15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Μικρή οροφή: πλεονεκτήματα και δυσκολίες κατασκευής

τρυπητή στέγη Όταν αποφασίζουν για τον τύπο της στέγης, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σπιτιών επικεντρώνονται στην εξοικονόμηση κόστους κατά την κατασκευή του. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας καταλαβαίνουν ότι η καλύτερη επιλογή για ένα κτίριο κατοικιών θα είναι μια τετράριχτη στέγη. Παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση ολόκληρης της περιοχής, είναι αξιόπιστη προστασία από τις βροχοπτώσεις και προσελκύει με μια μη τυποποιημένη εμφάνιση. Μόνο επαγγελματίες μπορούν να χτίσουν μια οροφή με πτερύγια.

Τύποι στέγες ισχίου

Η απουσία αετωμάτων και αετωμάτων είναι η κύρια διαφορά μεταξύ της στεγασμένης οροφής. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, υπάρχουν 3 τύποι οροφών:

 1. Ισχίο – μοιάζει στην εμφάνισή του με μια πυραμίδα, στην οποία οι πλαγιές, που παρουσιάζονται με τη μορφή ισοσκελών τριγώνων, βγαίνουν από ένα σημείο. Η συσκευή της οροφής με πτερύγια είναι κατάλληλη μόνο για τετράγωνα κτίρια.τρυπητή στέγη
 2. Ισχία – αποτελείται από δύο τραπεζοειδή που συγκλίνουν στην κορυφογραμμή και δύο γοφούς (τριγωνικές πλαγιές) δίπλα στα ακραία σημεία της δοκού κορυφογραμμής. Χτισμένο σε ορθογώνια κτίρια.στέγη ισχίου
 3. Semi-hip-στέγη με ζωντανό χώρο κάτω από την οροφή λόγω κομμένων αετωμάτων.μισή στέγη ισχίου

Ανεξάρτητα από τον τύπο της στέγης που επιλέγεται, κατά την κατασκευή ενός πλαισίου δοκών, προκύπτουν πολλές δυσκολίες.

Πώς να φτιάξετε μια οροφή 4 θέσεων: αλγόριθμος εργασίας

εγκατάσταση στέγης ισχίου

Η εγκατάσταση ισχίου στέγης περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Υπολογισμός των υλικών που απαιτούνται για το πλαίσιο δοκού, τον ατμό, τη θερμότητα και τη στεγανοποίηση, καθώς και την τελική εξωτερική επίστρωση.
 2. Συλλογή όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή στέγης.
 3. Προετοιμασία ξύλου για το σύστημα δοκών: πριόνισμα των σανίδων και επεξεργασία τους με διάφορα αντισηπτικά και πυροσβεστικά μέσα.
 4. Εγκατάσταση πλαισίου.
 5. Εγκατάσταση στρώσεων ατμού, θερμότητας και στεγανοποίησης.
 6. Εγκατάσταση στέγης.
 7. Τελικές εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση πρόσθετων στοιχείων.

εγκατάσταση γωνιακών στελεχών

Ένα σημαντικό σημείο είναι η εγκατάσταση συσκευών εξαερισμού, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι..

Γωνία κλίσης της οροφής του ισχίου

υπολογισμός της γωνίας κλίσης της οροφής

Η τιμή αυτής της παραμέτρου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

 • φορτίο χιονιού και ανέμου ·
 • τύπος υλικού στέγης.
 • αισθητική εμφάνιση του κτιρίου.

Κατά συνέπεια, εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα βροχοπτώσεων το χειμώνα, η γωνία κλίσης των πλαγιών πρέπει να είναι μέγιστη. Σε μια θυελλώδη περιοχή, είναι καλύτερο να χαμηλώσετε την κορυφογραμμή της στέγης του ισχίου. Επιπλέον, οι υπολογισμοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μέγιστη και ελάχιστη τιμή της γωνίας κλίσης του ίδιου του υλικού στέγης, στην οποία δεν θα παραβιάζονται οι λειτουργίες και οι ιδιότητές του. Για παράδειγμα, για το σχιστόλιθο, η συνιστώμενη τιμή είναι 15-65 °. Η παραβίαση αυτών των ορίων μπορεί να είναι γεμάτη με διαρροή υγρασίας στους αρμούς μεταξύ φύλλων υλικού στέγης.σχεδιάστε τη γωνία κλίσης της ράμπας

Εάν λάβουμε υπόψη την πρακτικότητα, τότε όταν χρησιμοποιείτε μια σοφίτα ως χώρο διαβίωσης, αξίζει να υπολογίσετε το βέλτιστο ύψος οροφής. Η τιμή του μπορεί να κυμαίνεται στους διαδρόμους 1,9-2,1 μ. Αλλά είναι πιο οικονομικό να κατασκευάζουμε στέγες με ελάχιστη γωνία κλίσης, καθώς θα καταναλώνεται λιγότερο υλικό σε αυτά.

