15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hogyan történik a ribizli metszése ősszel

a ribizli metszése ősszel A ribizli ősszel történő metszése az egyik kötelező eljárás, amelyet minden kertésznek be kell fejeznie a fagy kezdete előtt. Az eljáráshoz jól megválasztott időszak és bizonyos szabályok lehetővé teszik a következő szezonban a termés növelését és a cserje megfiatalítását.

Miért szükséges a ribizli metszése ősszel

a ribizli bokor megfiatalítása A ribizli egy évelő cserje, amelyben sok különböző korú hajtás található. Évente jelennek meg, és csak 15 év múlva halnak meg. Több éves megfelelő gondozás nélkül a ribizli alaktalan bokorrá változhat..

Ismerve a ribizli bokor szerkezetét és a metszési sémát, még egy kezdő kertész is megbirkózik az eljárással. A metszés nemcsak a dekoratív hatás hozzáadásához, hanem a hozam növeléséhez is szükséges. Amíg a ribizli fiatal termés, jó termést ad. De 3-4 év elteltével, megfelelő gondozás nélkül, a termés csökken, mivel a növény régi ágai csak felszívják a tápanyagokat anélkül, hogy gyümölcsrügyeket képeznének. Ennek megfelelően meg kell szabadulnia tőlük..

A termésnövekedés mellett a ribizli metszése is szükséges:

 • a cserje jobb növekedéséhez és fejlődéséhez;
 • a bogyók méretének növelése;
 • az íz javítása;
 • a fiatal hajtások növekedésének stimulálása;
 • növekedése a termés időszakában.

Ezért a kérdés, hogy szükség van -e a ribizli levágására, nem a tapasztalt kertészeké. Jól tudják, hogy az eljárás után tápanyagokat szállítanak minden ágra, a bokrot jobban megvilágítják a napsugarak..

Ribizsi metszése ősszel: az eljárás előnyei

ribizli metszési eljárás

A ribizli őszi metszésének számos előnye van:

 • a bokor kialakulása sokkal hatékonyabb, mivel ekkor a nedváramlás befejeződött;
 • a régi ágakat érintő gombás betegségek nem terjednek új hajtásokra;
 • a rovar kártevők nem fognak tudni télen elbújni a régi hajtásokban.

A ribizli ősszel történő metszése minimalizálja a kárt a tenyészidőszakban. Az eljárást nem szabad évente elvégezni. Kiváló minőségű metszés után a ribizlit 2-3 évig bokor nélkül lehet hagyni..

A ribizli bokrot nyílt talajra kell ültetni 2-3 héttel a várható fagy előtt. Az ültetés pillanatától kezdődhet a gondozás, ami jótékony hatással lesz a termés későbbi termésére és termésére..

A tavaszi metszés nem kívánatos, bár sok kertész használja ezt a módszert. Tavasszal veszélyes a metszés, mivel ekkor a növény már elkezdheti a nedv áramlását, és a rügyek korán megjelennek. Emellett kora tavasszal nagy az éjszakai fagyok valószínűsége..metszési rendszer minden ribizlitípusra

Az időzítés szempontjából a ribizli metszését október végére – november elejére kell tervezni. Ekkor a növény vegetatív folyamatai véget értek, és a ribizli nem kap stresszt..

Fontos megvárni, amíg a bokor lehullja leveleit – ez megkönnyíti az ágak állapotának felmérését. Ugyanezen okból tanácsos napos napot választani az eljáráshoz..

Metszőberendezés

éles szerszámokat használunk

A fekete ribizli ősszel történő metszéséhez speciális felszerelésre van szükség, amelyre az eljárás során szükség lesz. Minden eszközt előre kell élezni és fertőtleníteni. Ez elősegíti a finom vágásokat és megakadályozza a fertőzés terjedését..

A leltárból szüksége lesz:

 • kerti kés – csak vékony ágakon használják;
 • fémfűrész – vastag ágak eltávolítására lesz szükség;
 • a bozótvágó képes kezelni minden ágat, és segít a bokor elrendezésében;
 • metszőolló – vékony és közepes ágakhoz használják;
 • lopper-kényelmes számukra, hogy eltávolítsák az ágakat a nehezen elérhető helyeken, mivel hosszú fogantyúval rendelkeznek.

