15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A szokatlan többszintű hagyma termesztésének finomságai

többrétegű íj A többszintű hagyma szokatlan évelő növény, amelyet ritkán látni az orosz kertekben és udvarokban. Egzotikus megjelenésével vonzza a figyelmet – nyilain nem virágzatok képződnek, hanem “levegős”, kis hagyma lóg a föld felett, és több réteget alkot. Ugyanakkor a többszintű hagyma híres fagyállóságáról, szerény gondozásáról és kiváló termelékenységéről minimális gondossággal. Éppen ezért egyre több hazai nyári lakos fordítja figyelmét a többszintű íjra..

Fokhagyma – egy egzotikus növény botanikai jellemzői

a többrétegű íj jellemzői A többszintű hagyma a hagymafélék családjába tartozó évelő növény. Sok neve van – élénk, kanadai, egyiptomi, gyalogló vagy szarvas. Ez a növény Kínában jelent meg a hagyma és a batun természetes keresztezése következtében, amely egzotikus megjelenését biztosította..

A többrétegű íj fő jellemzői:

 1. A gyökérzet erős, elágazó típusú. 1,3-1,5 m mélyre nőhet a talajba..
 2. A szárak öklösek, üregesek, viaszos, kékes virágzás borítja. Magasságuk eléri a 45-65 cm-t, átmérője 1-2 cm. A hagymák megjelenése előtt világoszöldek és kellemes ízűek, majd durvaak és keserűek..
 3. A 70-100 cm hosszú virágnyilakon levegős hagymák képződnek, amelyeket hagymának neveznek.légkörte
 4. Az izzók 3-5 sorban vannak kialakítva. A legnagyobb hagymák az alsó szinten helyezkednek el-átmérőjük eléri a 3-4 cm-t, súlyuk pedig 20-25 g. A sorok növekedésével a gyümölcsök mérete csökken, a felső sor hagyma tömege nem haladja meg a 4-et -5 g.
 5. A hagymákat vékony lila-lila, arany-narancs vagy barna-barna pikkelyek borítják.
 6. Az első, emberi fogyasztásra alkalmas zöld tollakat az ültetés után 22-27 nappal lehet levágni. Hossza legalább 30-35 cm legyen.

a többszintű hagyma nem képez magotEz a növény hibrid, és nem képez magot. Ezért a többszintű hagymát a nyilakon kialakított kis hagymával termesztik..

A gyökérzet által kialakított és a föld alatt elhelyezkedő hagyma nem ehető. Többszintű hagyma ültetésére vagy újratelepítésére is használják a kerti ágyakban..

Többszintű hagyma termesztése

többszintű hagyma termesztéseA többszintű évelő hagyma csak vegetatív módon szaporodik, mivel nem képez magot. Az érett hagymákat augusztus végén vagy szeptember első felében lehet betakarítani, és azonnal nyílt talajba ültetni, vagy hűvös helyiségben tárolni tavaszig. A leggyorsabban 3-4 éves növényből gyűjtött hagymák gyökereznek..

A hagyma igénytelen a termesztési körülményekhez, déli és északi régiókban egyaránt ültethető. A zord éghajlati viszonyokkal rendelkező területeken azonban többszintű terményt termesztenek évente.

A többszintű hagyma termesztéséhez és a jó termés eléréséhez a legjobb, ha termékeny, agyagos, légáteresztő talajú területeket választunk. A hőt kedvelő növény a rengeteg napfényt részesíti előnyben, ezért jobb, ha a kert délnyugati vagy déli oldalára helyezi.

Többszintű hagyma ültetésekor feltétlenül figyelembe kell venni a vetésforgó szabályait. A növény legjobb “elődei” a burgonya, a padlizsán, a paradicsom, a különböző káposztafajták, a tökfélék és a zöldek lesznek. Egy egzotikus növényt nem lehet egy helyen 4-5 évnél tovább termeszteni.

Az izzók és az ültetés helyének előkészítése

az izzók előkészítése az ültetéshezA többrétegű hagyma elvetése előtt elő kell készítenie egy helyet – ásni egy lapát bajonettet a szurony mélységére, tisztítva a gyomoktól és a tavalyi törmeléktől.

az ágyak előkészítése a hagymáhozÁsás után tanácsos humuszt, komposztot, szuperfoszfátot vagy más összetett ásványi vegyületet táplálni. Nedvesítse meg a talajt meleg vízzel, egyengesse gereblyével, és készítse elő a hagyma barázdáit.