Από αισθητικής άποψης, οι οροφές είναι εμφανείς, το ύψος των οποίων είναι ½ ύψη ισογείου.

Υπολογισμός του συστήματος δοκών της οροφής του ισχίου

σύστημα φερμουάρ με οροφή

Στον κόσμο της καινοτόμου τεχνολογίας, είναι δυνατό να υπολογίσετε το υλικό για τη στέγη του ισχίου online. Απλά πρέπει να γνωρίζετε τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • μήκος βάσης?
 • πλάτος βάσης?
 • κλίση οροφής?
 • το μήκος του άκρου προεξέχει?
 • το μήκος των πλευρικών προεξοχών.
 • γήπεδο δοκών.

υπολογισμός των διαστάσεων των στοιχείων δοκώνΤο αποτέλεσμα υπολογισμού μπορεί να επηρεαστεί από τιμές όπως το φορτίο ανέμου και χιονιού, ο τύπος ξύλου, το ύψος στην κορυφογραμμή του κτιρίου και άλλα. Γενικά, τα διαδικτυακά εργαλεία καθιστούν σήμερα δυνατή, χωρίς ειδικές γνώσεις μηχανικής, την παροχή της κατά προσέγγιση ποσότητας υλικού που απαιτείται για την κατασκευή μιας στέγης ισχίου και, κατά συνέπεια, οικονομικό κόστος. Ωστόσο, μόνο επαγγελματίες μπορούν και πρέπει να κάνουν υπολογισμούς.

Είναι καλύτερα οι έμπειροι ειδικοί να εργάζονται για τη δημιουργία του έργου στέγης ισχίου. Δεδομένου ότι μικρά λάθη στους υπολογισμούς έχουν σημαντική επίδραση στην αξιοπιστία και την αντοχή της οροφής.

Εγκατάσταση του συστήματος δοκών κλασικής στέγης ισχίου

εγκατάσταση του συστήματος δοκώνΔεδομένου ότι τα τετράγωνα κτίρια είναι πολύ μικρότερα σε σύγκριση με τα ορθογώνια, οι στέγες με κορμούς συχνά κατασκευάζονται κλασικού τύπου. Το υλικό για τα δοκάρια της οροφής πρέπει να είναι κατασκευασμένο από αποξηραμένο ξύλο μόνο καλής ποιότητας. Η όλη διαδικασία κατασκευής μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια..

Επικαλυπτόμενα

εγκατάσταση επικάλυψηςΚατά την ανέγερση τοίχων και την έκχυση θωρακισμένης ζώνης, οι ειδικοί παρέχουν ένα είδος κόγχης σε όλη την περίμετρο για τις δοκούς στήριξης του δαπέδου. Σε αυτά τοποθετούνται οι δοκοί οροφής. Δύο στρώματα στεγανοποίησης πρέπει να στερεωθούν μεταξύ του δέντρου και του τοίχου..

Εάν η θέση δεν παρέχεται από τους κατασκευαστές, οι δοκοί δαπέδου τοποθετούνται απευθείας στο Mauerlat, η εγκατάσταση του οποίου περιγράφεται παρακάτω. Το βήμα μεταξύ των σανίδων επιλέγεται ανάλογα με τις παραμέτρους της μόνωσης. Για να εξασφαλιστεί η ακαμψία του δαπέδου μεταξύ των δοκών, τα ξύλινα υπέρθυρα στερεώνονται με καρφιά..

Τοποθέτηση καρφιών στο ξύλο πρέπει να είναι ελαφρώς υπό γωνία, διαφορετικά – η ξυλεία μπορεί να σπάσει.

Τοποθέτηση Mauerlat

βάζοντας MauerlatΟι εργασίες για την εγκατάσταση ενός ξύλινου πλαισίου ξεκινούν με την εγκατάσταση ενός Mauerlat – μια ράβδο σημαντικού τμήματος (100×100, 100×150), η οποία είναι στερεωμένη σε όλη την περίμετρο της δομής. Οι αρμοί κατά μήκος των επιμέρους τμημάτων επικαλύπτονται, όπως υποδεικνύεται στην εικόνα.

Η ξυλεία τοποθετείται σε ένα στρώμα στεγανοποίησης, πιο συχνά – υλικό στέγης.

Εάν οι τοίχοι του κτιρίου είναι κατασκευασμένοι από τούβλο ή αεριωμένο σκυρόδεμα για την εγκατάσταση του Mauerlat, προηγουμένως χύνεται μια ζώνη από οπλισμένο σκυρόδεμα στην οποία εισάγονται εκ των προτέρων μεταλλικά στηρίγματα με βήμα 10-12 cm για περαιτέρω εγκατάσταση της ξυλείας.