Vágás közben tartsa a szerszámot derékszögben. A szeleteket 0,5 cm -rel a vese felett készítik. Ha a hajtást a gyökérben kell levágni, akkor a kendert nem szabad megengedni, a talaj közelében kell vágni.

Metszési eljárás

a ribizli metszése ősszelA vörös és fekete ribizli metszését a tapasztalt kertészek által használt alapvető szabályok betartásával kell elvégezni. Inkább szakaszosan haladnak. Először egészségügyi metszést kell végezni.

A következő lépéseket tartalmazza:

 • cserjék felszabadítása a beteg, rothadt, szárított és törött ágaktól;
 • vágja le a nyáron nem érett hajtásokat;
 • távolítsa el a földön fekvő és a bokor közepén összefonódó ágakat.

Ezután elkezdheti a következő szakaszt – fiatalító. Ehhez meg kell szabadulnia azoktól az ágaktól, amelyek több mint 5-7 évesek. A folyó évben megjelent hajtásokat harmadával kell lerövidíteni.

Ezután támogató metszést kell végezni. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a bokor ápolatlannak tűnik. Le kell vágnia az ágakat középről, hogy a napsugarak behatoljanak a bokorba. De nem lehet túlságosan elragadtatni ettől a folyamattól, különben a kultúra súlyos stresszt fog tapasztalni..

a megvastagodott bokor metszésének technikáiSok kertész radikális fekete ribizli metszési módszereket alkalmaz. Ezt az eljárást akkor hajtják végre, ha a hozam meredeken csökken. Tavasszal és ősszel is elvégezhető. Ez magában foglalja a ribizli teljes metszését a talajtól 3 cm magasságban. Ebben az esetben fontos a talaj etetése. Ez a módszer tavasszal lehetővé teszi új, életképes hajtások növekedését..

A ribizli ősszel történő metszésének jó módja azoknak a kezdő kertészeknek ajánlott, akik még nem rendelkeznek tapasztalattal és bizonyos készségekkel. Ugyanakkor a kezdőknek nem kell megérteniük a hajtások korát. Minden ágat, amely a nyár folyamán 15 cm -nél kisebbre nőtt, le kell vágni.

Sok kertész azt javasolja, hogy tartsák be a holdnaptár metszésének időzítését. Mindenesetre várnia kell a termés végéig..

Bokorképzési módszerek

Kezdőknek a kertészetben a szokásos ribizli metszés, mint a szokásos cserje, megfelelőbb. Az utóbbi időben azonban sokan inkább dekoratív módszereket alkalmaznak..

Stam

ribizli a törzsön

Egy kis fa kialakításához a következőket kell tennie:

 • az első évben a metszésnek normálisnak kell lennie;
 • 6 hónap elteltével ajánlott eltávolítani a nulla és fiatal hajtásokat;
 • egy évvel később, a fő ágakon, le kell vágni a teljes növekedést, és le kell rövidíteni a fennmaradókat 5 cm -re;
 • jövő tavasszal meg kell vágni az oldalsó hajtásokat 3 cm -ig, és vastag ágak sikerült.

A rácson

a ribizli kialakulása a rácsonA ribizlit a rács alatt a következőképpen vághatja le: az oldalhajtásokat 5 cm -re vágják, és a talaj felszínén lévő összes ágat levágják. A fő hordóhoz nem kell hozzányúlni. Ezután a növény fejlődése során eltávolítják a talajhoz közeli gyökeret és hajtásokat. Ez a bokorképzési módszer növeli a bogyók ízjellemzőit..

Ribizsi metszése ősszel Michurin technológia szerint

termés Michurin metszés utánA metszési séma nagyon egyszerű. A cserjét csak 5 éves korig érinti. Csak egészségügyi metszés végezhető. Egy év elteltével minden ágat levágnak, és csak 15-20 erős és fiatal hajtást hagynak. A következő szezonban körülbelül 10 ágat kell hagynia, vágja le azokat, amelyek több mint 5 évesek.

Ápolás metszés után

metszés után gondozza a ribizlitA ribizli bokor ősszel történő metszése után időt kell kapnia az ellátási intézkedések bizonyos listájának kitöltésére. Ez nagyon fontos, mivel segít a kultúrának túlélni a telet..

