tiszta alföldi tőzeg és trágya keveréke;
 • három-négy napos zöldtrágya-infúziók.

Amikor a hajtások 10-12 cm-re emelkednek, a növényeket káliummal és nitrogén műtrágyákkal kell etetni. Amikor a burgonyát hordóban termesztik, a műtrágyát könnyebb folyékony formában használni, 1-2 liter bokronként.

Ha a burgonyát karbamiddal etetik, akkor dolomit- vagy mészlisztet használnak a talaj elkerülhetetlen savasodásának semlegesítésére. A legjobb műtrágyázási eredmények csak megfelelő öntözés mellett várhatók.

A következő földréteget hozzá kell adniA korai fajtákat egyszer etetik, míg a későn érő burgonyát két etetés szükséges. Lehetetlen visszaélni a nitrogénműtrágyákkal a burgonya hordóba ültetésekor, mivel a nitrogén felesleg nitrogén formájában felhalmozódhat a gumókban, ami negatívan befolyásolja a termés minőségét, a varasodásállóságot és a tárolási kapacitást. Ha karbamidot vagy más nitrogéntartalmú szert használnak a burgonya öntetének, akkor jobb, ha hordóba ültetéskor kombinálják burgonya kálium-műtrágyáival..

A virágzás végén a növényeket foszfort tartalmazó műtrágyákkal lehet etetni. Ez az anyag elősegíti a tápanyagok kiáramlását a tetejéről a gumókba..

A burgonya hordóban történő termesztésének előnyei

Burgonya palánták egy hordóbanAz ültetésre, öntözésre és etetésre vonatkozó szabályok betartása a kertész számára nagy, egészséges gumók termését biztosítja..

 • A jobb felmelegedésnek és az egyenletes nedvességellátásnak köszönhetően sokkal hamarabb készen állnak a tisztításra, mint a hagyományos technológia..
 • Ezenkívül a burgonya hordóba ültetése megszünteti a rendszeres gyomlálás és a palánták dörzsölésének szükségességét..
 • A bokrokat nem károsítják a talaj kártevői, és nem kell félnie számos kulturális betegségtől.

Rendezett burgonyaágyFelkészítés után a talajt többször is fel lehet használni. A burgonya betakarításakor a hordót zöldtrágyával vetik be, ősszel pedig szerves anyagokat és ásványi adalékokat adnak hozzá.

A burgonya ültetésének különböző módjai – videó

Previous Post
תמיכה אמינה בגפנים – עשה זאת בעצמך סורג גינה
Next Post
Πώς να ταΐσετε τον άνηθο εάν αναπτύσσεται άσχημα
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org