15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mik azok a növényi növekedést szabályozó anyagok és hogyan kell használni őket

növény növekedése

A tapasztalt kertészek azzal érvelnek, hogy a korai és garantált termés elérése érdekében speciális növekedési szabályozókat kell használni a palánták számára, amelyek javítják a túlélési arányt, felgyorsítják a termést és segítenek a növényeknek ellenállni a kedvezőtlen időjárási körülményeknek. Ezeknek a gyógyszereknek a sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy ugyanolyan nagy hatékonysággal használják őket a kertészetben és a zöldségtermesztésben. Ebből a kiadványból megismerheti azokat a fajtákat és felhasználási módszereket, amelyek ma jelen vannak a hazai piacon..

Mik a növekedésszabályozók?

növénynövekedést szabályozó szereket használunk

A szerves növénynövekedést szabályozó gyógyszerek olyan gyógyszerek, amelyek stimulálják a speciális fitoharmononok termelését a növényi szövetekben – alacsony molekulatömegű szerves anyagok, amelyek szabályozzák a növények fejlődésének minden folyamatát.

Az alapok tartalmazzák:

 1. Biológiailag aktív anyagok (aminosavak, fehérjék, természetes fitoharmonikus prekurzorok).
 2. Mikro- és makroelemek.
 3. Vitaminok.

A palánták minden növekedési szabályozója jelentős aktivitással rendelkezik, ami miatt a fiatal növények túlélési és alkalmazkodási folyamata új körülmények között jelentősen felgyorsul. Ezekkel a készítményekkel történő kezelés után a palánták ellenállóbbak lesznek a gombás fertőzésekkel szemben, könnyebben átvihetők az átültetésre. A növekedési szabályozókkal kezelt növényeket kevésbé támadják meg a kártevők, ezt követően sokkal korábban lépnek a virágzási és termési szakaszba, mint “társaik”.

Növekedésszabályozók, osztályozásuk és alkalmazásuk módszerei

javítja a növények növekedését

Amint azt fentebb említettük, a tenyészet fejlődési, virágzási és termési folyamatait fitogramok szabályozzák. Minden anyag felelős egy szigorúan meghatározott probléma megoldásáért. Minden szerves növekedést serkentő anyagot rendszerint a növények fejlődésének bizonyos folyamataiért való felelősség típusa szerint osztályoznak..

Auxinok

az auxinok hatása a növényre

Az auxinokat tartalmazó készítmények ideálisak a palánták növekedési szabályozóként, mivel felelősek a gyökérképződésért, az anyagcsere folyamatokért és a fő hajtás növekedéséért. Az auxinok hozzájárulnak a petefészek kialakulásához, felgyorsítva a gyümölcs érési folyamatát. Ezeket az anyagokat a hajtások gyökerében és felső részében termelik.

Citokininek

citokininek

A citokininek szabályozzák a rügyek és az oldalhajtások kialakulását. Univerzális készítmények növényeknek citokininnel növelik a sejtosztódás sebességét, felgyorsítják a rügyképződést és a levelek növekedését. Ennek a fitoharmonikus szintnek a növekedése megakadályozza a zöld tömeg korai hervadását, ami jelentősen meghosszabbítja a növény életciklusát..

Gibberellinek

gibberellinek hatása

A gibberellin csoportba tartozó biológiailag aktív anyagokat tartalmazó készítményeket gyümölcsnövekedést serkentőnek nevezik. A helyzet az, hogy ez a fitoharmon felelős a tápanyagok felhalmozódásáért a növényi szövetekben, ami serkenti a szár gyorsabb növekedését, virágzását, termését.

Brassin

A sárgarépa felelős a növény immunrendszerének munkájáért. A palánták feldolgozására szolgáló növekedésszabályozók, köztük a brassin, jelentősen növelik a fiatal növények ellenállását a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal és kártevőkkel szemben.

Ezen fitoharmonikusok hatásának ismeretében könnyedén kiválaszthatja a szükséges gyógyszereket, amelyek stimulálják a növény egy bizonyos funkcióját..

Palánta növekedési szabályozók különböző növényekhez

növekedési szabályozó növények palántái számára

A növények növekedését serkentő készítmények javítják a növények betegségekkel szembeni ellenállását, növelik a kezelt növények termését, és pozitív hatással vannak a gyümölcs minőségére. A legjobb gyógyszer kiválasztásának megkönnyítése érdekében figyelembe vesszük a ma a hazai piacon bemutatott legnépszerűbb gyógyszereket..

A palánták növekedését serkentő minden vegyszert szigorúan a gyártó utasításainak megfelelően kell használni. Túladagolás esetén megfigyelhető a növekedés gátlásának hatása, a gyökérzet bomlása és a növények életképességének jelentős csökkenése..

Növekedési stimulátor uborka számára

uborka selyem

A modern ipar hatalmas termékskálát kínál az uborka palánták növekedésének ösztönzésére. A leghatékonyabbak közé tartozik a “Selyem” – növekedést szabályozó és gombaölő szer.