A hagyma ültetése előtt tanácsos 35-40 percig állni gyenge kálium-permanganát-oldatban. Ez megerősíti immunitásukat és megakadályozza a patogén mikroorganizmusok szaporodását..

A leszállás sémája és időzítése

a többszintű íj ültetésének sémája és időzítéseA többrétegű íj ültetésének időpontja a régió éghajlati viszonyaitól függ. Közép -Oroszországban a kultúrát augusztus második felében vagy szeptember első napjaiban ültetik. Ez lehetővé teszi, hogy az izzók erősek legyenek, és jóval az első fagy előtt gyökeret verjenek. A növény jól viseli a telet, és a tavasz kezdetével aktívan növekedni kezd.íj leszállása

Lépésről lépésre többszintű íj ültetése:

 1. A nagy hagymákat 9-10 cm mély barázdákba ültetik. A sorok között 20-30 cm távolságot kell hagyni.
 2. Helyezze az izzókat 20-26 cm távolságra egymástól. 6-8 cm-t hagyhat a kis hagyma között.
 3. Mélyítse a hagymákat 7-8 cm mélyen a talajba, elegendő 5-6 cm-rel mélyíteni a kis magokat.
 4. Az ültetés után borítsa be a barázdákat talajjal és bő vízzel.

Célszerű az ágyásokat talajtakarni többszintű hagymával tőzeggel vagy humussal. Ez segít fenntartani a talaj optimális nedvességszintjét és serkenti hagymájának gyökerezését..

A többszintű íjápolás alapjai

többszintű íjápolásA többszintű hagyma ültetése és gondozása agrotechnikai intézkedésekből áll. A növény rendszeres öntözést, sorközök gyomlálását, a talaj fellazítását és a gyomok időben történő eltávolítását igényli.

A többszintű íj gondozásának alapvető szabályai:

 1. A többszintű hagyma jól tolerálja a kisebb szárazságot, és nem igényli az öntözést, de nem hagyja, hogy a talaj túlságosan kiszáradjon. Amint a talaj felső rétege kiszárad, a növényt meg kell nedvesíteni. Normál időben a hagymát 10-15 naponta, száraz napon – naponta öntözik.
 2. Minden öntözés után meg kell lazítani a hagymaágyak talaját. Ez javítja a gyökerek oxigénellátását és megakadályozza a nedvesség stagnálását, ami gombás megbetegedéseket okozhat. A lazítás egyidejűleg eltávolítja a gyomokat.
 3. 3-4 év elteltével az évelő kultúrát ritkítani kell, különben a léghagymák nagyon kicsik lesznek, és a zöld tollak tápanyaghiányban szenvednek. Vékonyításkor legfeljebb 3 földalatti hagymát kell hagynia, a többit használja a növények szaporítására.
 4. Ha az évelő hagyma túl magas lett, nagy hagymákkal és masszív levelekkel, akkor ajánlatos egy támasztékhoz (csapokhoz vagy rácsokhoz) kötni, különben eltörhet saját súlya alatt.többrétegű íj
 5. Az őszi hagyma első etetését közvetlenül a hótakaró elolvadása után hajtják végre. Ehhez jobb szuperfoszfátot, nitrofoszkát vagy más összetett ásványi műtrágyát használni (80-90 g / 1 négyzetméter). A második alkalommal a trágyázást a zöldhagyma tollainak levágása után alkalmazzák. A második etetéshez szerves anyagokat használhat – komposztot vagy humuszt, egy maroknyi fahamuhoz keverve.

A többszintű hagyma zseniális alternatíva a klasszikus zöld fajtákhoz. Felkeltette a nyári lakosok és kertészek figyelmét jó fagyállósággal, könnyű termesztéssel és szerény gondozással, érdekes megjelenéssel és kiváló terméssel minden időjárási körülmények között..

Örök többszintű íj nyaralójukban – videó

Previous Post
A magvak személyes telekről történő gyűjtésének és tárolásának szabályai
Next Post
Αρμόδια φύτευση και φροντίδα του πεύκου κέδρου της Σιβηρίας στο εξοχικό τους