15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Káposzta kanál és kezelési módszerek

képen látható káposzta kanál A kártevők néha zavarják az egészséges termés termesztését a kertben. Néha teljesen elpusztíthatják a zöldségnövényeket. Az ilyen esetek elkerülése érdekében ismernie kell néhány szabályt a káros rovarok kezelésére. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogyan kell kezelni a káposzta kanalat.

A káposzta gombóc pillangó sötét szárnyakkal. Árnyékuk (szárnyaik) eltérőek lehetnek. Például a káposzta kanál, amelynek fényképét bemutatjuk, szürke.

Ezenkívül ennek a rovarnak a szárnya barna árnyalatú lehet..

Figyelemre méltó, hogy csak a káposztás kanál utódai – a hernyó – árthatnak a termésnek. Maga a pillangó csak növényi nektárral táplálkozik..

Káposzta kanál ártalma

Káposzta kanál Amint fentebb említettük, csak a hernyók veszélyesek a káposztára. Először megeszik a felső leveleket, majd magukat a káposzta fejét ütik, mozdulatokat hajtanak végre benne. Ilyen zöldséget már nem lehet enni. Figyelemre méltó, hogy a káposztás kanál utódai nemcsak a káposztát, hanem más zöldségnövényeket is károsíthatnak. Ide tartozik a borsó, a cékla, a saláta és a hagyma. Ezért a leveleken megjelenő kis lyukak az első jel, amely jelzi, hogy itt az ideje elkezdeni a harcot a káros rovarok ellen..

hernyókanál

Káposzta kanál és kezelési módszerek

Általában három módszer létezik a káposzta kanál kezelésére:

  1. mechanikai;
  2. biológiai;
  3. kémiai.

kanál által érintett káposzta lombozat

Részletesebben elmondjuk a káposzta kanál kezelésének minden módját

Mechanikus módszer. Ez a módszer a rovarok kézi eltávolításán alapul a káposztalevelekről. Célszerű ezt a műveletet napnyugta után elvégezni – sötétben jönnek ki a hernyók a menedékhelyükről, és elpusztítják a termést. Ezt a módszert nem nevezhetjük hatékonynak, mivel még egy el nem fogott kártevő semmisíthet meg minden erőfeszítést..

A káposztás kanál hernyók további táplálékforrásának kiküszöbölése érdekében az idő alatt el kell távolítania a gyomnövényt. A talajt is időnként meg kell lazítani, ez tönkreteszi a tojások kuplungját..

A káposztás kanál megszabadulásának mechanikus módja magában foglalja a speciális csapdák építését. Például elhelyezhet vízzel töltött tartályokat több kanál lekvárral a környéken. A sajátos szag vonzza a kártevőket, és elcsúsznak a terjedési helyükre.

Biológiai módszer. A módszer lényege speciális gyógynövény -tinktúrák (permetezésre használt) és biológiai készítmények (növények öntözésére használt) használatában rejlik. Íme néhány szemléltető példa:

Gyógynövény tinktúrák: receptek

  • A munkaoldat elkészítéséhez friss (100 g) vagy száraz (50 g) csípős paprika hüvelyére lesz szüksége. Egy órán át forraljuk egy liter vízben. Az idő letelte után a kapott folyadékot leszűrjük, és zárt edényben 2 napig ragaszkodunk. Ezután 10 liter vízben hígítjuk..
  • 10 liter vizet kell forralni. vizet és adjunk hozzá 300-350 gr. virágzó üröm (elővágva). Hagyja főni a levest (6 óra), majd adjon hozzá egy kanál (evőkanál) folyékony szappant. Működő megoldás kész.

A fenti recepteket zöldségnövények permetezésére használják. A gyógynövény tinktúrák sajátossága, hogy sajátos szaguk miatt elrettentő hatásúak..

Biológiai termékek használata

Ma a következő biológiai termékek a legnépszerűbbek:

  • Lepidocid. 10 liter. a munkaoldatnak körülbelül 50 gr -ra van szüksége. drog;
  • Bitoxibacillin. A főzési arányok megegyeznek az előző verzióval..

Minden biológiai terméket először kis mennyiségű vízzel hígítunk (homogén zagyot kell kapni), majd 10 liter vízzel hígítjuk..

Hozzátesszük, hogy a káposztás kanál kezelésének biológiai módszere egy határozott plusszal rendelkezik: teljesen biztonságos, és nem károsítja a kezelt növényt. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a módszer nem mindig hatékony. Ez azzal magyarázható, hogy a legtöbb esetben a gyógyszerek és tinktúrák csak elriasztják, és nem pusztítják el a kártevőket..

káposzta kanál hernyója a lombozaton

inta-vir kanál ellenKémiai módszer a káros rovarok kezelésére

  • Inta-Vir. 1 tablettát kis mennyiségű folyadékban feloldunk, majd 10 literrel hígítjuk. víz;
  • “Sherpa”. 10 liter. a vízhez 1,5 ml szükséges. drog;
  • Iskra-M. Elég, ha egy tabletta gyógyszert feloldunk egy 10 literes vödör vízben..

A fenti példákon kívül számos más, ugyanolyan hatékony vegyi anyag is létezik. Ezek közé tartozik például a “Decis”, “Bankol”, “Fury” stb..

A munkaoldatot az érintett zöldségnövények permetezésére használják. Különlegessége, hogy sok káros rovar azonnali bénulását és halálát okozza..

FONTOS: Ennek a módszernek a használatakor érdemes tudni, hogy az így kezelt növényeket körülbelül 10 napig nem szabad megenni. Ellenkező esetben mérgezést kaphat.

Nagyon nehéz teljesen kiküszöbölni annak valószínűségét, hogy egy káposzta gombóc behatol egy kerti parcellára. A növények időben történő és helyes feldolgozásával azonban számuk minimalizálható..

Népi receptek a káposzta kanál elleni küzdelemhez – videó

Previous Post
A legjobb a maga nemében – mi a partenokarpikus uborka
Next Post
Κόκκινη σταφίδα – φύτευση και φροντίδα