Ennek az eszköznek az alkalmazása:

 • jelentősen növeli a palánták túlélési arányát kedvezőtlen időjárási körülmények között;
 • segít növelni a gombás, vírusos és bakteriális fertőzésekkel szembeni ellenállást.

A gyógyszert magvak áztatására és palánták permetezésére használják a gyártó utasításai szerint.

Az anyag Silkom általi feldolgozása után növekedés figyelhető meg:

 • a petefészkek száma 15-30%-kal;
 • ellenáll a különböző betegségeknek;
 • túlélés kedvezőtlen időjárási körülmények között.

A selyem nem mérgező és gazdaságos. A gyógyszer látható hatása 14 napig megfigyelhető a növények kezelése után..

Növekedést serkentő paprika

cirkónia a borshoz

A növekedésszabályozók komplex használata elősegíti a bors gazdag betakarítását:

 1. A vetés előtti mag áztatásához használja a Kornevin oldatot. Az oldat mennyiségét 1 gramm szárazanyag / 1 liter víz mennyiségben készítjük.
 2. A palánták megjelenése után kezelje a palántákat a “Zircon” készítménnyel, ami jelentősen növeli a gyökérképződést és pozitív hatással van a petefészkek kialakulására..
 3. A paprika palánták nyílt talajba történő átültetésekor ajánlott a növények gyökérzetét gyökérrel kezelni.

A tapasztalt nyári lakosok azt javasolják, hogy a növényeket 15 naponta “Cirkon” oldattal permetezzék, hogy növeljék a paprika termését.

Ez a megközelítés a virágpetefészkek korai megjelenéséhez vezet, és növeli a kártevőkkel szembeni ellenállását is..

Paradicsompalánta növekedést serkentő

epin a paradicsomhoz

A gazdag termés és a kiváló minőségű paradicsom elősegíti a speciális növekedésszabályozók megfelelő használatát.

Az “Epin Extra” egy olyan gyógyszer, amely a brassinolid csoport fitohormonját tartalmazza, és pozitív hatással van a paradicsom immunrendszerére. Az Epin használata növeli a palánták túlélési arányát hirtelen ugrásokkal és hőmérséklet -csökkenésekkel, aszályokkal, bakteriális, gombás és vírusos fertőzésekkel, valamint a peszticidek káros hatásaival. Az elővető magkezelés lehetővé teszi, hogy olyan palántákat kapjon, amelyek erős immunitással rendelkeznek a leggyakoribb paradicsombetegségekkel szemben.

A “növekedési koncentrátum” a humuszcsoport kiegyensúlyozott vitamin komplexe, amely a növények életéhez szükséges mikro- és makroelemeket tartalmazza.

A növekedési koncentrátumot paradicsomhoz használják a következő esetekben:

 • magvak vetés előtti áztatásával (1 tk / 2 l víz);
 • a palánták gyökérképződésének stimulálása (20 ml / 10 l víz);
 • levélkötéssel (10 ml / 10 l víz);
 • gyökérkötéssel (20 ml / 10 l víz).

A “Növekedési koncentrátum” készítmény használata paradicsom esetén a következőképpen hat: a cukortartalom 3%-os növekedése; 25%-os hozam, 40-60%-kal csökkenti a paradicsom előfordulását.

Növekedést serkentő szőlő

gyökér a szőlőhöz

A tapasztalt kertészek azt javasolják, hogy a szőlővágások “sarkát” porítsák Kornevinnel, ami serkenti a gyökérképződést. A mag nélküli szőlőfajták hozamának növelése érdekében jól mutatta magát a szőlő Gibberellin oldattal történő feldolgozásának módja. Az ilyen fitoharmonikus készítmények nem befolyásolják a gyökérzet fejlődését, de felelősek a növény sejtosztó képességének stimulálásáért, ami pozitív hatással van a szőlő növekedésére.

Növekedésszabályozó gyümölcsfákhoz

málna gyümölcsfákhoz

Ha már a növénynövekedést serkentő szerekről beszélünk, nem lehet mást, mint érinteni azokat a készítményeket, amelyeket a kertészek a gyümölcsfák termésének növelésére használnak. Promalin – a gyümölcsfák növekedési szabályozója felelős a gyümölcs alakjának és méretének javításáért, a petefészek stimulálásáért, különösen a vesék fagykárosodása után. Ezt a gyógyszert széles körben használják az óvodákban a gyümölcsfa palánták jobb elágazásához..

A petefészkek számának növelése érdekében egyszeri vagy kettős permetezést végeznek. Az első esetben 100 ml Promalin oldatot készítünk 100 liter vízhez. A kétszeres feldolgozáshoz oldatot használunk 50 ml hatóanyag koncentrációban 100 l vízben.

Mire szolgálnak a növények növekedési szabályozói – videó

Previous Post
Orchidea betegségek és növénymentési technikák feltárása
Next Post
איך לגדל תפוחי אדמה לפי מיטלידר בקוטג ‘קיץ קטן