15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Mit tudunk a répafajtákról és fajtákról?

Asztali répafajták A cékla (nem cékla!) Lágyszárú kétéves növény, amely az Amaranth családhoz tartozik (korábban a cékla a Marevykh családhoz tartozott). Ennek a családnak vannak éves és évelő képviselői is. A répa nemzetségébe tartozó 13 faj közül csak kettőt termesztenek a kultúrában – közönséges céklát és levélrépát..

A cékla (mángold) egyéves és kétéves. Nem képez gyökérnövényeket; csap vagy rostos, erősen elágazó gyökere van. A növény minden ereje a zamatos levelekből álló erőteljes rozetta kialakulásához vezet vastag, erős levélnyélben.

A közönséges répa kétéves növény. Az első évben nagy húsos gyökérnövényt, a második évben virágszárat képez, amelyre a magokat megkötik és érik. A közönséges céklát azonban általában egynyári növényekben termesztik az ízletes és egészséges gyökérnövény érdekében. A magvak megszerzéséhez csak kis speciális méhterületek maradnak..

A közönséges céklát három alcsoportra osztják:

 • kantin;
 • cukor;
 • zord.

Asztali répa

Vörös cékla Nagyjából két kategóriába sorolható: piros és fehér. A vörös gyümölcsű fajták a leggyakoribbak, ezeket szoktuk “céklának” nevezni.

Fehér céklaA fehér fajták kevésbé népszerűek, és nem is mindig ismertek az általános fogyasztók számára. A fehér cékla íze nagyon hasonlít vörös unokatestvéréhez. Zöld levélrozettával és kicsi, hosszúkás gyökerekkel rendelkezik, világos héjjal és péppel. Salátákban, pácokban, valamint olyan ételekben használják, ahol más összetevők színezése nem kívánatos. A legnépszerűbb fehér gyümölcsű fajta “Albina Vereduna”.

Ne keverje össze a fehér céklát a cukorral és a takarmányrépával. A cukor- és takarmányrépa is világos húsú, de nem eszik meg.

Népszerű vörös céklaA vörös répafajták a gyökérnövények pépének és bőrének színét a kárminpirostól a gesztenyebarnaig szinte fekete színűek. A keresztmetszeten világos koncentrikus gyűrűk láthatók. A gyökérnövény alakja a vörös céklában nagyon változatos lehet: lapos, kerek, hosszúkás-kúpos, hengeres és orsó alakú. A lekerekített és lapos gyökérnövényű fajták a legkorábbi, termékeny, jó megjelenésűek. Nyári fogyasztásra termesztik. A szezonközépi és késői fajtáknak hosszúkásabb gyökereik és jól fejlett gyökérzetük van. Az ilyen gyökérzöldségeket télen jól tárolják..

A vörös asztali céklát általában három típusra osztják:

 • A Vindifolia fajtacsoport zöld levelekkel és levélnyéllel. A levélnyél enyhén rózsaszínű lehet. A gyökérnövények hosszúkás-kúpos alakúak, erőteljes gyökerekkel.
 • Rubrifolia – ez a fajtacsoport a hajtásoktól sötétvörös színű, levelek és gyökérnövények. A gyümölcsök alakja meglehetősen változatos: hosszúkás-kúpos, kerek, lapos. A fajták nem tolerálják jól a meleget, és nem rendelkeznek a legnagyobb termelékenységgel..
 • Atrorubra – Ebbe a csoportba tartoznak a cékla leggyakoribb fajtái. Jellemzője a sötét színű gyökerek, élénkzöld levelek vörös vagy rózsaszín levéllemezeken, magas termelékenység. A leveleken kifejezett vörös csíkok láthatók.