Ezek a tevékenységek a következők:

 • ásványi és szerves műtrágyák kijuttatása a talajba;
 • a talaj lazítása;
 • megelőző intézkedések a növények rovarok kártevőitől és betegségeitől való kezelésére;
 • talajtakarás a cserje körül.

Az is fontos, hogy a ribizli minden szeletét speciális fertőtlenítőszerrel kezelje. Hazánk északi régióiban szükség van a gyökérzet és a növény lefedésére. Ehhez elegendő az ágakat a talajhoz közelebb hajlítani, valamilyen elnyomást tenni a tetejére. Bármilyen alkalmas szövet használható fedőanyagként..

A vágásokat kerti szurokkal dolgozzák fel. A főzéshez 6 rész gyanta, 2 rész propolisz, egy rész terpentin és 3 rész viasz szükséges. Mindent fel kell olvasztani vízfürdőben, a végén adjunk hozzá gyantát. Forralás után hűtsük le, keverjük össze terpentinnel. A masszát óvatosan alkalmazzák a szakaszokra..

A vörös és fehér ribizli metszésének árnyalatai

a vörös és fehér ribizli metszésének jellemzőiA vörös és fehér ribizli fajták eltérő megközelítést igényelnek a cserjék kialakulásához. Sok fajta a tavaszi metszést részesíti előnyben, de mindenesetre ősszel számos munkát kell elvégezni..

A vörös és fehér ribizli fajták metszésének fő jellemzői:

 1. Mivel a termési időszak 6-8 évig tart, akkor a bokor megfiatalítására van szükség a régi ágak eltávolításával.
 2. Az első néhány évben a bokor növekszik. A 2- és 3 éves ágak gyümölcsöt hoznak, ezért a bokor kerete a legerősebb ágakból és néhány oldalirányúból áll. Azokat az ágakat, amelyek nem hoznak gyümölcsöt, metszeni kell..
 3. A cserjék optimális ágainak száma a következő szezonban a jó termés érdekében nem több, mint 15, miközben különböző korúaknak kell lenniük.
 4. A legtöbb vörös és fehér ribizli fajtában a nyári csípés és a fiatal ágak tetejének metszése a termés befejezése után nem végezhető el.
 5. A vörös ribizli sok fajtája bazális hajtásokat képez növekedésük és fejlődésük során. Az öregedésgátló metszés során fontos, hogy 3-4 erős hajtást hagyjon, a többit távolítsa el.

A vörös és fehér ribizli növekedése és fejlődése gondos megfigyelést igényel, különösen a termőágak tekintetében. Ősszel vágja le azokat a szegmenseket, amelyek nem hoztak termést.

Ha a ribizli őszi metszését tervezik, akkor az eljárást a levelek körbejárása után lehet elkezdeni. Mivel a ribizli meglehetősen korán, szeptember környékén veszíti el zöldtömegét, majd ha akarja, elvégezheti a metszést. Ha várhatóan meleg lesz az ősz, akkor jobb október-novemberig várni..

A kertészek gyakori hibái

a ribizli helytelen metszése ősszelVilágos, hogy a metszés szükséges a kertészeti kultúra növekedéséhez és teljes fejlődéséhez. A leghelyesebb a tapasztalt kertészek szerint az őszi metszési eljárás. De előfordul, hogy a kezdők hibákat követnek el, amelyek aztán befolyásolják a gyümölcsöt. Az egyik leggyakoribb hiba az ágak elégtelen törlése. Sajnálják és nem ártalmatlanítják őket, és ennek következtében a növény energiát fordít a régi, szükségtelen szegmensek etetésére. Egy másik gyakori hiba a rossz metszési dátum. A ribizlit csak a nedváramlás megszűnése és a fagy előtt vetik alá az eljárásnak.

Figyelembe véve a metszés alapvető szabályait és sorrendjét, a legmagasabb szinten hosszú ideig fenntarthatja a jó termést..

Hogyan kell megfelelően vágni a fekete ribizli bokrokat – videó

Previous Post
Nő, karfiol, hatalmas, hatalmas
Next Post
Πυροβόλο κόλλα από την Κίνα – ένα γρύλο όλων των επαγγελμάτων