15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ηλεκτρικοί λέβητες, αρχές λειτουργίας και ποικιλίες

διάγραμμα συσκευών ηλεκτρικού λέβητα Το να ζεις χωρίς ζεστό νερό είναι κακό. Επομένως, εάν το σπίτι δεν διαθέτει κεντρική παροχή ζεστού νερού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε θερμοσίφωνα. Εάν η κατοικία δεν είναι εξοπλισμένη με θέρμανση από ένα λεβητοστάσιο, CHP, ή είναι αδύνατο να συνδέσετε μια συσκευή για τη θέρμανση του νερού στα δίκτυα για διάφορους λόγους, χρησιμοποιούνται ηλεκτρικοί λέβητες (αν και αυτό το όνομα δεν είναι αρκετά σωστό, έχει ήδη πάρει ρίζα, σύμφωνα με τους κανόνες, αυτά είναι μόνο θερμοσίφωνες). Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις αρχές λειτουργίας των λεβήτων και τους τύπους τους.

Πώς λειτουργεί ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας;?

Όταν το ρεύμα διέρχεται από έναν αγωγό με αντίσταση, σύμφωνα με τον νόμο Joule -Lenz, θερμαίνεται (εδώ είναι ο τύπος που καθορίζει την αναλογία των παραμέτρων των τιμών της θερμικής ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με αυτό – Q = R * I2, εδώ Q είναι θερμική ενέργεια, R είναι αντίσταση, I είναι ρεύμα) … Τοποθετώντας τον αγωγό στο νερό, η παραγόμενη θερμότητα μεταφέρεται σε αυτό.

Αν και, πρέπει να σημειωθεί, σήμερα έχουν ανακοινωθεί θερμοσίφωνες που λειτουργούν με την αρχή της άμεσης μεταφοράς ενέργειας (μέσω ακτινοβολίας μικροκυμάτων) σε μόρια νερού, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εξαπλωθούν ευρέως..

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι εξοπλισμένοι με συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας, μπορούν να συναρμολογηθούν σύμφωνα με το απλούστερο σχήμα χρησιμοποιώντας διμεταλλικούς διακόπτες ή να είναι πιο πολύπλοκα μέχρι τη χρήση μικροεπεξεργαστών.

Επίσης, σχεδόν όλοι οι θερμαντήρες, ειδικά οι αποθηκευτικοί, έχουν συστήματα προστασίας από υπερπίεση, τις περισσότερες φορές πρόκειται για βαλβίδες ασφαλείας.

διάγραμμα σύνδεσης λέβητα

Ταξινόμηση

Υπάρχουν δύο τύποι ηλεκτρικών λεβήτων για θέρμανση νερού:

  1. Λέβητας άμεσης ροής, το νερό θερμαίνεται περνώντας από εναλλάκτες θερμότητας με μεγάλη επιφάνεια. Τέτοιες συσκευές είναι πιο συμπαγείς και παρέχουν θερμότητα αμέσως μετά τη σύνδεση στο δίκτυο. Ωστόσο, έχουν υψηλή ειδική ηλεκτρική ισχύ και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν κατάλληλες καλωδιώσεις και προστατευτικές συσκευές..
  2. Συσσωρευτική – εδώ χρησιμοποιούνται θερμάστρες χαμηλότερης ισχύος (επομένως, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα). Το νερό θερμαίνεται όχι σε διερχόμενο ρεύμα, αλλά σε δοχείο (το οποίο πρέπει να διαθέτει θερμομόνωση). Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας συσκευής δεν είναι μόνο στο χαμηλότερο ρεύμα που περνάει από τους ηλεκτρικούς θερμαντήρες, αλλά και στο ότι μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν στην κορυφή (για παράδειγμα, το πρωί όταν όλη η οικογένεια κάνει ντους και πλένει) νερό κατανάλωση. Επίσης, με την ευρέως εφαρμοσμένη διαφοροποιημένη πληρωμή για ηλεκτρική ενέργεια (τη νύχτα, ένα κιλοβάτ κοστίζει λιγότερο), η χρήση τους δικαιολογείται για οικονομικούς λόγους – το νερό μπορεί να ζεσταθεί όταν ο μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας μετράει στο ελάχιστο τιμολόγιο (τη νύχτα). Τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών λεβήτων αποθήκευσης περιλαμβάνουν τις σημαντικές τους διαστάσεις. Εάν χρειάζεστε έναν τέτοιο θερμαντήρα, φροντίστε να καταλάβετε τη λογική της λειτουργίας των συστημάτων ελέγχου του. Εξαρτάται από αυτό, καθώς και από την ποιότητα της θερμομόνωσης του σώματός του – πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει ο λέβητας.

Τι είναι τα θερμαντικά στοιχεία

Για να καταλάβετε τελικά την αρχή λειτουργίας ενός ηλεκτρικού λέβητα, πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργεί το θερμαντικό στοιχείο (αυτή είναι μια πιο σωστή συντομογραφία, αν και συχνά χρησιμοποιείται πιο κατάλληλη για προφορά στις σλαβικές γλώσσες TEN).

Αποκωδικοποίηση της συντομογραφίας TEN – σωληνοειδής ηλεκτρικός θερμαντήρας. Είναι ένας σωλήνας (μέταλλο, πορσελάνη, γυαλί κ.λπ.) στον οποίο βρίσκεται ένα θερμαντικό στοιχείο που περιβάλλεται από ένα στρώμα ανθεκτικού στη θερμότητα διηλεκτρικό.