Mulatka fajtaA csoport a következő jól ismert fajtákat tartalmazza:

 • Bordeaux. Ovális vagy kerek sötétvörös gyökerei vannak. A vágáson lévő könnyű gyűrűk szinte láthatatlanok. A levelek felállóak, zöldek, rózsaszín levélnyéllel, őszre kipirosodnak.
 • Egyiptomi. Gyökérnövényeinek kifejezett lapos alakja van. Közepes méretűek, nagyon sötét színűek, néha lila árnyalatúak. A levelek sötétzöldek, vörös erekkel és levélnyéllel. Őszre a vörös szín felerősödik. A fajták általában korai érésűek, kevés virág.
 • Fogyatkozás. Az ilyen fajta levelek nagyon hasonlítanak az egyiptomihoz, de erőteljesebb rozettával és világosabb színnel rendelkeznek. A gyökérnövények ovális kerekek és lekerekítettek, sötét színűek. A fajták korai érésűek, kevés virág, néhányuk ellenáll a szárazságnak.
 • Erfurt. Későn érő aszályálló fajtákat egyesít. A gyökérzet erősen elágazik, ami megnehezíti a betakarítást. A gyökérnövények nagyok, hosszúkás-kúposak és hengeresek. A vágáson jól láthatóak a jellegzetes gyűrűk.

CéklahengerAz ilyen fajtákat téli tárolásra szánják. Ebbe a csoportba tartozik a híres holland “Cillindra”, amelynek orsó alakú gyökere van, és csak a hosszának egyharmadában merül a talajba.

Sárga céklaAz elmúlt években a tenyésztők újfajta étkezési céklát fejlesztettek ki: sárga és csíkos. Ezek a céklák megőrizték a szokásos vörös cékla ízét és tápanyagtartalmát. Ezen új fajták előnye a magas dekorativitás..

Csíkos céklaA leghíresebb sárga gyümölcsű fajták a Burpee’s Golden és Golden Surprise. A csíkos fajták közül a Chioggia a legnépszerűbb..

Oroszországban a korai érésű étkezési céklafajtákat nyári fogyasztásra, a szezon közepén pedig téli tárolásra termesztik. A későn érő fajtáknak csak az ország déli részén van ideje érni..

A céklát frissen és hőkezelés után fogyasztják. Sokféle étel készül belőle: levesek, köretek, saláták, desszertek. Főtt, párolt, sült. Egyél más zöldségekkel együtt vagy önálló ételként.

Répa tetejeA gyökérnövények mellett egészséges répa tetejét is fogyasztanak. Finom diétás ételeket készítenek belőle. A cékla napi étrendbe való bevonása segít számos betegség kezelésében és megelőzésében..

Cékla

CéklapaprikaA céklát (svájci mángold, római káposzta) évente termesztik a kultúrában. Ez a növény nem köti a gyökérnövényeket. A légi rozetta leveleit és levélnyeleit megeszik.

A mángold levelek nagyok, hullámosak, fényesek, rugalmasak, zöldtől sötét lila színűek. A levélnyél is különböző hosszúságú, vastagságú és színű. A levélnyelek színválasztéka valóban változatos: mély lila, skarlátvörös, rózsaszín, zöld, tejfehér, ezüst. Néhány európai országban nagy dekorativitása miatt a mángoldot virágágyásként is használják..

Chard egy virágágyásonA mángold két formára oszlik: levélnyél és levél. A leveles fajtákat a levélnyéllel együtt saláták, levesek, pörköltek ételeként használják. A petiolate fajtákat a legfinomabbnak és a legértékesebbnek tartják az európai éttermekben. A vörös szirmú fajtákat gyakrabban használják főtt ételekhez, zöldes állatokhoz-salátákhoz.

Oroszországban a következő mángoldfajták a legismertebbek:

 • Vörös csúcsú – “Red”, “Scarlet” és “Beauty”.
 • Zöldbarna – “Zöld”.
 • Ezüst szárú – “Belavinka”.

A cékla leveleinek átlagos érési ideje 2-2,5 hónap. A mángoldot szelektíven szüretelik, ha levágják a vastag szárak nagy leveleit. Ezzel a gyűjtési módszerrel a növény tovább növeli a levéltömeget. Néha a mángold rozetta teljesen levágódik. A leveleket nagyon óvatosan kell vágni, hogy ne szennyeződjenek földdel..