Η διάμετρος των συνδετήρων πρέπει να είναι περίπου 1 cm. Το μήκος τους υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το τμήμα του δέντρου.

Εγκατάσταση ορθοστατών και δοκών ράχης

κατασκευή κορυφογραμμήςΈνα από τα πιο σημαντικά σημεία στην κατασκευή ενός πλαισίου δοκών είναι η τοποθέτηση της δοκού. Θα πρέπει να βρίσκεται αυστηρά στη μέση του κτιρίου. Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί χτυπούν τις διαγώνιες με ένα νήμα, μετρούν τις αποστάσεις από τους τοίχους μέχρι το τρέξιμο αρκετές φορές.

εγκατάσταση πορλίνωνΤα στηρίγματα για δοκούς κορυφογραμμής εγκαθίστανται με κατά προσέγγιση βήμα 3-4 μέτρα, ανάλογα με το μήκος του κτιρίου. Για να διατηρηθεί η κατακόρυφη θέση τους, τοποθετούνται προσωρινά δοκάρια. Η στερέωση κάθετων στύλων σε οριζόντια δοκό πραγματοποιείται με ευθεία άρθρωση ή ευθεία κοπή. Η ορθότητα της εγκατάστασης του κουρτίνα επαληθεύεται χρησιμοποιώντας το επίπεδο του κτιρίου.

Διορθώνοντας πλευρικά κεκλιμένα στοιχεία

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση των πλευρικών δοκών, οι θέσεις στερέωσής τους σημειώνονται στη δοκό της κορυφογραμμής. Κατά κανόνα, η απόσταση τοποθέτησης είναι 50 έως 150 εκ. Η στερέωση των άνω άκρων τους δεν διαφέρει από αυτό που χρησιμοποιείται κατά την κατασκευή μιας αέτωσης στέγης. Τα δοκάρια κόβονται υπό γωνία 450 και αγκυρώνονται στις άκρες της δοκού της κορυφογραμμής. Όλοι οι σχηματισμένοι άνω κόμβοι του συστήματος δοκών της οροφής του ισχίου στερεώνονται με καρφιά και ενισχύονται με μεταλλική ή ξύλινη πλάκα.

Τα κάτω άκρα των πλευρικών ποδιών μπορούν να τοποθετηθούν με δύο τρόπους, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.τρόποι σύνδεσης των ποδιών

Το πρώτο σχέδιο για τη στήριξη των δοκών στο Mauerlat χρησιμοποιείται εάν η οροφή με πτερύγια έχει έξοδο. Κατά κανόνα, τέτοιες προεξοχές απαιτούν την ανάπτυξη των σανίδων δοκών με επιπλέον ξυλεία. Το δέντρο του απαιτούμενου μήκους στερεώνεται στα κάτω άκρα των δοκών με καρφιά.

Για ξύλινα, πλαισιωμένα ή ελαφριά τσιμεντένια κτίρια (εκείνα για τα οποία αντενδείκνυνται φορτία αποστάτη), χρησιμοποιείται σύστημα με στοιχεία συρόμενου πλαισίου. Οι συνδετήρες σε αυτή την περίπτωση αντιπροσωπεύονται από δύο μεταλλικά στοιχεία. Το πρώτο μέρος της μονάδας στερέωσης είναι τοποθετημένο στο Mauerlat, το δεύτερο στα δοκάρια. Συνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μια μεγάλη υποδοχή.στεφάνες στερέωσης και Mauerlat

Οι συρόμενοι συνδετήρες συνιστώνται επίσης για τη στερέωση των δοκών στη δοκό της κορυφογραμμής. Έτσι, είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι διαδικασίες παραμόρφωσης της οροφής κατά τη συρρίκνωση του σπιτιού ή τις εποχιακές μετατοπίσεις των τοίχων..

Εγκατάσταση διαγώνιων δοκών

εγκατάσταση διαγώνιων δοκώνΤα αρθρωτά δοκάρια για μια οροφή με κουκούλα φέρουν το κύριο φορτίο. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εγκατάστασή τους. Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία, τα διαγώνια στηρίγματα συνδυάζονται από δύο σανίδες. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης σχετική όταν είναι απαραίτητο να επιμηκυνθεί το στοιχείο πλαισίου. Εξάλλου, το τυπικό μήκος ξυλείας (όχι περισσότερο από 6 m) είναι συχνά ανεπαρκές. Επιπλέον, το πόδι διπλής δοκού μπορεί να αντέξει το ίδιο φορτίο με μια ράβδο ισοδύναμης διατομής..