Θερμαντικό στοιχείοΤα γεωμετρικά τους μεγέθη και σχήματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά – ίσια, σε σχήμα “U”, λυγισμένα σε μια σπείρα. Οι σύνδεσμοι ή τα σπειρώματα για τη σύνδεση ενός ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν επίσης να τοποθετηθούν με διαφορετικούς τρόπους, είτε στο ένα άκρο του σωλήνα είτε και στα δύο. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η συσκευή εφευρέθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα..

Αρχή λειτουργίας

Εκτός από το γεγονός ότι εξετάσαμε τη γενική αρχή λειτουργίας των ηλεκτρικών λεβήτων, θα εξετάσουμε τους μεμονωμένους τύπους τους. Επιπλέον, θα κάνουμε μια κράτηση, αυτή η διαφορά δεν αφορά τόσο τον τύπο των ηλεκτρικών θερμαντήρων, την ταξινόμηση των οποίων έχουμε ήδη αποσυναρμολογήσει, όσο περισσότερο τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Επομένως, θα εξετάσουμε μεμονωμένους ειδικούς τύπους ηλεκτρικών λεβήτων και πώς λειτουργούν, θα αφιερώσουμε μια μικρή παράγραφο στον καθένα. Παρόλο που αυτοί οι θερμαντήρες δεν διαφέρουν πολύ από τους τυπικούς τύπους, για να ελέγξετε την κατάσταση, σίγουρα πρέπει να εξοικειωθείτε μαζί τους..

Ηλεκτρικοί λέβητες με ξηρά στοιχεία θέρμανσης

Συνήθως, το TEN βρίσκεται απευθείας στο νερό και η σύνδεσή του με το σώμα διαχωρίζεται με στεγανοποιητικά παρεμβύσματα. Ωστόσο, υπάρχει μια ποικιλία που ονομάζεται ηλεκτρικοί λέβητες με ξηρό ΔΕΔ, στους οποίους τα θερμαντικά στοιχεία βρίσκονται σε κοιλότητες και είναι απομονωμένα από την επαφή με το νερό. Αυτοί οι θερμαντήρες είναι ασφαλέστεροι (υπάρχει διπλή προστασία από τη διείσδυση ενός απειλητικού για τη ζωή δυναμικού στο νερό, το οποίο εξακολουθεί να είναι αγωγός) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν φθηνότερα στοιχεία καυσίμου σε αυτά..

Διάγραμμα συσκευών ηλεκτρικού λέβητα

Ένα άλλο πλεονέκτημα τέτοιων συσκευών είναι η απλή αντικατάσταση των ίδιων των στοιχείων θέρμανσης, δεν απαιτούνται πρόσθετα παρεμβύσματα, μπορείτε απλά να αφαιρέσετε το αποτυχημένο στοιχείο θέρμανσης και να εγκαταστήσετε ένα νέο. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαφορά τι είδους είναι, αυτοί οι θερμοσίφωνες είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθούν..

Ηλεκτρικός λέβητας διπλού κυκλώματος

Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί για τη θέρμανση του νερού, τόσο με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος όσο και με τη βοήθεια συστημάτων παροχής θερμότητας. Το κύριο χαρακτηριστικό που διαθέτει ένας ηλεκτρικός λέβητας διπλού κυκλώματος είναι ότι, εκτός από τα στοιχεία θέρμανσης, βρίσκονται και εναλλάκτες θερμότητας για παροχή ζεστού νερού, που λειτουργούν από θέρμανση. Αυτή η προσέγγιση σάς επιτρέπει να παρέχετε στέγαση με ζεστό νερό, ακόμη και κατά την περίοδο κατά την οποία δεν λειτουργούν λεβητοστάσια ή συνδυασμένοι σταθμοί θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής..

ηλεκτρικός λέβητας διπλού κυκλώματος

Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι η θέρμανση νερού με ηλεκτρική ενέργεια είναι πάντα πιο ακριβή από τη χρήση δικτύων θέρμανσης..

Τις περισσότερες φορές, αυτές οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με σύστημα αυτοματισμού που σας επιτρέπει όχι μόνο να αλλάζετε στοιχεία θέρμανσης, αλλά και εάν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, μπορεί να είναι τόσο ηλεκτρικός λέβητας ροής όσο και συσκευή που λειτουργεί με συσσωρευτική αρχή. Ακόμη και λόγω του γεγονότος ότι απαιτούνται μεγάλα μεγέθη συσκευών για τη φιλοξενία δύο τύπων θερμοσιφώνων, οι λέβητες διπλού κυκλώματος είναι συχνότερα συσσωρευτικοί.

Εν ολίγοις, αυτό είναι το μόνο που μπορεί να ειπωθεί για τους λέβητες που θερμαίνουν το νερό χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια σε ένα σύντομο άρθρο. Αν και, για να έχετε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς τα νέα, τόσο στη μηχανική θέρμανσης όσο και στις τελευταίες εξελίξεις των ηλεκτρικών εταιρειών. Αλλά αυτό είναι ήδη ένα θέμα για ένα βιβλίο, όχι ένα άρθρο..

Βίντεο: πώς να επιλέξετε τον σωστό λέβητα

Previous Post
A legjobb rágcsálóirtó szerek kiválasztása a rágcsálóirtáshoz
Next Post
Φύτευση και φροντίδα για μια στήλη μηλιάς