Tengeri cékla

Tengeri vadrépaAz ehető cékla másik alfaja a vad tengeri répa. A levélcsoporthoz tartozik. A tengeri cékla azért kapta a nevét, mert a tenger partjain, a víz közelében nő. Megtalálható Indiában, Afrikában, Angliában, a Krímben. A tengeri répa növényei jól tolerálják a meleget és a talaj telítettségét sóval, több mint egy méter magasra nőnek.

A helyiek friss vagy szárított leveleit fogyasztják. A tengeri répának köszönhetően, amelyet minden termesztett fajta elődjének tartanak, a közönséges asztali fajtákat termesztéskor szezononként többször öntözik sóoldattal..

Cukorrépa

CukorrépaA cukorrépa fontos ipari növény, amelyet nagy mennyiségben termesztenek cukor és etanol előállításához. Gyökerei 8-22% szacharózt tartalmaznak. Ezt a répafajtát a 18. században szerezték be az asztali fajták mesterséges kiválasztásával..

A cukorrépa kétéves növény, de a gyökérnövények számára évente termesztik. A gyökérnövények tömege a fajtától függően 300 g és 3 kg között mozog. A gyökérnövény vonzó megjelenésű, sárgásfehér, fehér a vágáson. Világos zöld levelek rozettája.

A cukorrépa termofil és igényes a talajra. Fekete talajon nő a legjobban. A német tenyésztés legnépszerűbb fajtái világszerte. Oroszországban a leggyakrabban termesztett fajták a “Bona”, “Bohema”, “Nancy”, “Clarina”, “Sphinx”, “Mandarin”.

Cukorrépa a főzésbenEz a fajta répa, akárcsak az asztali fajták, sok egészséges anyagot tartalmaz. A közelmúltban a modern nyári lakosok sikeresen elsajátították a cukorrépa termesztését a parcellájukon. Természetes édesítőszerként használják kompótokban, lekvárokban, pékárukban, szörpökben, valamint salátákban is..

Ha cukorrépát fog használni a főzéshez, feltétlenül hámozza meg, mivel a gyökérzöldség héja kellemetlen utóízzel rendelkezik..

Takarmányrépa

Takarmányrépa betakarításaA takarmányrépa szintén ipari növény, és állati takarmányként termesztik. Csakúgy, mint a cukorrépát, a takarmányrépát a tenyésztők közönséges étkezési céklából tenyésztették, és egynyári növényként termesztik. Összetételét tekintve a takarmányrépa szinte nem különbözik az étkezési céklától, de több fehérjét, durva növényi rostot és rostot tartalmaz..

A takarmányrépa gyökérnövényei nagyon nagyra nőnek, akár több kilogrammot is. Néhány példány 30 kg -ra nőtt.

Nagyon változatos alakjuk van: ovális, kerek, hosszúkás-kúpos, hengeres. A gyökérnövények színei nem kevésbé változatosak: fehér, rózsaszín, zöld, sárga, narancs, bordó. A vágás húsa általában fehér, de lehet vörös is. A takarmányrépa gyökerei nem süllyednek a talajba, sokan közvetlenül a felszínen nőnek, ami megkönnyíti a betakarítást.

Olyan különböző, de ugyanolyan egészséges céklaA céklafajok és fajták sokfélesége életünk egyik pótolhatatlan termékévé teszi. A cékla zöldségek nagy mennyiségű fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezért mindannyiunknak csak az ízlésünknek megfelelő fajtát kell választanunk, és ezt az igénytelen zöldséget a kertünkben kell elhelyezni..

Hogyan kell termeszteni a céklát – videó

Previous Post
Csináld magad, gyönyörű és kényelmes ház egy macskának
Next Post
Ασθένειες φραγκοστάφυλου και θεραπεία τους