Οι συναρμολογημένες διαγώνιες δοκοί της οροφής του ισχίου ασφαλίζονται επιπλέον με αντηρίδες και δοκάρια. Το τελευταίο δομικό στοιχείο είναι μια σύνδεση μιας δοκού και ενός ράφι κάθετου σε αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από κλίσεις και στις δύο πλευρές.

Η μονάδα στήριξης των διαγώνιων ποδιών στη δοκό της κορυφογραμμής

επιλογές για υποστήριξη διαγώνιων δοκώνΟι γωνιακές δοκοί είναι προσαρτημένες στη δοκό με τα άνω άκρα τους, σχηματίζοντας ένα είδος κόμπου. Η πολυπλοκότητα του σχηματισμού του επηρεάζεται από τον αριθμό των δοκών κορυφογραμμής. Οι κονσόλες προεξέχουν προς τα εμπρός σε σχέση με το πλαίσιο δοκού κατά 15 cm, εάν το έργο προβλέπει μία διαδρομή.

Τα διαγώνια πόδια κόβονται σε συγκεκριμένη γωνία και συνδέονται με την κονσόλα, στερεώνοντας με καρφιά. Η αξιοπιστία του κόμβου δίνεται από μια πρόσθετη μεταλλική ή ξύλινη πλάκα, η οποία ονομάζεται επίσης ωτίο..

Εάν ο χώρος κάτω από την οροφή σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για χώρους διαμονής, προβλέπουν την εγκατάσταση δύο διαδρομών. Στη συνέχεια, στα άκρα των δοκών της κορυφογραμμής, στερεώνεται ένα δοκάρι (στην περίπτωση πλεγμένων διαγώνιων ποδιών) ή μια ξύλινη σανίδα (εάν οι διαγώνιες δοκοί αντιπροσωπεύονται από μια ράβδο), πάχους τουλάχιστον 5 cm. Σε αυτά πρόσθετα στοιχεία, τα κεκλιμένα πόδια δοκών στερεώνονται σύμφωνα με το σχήμα που αναφέρθηκε παραπάνω.

Τα κάτω άκρα των διαγώνιων ποδιών είναι τοποθετημένα στο Mauerlat. Σε αυτή την περίπτωση, τα καρφιά και οι σφιγκτήρες χρησιμοποιούνται ως συνδετήρες. Το δοκάρι είναι επίσης μερικές φορές επιπρόσθετα ασφαλισμένο με γωνιακή μπάρα, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.κάτω προσάρτηση διαγώνιων ποδιών

Ασφάλιση αντικειμένων που λείπουν

Τα συντομευμένα δοκάρια ή τα μισά πόδια των πλευρικών πλαγιών και των γοφών είναι τοποθετημένα στα διαγώνια πόδια με μοτίβο σκακιέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προ-κομμένες σανίδες στερεώνονται με 2 καρφιά και στις δύο πλευρές. Αλλά είναι δυνατό να αυξήσετε περισσότερο τη φέρουσα ικανότητα της μονάδας με έναν άλλο τρόπο στερέωσης..

Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η χρήση τμημάτων ράβδων (δείτε την παραπάνω εικόνα). Είναι στερεωμένα μεταξύ των βραχυκυκλωμάτων κατά μήκος του κάτω άκρου της σανίδας. Ως αποτέλεσμα, οι δοκοί γίνονται δοκοί I, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τους δείκτες της φέρουσας ικανότητάς του..

Τελικές εργασίες για το πλαίσιο δοκού και τη στέγη

πτυσσόμενο πλαίσιο οροφήςΤο τελευταίο στάδιο στη συναρμολόγηση του πλαισίου είναι η εγκατάσταση αντηρίδων και καλωδίων τύπου. Τα πρώτα είναι ξύλινα δοκάρια, τα οποία είναι εγκατεστημένα υπό γωνία 45 0 μεταξύ του κρεβατιού και των πλευρικών δοκών. Το δεύτερο – συνδέστε τα στοιχεία του πλαισίου μεταξύ τους για να δώσετε μεγαλύτερη ακαμψία στη δομή.

Αφού συναρμολογηθεί το σύστημα δοκών, προχωρήστε στην εγκατάσταση ατμού, θερμότητας και στεγανοποίησης, κορδονιών, καθώς και του ίδιου του υλικού στέγης.

Για να ενοποιήσετε το παραπάνω υλικό, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο.

Εγκατάσταση του συστήματος δοκών μιας στεγασμένης οροφής – βίντεο

Previous Post
Nyírlé – a természetes ital előnyei és ártalmai
Next Post
Η ντομάτα Pink Flamingo ανήκει στις ποικιλίες υψηλής απόδοσης, κάτι που ερωτεύτηκαν οι κάτοικοι του καλοκαιριού.